<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Ugyanakkor európai összevetésben nálunk viszik el a közműszámlák az egyik legkisebb szeletét a háztartások összes kiadásainak.

Kijött az Eurostat friss, lakhatási költségek alakulásával foglalkozó statisztikája. Az adatsor szerint 2017-ben az EU háztartásai összesen több mint 2000 milliárd eurót, vagyis az unió GDP-jének 13,1 százalékát költötték lakbérre, karbantartási és javítási munkálatokra, valamint rezsire. Ez az államszövetség legnagyobb kiadási tétele lett, a teljes, éves fogyasztási kiadások 24,2 százalékát teszi ki. Megelőzi a GDP 13 százalékának megfelelő szállítási kiadásokat, a 12,2 százaléknyi élelmiszer- és alkoholmentesital-számlát, a 8,8 százaléknyi éttermi és hotelcechet, és a 8,5 százaléknyi rekreációs és kulturális költéseket.

A statisztika szerint a lakhatási kiadások nőttek a legjobban az elmúlt évtizedben. Uniós átlagban az összes kiadás 24,2 százalékára annak 2007-es 22,7 százalékáról ugrottak fel.

De nem Magyarországon

Nálunk a lakhatási kiadások az összes kiadás 19,3 százalékáról annak 18,8 százalékára csökkentek 2007-től 2017-ig. Ez GDP-arányosan 10,5-ről 9,5-re való csökkenést jelent. Azonban ezek a változások sem voltak elegendők ahhoz, hogy pénzben is csökkenjenek a kiadások, sőt, azok a kormány rezsicsökkentő akciói ellenére még nőttek is: éves szinten, országosan 10,7 milliárd euróról 11,7 milliárdra.

A drágulásban valószínűleg a forintárfolyam változása és az iszonyúan megugró ingatlan- és albérletárak játszhatták a legnagyobb szerepet.

Ha a kormány oldaláról nézzük, akkor lehet azt mondani, lám, ha nem lett volna rezsicsökkentés, akkor még ennél is jobban megugrott volna az összeg, amit a magyaroknak a lakhatásra kell fordítania. De ha a másik oldalról nézzük, akkor ez korántsem biztos: a 444 két éve összeszedte, hogyan alakultak a szabadpiaci energiaárak a magyar kormány által beállított energiaárakhoz képest, és azt találták, hogy az előbbiek idővel olcsóbbak lettek, mint a rezsicsökkentett társaik. Az adatokat megnézték az idei választás hajrájában is, amikor a fideszes kampányban megint feldübörgött a rezsiháború, és kiderült: akkor is olcsóbb volt a gáz, mint amennyiért a lakosság kapta.

Forrás: Eurostat

Nemzetközi összevetésben még így is Magyarországon az egyik legalacsonyabb a lakhatási kiadások aránya a háztartások összes kiadásában. Ez viszont nem azt jelenti, hogy euróban számolva is kiugróan olcsók lennénk. Természetesen ebben jóval nagyobb a szórás az összehasonlított országok között. A legdrágább Nagy-Britannia, ahol 388 milliárd eurót költöttek tavaly lakhatásra, a legolcsóbb pedig Málta, ahol ennek csupán töredéke, 612 millió euró is elég volt erre. (Az egyes országok értékei ebben a táblázatban böngészhetők.)

Legyünk az összesített rangsorban bármilyen olcsók, Máltát nem csak a konkrét árak szempontjából, de semmilyen más szempontból nem közelíthetjük meg. Náluk a lakhatási kiadások 2007-től 2017-ig GDP-százalékban 7,4-ről 5,5-re csökkentek, arányuk az összes költés fényében 10,8-ról 10,1 százalékra apadt. Konkrét összegben náluk is növekedés volt, itt 427 millió euró dagadt 612 millió euróra.

Máltához képest többet, de Magyarországhoz képest még mindig kevesebbet kell az összes kiadásból lakhatásra fordítani Litvániában, Cipruson, Észtországban és Portugáliában. A szlovéneknél már valamivel kövérebb szelet jut a rezsire és társaira az összes számlából, mint nálunk. A másik véglet Finnország (28,8 százalék), Dánia (28,7 százalék) és az Egyesült Királyság (26,7 százalék).

Ami a V4-es társainkat illeti:

  • Csehország: 24,8 százalék -> 25,4 százalék / 16,3 milliárd euró -> 23,6 milliárd euró / GDP-arány: 11,9 százalék -> 12,3 százalék
  • Lengyelország: 21,6 százalék -> 20,8 százalék / 40,6 milliárd euró -> 56,5 milliárd euró / GDP-arány: 12,9 százalék -> 12,1 százalék
  • Szlovákia 26,3 százalék -> 23,7 százalék / 8 milliárd euró -> 10,8 milliárd euró / GDP-arány: 14,3 százalék -> 12,8 százalék

Romániában pedig az előrejelzés szerint így alakul a helyzet: 22,3 százalék -> 22,5 százalék / 18,9 milliárd euró -> 25,8 milliárd euró / GDP-arány: 14,7 százalék -> 13,8 százalék.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Volodimir Zelenszkij lett az év embere
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 12:14
Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt választotta az év emberévé a Financial Times - jelentette be a lap szerkesztősége hétfőn.
Makro / Külgazdaság Kreml: az olajársapka destabilizálja a globális piacokat
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 11:56
A Kreml arra figyelmeztetett, hogy az orosz olaj új nyugati árplafonja destabilizálja a globális energiapiacokat, de azt állította, hogy ez nem befolyásolja Ukrajna invázióját.
Makro / Külgazdaság Még csak most jön a feketeleves?
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 11:16
A következő hónapokban az egyre magasabb bázis, a növekvő infláció, egyes háztartások esetén a meredeken megugró rezsiköltségek, az előbbiek miatt az év utolsó hónapjaiban csökkenő reálbérek, az emelkedő kamatok, valamint egyes átmeneti tényezők megszűnése miatt folytatódhat a kiskereskedelmi forgalomlassulása - derül ki a Magyar Bankholding friss elemzéséből.
Makro / Külgazdaság Nincs jó hírünk annak, aki autót venne
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 10:22
Miközben az új személygépkocsikra hosszú hónapokig, akár évekig is kell várni, a használt autókból is kevesebb érkezik az országba.
Makro / Külgazdaság Ebből megint baj lesz: kilőtt a gázár!
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 09:18
Több mint 5 százalékos drágulást követően csaknem két hónapja nem látott magas szinten áll.
Makro / Külgazdaság Most már az adatok is mutatják, mennyire megcsappant a költőpénzünk
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 09:00
Szinte hajszálra ugyanakkora volt a kiskereskedelmi forgalom, mint egy éve - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss közléséből.
Makro / Külgazdaság Globális minimumadó: az Orbán-kormány kritikája, hogy az egyetlen versenyelőnyünk az alacsony adókulcs
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 08:11
A globális minimumadó nem vonja el az adópolitika megszabását a nemzeti kormányoktól – írja laptársunk, az Mfor. Rámutatnak, az adófajtának mind a két pillérje, az extraprofitadó és a minimális nyereségadó is elsősorban a multinacionális vállalkozások anyavállalatainak országai számára jelent többletbevételt, a világcégek központjában kell majd megfizetni ezt az adóterhet. Laptársunk értékeli Orbán Viktor miniszterelnök ezzel kapcsolatos álláspontját is.
Makro / Külgazdaság Kezd derengeni Putyinnak, mi várhat az oroszokra
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 07:23
Avril Haines, az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója jelezte, hogy az orosz elnök már nincs annyira elszigetelve az ukrajnai invázióból származó rossz hírektől. Dióhéjban az elmúlt órák háborús történéseiről.
Makro / Külgazdaság Blinken: az Egyesült Államok elszánt barátként marad meg Izrael mellett
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 06:32
Az Egyesült Államok és Izrael partnersége erősebb mint valaha, és ezen nem változtatnak az amerikai adminisztráció és a leendő új izraeli kormány közötti erős véleménykülönbségek Palesztina és Irán tekintetében - hangsúlyozta Anthony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnap egy konferencián Washingtonban.
Makro / Külgazdaság Életbe lépett az olajembargó: komoly dízelhiány jöhet - interjú
Tiszóczi Roland | 2022. december 5. 05:26
Az oroszok háború-finanszírozási forrásainak elzárása céljából az orosz olajexport ma életbe lépett európai uniós embargója óriási kihívást jelent nemcsak az öreg kontinens, de az egész világ ellátása szempontjából. Ha ezt a magyar kormány nem ismeri fel, hamarosan hazánkban lehet a legmagasabb üzemanyagár egész Európában – mondta Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője a lapunknak adott interjúban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG