<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Tavaly még magasabb GDP-részesedést tervezett az állami nyugdíjkiadásoknál középtávon. A friss büdzséből az is kiderül, hogy jövőre valójában nem 3, hanem 4,8 százalékkal emelkednek az ellátások átlagosan.

A 2022-es költségvetési törvényjavaslathoz benyújtott dokumentumokból kiderül, hogy jövőre valójában 4,8 százalékkal emelkedik a nyugdíjas ellátások átlaga. Ez nem jelenti azt, hogy a már nyugdíjas éveiket töltők jobban járnak, nekik továbbra is a meghirdetett, a tervezett 3 százalékos inflációnak megfelelő mértékű emelés jut. Csakhogy számolni kell az újonnan belépőkkel, vagyis azokkal, akik most vonulnak nyugdíjba.

Van, aki jobban jár, van aki kevésbé (Fotó: pixabay.com)Van, aki jobban jár, van aki kevésbé (Fotó: pixabay.com)

Márpedig az elmúlt évek bérrobbanása (az évi 10 százalék körüli átlagos béremelkedések) miatt ők jobban járnak, mint a korábban nyugdíjba vonulók, mivel a nyugdíj kiszámítása során magasabb bérszinthez lehet az esetükben igazítani a nyugellátás alapját jelentő korábbi fizetéseket. Ezt a hatást nevezi meg egyik okként a költségvetési törvényjavaslatban is a Pénzügyminisztérium, amikor rögzítik, hogy jövőre valójában 4,8 százalékkal emelkedik az ellátások átlaga.

Mint írják:

A korábbi évek magas bérdinamikájának eredményeként az új nyugdíjak átlaga jelentősen meghaladja a korábban megállapított ellátások átlagát, ez további 1,6 százalékos kiadásemelkedést okoz.

Figyelembe kell venni azt is, hogy a nyugdíjasok átlagos létszáma 1,2 százalékkal csökken 2022-ben. Ezt a nyugdíj igénybevételi és demográfiai folyamatokkal magyarázza a szaktárca, hozzátéve, hogy az öregségi korhatár feletti nyugdíjasok számának csökkenését valamelyest ellentételezi a Nők 40 programba bekerülők számának emelkedése.

Ezen túl pedig az árvaellátások emelése is befolyásolja a kiadásokat: ennek a havi minimumösszege az eddigi 24 250 forintról 50 ezer forintra emelkedik jövő januártól, amely további 0,2 százalékkal emeli a rendszeres ellátások jövő évi kiadásait.

A dokumentumból az is kiderül, hogy ha figyelmen kívül hagyjuk a 13. havi ellátás kétheti részét (erre 160 milliárd forintot különítettek el a büdzsében), valamint a nyugdíjprémiumot (68,4 milliárd forint), akkor a nyugdíjkiadás 3,6 százalékkal emelkedik jövőre az idei évhez képest.

Van azonban más is, amire rávilágít a költségvetési törvényjavaslat, és ami a hosszú távú nyugdíjkiadásokról árul el fontos részleteket. A javaslat tartalmaz egy hosszú távú költségvetési kitekintést is, egészen 2070-ig, bemutatva az egyes nagy ellátórendszerek - nyugdíj, egészségügy, oktatás - részesedését a GDP-ből. Mivel ez minden évben része a csomagnak, össze lehet vetni, hogy a korábbi évhez képest mennyit változott a kormány előrejelzése. Az esetleges változások részben az ágazati kiadások, részben a GDP alakulásának előrejelzésében időközben bekövetkezett eltéréseket mutatják be.

De hogy a lényegre térjünk: a tavaly tavasszal a parlament által tárgyalt csomaghoz képest szerényebb részesedést vetít előre az állami nyugdíjkiadásoknál a kormány rövid-középtávon (a hosszútávú előrejelzésen nem változtattak). Így például a friss számítások szerint 2030-ra az állami nyugdíjkiadások a GDP 8,1 százalékát fogják elérni, míg tavaly még úgy gondolták, hogy 8,3 százalékos lesz ez a mutató. Tíz évvel későbbre, 2040-re vonatkozóan pedig a tavalyi 10,5 százalék mostanra 10,4 százalékra módosult. Ami annyit tesz, hogy a gazdaság teljesítményéből kisebb részben fog részesedni a nyugdíjrendszer, mint korábban tervezték.

Mint említettük, több tényező is befolyásolja a GDP-részesedés alakulását. A kormány ezt a magyarázatot fűzte a számokhoz:

A nyugdíjkiadásoknál az előrejelzés a jelenlegi nyugdíjszabályokkal, azaz a nyugdíjak vásárlóerejének megőrzésével, valamint a nyugdíjkorhatár 65 évre való emelkedésével, továbbá a 13. havi nyugdíj fokozatos bevezetésével számol, miközben az uniós átlag feletti gazdasági növekedésből és a bérfelzárkóztatásból (a magasabb induló nyugdíjak révén) a nyugdíjasok is minél nagyobb arányban részesülhetnek.

Ami szóról szóra megegyezik a tavalyi csomagban szereplő magyarázattal, innen tehát nem derül ki, miért rontottak a nyugdíjkiadások alakulásán. A válasz a magasabb GDP lehet, ám erre vonatkozóan 10-20 éves kitekintést nem tartalmaz a friss büdzsé. Azt viszont megtudjuk belőle, hogy mind 2023-ra, mind 2024-re alacsonyabb növekedést vár most a kormány, mint várt tavaly. Most 4,1 és 4 százalékot szerepeltetnek ezeken a sorokon, egy éve - amikor a járvány már megmutatta gazdaságromboló hatását - 4,3 és 4,2 százalékot jeleztek előre arra a két évre. Vagyis rövid távon pesszimistább lett a kormány, ezt biztosan ki lehet jelenteni. Valamint azt is, hogy akárhogy is javul a gazdasági teljesítmény, illetve emelkednek a nyugdíjkiadások, a nagy közösből kisebb lesz az állami nyugdíjkassza arányos részesedése. Bár erre vonatkozóan nincs utalás a büdzsében, de elképzelhető, hogy a kormány az alternatív nyugdíjforrások - nyugdíjpénztári felhalmozások, egyéb nyugdíjcélú megtakarítások - felfutásával számol ebben az időszakban.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Elengedték a zaporizzsjai atomerőmű vezérigazgatóját
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 20:13
Herszon megyében két települést is visszafoglalt az ukrán hadsereg az orosz erőktől, a beékelődést az orosz hadvezetés is megerősítette. Az oroszok elengedték a hétvégén „őrizetbe vett” atomerőmű-igazgatót. Rómában és Varsóban is bekérették az orosz nagykövetet, míg Litvánia kiutasította az orosz ügyvivőt. Ez történt a háború hétfői napján.
Makro / Külgazdaság Ki adta a legtöbb nehézfegyvert Ukrajnának? A válasz meglepő
Litván Dániel | 2022. október 3. 19:13
Nem az Egyesült Államok és nem is a NATO, hanem Oroszország volt olyan előzékeny, hogy kisegítette a hiányt szenvedő ukránokat. A zsákmányolt orosz fegyverek nélkül a harkivi és a limani győzelem sem jöhetett volna össze az ukránoknak.
Makro / Külgazdaság A vádkikényszerítés lehetősége az első lépés az uniós pénzek lehívása felé
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 17:40
Az uniós pénzek lehívása érdekében az Országgyűlés elfogadta a Büntetőeljárási törvény módosítását, de a kormány az Alkotmánybíróság előzetes normakontrollját kéri, melyről kedden dönt a Ház. A javaslatcsomag többi eleméről ugyancsak kedden szavaznak a honatyák.
Makro / Külgazdaság Nem, továbbra sem lesz szankció a gázra
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 16:40
Az Európai Unió újabb szankciós csomagra készül, amely annak ellenére, hogy a magyar kormány ezekből itthon belpolitikai gumicsontot alkotott, továbbra sem érinti azokat a területeket, amely miatt magyar vétó fenyegetne. Többek között erről beszélt kollégánk, Király Béla a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában.
Makro / Külgazdaság A brit miniszterelnök kétségbeesetten küzd a túléléséért
Káncz Csaba | 2022. október 3. 15:28
A Munkáspárt esélyei a 12 éve uralkodó toryk leváltására jobbak, mint bármikor. A baloldali párt vezére szürke és unalmas személyiség, de most remélheti, hogy a britek éppen erre vágynak a Boris Johnson vezette politikai show és Liz Truss szellemvasútja után. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Sokat bukott az első fél évben a horvát villamosenergia-cég
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 15:07
Költségei a tavalyi év azonos időszakához képest 89, míg bevételei csak 32 százalékkal nőttek.
Makro / Külgazdaság Csökkent Kína külső adóssága
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 14:04
Egy negyedév alatt 3 százalékkal csökkent a távol-keleti nagyhatalom külső adóssága. Ezzel párhuzamosan 1 százalékpontot csökkent a közép- és hosszú lejáratú kötelezettségek teljes adóssághoz viszonyított aránya is.
Makro / Külgazdaság A nap képe: így védik a norvég fúrótornyokat a robbantások után
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 12:06
Egy héttel ezelőtt ismeretlenek felrobbantották az Északi Áramlatot. Azóta több állam is bejelentette, hogy fokozza energetikai infrastruktúrájának védelmét.
Makro / Külgazdaság Újra rossz világ jön a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:41
Szerdától a 95-ös oktánszámú benzinért bruttó 25, míg a gázolajért 18 forinttal kell többet fizetnie annak, akit nem véd a kormányzati ársapka.
Makro / Külgazdaság Megint egy gyenge adat borzolhatja az Orbán-kormány kedélyeit
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:00
A külkereskedelmi egyenleg nagyobb mértékben romlott, mint ahogy azt a KSH becsülte.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG