6p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A nagy hatótávolságú rakéták leszállítása késik, az ukrán vezetésen belül törésvonalak vannak, a hadsereg ellentámadásból védekezésbe kénytelen átmenni, miközben Moszkva jelentős katonai létszámbővítést jelentett be – Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rossz előjelekkel vág neki a télnek.

Csak jövőre kaphatja meg Ukrajna azokat a nagy hatótávolságú rakétákat az Egyesült Államoktól, amelyeknek érkezését Kijev eredetileg idén tavaszra várta.

Késő szállítások

A földi indítású kis átmérőjű rakétákat (GLSDB) még tavaly ősszel ajánlotta fel a Boeing megvételre az Egyesült Államoknak és közvetve Ukrajnának, és akkor még úgy tűnt, hogy leszállításukra akár néhány hónapon belül sor kerülhet.

Az amerikai cég azonban végül csak ebben a hónapban fogja átadni a 160 kilométer hatótávolságú rakétákat az Egyesült Államoknak (a döntés a szállításról csak idén nyáron született meg), és még néhány hónapos teszt következik majd, mielőtt továbbítják őket Kijevnek, írta a Reuters az ügyet ismerő forrásaira hivatkozva.

„Várakozásaink szerint a sikeres felülvizsgálat után, 2024 elején tudjuk rendelkezésre bocsátani ezt a kulcsfontosságú hadieszközt”, mondta az amerikai védelmi minisztérium egyik szóvivője, pontos időpont említése nélkül.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök katonai vezetők körében az ukrán hadsereg főhadiszállásán Kupjanszk és a frontvonal közelében 2023. november 30-án. Fotó: EPA/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök katonai vezetők körében az ukrán hadsereg főhadiszállásán Kupjanszk és a frontvonal közelében 2023. november 30-án. Fotó: EPA/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

A csúszás újabb rossz hír az ukrán hadseregnek, amelynek júniusban kezdődött ellentámadása eddig nem járt érdemleges sikerrel. Sőt, gyakorlatilag holtpontra jutott – ezt maga Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka is elismerte október végén az Economistnak adott interjúban. Mint mondta, valószínűleg nem lesz „mély és gyönyörű áttörés.”

Támadás helyett védekezés

A helyzet azóta ukrán szempontból csak rosszabbodott. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök december elsején már arról beszélt, hogy az orosz támadások erősödése miatt az ukrán hadsereg stratégiát vált: az ellenoffenzíva erőltetése helyett a védekezésre fog koncentrálni.

„Kijev szemléletet vált: a front minden területének védelmére és az országhatárok védelmére koncentrál, valamint átfogó értékelést készít a háború eddigi alakulásáról,” mondta a Kyiv Postnak egy forrás az elnöki irodából.    

Kijev tehát – néhány kivételtől eltekintve, mint például az újonnan elfoglalt kis hídfő a Dnyeper-folyó keleti partján a Herszoni területen – beássa magát az állásaiba a tél beköszöntével, és várja, hogy a nyugati szövetségesek leszállítsák a fegyvereket és a muníciót.

 Az elmúlt hetekben nem csupán a Donbászban fekvő Avgyjivka környékét, valamint a Donyeck városától délnyugatra lévő, már lerombolt Marinkát érték egyre erősödő orosz támadások, hanem a Harkivi területet – különösen a Kupjanszk-Liman védelmi vonalat –, valamint a Zaporizzsjai régió egy részét is.

Zelenszkij szerint emellett a kelet Szumi területen, a nyugati Rivnei és Volinyi területen, valamint az északi Csernyihivi területen és Kijev régióban is meg kell erősíteni a védelmet. A fővárost és környékét november végén rekordmennyiségű drónnal támadta az orosz hadsereg.

Az orosz támadások a hétvégén is folytatódtak:

vasárnapra virradóra például 12 drónt és egy robotrepülőgépet észlelt az ukrán hadsereg. A drónok közül 10-et tudtak lelőni. Ukrán közlések szerint az orosz hadsereg egyetlen nap alatt több mint 100 települést támadott, összesen 10 régióban.

Frontvonalak Ukrajnában 2023. november 30-án. A pirossal jelölt rész az Oroszország által 2022 februárja óta elfoglalt terület. Fotó: Institute for the Study of War (printscreen)
Frontvonalak Ukrajnában 2023. november 30-án. A pirossal jelölt rész az Oroszország által 2022 februárja óta elfoglalt terület. Fotó: Institute for the Study of War (printscreen)

A növekvő aggodalmak ellenére az elnöki hivatal nem számol olyan nagyszabású szárazföldi offenzívával, mint ami 2022 februárjában érte Ukrajnát, értesült az ukrán lap. Akkor az északról beözönlő orosz csapatok megpróbálták bevenni az ukrán fővárost, az ukrán haderő azonban visszaverte őket.

Rossz hír Kijev számára az is, hogy Moszkva pénteken jelentős katonai bővítést jelentett be: Vlagyimir Putyin orosz elnök közlése szerint 170 ezerrel növelik majd a csapatok létszámát.

Az orosz honvédelmi minisztérium szerint ezt fokozatos ütemben, "az önkéntesek számának növelésével" hajtják végre. Ezzel az orosz katonaság létszáma 2,2 millióra, ezen belül a seregek létszáma 1,32 millióra emelkedik.

Repedések Kijevben

Mindeközben repedések látszanak az ukrán vezetésben is. Zelenszkij szeptember elején menesztette honvédelmi miniszterét, Olekszij Reznyikovot arra hivatkozva, hogy "új megközelítésre van szükség." Az ukrán elnöki hivatal pedig november elején kritizálta Zaluzsnijt nyilatkozata miatt, mondván, hogy az „megkönnyíti az agresszor dolgát”, és pánikot kelt Ukrajna nyugati szövetségesei között.

A New York Times akkori értékelése szerint a nyilvános kritika törésvonalat jelez az ukrán katonai és civil vezetés között – ráadásul éppen akkor, amikor az országnak komoly katonai kihívásokkal kell szembenéznie.

Zelenszkij akkor még kétségbe vonta Zaluzsnij értékelését. „Az idő múlik, az emberek fáradtak, ez érthető. (…) De ez nem holtpont, ezt még egyszer hangsúlyozom.” Mostanra azonban ő is kénytelen volt belátni, hogy a hadsereg főparancsnokának alighanem igaza volt, az ukrán hadsereg pedig kénytelen támadásról védekezésre váltani.

Az ukrán egység megbomlására utal az is, hogy a napokban Kijev polgármestere élesen bírálta Volodimir Zelenszkijt.

Vitalij Klicsko a Der Spiegelnek adott interjúban azt mondta: Ukrajna az önkényuralom felé halad, és "egy bizonyos ponton túl semmiben sem fogunk különbözni Oroszországtól, ahol minden egy ember szeszélyein múlik".        

Hasonló vádat fogalmazott meg Zelenszkijjel szemben korábbi tanácsadója, Olekszij Aresztovics is.

Az ukrán elnök helyzetét nehezíti, hogy az elmúlt két hónapban a palesztin Hamász és Izrael közötti háború elvonta a Nyugat figyelmét Ukrajnáról, politikailag és katonailag is.„A közel-keleti háború elviszi rólunk a fókuszt,” ismerte el anno az ukrán elnök. 

Inog Zelenszkij széke

A katonai sikerek elmaradásának mindenesetre rá nézve is súlyos következményei lehetnek. „Napról napra fogy a levegő Zelenszkij körül”, mondta lapcsoportunk műsorában, a hét videójában Káncz Csaba külpolitikai szakértő.

Szerinte egyre inkább lemorzsolódik Ukrajna nyugati támogatása, és a Nyugat „már nem írja alá” azt a narratívát, hogy mindent vissza kell foglalni, beleértve a Krímet is. Ez katonailag és politikailag is lehetetlen, véli Káncz Csaba, aki szerint valószínűleg már megindult Zelenszkij utódjának a keresése – politikailag ő „a végjáték korszakába lépett.” 

Ezzel párhuzamosan az amerikai Time magazin, amely ősszel bebocsátást nyert Zelenszkijhez és stábjához Kijevben, azt írta, hogy az elnök optimizmusa eltűnt.

Stábja szerint Zelenszkij mérges, és úgy érzi, hogy becsapta a Nyugat, mivel az általa adott fegyverek csak a túléléshez elegendőek, nem pedig a győzelemhez.     

Ukrajnában elvileg jövő márciusban tartanak elnökválasztásokat, amelyen indulni kíván a már említett Olekszij Aresztovics is. Ő nemrég egy interjúban azt mondta: be kell fejezni a háborút, akár a Krím-félsziget és a Donbász elvesztése árán is. Szerinte nincs esély Ukrajna győzelmére, az emberek pedig belefáradtak a harcokba.

.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Vészjósló üzenetet küldött Navalnij halála apropóján a NATO Putyinnak
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 09:57
Mutatjuk, mi történt, amíg Ön aludt.
Makro / Külgazdaság Miért telepítenek az oroszok nukleáris fegyvert az űrbe?
Káncz Csaba | 2024. február 22. 09:24
A Kreml felismerte, hogy nem tud versenyezni a Nyugattal az űrben. Ezért Moszkva elkerülhetetlenül aszimmetrikus megközelítésre támaszkodik a világűrrel kapcsolatos katonai ügyeiben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Újabb jó hír a lakásfelújítást fontolgatóknak
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 08:57
Nemcsak a gyermekesek kaphatnak támogatást.
Makro / Külgazdaság Kiderült, mennyit romlott a fizetésünk egy év alatt
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 08:30
A KSH szállította a rossz hírt.
Makro / Külgazdaság Szörnyű tragédiára ébredtünk
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 07:56
Többen életveszélyesen megsebesültek merényletben Izraelben.
Makro / Külgazdaság Tovább dagad a Boeing botránya
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 07:16
Azonnali hatállyal távozik a 737-es programjának vezetője.
Makro / Külgazdaság Lecsaptak az amerikaiak Jemenben
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 06:43
Az Egyesült Államok négy csapást mért a húszi lázadókat tömörítő Anszar al-Allah iszlamista mozgalom célpontjaira Jemenben.
Makro / Külgazdaság Trumpnak is tetsző döntést hozott Biden
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 06:25
Az Egyesült Államok vízumkorlátozásokat vezet be az illegális bevándorlást segítő vállalkozásokkal szemben.
Makro / Külgazdaság Hol harapták meg az új amerikai szankciók a török-orosz kereskedelmet?
Bózsó Péter | 2024. február 22. 05:34
Az Egyesült Államok Oroszország-ellenes, pénzügyi cégeket sújtó decemberi szankciói harapósnak bizonyultak Törökországban is, jelentősen csökkentve a török-orosz kereskedelmet.
Makro / Külgazdaság Putyin túl korán örült - nem győzték le az ukrán ellentámadást?
Privátbankár.hu | 2024. február 21. 20:04
A szerdai az orosz-ukrán háború 728. napja volt. Hírösszefoglalónk. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG