<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

2007 februárjában tettük közzé első felmérésünket - 2021 februárjában a 14. születésnapját ünnepli az Árkosár. Az elmúlt években megszokhattuk, hogy csúcsdöntés jár az évforduló mellé - nincs ez másként idén sem. Az áremelkedés tempója lassult, de az élelmiszereknél a drágulás még mindig meghaladja az átlagos infláció szintjét. Az áremelkedést továbbra is az alma vezeti, lefelé pedig a krumpli húzza az árakat. Aktuális felmérésünkben megvizsgáltuk azt is, mennyiből lehet a legolcsóbban megúszni a Valentin-napot, és mennyivel lett drágább a romantikus egységcsomag tavalyhoz képest.

Ahogy az elmúlt 14 évben minden hónapban, februárban is végigjártuk három hazai hipermarketlánc 1-1 egységét, hogy megvizsgáljuk, hogyan alakult 30 élelmiszerből álló minta-élelmiszerkosarunk ára. Az Auchan, az Interspar és a Tesco egy-egy egységét ugyanazon a napon, február 9-én jártuk végig, az eredményeket a KSH friss inflációs adatközlése előtti napon tesszük közzé (a módszertanról további részletek itt).

Ahogy az a jelenlegihez hasonló inflációs környezetben lenni szokott (különösen akkor, amikor az élelmiszerek inflációja egyébként is meghaladja az átlagos áremelkedés szintjét), ismét megdőlt a történelmi csúcs. (Érdekességképp: az Árkosár-felmérés két legutóbbi "szülinapján", 2019 és 2020 februárjában is megdőlt az éppen aktuális rekord - nincs ez másként 2021-ben sem.)

Öröm az ürömben, hogy az áremelkedés tempója valamelyest lassult. Havi szinten 2,1 százalékkal drágult az árkosarunk ellenértéke, egy áruházban még havi árcsökkenést is mérhettünk. Éves szinten hajszállal 9 százalék alatti áremelkedést mértünk, 8,9 százalékkal kerültek többe az élelmiszerek most, mint tavaly februárban - ez ugyan a tavalyi év utolsó hónapjaiban mért szinteknél jóval magasabb, de az augusztusban meglóduló áremelkedés csökkenő trendje folytatódik, a januári 9 százalék fölötti éves áremelkedés mérséklődött. Ezzel együtt továbbra is igaz, hogy az élelmiszerárak az átlagos inflációt jóval meghaladó mértékben emelkednek.

Moszkva és Ankara is aggódva figyeli az élelmiszerárakat

Az emelkedő élelmiszerárak egyébkén nem csak a magyar kisfogyasztókat aggasztják, világszerte egyre több helyen került reflektorfénybe a kérdés - a politikusok Oroszországban és Törökországban is feszülten figyelik a kérdést - a témával Káncz Csaba külpolitikai szakértőnk a napokban bővebben is foglalkozott >>

30 termékből álló mintakosarunk ellenértéke 22 839 forintra emelkedett februárban. Ez 460 forinttal több, mint egy hónapja, és 1860 forinttal haladja meg a 2020. februári értéket. A vizsgált áruházak közül kettőben az előző hónaphoz képest 4 százalékot meghaladó áremelkedést mértünk, egyben pedig 2 százalékos árcsökkentést. Éves összehasonlításban jóval kiegyenlítettebb a mezőny, 7,3 és 10,5 százalék közötti áremelkedést mértünk egy év alatt.

Beszédes, hogy már akkor is 21 ezer forintnál többe kerülne a nagybevásárlás, ha mindent ott vennénk meg, ahol a legolcsóbban adják - egész pontosan 21 239 forintot kellene így kifizetnünk a 3 áruházból összeszedett 30 termékért. Ez azonban még járványhelyzeten és hidegbetörésen kívül sem lenne egyszerű mutatvány, nemhogy mostanában.

A felmérés 14. születésnapján érdemes felidézni a teljes adatsort is - az átlagot a felmérés-sorozatba a kezdetektől bevont áruházak átlaga alapján számoltuk:

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

Számos olyan terméket találtunk, aminek az átlagos ára jelentősen (10 százalékot meghaladó mértékben) csökkent az előző hónaphoz képest. A krumpli és az alma is több mint 20 százalékkal olcsóbb most, mint januárban volt, de a tejfölért, egyes üdítőkért és a pezsgőért is legalább 10 százalékkal kevesebbet kértek most (a pezsgőre egyébként külön is kitérünk Havi legolcsóbbak rovatunkban a cikk végén). Januárhoz képest komolyabb áremelkedést a gyümölcsjoghurtnál (+11 százalék), az étolajnál (+13 százalék), a narancslénál (+18 százalék) és egyes tömény szeszesitaloknál (+18 százalék) mértünk.

Egy év alatt jelentősebb árcsökkenést csak a krumpli esetében jelenthetünk, a zöldség 25 százalékkal olcsóbb most, mint tavaly. Hiába lett olcsóbb, mint januárban volt, az éves áremelkedést továbbra is az alma vezeti, 42 százalékkal drágább most, mint egy éve. Tavaly egyébként az egyik áruházban ilyen almákkal várták a vevőket, most 42 százalékkal többért sem csicsázták így ki az almákat:

Valentin-nap a zöldségosztályon 2020-ban. Fotó: Privátbankár.huValentin-nap a zöldségosztályon 2020-ban. Fotó: Privátbankár.hu

Tavalyhoz képest 35 százalékkal kerül többe az étolaj, 25 százalékkal egyes tömény szeszesitalok, valamint 10 százalékot meghaladó mértékben drágult az ásványvíz, a gyümölcsjoghurt, a csirkemell, a száraztészta, a csokoládé, az UHT tej és a liszt is.

Havi legolcsóbbak: fapados Valentin-nap

Néhány nappal Valentin-nap előtt kisebb-nagyobb részlegeket alakítottak ki az áruházakban a szívecskés plüssöknek, a romantikus feliratú bögréknek, piros csomagolású desszerteknek-bonbonoknak. Márkára és minőségre való tekintet nélkül válogató rovatunkba ezúttal három kapcsolódó terméket válogattunk be mi is, és megnéztük, hol szerezhetőek be a legolcsóbban a Valentin-napi túlélőkészlet alapelemei.

Kitört a Valentin-láz a hipermarketekben is. Fotó: Privátbankár.huKitört a Valentin-láz a hipermarketekben is. Fotó: Privátbankár.hu

Kitört a Valentin-láz a hipermarketekben is. Fotó: Privátbankár.huKitört a Valentin-láz a hipermarketekben is. Fotó: Privátbankár.hu

A legolcsóbb pezsgőt (nem számítva a kisüveges kiszereléseket) 649 forintért találtuk; ezért a Tescóban König pezsgőt kínálnak, az Auchanban Szovjetszkoje Igrisztojét. Az Intersparban 699 forint volt a Burg pezsgőből egy üveg. 

Epret a Tescóban és az Intersparban is 2396 forintért találtunk kilónként - előbbi Spanyolországban, utóbbi Olaszországban termett. Az Auchanban ottjártunkkor nem volt eper.

A tejszínhab (ami a legolcsóbb árkategóriában nem csak tejszínből, hanem növényi származékokból is készül) az Auchanban volt a legolcsóbb, a saját márkás verzió 299 forintba került. Az Interspar 349-ér Nanna Topping habot kínált, a Tesco legolcsóbb versenyzője a 415 forintos Crema Blanco volt.

  • A legolcsóbb pezsgők átlagára tavaly februárban 666 forint volt - forintra annyi, mint idén.
  • Az eper kilónkénti átlagára tavaly 2083 forint volt, most 2396 forint - ez 15 százalékos áremelkedést jelent.
  • Olcsó habot átlagosan 338 forintért vehettünk tavaly, most 354 forint az átlag - ez 4,7 százalékos drágulás. 

Átlagosan tehát 6,57 százalékkal kerül többe most egy olcsó Valentin-nap, mint egy évvel ezelőtt.

Készült a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. támogatásával.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Kereskedői szolgáltatások: Amit a kiskereskedőknek tudniuk kell
Márkázott tartalom | 2022. augusztus 8. 15:44
Az ügyfelek szabadságot és rugalmasságot szeretnének élvezni a termékekért való fizetés módjának megválasztásában. 79%-uk az érintés nélküli fizetést részesíti előnyben, és a digitális pénztárcás fizetés gyorsan felváltja a készpénzt.
Vásárló Sosem került még ennyibe a családi nagybevásárlás – duplázódott a kenyér és a sajt ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2022. augusztus 8. 05:20
Augusztusban is 30 százalék fölötti éves áremelkedést mutat a Privátbankár Árkosár több mint 15 éve havi rendszerességgel elvégzett felmérése. Még soha nem fordult elő, hogy 30 ezer forint fölé kerüljön a családi nagybevásárlás átlagos ára, most ez is bekövetkezett. A sajt és a kenyér ára is megduplázódott egyetlen év alatt - összességében nehéz lenne azt mondani, hogy az árstopnak egy teljes bevásárlás árára lenne bármi érdemi hatása. 
Vásárló Miért válasszunk rozsdamentes acél mosogatótálcát?
Márkázott tartalom | 2022. augusztus 7. 12:46
A sokoldalúsága miatt a rozsdamentes acél mosogatótálca a legjobb választás lehet a lakástulajdonosok számára, ha konyhatervezésről vagy felújításról van szó. Amellett, hogy költséghatékony opció is, rengeteg előnnyel bír más anyagokkal szemben.
Vásárló Első lépés cipők járástanuláshoz
Márkázott tartalom | 2022. augusztus 7. 12:34
Már az első önálló lépések megtételét követően fontos, hogy minőségi cipő kerüljön a gyermek lábára. Ezzel minden szülő megalapozhatja a megfelelő mozgásfejlődést, és sokat tehet azért, hogy a gyermeknek a jövőben se legyenek egészségügyi problémái.  Nézzük meg, miért az első lépés babacipők a legmegfelelőbbek erre a célra!
Vásárló Futár vagy? Ezt olvasd el!
Márkázott tartalom | 2022. augusztus 7. 11:41
Eltűnődtél már azon, hogy egyszerű lenne az ismerkedés, ha már jóval előre tudnánk, hogy mivel foglalkozik az illető? Amolyan “mutasd a pólód, megmondom ki vagy” elven működnének a dolgok, és máris lenne közös téma. Persze a hétköznapok alatt nincs ilyen egyszerű dolgunk, de előfordulhat, hogy mi szívesen képviselnénk a szakmánkat, csak éppen nem tudjuk, hogyan.
Vásárló Otthoni kényeztetés hidromasszázs káddal
Márkázott tartalom | 2022. augusztus 6. 08:13
Mindannyian különbözőek vagyunk, de az egészen biztos, hogy közös bennünk, hogy lételemünk a víz. Az ember valószínűleg evolúciós okok miatt is vonzódik ehhez az ősi anyaghoz, amely testünk nagy részének is alkotóeleme. A kellemes hőmérsékletű vízben történő tartózkodás vitathatatlanul nagyszerű módja az idő eltöltésének, emellett pedig a testünk és lelkünk is megköszöni és meghálálja az így eltöltött időt.
Vásárló A tökéletes üzleti ajándék nyomában
Márkázott tartalom | 2022. augusztus 4. 11:50
Az üzleti ajándékok jelentősége nagyon is hangsúlyos, hiszen cégvezetőként ezek által fejezheted ki üzletfeleid, valamint munkatársaid felé megbecsülésedet, köszönetedet, további együttműködési szándékodat. Az ideális céges ajándék kiválasztása azonban nem egyszerű feladat, hiszen több szempontot is mérlegelni kell a döntés előtt. 
Vásárló Napi munkánkhoz nagy segítséget nyújt a rokon értelmű szavak gyűjteménye
Márkázott tartalom | 2022. augusztus 1. 08:19
A magyar nyelvről mi, magyarok tudjuk leginkább, hogy mennyire részletgazdag, kiterjedt szókinccsel rendelkezik. A mi nyelvünk annyira eredeti, hogy semmihez nem fogható, és még mindig kutatják az ősi nyelvemlékeinket. A külföldiek számára az egész egy katyvasz és szerintük nehezen tanulható, amivel teljes mértékben egyet lehet érteni. Bár, aki felismeri a mélyen benne rejlő logikát, az könnyebben el tudja sajátítani.
Vásárló A nap képe: ezt láttuk egy budapesti benzinkúton az üzemanyagár-stop szigorítása után
Privátbankár.hu | 2022. július 30. 15:34
A rendkívüli, szombati Kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely, hogy szűkül a jogosultak köre.
Vásárló A bentlakásos terápia nem büntetés, hanem esély egy új életre!
Márkázott tartalom | 2022. július 13. 10:52
Amikor valaki a függőségével odáig jut, hogy már nem elegendő a heti néhány alkalmas konzultáció egy szakemberrel, akkor a legjobb választás részt venni egy több hetes bentlakásos terápián. Ez elsőre rémisztőnek tűnhet, de ha megtesszük az első lépést, akkor már csak nyerhetünk vele.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG