4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Oroszország nem állami és nem politikai nyugati támogatói közt furcsábbnál furcsább emberek tűnnek fel, akik akár hasznosnak is bizonyulhatnak hosszabb távon. De kik ők?

Egy francia tábornok unokája, egy amerikai akciófilmszínész, és egy egy kétes hírű olasz hercegnő besétál egy múzeumba… nem egy vicc kezdődik így, hanem az a kongresszus, amelyet nemrég tartottak Moszkvában, a Ruszofilok Nemzetközi Mozgalmának rendezésében.

A rendezvény megnyitóján, amelyen egyébként összesen 90 küldött tanácsozott, Nyikolaj Malinov, a bolgár parlament egykori tagja, aki jelenleg is amerikai szankciók alatt áll, azzal nyitotta meg az eseményt, hogy kijelentette, itt az ideje annak, hogy „a fény erői legyőzzék a sötétség erőit.”

A színpadon állt a feketébe öltözött Steven Seagal is, az orosz-amerikai kulturális kapcsolatok különleges képviselője, akit nemrég maga Vlagyimir Putyin tüntetett ki az egyik legfontosabb orosz humanitárius díjjal. Az akciószínész régóta nagy barátja Oroszországnak, most pedig egyenesen odáig ment, hogy azt állította, 100 százalékban ruszofil, és 1 millió százalékban orosz.

Putyinnak akár jól is jöhetnek. A kép egy korábbi eseményen készült. Fotó: Depositphotos
Putyinnak akár jól is jöhetnek. A kép egy korábbi eseményen készült. Fotó: Depositphotos

A Puskin Múzeum nagytermében tartott konferencián Oroszország olyan nemzetközi barátai tűntek tehát fel, mint például a már említett Steven Seagal, vagy a legendás francia tábornok, Charles de Gaulle unokája. A Guardian azon kérdésére, hogy mégis mit csinál egy hasonló rendezvényen, Pierre de Gaulle így fogalmazott:

Azért vagyok itt, hogy a békét és a barátságot támogassam, és úgy gondolom, hogy ezt a konfliktust angolszász érdekek provokálták és okozták... Úgy gondolom, hogy ez mély veszélybe sodorja a világot, és azért vagyok itt, hogy ez ellen harcoljak.

A konferencián egyébként elő is adó de Gaulle részéről nem ez volt mostanában az egyetlen erős kijelentés, hiszen néhány hónapja egy francia lapnak úgy nyilatkozott, hogy

 a Nyugat sajnálatos módon hagyta, hogy Zelenszkij elnök, az ukrán oligarchák és a neonáci katonai csoportok egy háborús spirálba hurcolja bele.

Az ukrán kormányt nácizó kijelentések két szempontból is különösen kényesnek számítanak, hiszen egyrészt Vlagyimir Putyin orosz elnök is a nácik eltakarításával indokolta a „különleges hadművelet” megindítását, másrészt Pierre annak a Charles de Gaulle tábornoknak az unokája, aki a francia ellenállást vezette a második világháborúban, azaz az ilyen családnévvel adott támogatást könnyedén legitimizálhatja az orosz támadást egyes külső szemlélők számára is. Ez egyébként idősebb testvérének, Yves de Gaulle-nak is eszébe jutott, így még januárban leszögezte, hogy öccse nézetei csak magánvéleménynek számítanak, a család álláspontját nem tükrözik.

Hogy kerül egy olasz hercegnő Oroszország barátai közé?

A konferencia legkülönlegesebb résztvevője azonban egyértelműen Vittoria Alliata di Villafranca hercegnő volt, a 70-es éveiben járó, élénkvörös hajú előkelőség, akit Olaszországban leginkább azért ismernek, mert elsőként fordított olasz nyelvre Tolkien regényeit. A meglehetősen excentrikus Alliata saját állítása szerint egyébként például az Opus Dei és a maffia ellen harcolt, hogy visszaszerezze családi palotáját Bagheriában.

A hercegnő beszédében egyebek mellett kijelentette, hogy a ruszofóbia a gyarmatosítás új formuláinak érdekében jött létre, és ezt a második világháború idején Szicíliában történt amerikai partraszálláshoz kötötte, amelyet Washington befolyásának kiterjesztésére szolgáló ürügynek nevezett. Arra a kérdésre, hogy hogyan került Oroszországba egy oroszbarátok konferenciájára, azt is elmondta, hogy az orosz királyi családot látogatta meg.

A Romanovok unokatestvére vagyok

 - mondta, utalva az orosz birodalom utolsó királyi családjának leszármazottjaira. Szavai szerint jól ismeri őket, a kapcsolat egyenesen cári.

Hasznos holdkórosok

Az oroszbarátok konferenciáján tehát ahogy a fenti példák is mutatják, meglehetősen furcsa, tényleges befolyással kevéssé bíró nyugatiak gyűltek össze, ez azonban akár még a Kreml malmára is hajthatja a vizet. Vlagyimir Putyinnak alapvetően biztosan nem volt kifogása az ellen, hogy eféleképpen is próbálják tisztábbra sikálni Oroszország imázsát, hiszen egy videóüzenetét és Szergej Lavrov külügyminisztert is elküldte a rendezvény nyitójára – ez pedig orosz állami elismerést adott egy egyébként főleg marginális alakok által rendezett találkozónak.

A nagy emberek és az európai királyi házak leszármazottjai, vagy éppen egy amerikai (mostanra eléggé leharcolt) akciósztár nem fogják tömegek véleményét megváltoztatni, ám ahhoz hozzásegíthetnek, hogy nevüket adva az orosz PR-kampányhoz segítség legitimizálni Moszkva lépéseit Ukrajnában.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Vitézy Dávid reagált Karácsony Gergely javaslatára
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 16:42
Áll az újraszavazás elébe.
Makro / Külgazdaság Új szavazás jöhet Budapesten a főpolgármesterről - a Kúria előtt Karácsony Gergely javaslata!
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 16:23
Annak ellenére kérte a regnáló főpolgármester az új választást, hogy az újraszámlálás után is ő nyert Vitézy Dáviddal szemben, még ha 324 helyett csak 41 szavazattal is. Vitézy Dávid felveszi az elé dobott kesztyűt.
Makro / Külgazdaság Mennyire hozhatja vissza a német gazdaságot az életbe a Foci-Eb?
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 16:16
Erről is esett szó azon a beszélgetésen, amelyet főszerkesztőnk, Csabai Károly folytatott a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Netanjahu döntött: feloszlik a háborús kabinet
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 11:35
Megbízható információk szerint Benjámin Netanjáhu, Izrael miniszterelnöke feloszlatta azt a hattagú háborús kabinetet, amely a Hamász október eleji terrortámadás óta vezette országát.
Makro / Külgazdaság Elkezdtek bevásárolni a kínaiak
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 10:39
Kínában vegyes májusi makrogazdasági adatok láttak napvilágot hétfőn: a kiskereskedelmi forgalom növekedése gyorsult, az ipari termelésé lassult, miközben stagnált a munkanélküliség.
Makro / Külgazdaság "Szörnyű" a helyzet Franciaországban, megszólalt a sztárfocista
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 08:26
Fittyet hányva a francia labdarúgó-szövetség kérésére, hogy a játékosok ne politizáljanak, a legismertebb válogatott játékos határozott politikai nyilatkozatot tett.
Makro / Külgazdaság Nagy lépést tesznek afelé, hogy Oroszország Kína játékszerévé váljon
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 07:51
Az orosz jegybank két hónap múlva a rubel/jüan átváltást fogja a benchmark valutaárfolyamnak tekinteni, búcsút véve a dollártól.
Makro / Külgazdaság Vége a választásoknak, jönnek a megszorítások? Kérdezzen Ön is Botos Katalintól a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 07:01
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálnia a június 19-én, szerdán délután fél 4-kor kezdődő beszélgetésre.
Makro / Külgazdaság Támadási felülethez jutott Magyar Péter Orbán Viktorral szemben
Csabai Károly | 2024. június 17. 05:41
Azzal, hogy megfordult a hazai infláció lassuló trendje, immár második hónapja magasabb az éves fogyasztóiár-index az előző havinál. A 4 százalékos májusi rátánál ugyanis csak nyolc országé volt alacsonyabb az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 41 európai államból. S mivel ennek ellenére a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tovább faragott az alapkamatán, a visszatekintő reálkamatok alapján felállított rangsorban is hátracsúsztunk – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
Makro / Külgazdaság Munkahelyi balesettől elhibázott CSR akcióig - elkészült a Krízistérkép 2023
Privátbankár.hu | 2024. június 16. 19:36
397 krízishelyzetet gyűjtött össze és elemzett a Magyar Public Relations Szövetség (MPRSZ) kríziskommunikációs tagozata a Krízistérkép 2023 című kiadványban, mely online letölthető az MPRSZ weboldaláról. A 13 public relations szakember által összeállított kötet a gyakorló szakemberek mellett a kríziskommunikáció iránt érdeklődő egyetemisták számára is iránytűként szolgálhat. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG