6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

2007 februárjában tettük közzé első felmérésünket - 2021 februárjában a 14. születésnapját ünnepli az Árkosár. Az elmúlt években megszokhattuk, hogy csúcsdöntés jár az évforduló mellé - nincs ez másként idén sem. Az áremelkedés tempója lassult, de az élelmiszereknél a drágulás még mindig meghaladja az átlagos infláció szintjét. Az áremelkedést továbbra is az alma vezeti, lefelé pedig a krumpli húzza az árakat. Aktuális felmérésünkben megvizsgáltuk azt is, mennyiből lehet a legolcsóbban megúszni a Valentin-napot, és mennyivel lett drágább a romantikus egységcsomag tavalyhoz képest.

Ahogy az elmúlt 14 évben minden hónapban, februárban is végigjártuk három hazai hipermarketlánc 1-1 egységét, hogy megvizsgáljuk, hogyan alakult 30 élelmiszerből álló minta-élelmiszerkosarunk ára. Az Auchan, az Interspar és a Tesco egy-egy egységét ugyanazon a napon, február 9-én jártuk végig, az eredményeket a KSH friss inflációs adatközlése előtti napon tesszük közzé (a módszertanról további részletek itt).

Ahogy az a jelenlegihez hasonló inflációs környezetben lenni szokott (különösen akkor, amikor az élelmiszerek inflációja egyébként is meghaladja az átlagos áremelkedés szintjét), ismét megdőlt a történelmi csúcs. (Érdekességképp: az Árkosár-felmérés két legutóbbi "szülinapján", 2019 és 2020 februárjában is megdőlt az éppen aktuális rekord - nincs ez másként 2021-ben sem.)

Öröm az ürömben, hogy az áremelkedés tempója valamelyest lassult. Havi szinten 2,1 százalékkal drágult az árkosarunk ellenértéke, egy áruházban még havi árcsökkenést is mérhettünk. Éves szinten hajszállal 9 százalék alatti áremelkedést mértünk, 8,9 százalékkal kerültek többe az élelmiszerek most, mint tavaly februárban - ez ugyan a tavalyi év utolsó hónapjaiban mért szinteknél jóval magasabb, de az augusztusban meglóduló áremelkedés csökkenő trendje folytatódik, a januári 9 százalék fölötti éves áremelkedés mérséklődött. Ezzel együtt továbbra is igaz, hogy az élelmiszerárak az átlagos inflációt jóval meghaladó mértékben emelkednek.

Moszkva és Ankara is aggódva figyeli az élelmiszerárakat

Az emelkedő élelmiszerárak egyébkén nem csak a magyar kisfogyasztókat aggasztják, világszerte egyre több helyen került reflektorfénybe a kérdés - a politikusok Oroszországban és Törökországban is feszülten figyelik a kérdést - a témával Káncz Csaba külpolitikai szakértőnk a napokban bővebben is foglalkozott >>

30 termékből álló mintakosarunk ellenértéke 22 839 forintra emelkedett februárban. Ez 460 forinttal több, mint egy hónapja, és 1860 forinttal haladja meg a 2020. februári értéket. A vizsgált áruházak közül kettőben az előző hónaphoz képest 4 százalékot meghaladó áremelkedést mértünk, egyben pedig 2 százalékos árcsökkentést. Éves összehasonlításban jóval kiegyenlítettebb a mezőny, 7,3 és 10,5 százalék közötti áremelkedést mértünk egy év alatt.

Beszédes, hogy már akkor is 21 ezer forintnál többe kerülne a nagybevásárlás, ha mindent ott vennénk meg, ahol a legolcsóbban adják - egész pontosan 21 239 forintot kellene így kifizetnünk a 3 áruházból összeszedett 30 termékért. Ez azonban még járványhelyzeten és hidegbetörésen kívül sem lenne egyszerű mutatvány, nemhogy mostanában.

A felmérés 14. születésnapján érdemes felidézni a teljes adatsort is - az átlagot a felmérés-sorozatba a kezdetektől bevont áruházak átlaga alapján számoltuk:

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

Számos olyan terméket találtunk, aminek az átlagos ára jelentősen (10 százalékot meghaladó mértékben) csökkent az előző hónaphoz képest. A krumpli és az alma is több mint 20 százalékkal olcsóbb most, mint januárban volt, de a tejfölért, egyes üdítőkért és a pezsgőért is legalább 10 százalékkal kevesebbet kértek most (a pezsgőre egyébként külön is kitérünk Havi legolcsóbbak rovatunkban a cikk végén). Januárhoz képest komolyabb áremelkedést a gyümölcsjoghurtnál (+11 százalék), az étolajnál (+13 százalék), a narancslénál (+18 százalék) és egyes tömény szeszesitaloknál (+18 százalék) mértünk.

Egy év alatt jelentősebb árcsökkenést csak a krumpli esetében jelenthetünk, a zöldség 25 százalékkal olcsóbb most, mint tavaly. Hiába lett olcsóbb, mint januárban volt, az éves áremelkedést továbbra is az alma vezeti, 42 százalékkal drágább most, mint egy éve. Tavaly egyébként az egyik áruházban ilyen almákkal várták a vevőket, most 42 százalékkal többért sem csicsázták így ki az almákat:

Valentin-nap a zöldségosztályon 2020-ban. Fotó: Privátbankár.hu
Valentin-nap a zöldségosztályon 2020-ban. Fotó: Privátbankár.hu

Tavalyhoz képest 35 százalékkal kerül többe az étolaj, 25 százalékkal egyes tömény szeszesitalok, valamint 10 százalékot meghaladó mértékben drágult az ásványvíz, a gyümölcsjoghurt, a csirkemell, a száraztészta, a csokoládé, az UHT tej és a liszt is.

Havi legolcsóbbak: fapados Valentin-nap

Néhány nappal Valentin-nap előtt kisebb-nagyobb részlegeket alakítottak ki az áruházakban a szívecskés plüssöknek, a romantikus feliratú bögréknek, piros csomagolású desszerteknek-bonbonoknak. Márkára és minőségre való tekintet nélkül válogató rovatunkba ezúttal három kapcsolódó terméket válogattunk be mi is, és megnéztük, hol szerezhetőek be a legolcsóbban a Valentin-napi túlélőkészlet alapelemei.

Kitört a Valentin-láz a hipermarketekben is. Fotó: Privátbankár.hu
Kitört a Valentin-láz a hipermarketekben is. Fotó: Privátbankár.hu

Kitört a Valentin-láz a hipermarketekben is. Fotó: Privátbankár.hu
Kitört a Valentin-láz a hipermarketekben is. Fotó: Privátbankár.hu

A legolcsóbb pezsgőt (nem számítva a kisüveges kiszereléseket) 649 forintért találtuk; ezért a Tescóban König pezsgőt kínálnak, az Auchanban Szovjetszkoje Igrisztojét. Az Intersparban 699 forint volt a Burg pezsgőből egy üveg. 

Epret a Tescóban és az Intersparban is 2396 forintért találtunk kilónként - előbbi Spanyolországban, utóbbi Olaszországban termett. Az Auchanban ottjártunkkor nem volt eper.

A tejszínhab (ami a legolcsóbb árkategóriában nem csak tejszínből, hanem növényi származékokból is készül) az Auchanban volt a legolcsóbb, a saját márkás verzió 299 forintba került. Az Interspar 349-ér Nanna Topping habot kínált, a Tesco legolcsóbb versenyzője a 415 forintos Crema Blanco volt.

  • A legolcsóbb pezsgők átlagára tavaly februárban 666 forint volt - forintra annyi, mint idén.
  • Az eper kilónkénti átlagára tavaly 2083 forint volt, most 2396 forint - ez 15 százalékos áremelkedést jelent.
  • Olcsó habot átlagosan 338 forintért vehettünk tavaly, most 354 forint az átlag - ez 4,7 százalékos drágulás. 

Átlagosan tehát 6,57 százalékkal kerül többe most egy olcsó Valentin-nap, mint egy évvel ezelőtt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Érdekes jóslat jelent meg Lidlről, a Tescóról és a többi boltláncról
Buksza blog | 2023. november 29. 16:04
A legnagyobb boltláncok - köztük a Tesco és a Lidl - a piaci súlyuknál fogva fordulatot hozhatnának a húsfogyasztásban és ezzel a környezetvédelemben néhány éven belül.
Vásárló Erre vártak az autósok: péntektől csökken a benzin ára
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 11:01
577 forintot kell majd fizetni egy literért.
Vásárló Mennyiért lehet bevásárolni a magyar diszkontokban? Itt a Privátbankár Diszkont Árkosár legfrissebb felmérése
Csernátony Csaba | 2023. november 27. 05:42
Tartották magukat novemberben is a diszkontláncok, a Privátbankár Diszkont Árkosarában szereplő termékek átlagára alig változott októberhez képest. Tehát a drágulás elmaradt, igaz, egyelőre várni kell az árak csökkenésére is.
Vásárló Itt a fordulat: vesztésre állnak a boltok online riválisai
Buksza blog | 2023. november 24. 09:31
Rossz idők járnak az online élelmiszer-forgalmazó cégekre: a járvány alatt felfutó elektronikus vásárlás után egyre inkább visszatértek a vevők a fizikai boltokba. Az Egyesült Államokban például az élelmiszerek mintegy 11 százaléka talál gazdára az interneten. Magyarországon is hasonló a helyzet: itt az elszálló árak miatt tértek vissza sokan a boltokba.
Vásárló Jönnek az új "árcímkék", érdemes tisztában lenni a boltok bűvésztrükkjeivel!
Buksza blog | 2023. november 22. 11:20
Az elmúlt évben nagyon árérzékennyé váltak a vásárlók, ezért kulcskérdés lett az árazás. A következő évben tovább folyhat a vásárlók „elbűvölése” a jó ármeghatározással.
Vásárló Komfortos otthon, kisebb környezethasználat
PR | 2023. november 21. 09:05
A napi közlekedés mellett az otthon, a háztartás működése a legnagyobb környezethasználat egy átlagember életében. Fűtünk, világítunk, háztartási gépeket üzemeltetünk – mindez jelentős energiafogyasztással és ökológiai lábnyommal jár. A fejlett országokban, így Magyarországon is egyre nagyobb teret nyernek az ún. intelligens otthonok, amelyek úgy képesek növelni a mindennapok komfortját, hogy közben egyszerre csökkentik a lakhatáshoz kapcsolódó negatív környezeti hatásokat és fokozzák a mindennapok biztonságát. Íme ezen otthonok legfőbb előnyei!
Vásárló A karikagyűrű divat évről évre változik
Márkázott tartalom | 2023. november 20. 10:16
A házasságkötés egy igen nagy döntés a pár életében, hiszen ezután már hivatalosan is összetartozónak minősülnek. Az összetartozás egyik szimbóluma a karikagyűrű, amit a pár az esküvő alkalmával húz rá egymás ujjára.
Vásárló A víz, mint természetes üzemanyag: így segíti a hidratáltság a hatékony munkavégzést
Márkázott tartalom | 2023. november 19. 09:49
A víz az emberi test legfontosabb üzemanyaga. Alapvető szerepet játszik az életfunkciók működésében, ugyanakkor a megfelelő hidratáltság javítja az agy teljesítményét és segíthet csökkenteni a fáradtságot. Éppen ezért a vízfogyasztás a munka folyamán is nélkülözhetetlen.
Vásárló Pocsék eredmény jött: utolsók között a magyar üzletek
Buksza blog | 2023. november 18. 16:03
Az uniós kiskereskedelmi listán Magyarország a legrosszabbul teljesítő államok között van. Csak Belgium és Szlovénia rendelkezik rosszabb eredménnyel. A spanyolok jelentik a jó példát. 
Vásárló Az Aldi újabb forradalmat indítana, így lehetnek olcsóbbak az élelmiszerek is
Buksza blog | 2023. november 18. 09:09
Olcsóbbá válhatnak alapvető élelmiszerek az Aldi boltjaiban: egy üzletben már munkába állt egy újratöltő állomást, amelyből kimérve, és a csomagolt verzióhoz képest olcsóbban lehet vásárolni. Az állomás ráadásul a környezetnek is jót tesz: heti egy újratöltéssel ugyanis 1,4 milliárd egyszer használatos műanyagtól lehetne elköszönni.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG