<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Már 2020-ban is 46,5 milliárd forintos forgalom jött össze a Pfizer magyarországi képviseleténél, pedig a cég vakcina üzletága igazán csak idén fog jelentősen növekedni. 

Még koronavírus-járvány sem kellett ahhoz, hogy az amerikai Pfizer gyógyszercég magyarországi leányvállalata, a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. remek évet zárjon 2020-ban is. A cég beszámolóját annak kapcsán néztük meg, hogy kedden közölték: eddig 3,5 millió adag Pfizer-BioNTech-vakcina érkezett Magyarországra, összesen pedig 10,8 millió dózist kötött le a kormány.

A társaság dinamikusan fejlődik, hiszen 2015-ben még csak 27,7 milliárd forint árbevételük volt, ellenben 2019-ben már 44,6 milliárd forintos forgalomnak örülhettek. Termelő üzemük nincs Magyarországon, a külföldön gyártott termékeiket forgalmazzák a magyar piacon. A profit is meglehetősen stabil, 2019-ben 2 milliárd forint volt, míg 2018-ban 2,6 milliárd forint nyereséget számolhattak össze. A 2019-es profitot nem vették ki, de így is volt osztalék: 6 milliárd forint.

Ami pedig 2020-at illeti: az árbevételt sikerült 46,5 milliárd forintra növelni, az adózott eredményük pedig maradt kétmilliárd forint.

A társaság egyedüli tagja akként dönt, hogy a társaság 2020-as üzleti évében keletkezett 2.009.601 eFt nyeresége a számviteli törvény előírásainak megfelelően az eredménytartalékba kerüljön elhelyezésre. Az egyedüli tag a beszámoló elfogadásakor 3.000.000 eFt, azaz hárommilliárd forint osztalék kifizetéséről dönt, amely a társaság szabad eredménytartalékából lesz teljesítve legkésőbb 2021. június 30. napjáig

- szól a cég határozata.

Az egyedüli tag pedig a Pfizer Luxembourg SARL nevű társaság. A napi.hu írta a Follow the Money hollandiai oknyomozó portál alapján, hogy az eredetileg amerikai Pfizer nagy valószínűséggel adóparadicsomokon keresztül csatornázza át a kormányoktól az oltóanyagáért kapott milliárdokat - ahogyan egyéb bevételeivel is teszi. Ezek közé tartozik Hollandia, Luxemburg, Írország és az USA-beli Delaware állam is.

A Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft.-vel természetesen a magyar állam is üzletel. A Müller Cecília országos tisztifőorvos által vezetett Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) közérdekű szerződései között például kétszer bukkan fel a Pfizer Kft. neve. Kétszer vásároltak be a Prevenar injekcióból, ami egy pneumococcus elleni oltóanyag, legutóbb 2020 második felére szólt az 1,1 milliárd forintos szerződés időtartama.

A legjobb évük azonban a 2021 lesz Magyarországon, amit már előre jeleznek is a 2020-as céges beszámolójukban. 

A Comirnaty vakcina forgalmazása, beszállítása és a lakosság ellátása a tervezett ütemben zajlik. Árbevételben a vakcina üzletágunk jelentős növekményt fog realizálni a Comirnaty (a COVID-19 elleni) vakcina forgalmazásával, míg a többi üzletágunk teljesítménye az előző évihez hasonlóan alakul. A költségek tekintetében sok tevékenység elmarad, így összességében a nyereségességünk nincs veszélyben

 - írja Vereckei Péter. A Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója május 4-én Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel is találkozott, ahol elmondta: elkötelezettek a kormánnyal való együttműködés iránt. A Pfizer mára valami bűvös szó lett: mindenki emlékszik április 30-ra, amikor pillanatok alatt kígyózó sorok alakultak ki a kórházak előtt, amikor Orbán Viktor váratlanul bejelentette, hogy egy napig a Pfizer vakcinájára is lehet időpontot foglalni.

Karikó Katalin, a Pfizer vakcinájának kidolgozásában fontos szerepet betöltő magyar kutató ugyanakkor a hvg.hu-nak azt nyilatkozta, hogy a vakcinafejlesztés egyébként összességében nem számít jövedelmező műfajnak, mert a saját tőkéjükből kockáztattak több milliárd dollárt a vakcinafejlesztés során.

A magyar piac a világpiachoz képest persze eltörpül. A telex.hu arról írt a New York Times cikke alapján, hogy a Pfizer beszámolója szerint 2021 első negyedévében 3,5 milliárd dollár bevételük származott a koronavírus elleni vakcinából, ami a cég teljes bevételnek közel a negyedét teszi ki. Úgy számol az amerikai lap, hogy a cég körülbelül 900 millió dollárt, azaz átszámítva több mint 269 milliárd forintot keresett az oltásokon.

Magyarországra a Pfizer után az AstraZeneca vakcinából érkezett eddig a legtöbb, összesen 1,1 millió adag. Itt is találunk magyarországi leánycéget: az AstraZeneca Kft. is évről évre egyre jobban teljesít a magyar piacon: a 2016-os 11,5 milliárd forintos forgalmat 2019-re 13,9 milliárd forintra sikerült feltornázni. A 2020-as eredményei még nem ismertek.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ukrán visszavonulás, Moszkva a negyven fölöttieket is várja a hadseregbe – A háború 94. napja
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 17:39
Szeverodonyeckben az ukránok szerint komoly harcok folynak, Putyin nyugati államfőkkel tárgyalt.
Makro / Külgazdaság Hiperszonikus cirkálórakétával kelti a félelmet Oroszország
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 15:55
Ezer kilométeres távolságra is elért a Cirkon.
Makro / Külgazdaság Oroszok állítják: Limant teljes egészében elfoglalták
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 13:46
Újabb terület orosz kézen. 
Makro / Külgazdaság Megint úgy utazunk, mint a járvány előtt. Újratöltött a turizmus
Elek Lenke | 2022. május 28. 11:40
Ha nem is olyan a világ, mint volt, de költéseinkben közelítünk. 
Makro / Külgazdaság Így trükközik Putyin, hogy enyhítse a szankciós károkat
Mester Nándor | 2022. május 28. 11:17
Itt a párhuzamos export. Főleg Kína lehet a segítség.
Makro / Külgazdaság K&H: 64 milliárdot fizettek be idén az ATM-ezők
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 10:00
Az automatás készpénzbefizetés nagyon népszerűvé vált az elmúlt évek során.
Makro / Külgazdaság Tömeges kirakatperre készülhet a Kreml, hogy igazolja az inváziót
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 09:20
Nürnberget emlegetik, és a nácitlanítást akarják alátámasztani.
Makro / Külgazdaság Még Zelenszkij is elismerte, hogy nagy baj van. Reggeli háborús összefoglaló.
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 07:30
Az ukránok visszavonulásra kényszerülhetnek, Joe Biden komolyan megvádolta Putyint, Oroszország "teljes körű győzelmet tervez" egy hírügynökség szerint.
Makro / Külgazdaság Putyin hamarosan fontos csatát nyerhet - napi háborús hírek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 19:03
Méterről méterre, de haladnak előre az oroszok, Putyin mégis hajlandó lenne fogolycseréről, sőt az ukrán kikötők megnyitásáról is tárgyalni - legalábbis ezt állította ma. Háborús hírösszefoglaló.
Makro / Külgazdaság Ukrajnai háború – miért is van hazánk még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen? - A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. május 27. 18:43
Oroszország ukrajnai inváziója megrendítette a globális rend alapjait, a konfliktus mértéke és kimenetele még nem világos. A háború feltárta Oroszország politikai, hírszerzési és katonai gyengeségeit, egyben aláásta Moszkva pozícióját mind globálisan, mind a posztszovjet térben.  A konfliktus már tovagyűrűzött Ázsiára, és felerősítette a Kína és az Egyesült Államok közötti nagyhatalmi versenyt. Az amerikai közvélemény és a republikánus párt támogatása Ukrajna irányába egyre csökken, ahogy a Biden-kormány növeli a segélyeket.  De miért is tartja Orbán Viktor miniszterelnök hazánkat még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen?  Káncz Csaba videó-interjúja.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG