BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2020. május 26. 10:47

A koronavírus elleni vakcinával kapcsolatos remény hatására emelkednek a részvényárfolyamok világszerte, amiből a BUX sem marad ki. Sőt a forint is erősödni tudott az euróval szemben, árfolyama a 350-es szint alá ment. Kérdés, ott is marad-e a ma idehaza várható két fontos fejleményt, a 2021-es költségvetés benyújtását és a Monetáris Tanács kamatdöntő ülését követően is.

A ma kinyitott tőzsdéket az a remény fűti, hogy közeledik a koronavírus elleni vakcina megtalálása, aminek hatására a járvány fokozatosan levonulhat, a gazdaságok pedig visszatérhetnek arra a növekvő útra, amelyről márciust megelőzően letértek. Az ázsiai börzék közül a tokiói tűnt ki, a maga 2,5 százalék körüli emelkedésével, de a hongkongi is 2 százalékos plusz közelébe jutott, míg a shanghaji 1 százalékot szedett magára.

Európában a kereskedés első órájában a londoni FTSE tündökölt, 2 százalékos pluszban is járt, a francia CAC 1, míg a frankfurti DAX fél százalék körüli mértékben emelkedett.

A BUX is a kiemelkedő teljesítményt nyújtók közé került, a maga 1,5 százalékos erősödésével, miután a hazai index mozgásában meghatározó szerepű OTP-papírok 2,5 százalékkal drágultak.

Mivel New Yorkban a nemzeti ünnep miatt nem volt kereskedés, a tengerentúli tőzsdék ma délután eredhetnek a többiek nyomába.

Felfelé tartanak Felfelé tartanak

Újabb üzemanyagáremelés jön?

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség ára is jelentősen emelkedik a legaktívabb határidős jegyzésekben, a nyugati féltekén referenciának számító West Texas Intermediate-é (WTI) 3,5 százalékkal, 34 dollár fölé, míg a hazai üzemanyagárak meghatározásánál irányadó északi-tengeri Brenté 2 százalékkal, 36 fölé került. Ez utóbbi azt sejteti, hogy még a szerdától hatályosnál is drágábban tankolhatjuk majd a benzint és a gázolajat. 

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti (1 uncia=31,1035 gramm) ára 0,16 százalékkal, 1731,89 dollárra emelkedett, míg a júniusi szállítású aranyé 0,54 százalékkal 1726,15 dollárra csökkent a New York-i árupiacon.

Az eurót 1,0922 dolláron jegyezték a nemzetközi bankközi devizapiacon kedd délelőtt kilenc órakor, 0,22 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.

Rég nem látott jó helyzetben a forint

A forintot is befektetői optimzmus övezi, az euróval szembeni árfolyama a 350-es szint alatt tanyázik, amire március közepét követően csak az utóbbi napokban volt példa. Kérdés, tartósan viszonylag erős pozícióban marad-e.

E tekintetben két mai hazai fejleménynek is fontos hatása lehet. Az egyik, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter benyújtja a 2021-es költségvetés tervezetét, a másik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának kamatdöntő ülése.

Elemzők mindenesetre inkább ez utóbbit tartják potenciális piacmozgató eseménynek. "A jegybanki közlemény megjelenéséig nem számítunk nagyobb mozgásokra, délután azonban felerősödhet a volatilitás a forint árfolyamában attól függően, hogy milyen üzeneteket közvetítenek a döntéshozók. Az euró-forint árfolyamában továbbra is a 350-es, majd a 347,50-es szint képez támaszt, a dollár-forint grafikonján pedig a 319-320-as támasz-zónára érdemes figyelni" - írta ma reggeli elemzésében az Equilor Befektetési Zrt.

Mit lép az MNB?

A KBC Equitasnál úgy vélik, a jegybank nem fog jelentős lépéseket tenni, ezért elsősorban a kommunikációra helyeződhet a hangsúly. Az MNB az elmúlt időszakban több eszközt is bevezetett a válság kezelésére, amelyekkel heti szinten tudja szabályozni a likviditást, valamint az inflációs jelentés is csak júniusban fog érkezni, emiatt pedig inkább a következő havi kamatdöntő ülés lehet fontosabb.

A CIB Bank elemzői sem számítanak kamatváltoztatásra, vagy új intézkedések bejelentésére, mivel a március óta bejelentett új eszközök és kamatlépések egyelőre hatásosnak bizonyultak. Szerintük a következő időszak inkább a kivárás jegyében telhet mindaddig, amíg a második fél év inflációs és növekedési kilátásaival kapcsolatban pontosabbat lehet látni.

Az MNB az elmúlt hónapokban bevezetett intézkedéseinek több célja volt. Egyrészt a március végén bejelentett, fedezett hiteleszközzel a hozamgörbe laposítását tűzték ki célul, mely teljesült. Az 5 éves referenciahozam azóta 50 bázisponttal, a 10 éves hozam 100 bázisponttal csökkent. A pozitív folyamathoz hozzájárult a nemzetközi befektetői hangulat javulása, illetve az időközben beindított eszközvásárlási program is. A hitelkamatok április 8-i emelésével pedig a forint volatilitását próbálták letörni, mely szintén sikerült, azóta a forint árfolyama visszaerősödött, majd sávozni kezdett az euróval és a dollárral szemben. A jelenlegi folyamatok tehát nem indokolnak további lépéseket, a forint árfolyama is leginkább a közlemény szövegére mozdulhat, amennyiben abban utalnak a későbbi, potenciális intézkedésekre - szól a hazai elemzői konszenzus.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Ősszel jöhet a fordulat a német gazdaságban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 5. 15:50
Rövidesen megáll a gazdasági visszaesés Németországban, és legkésőbb októbertől ismét elindul a növekedés - mondta a szövetségi kormány gazdasági minisztere egy vasárnapi lapinterjúban.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály szerint a gazdaság és a védekezés is fontos
MTI | 2020. július 5. 11:31
A kormány a jövő évi költségvetéssel egyszerre kívánja fenntartani a koronavírus-járvány elleni védekezési készültséget és minden erővel segíteni a gazdasági növekedést - mondta a pénzügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorának nyilatkozva.
Makro / Külgazdaság Kiderült, mely katások járhatnak a legrosszabbul a szigorítással
Baka F. Zoltán | 2020. július 4. 12:03
Igaza lett Parragh Lászlónak, aki már tavaly belengette, hogy a médiának van miért aggódnia.
Makro / Külgazdaság Az amerikaiak nemzeti ünnepén szólt be Donald Trump
MTI | 2020. július 4. 09:30
Az "amerikai forradalom" eltörlésének szándékával vádolta a Black Lives Matter mozgalom támogatóit az Egyesült Államok elnöke péntek este a dél-dakotai Mount Rushmore mellett elmondott ünnepi beszédében, amellyel megkezdődött a július 4-i nemzeti ünnepi rendezvények sorozata. Donald Trump úgy fogalmazott: ennek a baloldali kulturális forradalomnak a célja az amerikai forradalom eltörlése.
Makro / Külgazdaság Egyre értékesebb az MNB aranytartaléka
Csabai Károly | 2020. július 4. 06:31
A sárga nemesfém drágulásának köszönhetően ma dollárban számolva közel félmilliárdot, euróban kimutatva pedig még ennél is többet fialt a jegybanknak a 2018 őszén jelentősen megnövelt készlet – derül ki Matolcsy György jegybankelnöknek egy parlamenti képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.
Makro / Külgazdaság Fehér és fekete nacionalizmus: Trump alatt tör ki a polgárháború? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 20:01
A Fehér Ház elveszítheti a kontrollt az Egyesült Államokban zajló folyamatok felett, mondta el „A hét videója” rovatunkban Káncz Csaba.
Makro / Külgazdaság Csapatot cserél Macron: már meg is van az új kormányfő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 3. 17:22
Emmanuel Macron hónapok óta kormányátalakításra készült. Most meglépte.
Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Rejtjeles üzenettel búcsúzott a budapesti német nagykövet
Wéber Balázs | 2020. július 3. 13:14
Volkmar Wenzel videóban köszönt el, amelyben néhány apró utalást is elrejtett. Utódja ma adja át megbízólevelét a magyar államfőnek.
hírlevél