<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Oroszország nem állami és nem politikai nyugati támogatói közt furcsábbnál furcsább emberek tűnnek fel, akik akár hasznosnak is bizonyulhatnak hosszabb távon. De kik ők?

Egy francia tábornok unokája, egy amerikai akciófilmszínész, és egy egy kétes hírű olasz hercegnő besétál egy múzeumba… nem egy vicc kezdődik így, hanem az a kongresszus, amelyet nemrég tartottak Moszkvában, a Ruszofilok Nemzetközi Mozgalmának rendezésében.

A rendezvény megnyitóján, amelyen egyébként összesen 90 küldött tanácsozott, Nyikolaj Malinov, a bolgár parlament egykori tagja, aki jelenleg is amerikai szankciók alatt áll, azzal nyitotta meg az eseményt, hogy kijelentette, itt az ideje annak, hogy „a fény erői legyőzzék a sötétség erőit.”

A színpadon állt a feketébe öltözött Steven Seagal is, az orosz-amerikai kulturális kapcsolatok különleges képviselője, akit nemrég maga Vlagyimir Putyin tüntetett ki az egyik legfontosabb orosz humanitárius díjjal. Az akciószínész régóta nagy barátja Oroszországnak, most pedig egyenesen odáig ment, hogy azt állította, 100 százalékban ruszofil, és 1 millió százalékban orosz.

Putyinnak akár jól is jöhetnek. A kép egy korábbi eseményen készült. Fotó: Depositphotos
Putyinnak akár jól is jöhetnek. A kép egy korábbi eseményen készült. Fotó: Depositphotos

A Puskin Múzeum nagytermében tartott konferencián Oroszország olyan nemzetközi barátai tűntek tehát fel, mint például a már említett Steven Seagal, vagy a legendás francia tábornok, Charles de Gaulle unokája. A Guardian azon kérdésére, hogy mégis mit csinál egy hasonló rendezvényen, Pierre de Gaulle így fogalmazott:

Azért vagyok itt, hogy a békét és a barátságot támogassam, és úgy gondolom, hogy ezt a konfliktust angolszász érdekek provokálták és okozták... Úgy gondolom, hogy ez mély veszélybe sodorja a világot, és azért vagyok itt, hogy ez ellen harcoljak.

A konferencián egyébként elő is adó de Gaulle részéről nem ez volt mostanában az egyetlen erős kijelentés, hiszen néhány hónapja egy francia lapnak úgy nyilatkozott, hogy

 a Nyugat sajnálatos módon hagyta, hogy Zelenszkij elnök, az ukrán oligarchák és a neonáci katonai csoportok egy háborús spirálba hurcolja bele.

Az ukrán kormányt nácizó kijelentések két szempontból is különösen kényesnek számítanak, hiszen egyrészt Vlagyimir Putyin orosz elnök is a nácik eltakarításával indokolta a „különleges hadművelet” megindítását, másrészt Pierre annak a Charles de Gaulle tábornoknak az unokája, aki a francia ellenállást vezette a második világháborúban, azaz az ilyen családnévvel adott támogatást könnyedén legitimizálhatja az orosz támadást egyes külső szemlélők számára is. Ez egyébként idősebb testvérének, Yves de Gaulle-nak is eszébe jutott, így még januárban leszögezte, hogy öccse nézetei csak magánvéleménynek számítanak, a család álláspontját nem tükrözik.

Hogy kerül egy olasz hercegnő Oroszország barátai közé?

A konferencia legkülönlegesebb résztvevője azonban egyértelműen Vittoria Alliata di Villafranca hercegnő volt, a 70-es éveiben járó, élénkvörös hajú előkelőség, akit Olaszországban leginkább azért ismernek, mert elsőként fordított olasz nyelvre Tolkien regényeit. A meglehetősen excentrikus Alliata saját állítása szerint egyébként például az Opus Dei és a maffia ellen harcolt, hogy visszaszerezze családi palotáját Bagheriában.

A hercegnő beszédében egyebek mellett kijelentette, hogy a ruszofóbia a gyarmatosítás új formuláinak érdekében jött létre, és ezt a második világháború idején Szicíliában történt amerikai partraszálláshoz kötötte, amelyet Washington befolyásának kiterjesztésére szolgáló ürügynek nevezett. Arra a kérdésre, hogy hogyan került Oroszországba egy oroszbarátok konferenciájára, azt is elmondta, hogy az orosz királyi családot látogatta meg.

A Romanovok unokatestvére vagyok

 - mondta, utalva az orosz birodalom utolsó királyi családjának leszármazottjaira. Szavai szerint jól ismeri őket, a kapcsolat egyenesen cári.

Hasznos holdkórosok

Az oroszbarátok konferenciáján tehát ahogy a fenti példák is mutatják, meglehetősen furcsa, tényleges befolyással kevéssé bíró nyugatiak gyűltek össze, ez azonban akár még a Kreml malmára is hajthatja a vizet. Vlagyimir Putyinnak alapvetően biztosan nem volt kifogása az ellen, hogy eféleképpen is próbálják tisztábbra sikálni Oroszország imázsát, hiszen egy videóüzenetét és Szergej Lavrov külügyminisztert is elküldte a rendezvény nyitójára – ez pedig orosz állami elismerést adott egy egyébként főleg marginális alakok által rendezett találkozónak.

A nagy emberek és az európai királyi házak leszármazottjai, vagy éppen egy amerikai (mostanra eléggé leharcolt) akciósztár nem fogják tömegek véleményét megváltoztatni, ám ahhoz hozzásegíthetnek, hogy nevüket adva az orosz PR-kampányhoz segítség legitimizálni Moszkva lépéseit Ukrajnában.

 

Makro / Külgazdaság Bukik-e a bulikirálynő? Fontos választások lesznek ma Finnországban
Wéber Balázs | 2023. április 2. 05:44
Parlamenti választásokat tartanak ma az észak-európai országban. A kormányzó szociáldemokraták fej fej mellett állnak a konzervatívokkal és a nacionalistákkal – azaz nyitott kérdés, hogy megtarthatja-e posztját Sanna Marin, a feltörekvő nők generációjának vitatott példaképe.
Makro / Külgazdaság Rosszul áll az orosz vezérkari főnök szénája?
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 19:01
Egy háborúellenes rajzot közzétevő lány édesapját börtönbüntetésre ítélték a közösségi médiában közzétett posztjai miatt.
Makro / Külgazdaság Az arab tavasz óta nem történt ilyen látogatás
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 17:40
Fejszál Mekdad szíriai külügyminisztert fogadta egyiptomi kollégája. A látogatás célja nem ismert, de lehet, előkészítik Szíria visszavételét az Arab Ligába.
Makro / Külgazdaság Nemzetközi katonai konfliktust generálhat Orbán Viktor péntek reggeli rádióbeszéde?
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 16:39
Anatolij Vasszerman, az orosz Állami Duma képviselője is reagált Orbán Viktor péntek reggeli rádiós beszélgetésére, melyben a kormányfő arról beszélt, nem sok választja el az Európai Uniót attól, hogy vezetői Ukrajnába küldendő békefenntartókról kezdjenek beszélni. A képviselő reméli, a magyar csapatok csak Kárpátaljára vonulnának be.
Makro / Külgazdaság Ferenc pápa: „még élek, láthatják”
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 14:55
A katolikus egyházfőt hörghuruttal kezelték, szombaton tért vissza a klinikáról a Vatikánba. a tervek szerint jelen lesz a nagyheti szertartásokon, és személyesen mondaná el húsvéti üzenetét, valamint adná az Urbi et Orbi áldást.
Makro / Külgazdaság Kihúzta a gyufát a NOB-nál az ukrán kormány
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 12:56
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság mellett Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetségének vezetősége is a sportba történő beavatkozásnak minősítette, hogy az ukránok bojkottálják azokat a selejtezőket, ahol orosz és fehérorosz versenyzők is pályára lépnek.
Makro / Külgazdaság IMF-hitelt kapott Ukrajna
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 11:37
A 15,6 milliárd dolláros hitelprogram első üteme a pénzügyi stabilitást, a második a szerkezeti átalakítást és gazdasági növekedést célozza.
Makro / Külgazdaság Még a Kreml is beleremegett Orbán Viktor pénteki rádiós mondataiba
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 11:08
Moszkva rendkívül veszélyesnek tartja a békefenntartók bevetésének még a felvetését is.
Makro / Külgazdaság Lehet egyszámjegyű az infláció az év végére? Klasszis Podcast
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 10:49
Legfrissebb adásunkban főszerkesztőnk, Csabai Károly kollégánkkal, Vég Márton újságíróval beszélgetett.
Makro / Külgazdaság Megint incidens történt Kína és Tajvan között, Caj Jing-ven elnök szerint a nagyhatalom provokál
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 09:44
Kínai vadászgépek és egy drón lépte át a szárazföldet a szigettől elválasztó szoros középvonalát.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG