<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Luigi di Maio, aki egyben a kormánykoalíciót alkotó Öt Csillag Mozgalom vezetője azt közölte, hogy Trumpot kell követni a költekezésben. Az eurózóna vezetőit nem hatotta meg ez a populáris fázis, mivel ők nem óhajtják állni a számlát az olaszok helyett. Felsorakoztak az Európai Bizottság mögött: új olasz költségvetés kell.

Di Maio szerint az amerikai elnök lépései, aki adókat csökkent és növeli kiadásokat, követendők Európa számára is, Európa is csinálhatna nagy deficitet (persze főleg az olaszok), lenne nagy növekedés, mit számít, mi lesz később, ki finanszírozná a hatalmas deficitet, és mit kezdenének a felgyülemlő adósságállománnyal. Az olasz politikus szerint ha Trumpnak jó (aki amúgy maximum 8 évig lehet elnök, az adóssághegy már másra marad), akkor Európának is jó a módszer.

Költekezve spórolna

Di Maio ennél durvábbat is mondott a Financial Times-nak: úgy gondolja, hogy egy elszálló, nagy hiányt mutató költségvetéssel csökkenteni tudja az adósságot. Hogy ezt hogy gondolta, azt nem fejtette ki, esetleg az járhatott a fejében, hogy például magyar módra 2-2,5 százalékos hiány mellett 4 százalék fölötti növekedést ér el, így a GDP gyorsabban nő, mint az adósság.

Elvben ez nagyon szép, de hát mi a béka hátsó fele alól növekszünk, alacsony bázisról, míg Olaszország elképesztő magasságokban van: úgy az egy főre jutó GDP, mint a nettó átlagbér tekintetében a német szint 75 százalékán állnak, miközben adósságuk a GDP 130 százalékát teszi ki, vagyis eddig is erősen túlköltekeztek.

Amit szabad Jupiternek...

Ami Trump Amerikáját illeti: kivételes helyzetben van, mivel egyelőre a világ hajlandó finanszírozni a túlköltekezést, az amerikai államkötvényeket megveszik, és a GDP-hez viszonyított adósság távolról sem olyan magas, mint az olasz. Ugyanakkor ez a gyakorlat még Amerikában sem folytatható sokáig: a gazdaság túlfűtötté válik, a növekedés lelassul, a hatalmas deficitet óhatatlanul vissza kell majd fogni, még a világ leggazdagabb hatalmas országa sem bír el bármekkorát. De mikor ez bekövetkezik, még mindig jóval kisebb adósságteher fog rájuk nehezedni GDP arányosan, mint az olaszokra.

Lírával lehet

Ennél is lényegesebb dolog, hogy Olaszország egy valutaövezet része, így ha elkezdi hiányát növelni és adósságát finanszírozhatatlan szintre emelni, akkor az a valutaövezet többi tagjának is ártana. Ezért egy idő után kénytelenek lennének a minden pénzüket elszívó ország finanszírozását befejezni, és akkor Olaszország saját valutát vezethetne be. Ha így tenne, szabadon költekezhetne, saját valutájában akkora hiányt csinál, amekkora jólesik, legfeljebb hatalmas inflációval finanszírozza.

Egységes vélemény

Ezt tegnap az eurózóna pénzügyminiszterei jelezték is: közölték, hogy támogatják az Európai Bizottságot, és nem fogadják el a 2,4 százalékos hiányt tervező olasz költségvetést. Felajánlottak, hogy együttműködnek egy kisebb hiányt mutató költségvetés kidolgozásában, és remélik, hogy Róma elfogadja a felé nyújtott kezet. A francia gazdasági miniszter ki is mondta: a közös valuta forog kockán, azaz nem hagyják, hogy bármely tagja tönkretegye azt. November 13-án várják a módosított olasz költségvetést, ha nem lesz, akkor jöhet a túlzott deficit eljárás.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Még csak most jön a feketeleves?
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 11:16
A következő hónapokban az egyre magasabb bázis, a növekvő infláció, egyes háztartások esetén a meredeken megugró rezsiköltségek, az előbbiek miatt az év utolsó hónapjaiban csökkenő reálbérek, az emelkedő kamatok, valamint egyes átmeneti tényezők megszűnése miatt folytatódhat a kiskereskedelmi forgalomlassulása - derül ki a Magyar Bankholding friss elemzéséből.
Makro / Külgazdaság Nincs jó hírünk annak, aki autót venne
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 10:22
Miközben az új személygépkocsikra hosszú hónapokig, akár évekig is kell várni, a használt autókból is kevesebb érkezik az országba.
Makro / Külgazdaság Ebből megint baj lesz: kilőtt a gázár!
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 09:18
Több mint 5 százalékos drágulást követően csaknem két hónapja nem látott magas szinten áll.
Makro / Külgazdaság Most már az adatok is mutatják, mennyire megcsappant a költőpénzünk
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 09:00
Szinte hajszálra ugyanakkora volt a kiskereskedelmi forgalom, mint egy éve - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss közléséből.
Makro / Külgazdaság Globális minimumadó: az Orbán-kormány kritikája, hogy az egyetlen versenyelőnyünk az alacsony adókulcs
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 08:11
A globális minimumadó nem vonja el az adópolitika megszabását a nemzeti kormányoktól – írja laptársunk, az Mfor. Rámutatnak, az adófajtának mind a két pillérje, az extraprofitadó és a minimális nyereségadó is elsősorban a multinacionális vállalkozások anyavállalatainak országai számára jelent többletbevételt, a világcégek központjában kell majd megfizetni ezt az adóterhet. Laptársunk értékeli Orbán Viktor miniszterelnök ezzel kapcsolatos álláspontját is.
Makro / Külgazdaság Kezd derengeni Putyinnak, mi várhat az oroszokra
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 07:23
Avril Haines, az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója jelezte, hogy az orosz elnök már nincs annyira elszigetelve az ukrajnai invázióból származó rossz hírektől. Dióhéjban az elmúlt órák háborús történéseiről.
Makro / Külgazdaság Blinken: az Egyesült Államok elszánt barátként marad meg Izrael mellett
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 06:32
Az Egyesült Államok és Izrael partnersége erősebb mint valaha, és ezen nem változtatnak az amerikai adminisztráció és a leendő új izraeli kormány közötti erős véleménykülönbségek Palesztina és Irán tekintetében - hangsúlyozta Anthony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnap egy konferencián Washingtonban.
Makro / Külgazdaság Életbe lépett az olajembargó: komoly dízelhiány jöhet - interjú
Tiszóczi Roland | 2022. december 5. 05:26
Az oroszok háború-finanszírozási forrásainak elzárása céljából az orosz olajexport ma életbe lépett európai uniós embargója óriási kihívást jelent nemcsak az öreg kontinens, de az egész világ ellátása szempontjából. Ha ezt a magyar kormány nem ismeri fel, hamarosan hazánkban lehet a legmagasabb üzemanyagár egész Európában – mondta Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője a lapunknak adott interjúban.
Makro / Külgazdaság Amerika ezzel meg is nyerné a következő világháborút
Káncz Csaba | 2022. december 4. 18:52
A világ első 6. generációs stratégiai bombázója a Pentagon válasza a Kínával való jövőbeni konfliktussal kapcsolatos növekvő aggodalmakra. A B-21 Raider „digitális bombázó”, amely felhőtechnológiát tartalmaz, lehetővé téve a gyorsabb frissítéseket. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kongóban keresztények tízezrei tiltakoztak
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 18:36
Keresztények tízezrei tüntettek a Kongói Demokratikus Köztársaságban az ország keleti felét szorongató erőszak ellen vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG