<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Japán és Ausztrália is újragondolja iparpolitikáját, és nagyobb hangsúlyt fektet a gazdasági szuverenitásra. Az angolszász országok veszélyesen alacsony szintre engedték süllyedni a feldolgozóipar súlyát a nemzetgazdaságon belül. Káncz Csaba jegyzete.

A koronavírus-járvány felszínre hozta a globális beszállítói láncok sérülékenységét. Rámutatott arra, hogy számos nyugati ország milyen veszélyesen alacsony szintre engedte süllyedni a feldolgozóipar súlyát a nemzetgazdaságon belül. Világbanki adatok szerint az USA, az Egyesült Királyság és Ausztrália esetében ez az arány napjainkban az utóbbi 3 évtized legalacsonyabb szintjére esett, Washington esetében 11 százalékra, London esetében 9 százalékra, Canberra esetében pedig 6 százalékra.

Megreccsent globalizáció

Nem véletlen tehát, hogy egy múlt heti kutatás szerint a koronavírus-járvány következményeképpen a világ vállalatainak a fele radikálisan át akarja alakítani a beszállítói láncait. 36 százalékuk már lépéseket is tett ez irányba. A kínai beszállítók nagy része hónapok óta nem szállít, ezért a költséghatékonyság helyett a beszállítói biztonság kerül a nagy gyártók homlokterébe.

Egy kisebb gyártócsarnok Kínában. Illusztráció. (Fotó: New York Times)Egy kisebb gyártócsarnok Kínában. Illusztráció. (Fotó: New York Times)

Trump elnök számára ezek a dilemmák nem újak, hiszen tanácsadói körében már a kezdet kezdetétől meggyökeresedett az érzés, hogy a korábban kiszervezett feldolgozóipari kapacitásokat haza kell hívni. Egyben felesleges megegyezni Kínával, hiszen úgysem tartják be annak pontjait - ez vonatkozik Hszi elnök azon korábbi ígéretére, miszerint Peking befejezi az államilag folytatott kiberkémkedést amerikai cégek ellen. Ennél még szélesebb fronton a Fehér Ház már évek óta azzal vádolja Kínát, hogy semmibe veszi a szellemi jogvédelmet, erőltetett technológia-transzfert hajt végre a Kínában befektető amerikai cégeknél és piactorzító támogatásokat ad az állami vállalatainak.

Japán és Ausztrália is új pályára áll

Egy hete aztán váratlanul Japán is meggondolta magát, bejelentve, hogy 2,2 milliárd dollárral támogatja azon termelőit, amelyek Kínából hazaviszik a termelést. A recesszióba süllyedt gazdasággal küszködő Abe miniszterelnök azt sem hagyhatja figyelmen kívül, hogy mind a társadalomban, mind a kormányzó Liberális Demokrata Pártjában nő a kormányfő túl baráti Kína-politikájával szembeni ellenérzés: már februárra a lakosság többsége elégedetlen volt Abe járványügyi intézkedéseivel (így többek között azzal, hogy továbbra is beengedte a kínai turistákat). A két ország egymásról alkotott képe eleve aszimmetrikus, mert miközben egy tavaly őszi felmérés szerint csaknem minden második kínainak pozitív véleménye van Japánról, addig a Felkelő Nap Országának lakói jóval hűvösebbek, és több mint nyolcvan százalékuk elutasító a kommunista állammal szemben.

Az Egyesült Államok másik szoros szövetségese, Ausztrália is az elmúlt napokban iparpolitikájának újragondolására kényszerült. Akut hiány jelentkezett ugyanis a lélegeztetőgépek és egyéb egészségügyi védőfelszerelések területén, amely a kritikusok szerint rámutatott a „kínai függőségre”. Scott Morrison miniszterelnök nem kertelt a parlamentben: „Évszázadokon keresztül a nyitott kereskedelem képezte jólétünk egyik sarokkövét. De most újra kell vizsgálnunk hazai gazdasági szuverenitásunkat.”

Canberra már eddig is kikötötte, hogy katonai beszerzések esetén egy bizonyos hányadot ausztrál cégeknek kell végezniük, most a feldolgozóipar nagyágyúi hasonló eljárást követelnek. Politikailag nincsen nehéz dolga a kormánynak, hiszen az ausztrál biztonságpolitikai mélyállam és a vezető média már évek óta össztüzet zúdít Pekingre. Az ausztrál elhárítás (ASIO) már 2017-ben széleskörű „kínai beavatkozásról” számolt be az ausztrál politikába és az egyetemeken. Egy vezető ausztrál lapban pedig olyan cikk jelenhetett meg minden további nélkül, amely a kínai gazdasági terjeszkedés megállításának fontosságát összeveti a Japán Császári Hadsereg feltartóztatásával a második világháború során.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Újabb csapás a fogyasztóknak: új illetéket építenek be a földgázárba Németországban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 17:17
Az illeték egy átlagos fogyasztású családnak évi 480 eurós többletterhet jelent.
Makro / Külgazdaság A nukleáris hatalom az államcsőd szélén botorkál
Káncz Csaba | 2022. augusztus 15. 15:29
A Világbank idei jelentése szerint Pakisztánban a törlesztőképességet meghatározó külső adósság/export arány elérte a 390 százalékot, ami csődközeli helyzetet jelez. Egyre gyakrabban merül fel a kérdés, hogy az ország egy olyan típusú gazdasági és társadalmi összeomlás felé araszol-e, mint Srí Lanka? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Irán szerint Rushdie a felelős azért, hogy majdnem megölték
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 14:49
Határozottan tagadta Teherán érintettségét a Salman Rushdie író elleni támadásban az iráni külügyi szóvivő hétfőn, magát a szerzőt téve felelőssé az atrocitásért.
Makro / Külgazdaság Egy kis európai államban már elkezdték kikapcsolni az áramot
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 13:51
Koszovóban időszakosan kikapcsolják az áramot az energiaválság miatt.
Makro / Külgazdaság Palkovics László törökök hadieszközök hazai gyártásáról tárgyalt
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 12:51
Hadiipari együttműködésről tárgyalt Palkovics László technológiai és ipari miniszter Mustafa Varank török ipari és technológiai miniszterrel Ankarában - mondta a tárcavezető telefonon az MTI-nek a tárgyalások szünetében hétfőn.
Makro / Külgazdaság Csalódást keltő számok az építőiparból
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 12:12
Az ellátási problémák és a gyorsan növekvő költségek mind hátráltató tényezők a Magyar Bankholding elemzői szerint.
Makro / Külgazdaság Sokaknak fog szerdán drágulni a tankolás
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 11:19
Mind a benzin, mind pedig a gázolaj ára emelkedni fog a hét közepén.
Makro / Külgazdaság Betarthatatlan ígéretet tett az indiai miniszterelnök
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 10:27
Narendra Modi indiai miniszterelnök az ígérte hétfőn, országa függetlenségének 75. évfordulóján, hogy a következő 25 évben fejletté teszi a szegénység sújtotta Indiát.
Makro / Külgazdaság Behúzta a kéziféket a magyar építőipar
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 09:01
Egy év alatt 8,1, az előző hónaphoz képest 5,2 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene.
Makro / Külgazdaság Több halottja van az örmény fővárosban történt robbanásnak
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 07:52
Már öt halottja van az örmény főváros, Jereván egyik bevásárlóközpontjában történt robbanásnak, amelyben mintegy hatvan ember megsérült vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG