<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Költségei a tavalyi év azonos időszakához képest 89, míg bevételei csak 32 százalékkal nőttek.

Az állami tulajdonban lévő Horvát Elektromos Művek (HEP) Csoport az első fél évben 1,1 milliárd kuna (61,7 milliárd forint) konszolidált nettó veszteséget könyvelt el, míg tavaly ugyanabban az időszakban a vállalat közel 1,3 milliárd kuna (72,9 milliárd forint) nyereségre tett szert – derül ki hétfőn a HEP által közzétett féléves konszolidált pénzügyi jelentésből.

A HEP Csoport bevétele az első fél évben elérte a 9,9 milliárd kunát, ami a tavalyi év azonos időszakinál 2,4 milliárd kunával, 31,9 százalékkal volt több. Ugyanakkor a költségek csaknem 5,4 milliárd kunával, 89,4 százalékkal 11,4 milliárd kunára nőttek. A HEP szerint ez a kedvezőtlen hidrológiai körülményeknek, valamint az importált energiahordozók magas árának következménye.

2022 első hat hónapjában a villamos energia beszerzési költsége csaknem 3,9 milliárd kunát tett ki, 2,6 milliárd kunával, 206,2 százalékkal haladta meg a tavalyi év azonos időszakának a mennyiségét.

Ez elsősorban az import villamos energia 255 százalékos drágulásának, valamint a kötelező beszerzések 40 százalékról 60 százalékra való emelésének hatása

– olvasható a jelentésben.

Eközben nőtt a villamosenergia-fogyasztás is, 3,8 százalékkal.

Horvátországban a fogyasztók az első hat hónapban 8293 gigawattóra (GWh) áramot használtak fel, ami 306 GWh-val, 3,8 százalékkal haladja meg a tavalyi azonos időszaki fogyasztást. A vállalkozások fogyasztás 299 GWh-val, a háztartásoké hét GWh-val nőtt az első fél évben.

Horvátországban április 1-jétől emelkedtek a lakossági energiaárak:

az áram 9,6 százalékkal a gáz legfeljebb 20 százalékkal drágult a kormány intézkedései nyomán.

A kabinet beavatkozása nélkül az áram 23 százalékkal, a gáz 79 százalékkal drágult volna.

Zágráb csökkentette több energiahordozó áfáját is, a villamos energia áfája ugyanakkor marad 13 százalék, azzal, hogy az energiadrágulás és az attól elmaradó áremelés különbözetét a HEP-nek kellett átvállalnia.

(MTI)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Az uniós pénzügyminiszterek a Bizottságra tolták a döntést az ukrajnai segélyről
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 18:31
De jóváhagyták az uniós költségvetési rendelet módosítását, amelynek alapján az Európai Bizottság lépéseket tehet Ukrajna pénzügyi támogatása érdekében.
Makro / Külgazdaság Jó hír Londonból: a Fitch szerint nem lesz gázhiány és recesszió Európában
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 18:12
Valószínűleg sikerült elejét venni a súlyos téli földgázhiány kialakulásának Európában, és várhatóan az euróövezeti gazdaság sem tölti a jövő év egészét recesszióban, de a globális növekedés így is gyenge lesz - áll a Fitch Ratings kedden Londonban bemutatott friss negyedéves világgazdasági előrejelzésében.
Makro / Külgazdaság Donald Trump rátörte az ajtót a washingtoni elitre
Káncz Csaba | 2022. december 6. 15:35
Történelmi jelentőségű Donald Trump nyílt kinyilvánítása, hogy „felmondaná” az amerikai alkotmányt. Soha egyetlen volt amerikai elnök sem használt még ilyen nyelvezetet. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság A MET csoport belépett a romániai megújulóenergia-piacra
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 15:11
Az energiavállalat 100 százalékos részesedést vásárolt egy tervezési fázisban lévő, 52 megawatt (MWp) teljesítményű napenergia-projektben, amely várhatóan 2023 első negyedévében éri el az építésre kész állapotot, egy évvel később pedig üzembe is állhat.
Makro / Külgazdaság Meglöki a megújuló energiák bizniszét a mostani válság
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 14:53
Kijött a Nemzetközi Energiaügynökség jelentése.
Makro / Külgazdaság Örülhet az Orbán-kormány? Kevesebb pénzt fagyaszthat be az EU
Wéber Balázs | 2022. december 6. 13:46
Az Európai Tanács a Bizottság által javasoltnál kevesebb uniós forrást függeszthet fel Magyarország esetében, ha cserében a magyar kormány megszavazza az Ukrajnának szánt uniós támogatási csomagot. Ma az Ecofin tárgyalja az ügyet, de döntés csak a jövő heti EU-csúcson lesz.
Makro / Külgazdaság Inkább dideregnek a német, semhogy sokat fizessenek a fűtésre
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 13:26
A németországi háztartások több mint kétharmada kevesebbet fűt az idén, mint tavaly - mutatta ki egy kedden ismertetett felmérés.
Makro / Külgazdaság Ismét nagy orosz blamázs - dróntámadás érte a kurszki repteret
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 10:40
Dróntámadás érte a kurszki repülőteret Oroszországban, ahol egy olajtároló kigyulladt - közölte Roman Sztarovojt, az oroszországi régió kormányzója kedden.
Makro / Külgazdaság Rezsire megy el a pénz - kevesebbet járunk szállodába
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 09:39
Októberben a vendégek száma 3,2 százalékkal emelkedett, a vendégéjszakák száma 0,2 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest, 856 ezer vendég 2,079 millió vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Makro / Külgazdaság Ismét kelendők a német ipar termékei
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 08:52
Az elemzők által vártnál erőteljesebben nőttek a német gyáripari megrendelések havi szinten októberben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG