Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A jegybank friss adatai szerint az államadósság egy kissé nőtt az év elején, az adatok azonban nem vészesek - a finanszírozási igény pedig határozottan jó irányba mozdult el. A lakosság hitelállománya tovább csökken, ebben ezúttal az elszámolás is vastagon benne van. Továbbra is hízik a lakosság készpénzállománya.

Emelkedett az államadósság, de nem a forinton múlt

Az államháztartás nettó finanszírozási igénye 2015 első negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP 1,9 százaléka (610 milliárd forint) volt - közölte a jegybank. Ez igen alacsony érték, több mint 20 éve nem mért ilyet a jegybank. Az első negyedévben az egyenleg a negyedéves GDP -0,8 százalékát tette ki (-61 milliárd forintot).

 

 

Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számításba vett (azaz maastrichti) adóssága 2015 első negyedévének végén a GDP 77,2 százaléka volt (24 976 milliárd forint). Az adósság növekedése a nettó hitelfelvételnek köszönhető - ez 897 milliárd forinttal járult hozzá a változáshoz. A forint erősödése viszont 440 milliárd forinttal csökkentette az adósságunkat az időszakban. Az államháztartás nettó tartozása a GDP 72,1 százalékát tette ki 2015 első negyedévének végén.

 

 

Az adósság emelkedése az év első negyedében megszokott, az emelkedés mértéke viszonylag alacsonynak mondható.

Hogy jött ez össze?

A központi kormányzat folyamatai közül érdemes kiemelni: az időszakban jelentős kincstárjegy-kibocsátás történt, amit elsősorban a hitelintézetek és aháztartások vásároltak. A központi kormányzat egyéb kötelezettségei jelentős mértékben csökkentek, ehhez elsősorban a nem pénzügyi vállalatokkal szembeni szállítóiés adótartozások valamint az EU-val szembeni kötelezettségek mérséklődése járult hozzá.

A helyi önkormányzatok betétállománya jelentősen nőtt, a társadalombiztosítási alapok nettó finanszírozási képessége 14 milliárd forint volt.

Az igazán érdekes folyamatokat viszont a háztartásoknál látjuk.

Egyre kevesebb a hitelünk és több a készpénzünk

2015 első negyedévében a háztartások nettó finanszírozási képessége (1031,4 milliárd forint) a negyedéves GDP 13,7 százalékát tette ki. Ahogy a charton is látszik, ez a szokásostól jelentősen eltér.

 

 

A háttérben a devizahitelekhez kapcsolódó elszámolás áll, ami jelentősen csökkentette a hitelállományt. Másrészt a brókerbotrányok is hatással vannak az adatra: a bedőlt pénzintézetek (a Buda-Cashhez kapcsolódó DRB-bankok) ügyfeleinek kártalanítása is növelte az összeget.

A háztartások továbbra is a likvid, rövid lejáratú pénzügyi eszközökben tartják vagyonukat.

A háztartások pénzügyi eszközei 2015. I. negyedévében

Emelkedett a készpénz, a folyószámla betétek és az éven belüli lejáratú állampapírok állománya.

Háztartások készpénzállományának alakulása, milliárd forint

Az adat annak tükrében érdekes, hogy közgazdászok épp most javasolják a világnak, kezdjék fokozatosan kivezetni a készpénzt a gazdaságból - egyebek mellett a feketegazdaság visszaszorítása érdekében. Részletek >>

Már nem áramlik a korábbihoz hasonló tempóban a pénz a befektetési alapokhoz, csökkent a betétek és a részvények állománya.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyin a héten hivatalosan is bekebelezheti Fehéroroszországot
Káncz Csaba | 2021. április 19. 18:29
A Lukasenka-rezsim teljes elszigeteltsége és az ország devizatartalékainak lemerülése kedvező körülményeket teremt a Kreml számára, hogy tovább erősítse politikai és katonai befolyását. A csütörtöki moszkvai csúcstalálkozón történelmi léptékű áttörés sem kizárt a két állam jövőbeli együttműködését illetően. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Bevásárolnak az osztrákok az orosz vakcinából
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 19. 17:59
Ausztria egymillió adag Szputnyik V vakcina vásárlásáról döntött, mindazonáltal az orosz vakcinával történő oltás csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélye után kezdődhet meg - jelentette be Sebastian Kurz kancellár.
Makro / Külgazdaság Munkanélküli segélyek: százezreken spórol a kormány az ideológiája miatt
Székely Sarolta | 2021. április 19. 17:44
Nem igényelne rengeteg forrást az álláskeresési járadék 9 hónapra történő meghosszabbítása. Az Orbán-kormány ideológiájába azonban csupán 3 hónapos segélyezés fér bele, azon még csak átmenetileg sem hajlandóak változtatni, hiába kérték már sokan sokféle módon.
Makro / Külgazdaság Iskolanyitás: két táborra szakadtak a szülők
Kormos Olga | 2021. április 19. 17:19
Hát eljött a sokat vitatott április 19. is, amiről sok szülő úgy nyilvánított véleményt, hogy nem engedte el gyermekét az iskolába. Az ország kettészakadt: egyes gyerekek ma lázméréssel kezdték a napjukat az iskola bejáratánál, míg mások továbbra is otthon, egyedül vagy szülőkkel próbálják tartani a lépést a tananyaggal.
Makro / Külgazdaság Újabb gazdaságélénkítő javaslatok kerülnek a kormány elé
Privátbankár.hu | 2021. április 19. 16:34
A Nemzeti Versenyképességi Tanács hétfői üléséről Varga Mihály pénzügyminiszter egy Facebook-videóban számolt be. 
Makro / Külgazdaság A Pedagógusok Szakszervezete ezt kéri az oktatásirányítástól
Privátbankár.hu | 2021. április 19. 12:01
Ma kinyitottak az általános iskolák és az óvodák, ezért a Pedagógusok Szakszervezete a következő védelmi intézkedések betartását várja el az oktatásirányítástól. 
Makro / Külgazdaság Jó hírek jöttek a Szputnyikról a világ másik végéről
Wéber Balázs | 2021. április 19. 11:19
Ez a leghatékonyabb oltóanyag Argentínában az eddigi tapasztalatok szerint. Már az első oltás után is csaknem minden beoltott szervezetében találtak ellenanyagot.      
Makro / Külgazdaság Megint többet kell fizetni az üzemanyagokért
Privátbankár.hu | 2021. április 19. 09:57
Szerdától a 95-ös oktánszámú üzemanyagért literenként átlagban bruttó 4, míg a gázolajért bruttó 3 forinttal többet kell leszurkolni a hazai kutakon.
Makro / Külgazdaság Navalnij-ügy: az európai és az amerikai diplomácia is nyomás alá helyezte Moszkvát
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 19. 07:52
A bebörtönzött orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij egészségi állapotáról napvilágot látott hírek kapcsán több politikus is megszólalt. Ők rendre Moszkva felelősségét emlegetik, jelezve, hogy sürgősen megfelelő orvosi ellátást kell számára biztosítani, miközben fenyegetésként is beillő nyilatkozatok is elhangzanak.
Makro / Külgazdaság Putyin aggódva figyel: Törökország és Irán behatol Közép-Ázsiába
Káncz Csaba | 2021. április 18. 11:51
Ankara és Teherán katonai megállapodásokkal veti meg a lábát Közép-Ázsiában.  Különösen élénk mozgás tapasztalható a perzsa nyelvű Tádzsikisztán körül, amelynek 1360 kilométeres határszakasza van Afganisztánnal és 480 kilométeres Kínával.  Káncz Csaba jegyzete.
Friss
hírlevél
depositphotos