BUX
35 589.60
-0.53%
-191.00
OTP
10 760.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 834.00
-1.66%
-31.00
RICHTER
6 700.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
381.00
-0.78%
-3.00
 
2019. július 9. 13:00

Berendelték a magyar nagykövetet az ukrán külügyminisztériumba Szijjártó szavai nyomán. A Kreml szócsövének számító orosz Vzgljád portál szerint ez magyar ultimátum volt az új ukrán elnök felé. Zelenszkij tegnap videó-üzenetet küldött Putyin elnöknek, amelyben a tárgyalások beindítását javasolja. Káncz Csaba jegyzete.

Volodimir Zelenszkij- EPA/STEPHANIE LECOCQ

Az MTI és a hazai kormánypárti sajtó diszkréten elhallgatta a hírt, miszerint Jehor Bozsok ukrán külügyminiszter-helyettes múlt csütörtökön bekérette Íjgyártó István kijevi nagykövetet Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kijelentései miatt.  A hír hazánkba az ukrajnai magyar sajtón keresztül szivárgott be.

Bozsok Twitter-üzenetében jelezte, hogy magyarázatot akart kapni Szijjártó jelzéseiről, amelyeket az ukrán reformok kérdéseiről rendezett torontói konferencián tett a magyar miniszter. Bozsok hangsúlyozta a magyar nagykövetnek, hogy „az előre- s nem hátratekintő megközelítés alkalmazás szükséges az ukrán–magyar kapcsolatok fejlesztésében”.

Üzenet Torontóból

Korábban Szijjártó elmondta: Torontóban arról beszélt, hogy Porosenko korábbi elnök kifejezetten magyarellenes politikát vitt, amelynek eredményeképpen a kárpátaljai magyar közösség jogait súlyosan megnyirbálták. Az új ukrán elnök nyilatkozatai biztatóak, de csak óvatos optimizmusra adhatnak okot. Az igazi vízválasztó az lesz, hogy Zelenszkij végrehajtja-e azokat a jogi változtatásokat a parlamenti választások után, amelyek nyomán a magyar nemzeti közösség visszakaphatja korábbi jogait – közölte. Amennyiben ez megtörténik, Magyarország hozzá fog járulni ahhoz, hogy összehívják a NATO–Ukrajna bizottság következő ülését – tette hozzá a miniszter.

Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai politikák kialakításáért és koordinációjáért felelős államtitkára múlt pénteken egy rendezvényen rámutatott, az új ukrán elnökkel kapcsolatban van egy türelmi időszak – miközben hazánk gesztusokat tett Kijev felé, a többi között azzal, hogy Áder János köztársasági elnök részt vett Zelenszkij elnöki beiktatásán. A speciális lengyel-ukrán viszony tükrében különösen fontos diplomáciai feladatnak nevezte, hogy a jó magyar-lengyel kapcsolatok révén el lehessen érni, hogy Varsó megértő legyen a kárpátaljai magyarság problémái iránt. Itt jegyezzük meg, hogy míg két éve Varsó és Kijev viszonya a történelmi sebek miatt rendkívül feszült volt, addig ezeket mára sikerült rendezni és a lengyelek inkább csendes diplomáciai eszközökkel operálnak a nyelvtörvény miatt.

Az mindenesetre jellemző Washington egyes befolyásos köreinek fogyatkozó türelmére a magyar kormányzattal szemben, hogy a New York Timesban az Atlanti Tanács egy szakértője tegnap úgy nyilatkozott: „Az egy dolog, hogy az oroszok dezinformálják a világot Ukrajnáról, de az már egy kicsit komplikálja a helyzetet, hogy a magyar kormány ugyanazt visszhangozza”.

Putyin propagandistája magyar ultimátumról beszél

Káncz Csaba

Jellemző a helyzet törékenységére, hogy a Kreml egyfajta szócsövének számító orosz ’Vzgljád’ szerint Szijjártó valójában ultimátumot intézett Torontóban Zelenszkijhez, aki még május 21-én szólította fel Magyarországot, hogy ne akadályozza a továbbiakban Ukrajna NATO-csatlakozásának a folyamatát.

A portál szerint Szijjártó ultimátumában azt követelte, hogy a kárpátaljaiak a korábban biztosított minden jogukat kapják vissza.  A provokatív hangvételű orosz portált a Putyin-féle Egységes Oroszország pártot a Dumában képviselő Kosztantin Rikov hozta létre. Rikov mára Putyin egyik propagandistájának tekinthető, aki információs kampányt folytatott a Krím elcsatolásakor a Nyugat ellen és rá két évre az amerikai választási kampányban Trump mellett.

Márpedig ahogyan a független londoni agytröszt, a Chatham House rámutat friss elemzésében, Zelenszkij a közelmúltban a belpolitikára koncentrált és nem figyelt igazán a külpolitikára – ahol a prioritásai csak ezekben a hetekben nyernek formát. Holott jobb lenne, ha még időben felvenné a kesztyűt, hiszen az agytröszt szerint az EU-ban egyre kevésbé érdeklődnek az ukrajnai fejlemények iránt, ráadásul növekvő számú EU-tagállam vált az utóbbi időszakban szkeptikussá az Oroszország-elleni szankciókkal szemben.

Ezt láthatóan felismerve Zelenszkij tegnap videó-üzenetet küldött Putyin elnöknek. Ebben felajánlja, hogy a nyugati hatalmak vezetőinek közvetítésével indítson Kijev és Moszkva diplomáciai tárgyalásokat, helyszínként a belorusz fővárost javasolva. A Kreml válaszul bejelentette, hogy fontolóra veszik az ajánlatot.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Putyin áldásával: magyar-szerb, két jóbarát
Káncz Csaba | 2020. július 12. 15:04
A Nyugat elszörnyedve figyeli, ahogyan ütemesen konvergálnak a hazai és a szerb közállapotok. Az utóbbi napok széleskörű tüntetései megkérdőjelezik a szerb állampárt legitimitását. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kiderült, miért lőtte le Irán az utasszállító repülőt januárban
MTI | 2020. július 12. 14:29
A katonai radar hibás kezelése, valamint több emberi mulasztás vezethetett az ukrán utasszállító gép lelövéséhez januárban - derül ki az iráni polgári repülési igazgatóság szombat este közzétett jelentéséből.
Makro / Külgazdaság Utazási szigorításokat vezet be a kormány - itt az országok besorolása
Privátbankár.hu | 2020. július 12. 11:34
Belföldön nem lát okot korlátozásra a kormány, de a beutazást megszigorítják. Románia sárga kategóriába került, Horvátország nem esik korlátozás alá - egyelőre. 
Makro / Külgazdaság Itt nézheti vissza Gulyás Gergely bejelentését
Privátbankár.hu | 2020. július 12. 10:57
Vasárnap 11 órakor Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter bejeneltést tesz a kormány döntéseiről a koronavírus járvány terjedésének megelőzésére.
Makro / Külgazdaság Futótűzként terjed a koronavírus - már Donald Trump is maszkot húzott
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 12. 09:23
Egy nap alatt több mint 218 ezerrel nőtt az igazolt koronavírusos esetek száma a világban - még Trump elnök is maszkot húzott, pedig korábban inkább kigúnyolta azt, aki így tett.
Makro / Külgazdaság Nyoma sincs a második hullámnak nálunk: nagyot esett az aktív fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2020. július 12. 09:04
5 új fertőzöttet találtak, új áldozat nincs, 62-en meggyógyultak - nagyot esett az aktív fertőzöttek száma. 3000 fölé emelkedett a gyógyultak száma
Makro / Külgazdaság Elképesztő izgalmakkal folytatódik ma a lengyel elnökválasztás
MTI | 2020. július 12. 08:05
Megnyíltak vasárnap a szavazóhelyiségek a lengyelországi elnökválasztás második fordulójában - megjósolhatatlan, hogy a hivatalban lévő Duda vagy kihívója, Rafal Trzaskowski nyer.
Makro / Külgazdaság Ott valósulhatnak most meg a legoptimistább forgatókönyvek, ahol a legnagyobbat pusztította a koronavírus
Székely Sarolta | 2020. július 11. 19:42
A vártnál gyorsabbnak tűnik a gazdaság visszaépülése azokban a szektorokban, ahol nagyon sokan veszítették el a munkájukat.
Makro / Külgazdaság Horvátország: hétfőtől kötelező a zárt téri maszkviselés
Privátbankár.hu | 2020. július 11. 16:58
Az emelkedő koronavírus-esetszámok miatt.
Makro / Külgazdaság Közel 12,5 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak globálisan
MTI | 2020. július 11. 09:57
Egy nap alatt több mint 220 ezerrel nőtt a betegek száma.
Friss
hírlevél