<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az áprilisban mért hajszálnyi havi árcsökkenés májusra eltűnt: áremelkedést mértünk a hazai hipermarketekben. Nemcsak havi szinten, éves távlatban is feljebb mentek az árak - az áremelkedés üteme azonban beállni látszik a 3 százalék körüli szintre. Már második hónapja mértünk ekkora éves áremelkedést szokásos havi Árkosár-felmérésünk során - a tavalyi évvel ellentétben idén kissé fellélegezhetnek az alacsonyabb jövedelműek és a nyugdíjasok.

Míg tavaly az átlagos fogyasztói áraknál rendre jobban drágultak az élelmiszerek, nyár végén és ősszel is úgy tűnt, nemigen fékez az élelmiszerárak emelkedése - nem egyszer kétszámjegyű áremelkedést mértünk -, mostanra normalizálódni látszódik a helyzet.

Ez azt jelenti, hogy egy kicsit fellégezhetnek az alacsonyabb keresetűek és a nyugdíjasok is: felmérésünk szerint ebben a hónapban is az átlagos infláció alatt drágultak az élelmiszerek. Miért fontos mindez? Ahogy arra többször már rámutattunk, az élelmiszerek árváltozásának azért érdemes nagyobb figyelmet szentelni, mert a nyugdíjasok fogyasztásában ennek a termékkörnek nagyobb a súlya, mint az aktív háztartások esetében - jövedelmüknek nagyobb arányát költik élelmiszerre, mint a jobb módúak.

Van viszont egy termék, amit nem csak a háztartások, de a nyugdíjasok is biztosan vásárolnak: ez pedig az étolaj. Míg 2020-ban a drágulási toplisát az alma vezette, "2021 sztárdrágulójának" eddig az étolaj bizonyul: hónapok óta kétszámjegyű áremelkedést mérünk ennél a terméknél. Most mivel találtuk magunkat szembe? Lássuk, ebben a hónapban mit történt a boltokban!

Május 6-án csütörtökön látogattunk el három hazai hipermarketbe, hogy ismét megnézzük, miként alakultak az élelmiszerárak. Ehhez szokás szerint ugyanazt a 30 termékből álló minta-élelmiszerkosunkat hívtuk segítségül, amit már bő 14 éve használunk az árszínvonal nyomonkövetésére.

Előző hónaphoz és tavaly májushoz képest is áremelkedést mértünk az áruházláncoknál. Végigjárva az Auchan, az Interspar és a Tesco egy-egy egységét, arra jutottunk, hogy éves távlatban jobban drágult a nagybevásárlás, mint havi szinten. Tavaly májushoz viszonyítva 3 százalékkal többért tudtuk beszerezni ugyanazokat a termékeket - előző felmérésünk során, áprilisban is ugyanekkora drágulást mértünk éves szinten. Mindhárom üzletlánc esetében áremelés történt: míg az Auchannál 1,8, az Intersparnál 2,7, addig a Tescónál 4,5 százalékos drágulás történt egy év leforgása alatt az általunk vizsgált 30 terméknél.

Az előző hónapban tapasztalt trend májusban már nem folytatódott, amikor is 0,1 százalékkal tudtunk olcsóbban bevásárolni márciushoz képest. Most egy hónap alatt 1,2 százalékos drágulás történt. Egy hónapos távlatot nézve az csak Auchan faragott le az árain 4,6 százalékot.

Májusi Árkosár-felmérésünk végeztével a számla végösszege 22 575 ezer forintra jött ki. Mindez 264 forint híján rekordnak tekinthető, hiszen ennél drágábban csak februárban vásároltunk be többért: akkor 22 839 forintra rúgott a családi nagybevásárlás. Ez  azt is jelenti, ezúttal nem találtunk olyan üzletet, ahol 22 ezer forintból kijöttünk volna.

21 ezer forint, egészen pontosan 20 995 forint elegendő lehetne, ha minden terméket abban a hiperben szereznénk be, ahol a legolcsóbban kínálják, ez 1580 forint spórolást jelentene az átlagárhoz képest. De minden Árkosár-cikkünkben megjegyezzük, így teszünk most is: mindez lényegében kivitelezhetetlen mutatvány lenne, és a járvány alatt továbbra sem lenne ildomos így tenni.

(A Központi Statisztikai Hivatal KSH a legfrissebb, áprilisra vonatkozó inflációs statisztikáit kedden teszi közzé. Ezúttal újdonság, hogy ez lesz az első olyan hónap, amikor is az „európai intézmények gyakorlatát is alapul véve” a KSH a szeszes italok és a dohányáruk árváltozását már nem veszi figyelembe a maginfláció számításánál. A változásról bővebben itt olvashat.)

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

Több olyan terméket is találtunk, aminek az ára 10 százalékot meghaladó mértékben drágult egy év leforgása alatt. A legizmosabb áremelkedést az égetett szesznél mértünk, közel 35 százalékkal került többe, mint tavaly májusban, de a kólánál is közel 12 százalékos áremelkedést találtunk, míg a jeges teánál 24 százalékos csökkenést mértünk. Összességében az általunk követett alkoholos és alkoholmentes italok, valamint az ásványvíz ára 15 százalékkal ment feljebb 2020 májusához képest. Szintén emelkedett az olaj és a tészta ára is: előbbiért 19 százalékkal, utóbbiért 17 százalékkal fizethetünk többet.

Hogyan számoltunk? Kosaras módszertan >>>

További, 10 százalékot meghaladó áremelkedés volt még a chipsnél (+13 százalék) és tejfölnél (+12 százalék).

Pénztárcánk szempontjából jó hír viszont, hogy az almáért 15 százalékkal kell kevesebbet adnunk, míg a húspultnál a csirkemellet 21 százalékkal, párizsit 13 százalékkal találtunk olcsóbbnak tavaly tavaszhoz képest.

Áprilishoz viszonyítva még ennél is több terméknél mértünk 10 százalék feletti árcsökkenést. Egy hónap alatt olcsóbb lett:

  • a kenyér (-10 százalék),
  • a jeges tea (-11 százalék),
  • a tojás (-13 százalék),
  • a csirkemell (-14 százalék)
  • és a párizsi (-15 százalék).

3 terméknél ugyanakkor 10 százalékot meghaladó áremelkedést tapasztaltunk áprilishoz képest. Jelentősen, 25 százalékkal került többe a burgonya, míg az égetett szesz és a pezsgő 12 százalékkal, illetve 11 százalékkal drágult havi szinten.

Havi legolcsóbbak

Ebben a hónapban is kiválasztottunk plusz három terméket, hogy megnézzük, márkára és minőségre való tekintet nélkül hol, mennyi a legkedvezőbb ára az adott termékeknek. Választásunk az eperre - vagyis ha pontosak akarunk lenni, akkor a szamócára -, a tejcsokoládéra és a halkonzervre esett.

Igaz, a piacokon már kapható magyar eper, amiért 2500-3000 forintot is elkérhetnek az árusok, az általunk felkeresett hipermarketekben még csak külföldről behozott, import gyümölcsöt árusítottak, abból is spanyol és görög epret. Spanyol eperrel találkozunk az Auchanban és a Tescóban, míg görög epret az Interspar kínált. Legolcsóbban az Auchan adta a gyümölcsöt: itt 1198 forintra jött ki egy kiló. A Tesco és az Interspar ugyanannyira, 1598 forintra árazta be az eper kilóját.

Az eper csokoládéval sem rossz, választásunk a tejcsokoládéra nem csak ezért esett, a közelgő gyereknap is szerepet játszott. Aki olcsón meg szeretné ezt úszni, táblás tejcsokiért az Auchanba érdemes mennie. A saját márkás, 10 dekás termékét az áruházlánc 169 forintért kínálta, a kilós ár így 1690 forintot kóstál. Szintén a saját márkás, többféle ízben is árusított tejcsokoládék tűntek a legkedvezőbbnek a Tescóban is. Itt a kilós ár viszont már 2190 forintra jött ki, de az Intersparban szintén ennyiért volt a legjobb kilós áron a táblás, saját márkás édesség.

Harmadik külön vizsgált termékünk a halkonzerv volt. Legolcsóbban a Tesco adta ugyancsak a saját márkás termékét, a kilós ár 2053 forintot jelentett. Míg a Intersparban kapható, többféle ízben is elérhető Contimax heringfilé kilója 2347 forintba, addig az Auchan Tuti Tipp saját márkás sprotnija 2613 forintba került.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Hogyan írjunk sikeres pályázatot?
Márkázott tartalom | 2022. június 29. 16:28
Bemutatjuk, mi mindenre kell feltétlenül odafigyelnie. Ha még soha nem írt ki pályázatot, akkor az eljárást meglehetősen ijesztőnek találhatja. Íme, néhány hatékony tipp a sikeres pályázati anyag megírásához!
Vásárló Ellátási gondok: a Lidl korlátozza számos termék eladását
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 13:01
Nem csak az árstopos termékekét. 
Vásárló 35 millió alatt a Balatonon? Csodákra ne számítsunk, de azért akad néhány jó ár-érték arányú ingatlan!
Márkázott tartalom | 2022. június 23. 13:53
Teljesen irreális elképzelésnek tűnhet, hogy 35 millió forint alatt találjunk olyan ingatlant a Balatonon, amit nem kell rögtön elbontani, de azért elvétve akad 1-2 megfontolandó ajánlat. Ezeket gyűjtöttük most egy csokorba.
Vásárló Masszív áresés jön a benzinnél - az árstopos szinttől persze még mindig kilométerekre vagyunk
Privátbankár.hu | 2022. június 20. 10:55
A gázolaj piaci átlagára már 825 forint fölött jár, a benzin viszont sokkal olcsóbb lesz szerdától.
Vásárló Kerti támfalak építése – miből és mennyiért?
Márkázott tartalom | 2022. június 19. 09:34
Azok számára, akiknek valóban fontos az igényes, esztétikusan felállított kert, valószínűleg elképzelhetetlen az összkép a megfelelő kerti támfalak nélkül. Ezeket azonban többféle anyagból is el lehet készíteni – természetesen a felmerülő költségek is ennek fényében változnak. Viszont nem csupán a költségek változnak ilyenkor, de maga a támfal jellege is az anyag függvényében. Nézzük meg tehát, mikor és milyen kerti támfalat érdemes csináltatnunk a különféle anyagok felhasználásával? És milyen árakra számíthatunk ezek kapcsán?
Vásárló Tényleg még mindig olyan könnyű ingatlant eladni? Vagy mégsem?!
Márkázott tartalom | 2022. június 18. 10:20
Az elmúlt évek kétségtelenül azoknak kedveztek, akik ingatlant értékesítőként jelentek meg, hiszen a rendkívül magas kereslettel szemben viszonylag alacsony kínálat találkozott, aminek köszönhetően nemcsak rendkívül gyorsan, de meglepően jó áron is adhatta el ingatlanát az, aki jól hirdetett és jól árazott. De mit is jelent a jó hirdetés és a jó árazás? Mai cikkünkben ezt a kérdéskört igyekszünk körbejárni.
Vásárló Miért fogadja el a Gucci a kriptovalutákat - előretekintés a jövőre?
Márkázott tartalom | 2022. június 17. 09:38
A Gucci ügyfelei hamarosan olyan kriptovalutákkal fizethetnek majd a megvásárolt luxusdivatért, mint a Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), készpénz, Dogecoin (DOGE), shiba inu, wrapped bitcoin (WBTC), life Coin és más digitális valuták a kiválasztott amerikai üzletekben. A Gucci ügyfelei hamarosan olyan kriptovalutákkal fizethetnek majd a megvásárolt luxusdivatért, mint a Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), készpénz, Dogecoin (DOGE), shiba inu, wrapped bitcoin (WBTC), life Coin és más digitális valuták a kiválasztott amerikai üzletekben.
Vásárló Egy borbár, ahol nem lehet mellényúlni Vidd haza Magyarország borainak gyöngyszemeit az N28-ból!
PR | 2022. június 15. 10:44
A közel egy éve megnyitott N28 Wine & Kitchen bemutatkozásával két híres, magyar borászat álma vált valóra. Barta Károly – Ujvári Vivien főborász segítségével – világszínvonalú tokaji borokat készít Mádon. Szentesi József pedig a Velencei-tó északi részének vezető borásza, aki rengeteget tett az olyan ősi magyar fajták megmentéséért, mint például a csókaszőlő, a sárfehér vagy a tihanyi kék. Az ő nagy párosuk volt az alapja annak, hogy megszületett ez a különleges hely, mely azon túl, hogy a világjárt és világhírű Molnár Márk séf vezetésével álmodja meg étlapját, olyan széles választékot kínál hazai, kis pincészetek izgalmas boraiból, melyet máshol a városban nem igen találunk. Az N28 Wine and Kitchen különleges bortételeihez letisztult, szezonális fogások párosulnak, amelyeket úgy állítottak össze, hogy tökéletes harmóniában legyenek a borok adta ízélménnyel. Itt az ételeket párosítják a borokhoz és nem fordítva.
Vásárló Válasszon praktikus, dizájnos és elegáns üveg tolóajtót otthonába, irodájába!
Márkázott tartalom | 2022. június 14. 10:50
Az üveg tolóajtók gyönyörű megoldást jelentenek olyan terekben, ahol kevés a hely, a természetes fény, illetve a térérzet miatt szükség van valamilyen légies megoldásra a helyiségek elválasztására. 
Vásárló Defektet kaptál? Otthon is meg tudod javítani
Márkázott tartalom | 2022. június 14. 10:31
Hogyha sokat utazol kerékpárral, biztosan téged sem fognak elkerülni a defektek. Ezek megjavítása sokszor nagy fejtörést okozhat, de nem lehetetlen őket otthon is megoldani. Ha érdekel, hogy hogyan teheted meg mindezt, akkor tarts velünk, és megmutatjuk a lépéseket.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG