5p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Tekintettel arra, hogy Moszkva nem hajlandó komolyan törekedni a békére, a szankciókat nem oldják fel a közeljövőben. Ezzel leromlás jön az orosz oktatás, egészségügy, lakhatás és fogyasztási cikkek terén, hogy felpörgethessék a katonai termelést. Káncz Csaba jegyzete.

Oroszország teljes körű inváziója már több, mint 14 hónapja zajlik, és a Kreml hosszú háborút tervez. Ehhez további katonák rejtett mozgósítására és a hadigazdaságra való alapvető átállásra lesz szükség. 

Bár valószínűleg egyik lépés sem biztosítja a győzelmet, mindkettőnek erősen negatív következményei lesznek. Tekintettel arra, hogy Oroszországban a gazdasági tevékenység nagy része továbbra is a fizikai munkára épül, a termelés megsínyli, amint egyre több ember lép be a hadseregbe.

Minden áron a katonai termelés felpörgetésére koncentrál? Fotó: Depositphotos
Minden áron a katonai termelés felpörgetésére koncentrál? Fotó: Depositphotos

Az autokrácia gyengeségei

A háborús gazdaság következményei kevésbé ellentmondásosak, de mégis károsak. A váltás szükséges a harc folytatásához, de egy ilyen átalakulás visszatérést jelent az átfogó tekintélyelvű irányításhoz. Nagyobb fegyveres konfliktusok idején még a demokráciák is beavatkoztak a piacon, hogy racionalizálják a fogyasztási cikkeket. De a válság után a demokráciák megszüntetik a vertikális parancsnoki struktúrákat, és helyreállítják az alapvető szabadságjogokat - az autokráciák nem.

Az orosz társadalmat történelmileg vertikális parancsok uralták, nem pedig horizontális kormányzás. Ezt úgy sikerült elérni, hogy minden erőforrás tényleges tulajdonjogát az uralkodók kezébe helyezték, és minden alattvaló túlélését a szolgaság elfogadásától tették függővé.

Ennek ára azonban a gazdasági visszamaradottság. A költségek most is emelkedni fognak az olyan ellenfelekkel való szembefordulásban, amelyek erősebbek, mint Oroszország. Leromlás jön az oktatás, az egészségügy, a lakhatás és a fogyasztási cikkek terén, hogy felpörgesse a katonai termelést. A visszaút pedig lassú és fáradságos lesz.

Putyin felemelkedése a sikertelen piaci reformok után

Az 1998-as pénzügyi összeomlása után sokan azt hitték, hogy Oroszország nem fog talpra állni. De aztán jött az olajár megugrása és a tekintélyelvűség újbóli bevezetése Putyin alatt. Az eredmény a gazdasági siker „Patyomkin homlokzata” volt, amely lenyűgözte a külföldi médiát és a befektetőket.

De ez egy olyan ragadozó rendszer lett, amely főként a szénhidrogén-bevételek zsákmányából élt. A piacgazdaság és a demokrácia intézményei nem vertek gyökeret. Nem véletlen, hogy John McCain néhai amerikai szenátor az Orosz Föderációt „országnak álcázott benzinkútként” emlegette.

A háborús gazdasághoz való mostani visszatérés megköveteli, hogy az oligarchák feladják vagyonuk egy részét, és minden iparágat fel kell adniuk az állam katonai termelési szükségleteinek kielégítésére. A csökkenő GDP növekvő részét az egyre elavultabb fegyverek gyártására fordítják majd.

Ez a váltás azonban nem sokat segít. Az orosz katonai hardver rosszul teljesít Ukrajnában. Annak ellenére, hogy évtizedek óta korlátlan hozzáférésük volt a német csúcstechnológiához, Oroszország nagy pontosságú fegyverei elégtelennek bizonyultak.

Ennek legfőbb oka a mindent átható korrupció és az inkompetens menedzsment. A folyamatban lévő agyelszívás súlyosbítja a problémákat, mivel a technológiai szektor fiatal szakértői elhagyják az országot, néhányuk végleg.

Mit hoz a jövő?

A legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy a Kreml ereje fennmarad, és a rezsim elegendő hatalmat fog fenntartani ahhoz, hogy legyőzze az alulról jövő kihívásokat. De ez komoly kihívás lesz, mivel a költségvetési bevételek csökkennek és a kiadások elszállnak. Az orosz állami bevételek fő forrása hagyományosan az olaj és a gáz, amelyek árai változékonyak, ráadásul Moszkva a szankciók miatt árcsökkentésekre kényszerül.

Tekintettel arra, hogy Moszkva nem hajlandó komolyan törekedni a békére, a szankciókat nem oldják fel a közeljövőben. Bármennyire is szeretnék egyes nyugati kormányok visszaállítani a normalitást, a szankciókat könnyű bevezetni, de nehéz feloldani.

Ebben a helyzetben az oroszországi kimenetel jó eséllyel hasonló lehet a koreai háború lezárásához – egy fegyverszünet, amely nem jár békével és Észak-Korea nemzetközi elszigetelődésével, valamint növekvő gazdasági visszamaradottsággal jár. A tömeges elnyomás felerősödik otthon, miközben a biztonsági erők ellenségekre vadásznak. Emelkedik azoknak az oligarcháknak és tisztviselőknek a száma, akik kiesnek az ablakból.

Kína a kulcsszereplővé válhat a kimenetelt tekintve. Amint azt legutóbbi moszkvai látogatása során is bebizonyította, Hszi Csin-ping elnök nagyon szívesen használ meleg szavakat, de kevésbé hajlandó aktívan segíteni az orosz háborús erőfeszítéseket Ukrajnában. Az orosz gazdaság mintha egy leszállított árú nyersanyag-eladó piaccá redukálódott volna, ami tökéletesen megfelel Peking érdekeinek.

Azok, akik tartottak Oroszország és Kína drámaian erősödő szövetségétől, újragondolhatják álláspontjukat. Hszi elnök első dolga, miután Moszkvában hagyta „kedves barátját”, az volt, hogy csúcstalálkozót hívott össze Kína és a közép-ázsiai államok között - anélkül, hogy Oroszországot meghívta volna a rendezvényre.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Súlyos váddal illették a NATO-t, Stoltenberg növelné a Kijevnek szánt támogatást
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 20:01
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Bődületes összegért vesz amerikai vadászgépeket egy uniós ország
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 19:16
Jóváhagyta F-35 típusú amerikai vadászgépek vásárlását szerdán a cseh kormány - jelentette be Petr Fiala cseh miniszterelnök a kormányülést követő sajtótájékoztatón.
Makro / Külgazdaság Már az EP-választásra gyúr Orbán Viktor: nacionalista vezér járt a Karmelitában
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 18:01
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szerdán délután a Karmelita kolostorban megbeszélést folytatott Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés nemzetgyűlési frakcióvezetőjével – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
Makro / Külgazdaság Ismét Wagner-zsoldosok harcolnak Kelet-Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 16:46
Ezt közölte legalábbis az ukrán hadsereg.  
Makro / Külgazdaság Furcsa eltűnések rázzák meg Kínát, és ez egy vészjósló üzenet a világ számára is
Kollár Dóra | 2023. szeptember 27. 15:57
A védelmi tárca vezetőjének eltűnése nemcsak a nemzetközi megfigyelőket tartja lázban, hiszen ez már nem az első alkalom.
Makro / Külgazdaság Lengyelország megpályázza a 2036-os olimpia megrendezését
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 15:31
Andrzej Duda államfő szerdai bejelentése szerint Lengyelország megpályázza a 2036-os nyári olimpia megrendezését.
Makro / Külgazdaság Nem sikerült új kormányfőt választani az EU egyik legnagyobb országában
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 14:51
Nem választotta miniszterelnökké a konzervatív Néppárt (PP) jelöltjét a spanyol parlament a szerdán megtartott első szavazáson Madridban.
Makro / Külgazdaság Új uniós kormányfőt fogadott Von der Leyen
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 14:16
Az EU-nak jövőképet kell meghatároznia a sikeres bővítéshez, ezért az Európai Bizottság elkezdett dolgozni egy sor, a bővítést megelőző politikai felülvizsgálaton - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán Brüsszelben.
Makro / Külgazdaság NATO-segítséggel támadhatta Szevasztopolt az ukrán hadsereg
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 13:31
A Szevasztopol elleni pénteki támadást az ukrán hadsereg amerikai és brit szakemberekkel szoros koordinációban hajtotta végre - jelentette ki Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Tízezrével menekülnek az örmények az azeriek elől
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 12:46
Már meghaladta a 47 ezret szerda délig (közép-európai idő szerint) Hegyi-Karabahból (az örmény többségű azerbajdzsáni enklávéból) Örményországba menekülők száma - közölte Nazeli Bagdaszárján, az örmény miniszterelnök szóvivője.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG