<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Az orosz hadsereg mellett Putyin birodalmi álmait is szét fogják zúzni, és ez jó hír a nyílt társadalmak és a világ számára, írja Soros György egy friss publicisztikájában.

Véleménycikkben foglalta össze Soros György magyar származású milliárdos üzletember meglátásait az elmúlt hetek legfontosabb eseményeiről. A Project Syndicate oldalon megjelent írását Soros azzal kezdi, hogy az egy hónappal ezelőtt – nem mellesleg az Orbán-kormány külpolitikája számára jelzésértékűen magyar részvétel nélkül megtartott – Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián elmondott beszéde óta

„megannyi figyelemreméltó esemény történt – és történt nagyon gyorsan –, hogy érdemes összevetni az előrejelzéseimet a valósággal”.

A müncheni beszédben Soros hosszan foglalkozott a klímaválság kérdésével, rámutatva hogy miközben „két kormányzati forma harcol a világ feletti uralomért, civilizációnkat az a veszély fenyegeti, hogy összeomlik a klímaváltozás feltartóztathatatlan folyamatának hatására”. Mostani írásában arra hívja fel a figyelmet, hogy müncheni beszéde óta a sarkkörön túl a sokéves átlagnál 20°C fokkal melegebb hőmérsékleteket mértek, és ez további aggodalmakra adhat okot a grönlandi jégtakaró olvadásának sebességével kapcsolatban.

A nyílt társadalmak is nyerhetnek az ukrajnai háború kedvező végkifejletével? Soros György Brüsszelben 2017-ben Fotó: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet
A nyílt társadalmak is nyerhetnek az ukrajnai háború kedvező végkifejletével? Soros György Brüsszelben 2017-ben Fotó: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet

Kétségbeesett Putyin, ugrásra kész exszovjet tagállamok

Sokkal optimistább hangot üt meg azonban Soros György az ukrajnai háborúval kapcsolatban. A világszerte a „nyílt társadalom” ügyét támogató üzletember szerint az iráni drónok, illetve a Jevgenyij Prigozsin vezette Wagner-zsoldoshaderő bevetése ősszel-télen meg tudta állítani az ukrán előrenyomulást és védekezésre kényszerítette az ukrán hadvezetést. Azonban Prigozsin térnyerését nem nézték jó szemmel a moszkvai katonai és politikai vezetés Putyin alatti szintjein, így megvonták tőle a támogatást, és most megfelelő utánpótlás nélkül kell felőrölnie erőit a bahmuti harcokban.

Így aztán Soros úgy véli, hogy valóra válhat a müncheni jóslata, miszerint az ukránok számára az addig beérkező nyugati fegyverekkel „ablak nyílik” egy sikeres tavaszi ellenoffenzívára.

„Természetesen tudatában vagyok, hogy számos hitelt érdemlő írás jelenik meg, amelyek a háborúról az általam felvázoltnál sokkal sötétebb képet festenek. Hogyan lehet ezeket összeegyeztetni az én optimista nézeteimmel? Csak úgy, hogy feltételezzük egy sikeres dezinformációs kampány működését a háttérben”

- fogalmaz Soros a háború állásáról, aztán azzal folytatja, hogy szerinte Putyin kétségbeesetten szeretne tűzszünetet kötni, de ezt nem akarja beismerni, Hszi Csin-ping kínai elnök is ezt a megoldást támogatná. Biden amerikai elnök viszont nem fog kapni az alkalmon, hogy a tűzszünetről tárgyaljon, mivel többször is ígéretet tett arra, hogy Amerika nem fog az ukránok akarata ellenére, a hátuk mögött egyeztetni a fegyvernyugvásról.

„A volt szovjet birodalomhoz tartozó országok, amelyek tűkön ülve várják függetlenségük kinyilvánításának lehetőségét, alig várják az orosz haderő szétzúzását Ukrajnában. Azon a ponton Putyin a felújított orosz birodalomról szőtt álmai szerte fognak foszlani, és többé már nem fognak veszélyt jelenteni Európára”

- folytatja Soros, aki szerint az orosz imperializmus veresége messzire ható következményekkel fog járni a világ többi része számára, majd sorait így zárja:

„Hatalmas megkönnyebbülés lesz ez a nyílt társadalmak számára, illetve óriási problémákat fog okozni a zártaknak. A legfontosabb azonban, hogy lehetővé fogja tenni a világ számára, hogy a legnagyobb problémára, a klímaváltozásra összpontosítson.”

Makro / Külgazdaság Törökország a földrengés után: mentik a menthetőt
Vég Márton | 2023. március 25. 12:01
Szombaton Törökország is csatlakozik a Föld órájához este 20:30 és 21:30 között: a lámpák lekapcsolásával az 50 ezer áldozatra is emlékeznek. A romok alól sorra kerülnek elő az értékes műtárgyak.
Makro / Külgazdaság Magyarországnak ezzel az országgal is meg kell küzdenie, ha olimpiát akar rendezni
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 10:42
Mexikó hivatalossá tette, hogy szeretne otthont adni a 2036-os nyári olimpiának.
Makro / Külgazdaság Lecsapott a tornádó, legalább heten meghaltak
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 09:57
Tízezrek maradtak áram nélkül Amerika déli államaiban.
Makro / Külgazdaság Kijev támadásra készül, védekezhetnek az oroszok?
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 09:07
Bahmutnál elakadtak az oroszok, de az ukránok is súlyos veszteségeket szenvedtek.
Makro / Külgazdaság Megint földrengés volt Törökországban
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 08:24
Közép-Törökországot 4,7-es erősségű földrengés rázta meg szombaton hajnalban.
Makro / Külgazdaság Macron és von der Leyen együtt győzködi Pekinget Putyin megfékezésére
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 19:11
Herszon körzetében újabb orosz ellenakció indult, Bahmutnál készülődnek az ukránok.
Makro / Külgazdaság Elillan a bankpánik? Javulóban az amerikai gazdaság
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 16:45
Több friss mutató is kedvező jelekre utal.
Makro / Külgazdaság Nyugati inváziók – tragikus végeredmények
Káncz Csaba | 2023. március 24. 16:05
Ezen héten van az évfordulója a nyugati hatalmak által külföldi államok ellen megindított három támadásnak. A hadjáratok többnyire megsértették a nemzetközi jogot, és két esetben bukott államot hagytak maguk után. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság A munkaerőpiacot még nem érintette a gazdasági helyzet romlása
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 15:20
A pénteken közzétett adatok alapján a Magyar Bankholding szakértői úgy látják, nagyon jó a helyzet a magyar munkaerőpiacon.
Makro / Külgazdaság Sürgős uniós menekültügyi reformokat akar a német belügyminiszter
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 14:30
A jövő évi EP-választásokig szeretné készen látni ezeket.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG