<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A koronavírus elleni vakcinával kapcsolatos remény hatására emelkednek a részvényárfolyamok világszerte, amiből a BUX sem marad ki. Sőt a forint is erősödni tudott az euróval szemben, árfolyama a 350-es szint alá ment. Kérdés, ott is marad-e a ma idehaza várható két fontos fejleményt, a 2021-es költségvetés benyújtását és a Monetáris Tanács kamatdöntő ülését követően is.

A ma kinyitott tőzsdéket az a remény fűti, hogy közeledik a koronavírus elleni vakcina megtalálása, aminek hatására a járvány fokozatosan levonulhat, a gazdaságok pedig visszatérhetnek arra a növekvő útra, amelyről márciust megelőzően letértek. Az ázsiai börzék közül a tokiói tűnt ki, a maga 2,5 százalék körüli emelkedésével, de a hongkongi is 2 százalékos plusz közelébe jutott, míg a shanghaji 1 százalékot szedett magára.

Európában a kereskedés első órájában a londoni FTSE tündökölt, 2 százalékos pluszban is járt, a francia CAC 1, míg a frankfurti DAX fél százalék körüli mértékben emelkedett.

A BUX is a kiemelkedő teljesítményt nyújtók közé került, a maga 1,5 százalékos erősödésével, miután a hazai index mozgásában meghatározó szerepű OTP-papírok 2,5 százalékkal drágultak.

Mivel New Yorkban a nemzeti ünnep miatt nem volt kereskedés, a tengerentúli tőzsdék ma délután eredhetnek a többiek nyomába.

Felfelé tartanak
Felfelé tartanak

Újabb üzemanyagáremelés jön?

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség ára is jelentősen emelkedik a legaktívabb határidős jegyzésekben, a nyugati féltekén referenciának számító West Texas Intermediate-é (WTI) 3,5 százalékkal, 34 dollár fölé, míg a hazai üzemanyagárak meghatározásánál irányadó északi-tengeri Brenté 2 százalékkal, 36 fölé került. Ez utóbbi azt sejteti, hogy még a szerdától hatályosnál is drágábban tankolhatjuk majd a benzint és a gázolajat. 

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti (1 uncia=31,1035 gramm) ára 0,16 százalékkal, 1731,89 dollárra emelkedett, míg a júniusi szállítású aranyé 0,54 százalékkal 1726,15 dollárra csökkent a New York-i árupiacon.

Az eurót 1,0922 dolláron jegyezték a nemzetközi bankközi devizapiacon kedd délelőtt kilenc órakor, 0,22 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.

Rég nem látott jó helyzetben a forint

A forintot is befektetői optimzmus övezi, az euróval szembeni árfolyama a 350-es szint alatt tanyázik, amire március közepét követően csak az utóbbi napokban volt példa. Kérdés, tartósan viszonylag erős pozícióban marad-e.

E tekintetben két mai hazai fejleménynek is fontos hatása lehet. Az egyik, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter benyújtja a 2021-es költségvetés tervezetét, a másik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának kamatdöntő ülése.

Elemzők mindenesetre inkább ez utóbbit tartják potenciális piacmozgató eseménynek. "A jegybanki közlemény megjelenéséig nem számítunk nagyobb mozgásokra, délután azonban felerősödhet a volatilitás a forint árfolyamában attól függően, hogy milyen üzeneteket közvetítenek a döntéshozók. Az euró-forint árfolyamában továbbra is a 350-es, majd a 347,50-es szint képez támaszt, a dollár-forint grafikonján pedig a 319-320-as támasz-zónára érdemes figyelni" - írta ma reggeli elemzésében az Equilor Befektetési Zrt.

Mit lép az MNB?

A KBC Equitasnál úgy vélik, a jegybank nem fog jelentős lépéseket tenni, ezért elsősorban a kommunikációra helyeződhet a hangsúly. Az MNB az elmúlt időszakban több eszközt is bevezetett a válság kezelésére, amelyekkel heti szinten tudja szabályozni a likviditást, valamint az inflációs jelentés is csak júniusban fog érkezni, emiatt pedig inkább a következő havi kamatdöntő ülés lehet fontosabb.

A CIB Bank elemzői sem számítanak kamatváltoztatásra, vagy új intézkedések bejelentésére, mivel a március óta bejelentett új eszközök és kamatlépések egyelőre hatásosnak bizonyultak. Szerintük a következő időszak inkább a kivárás jegyében telhet mindaddig, amíg a második fél év inflációs és növekedési kilátásaival kapcsolatban pontosabbat lehet látni.

Az MNB az elmúlt hónapokban bevezetett intézkedéseinek több célja volt. Egyrészt a március végén bejelentett, fedezett hiteleszközzel a hozamgörbe laposítását tűzték ki célul, mely teljesült. Az 5 éves referenciahozam azóta 50 bázisponttal, a 10 éves hozam 100 bázisponttal csökkent. A pozitív folyamathoz hozzájárult a nemzetközi befektetői hangulat javulása, illetve az időközben beindított eszközvásárlási program is. A hitelkamatok április 8-i emelésével pedig a forint volatilitását próbálták letörni, mely szintén sikerült, azóta a forint árfolyama visszaerősödött, majd sávozni kezdett az euróval és a dollárral szemben. A jelenlegi folyamatok tehát nem indokolnak további lépéseket, a forint árfolyama is leginkább a közlemény szövegére mozdulhat, amennyiben abban utalnak a későbbi, potenciális intézkedésekre - szól a hazai elemzői konszenzus.

Makro / Külgazdaság Folytatódnak a tárgyalások a svéd NATO-csatlakozásról
Privátbankár.hu | 2023. június 4. 19:45
Ezt a szervezet főtitkára közölte Ankarában.
Makro / Külgazdaság Ötszáz gyerek halt meg az ukrajnai háborúban 
Privátbankár.hu | 2023. június 4. 19:30
Átfogó orosz légicsapások több település ellen a hét végén.
Makro / Külgazdaság Tízezrek tüntettek Orbán Viktor lengyel szövetségese ellen
Privátbankár.hu | 2023. június 4. 17:03
Varsóban volt a tömegmegmozdulás.
Makro / Külgazdaság Dollármilliókat adtak egy 86 éves karóráért, amilyen csak 8 van a világon
Privátbankár.hu | 2023. június 4. 16:25
Az utolsó kínai császár karórája 6,6 millió dollárért kelt el egy hongkongi árverésen. Az Aisin-Gioro Puyi által viselt Patek Philippe órát előzetesen 3 millió dollár körüli leütésre taksálták.
Makro / Külgazdaság Elképesztő diplomáciai áttörés előtt áll a két hatalom
Káncz Csaba | 2023. június 4. 15:32
Szaúd-Arábia után Egyiptommal is áttörés előtt állnak Irán kapcsolatai. Ezek a helyreállított kapcsolatok azonban továbbra is túszai maradnak Teherán tágabb értelemben vett külpolitikai szélsőségeinek. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Németország jövőre két hadihajót küld az indo-csendes-óceáni térségbe
Privátbankár.hu | 2023. június 4. 13:16
Boris Pistorius védelmi miniszter vasárnap jelentette be.
Makro / Külgazdaság Több ezer embernek sikerült átjutni a magyar határon
Privátbankár.hu | 2023. június 4. 09:23
De a többségük biztos tovább akar menni.
Makro / Külgazdaság Bizalmasokra cserélte minisztereit Erdogan
Privátbankár.hu | 2023. június 4. 08:30
A kabinet szinte teljesen átalakult, a kulcstárcák élén is változás történt.
Makro / Külgazdaság Putyin masszívan rakétázza Kijevet
Privátbankár.hu | 2023. június 4. 07:57
Egyelőre minden légi eszközt lelőttek az ukránok.
Makro / Külgazdaság Putyin egy szekta tagja, sőt, túsz is - állítólag
Privátbankár.hu | 2023. június 3. 17:59
Fehéroroszország szinte államcsődben van, az oroszbarát Kirgizisztán nyitott az Európai Unió felé. Háborús összefoglaló.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG