3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Nincs tabu, bármit bevet az EKB, hogy közelítse az inflációs célt, ami egyelőre még a kanyarban sincs.

Az Európai Központi Bank számára nincs tabu, kész minden szükséges eszközt bevetni, hogy felpörgesse az inflációt az euróövezetben - jelentette ki Peter Praet, az euróövezeti jegybank főközgazdásza az AFP francia hírügynökségnek adott nyilatkozatában, néhány nappal a további monetáris lazítást kilátásba helyező ígéretek elhangzása után.

Mario Draghi, az EKB elnöke a kormányzótanács múlt heti tanácskozása után közölte, hogy a növekedési és inflációs előrejelzést aktualizáló decemberi ülésen vizsgálják majd felül a monetáris politikát. Ismét kijelentette, hogy szükség esetén a kormányzótanács bármilyen eszközt alkalmazhat az euróövezeti gazdaság fellendítésének és az infláció növelésének érdekében, beleértve a kamatok csökkentését is.

Egyre messzebb az inflációs cél

Az Európai Központi Bank 2012 óta folyamatosan tolja ki azt az időtávot, amelyen belül elérhetőnek tartja az infláció kívánatosnak tartott, 2 százalék körüli szintjét. Peter Praet elismerte: most is reális az a veszély, hogy az inflációs célszám elérése ismét késedelmet szenved.

"Elemezni fogjuk mindezt decemberben, különösképpen az új gazdasági előrejelzés fényében. A kormányzótanács erős üzenetet küldött (...) (Mario Draghi) elnök utasította a szakértőket, hogy a legmélyrehatóbban vizsgáljanak át újra minden rendelkezésre álló eszközt" - mondta a belga közgazdász.

Az infláció alakulása az eurózónában. Forrás: EKB

Praet szerint a deflációnak kicsi a kockázata. Nagyon is reális viszont annak a veszélye, hogy az euróövezet a túl gyenge infláció és növekedés által jellemezhető helyzetbe csúszik. Ezt megakadályozandó szükség van arra, hogy a kormányzatok is cselekedjenek, mély strukturális reformokat végrehajtva.

 

Ami eddig nem igazán jött be...

Az EKB több eszközt is bevetett a gyengélkedő euróövezeti gazdaság fellendítésére.

  • A kormányzótanács tavaly szeptemberben 10 bázisponttal 0,05 százalékra - rekord alacsony szintre - csökkentette az eurorendszer irányadó refinanszírozási műveleteinek kamatlábát, míg az aktív oldali rendelkezésre állás kamatlábát 10 bázisponttal 0,30 százalékra, a betéti rendelkezésre állás kamatát pedig szintén 10 bázisponttal mínusz 0,20 százalékra vitte le. A kamatlábak azóta nem változtak.
  • Ugyancsak tavaly szeptemberben indította el az EKB a célzott hosszú távú refinanszírozási programot, azaz a bankoknak négy évre szinte ingyenpénzt biztosító kölcsönöket nyújt a reálgazdaság növekedésének támogatása és a deflációs veszély elhárítása végett.
  • Idén márciusban pedig jött a masszív mennyiségi enyhítés: a legalább 2016 szeptemberéig tartó, havi 60 milliárd eurós, összességében 1100 milliárd eurós program keretében elsősorban 2-30 év lejáratú befektetési minősítésű államkötvényeket, továbbá az EU intézményei és magánvállalatok által kibocsátott papírokat vásárolnak euróövezeti központi bankok az EKB megbízásából. A program elindításakor jelezték, hogy az folytatódik, ha jövő év szeptemberéig sem éri el az infláció mértéke az EKB 2 százalékos célszámát.

Lehet még itt vágni

Az infláció elleni küzdelem eszközeként már nyíltan beszélnek a betéti rendelkezésre állás kamatának további csökkentéséről, amely valószínűleg ellenkezést váltana ki a bankszektorból. Praet jelezte, hogy a döntés előtt tanulmányozni fogják az EKB saját tapasztalatait, csakúgy mint más országokét, így a negatív kamatokat bevezető Svájcét és Svédországét.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Széteshet Oroszország, ha elveszti a háborút? Kína visszavenné Mandzsúria egy részét?
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 06:58
Az amerikai szakértők azt találgatják, hogy az Ukrajna elleni háborúban lerongyolódó Oroszországot, amely 11 időzónán nyúlik keresztül, egyben lehet-e tartani.
Makro / Külgazdaság Mégis lehet tűzszünet a Közel-Keleten?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 14:12
A Hamász megfontolja az izraeli ajánlatot.
Makro / Külgazdaság Tényleg megoldották Orbán Viktorék az üzemanyagkérdést?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 10:01
Laptársunk, az Mfor Üzemanyagár-figyelő legfrissebb cikke a kormány heti döntését is górcső alá vette.
Makro / Külgazdaság Még a 2,5 százalékot sem fogja elérni az idei bővülés?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 06:42
Az S&P megerősítette hazánk forintban és devizában fennálló államadósságát, és érvényben hagyta annak stabil kilátását is, azaz sem további fel-, sem pedig leminősítésre nem kell számítani. A hitelminősítő az idei választásokat követően „konszolidációs programra” számít a kormánytól, és 2024-re – a kabinet várakozásainál alacsonyabb – mindössze 2,2 százalékos növekedésre számít.
Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG