3p
Májusban szokatlanul nagy volt a brit kiskereskedelmi forgalom visszaesése. Egyre inkább érződik, hogy az EU-ból való kilépés szerényebb életszínvonalat hoz, noha az effektív kilépésre még sor sem került. Mi lesz akkor, ha már most ilyen a hatás? Még elgondolkozhatnak, választhatják a minél puhább megoldást, kisebb károkkal.

A kiskereskedelmi forgalom visszaesése májusban 1,2 százalék volt, miközben a Reuters felmérésében résztvevő elemzők 0,8 százalékot vártak. A fő ok ebben az infláció lehetett, ami 2,9 százalékra emelkedett, amivel már a hagyományosan magas inflációs célt meghatározó MNB is igen elégedett lenne, sőt, talán már sokallaná is. A brit inflációt elsősorban a font tavaly óta bekövetkező leértékelődése fűtötte, látszik, hogy az ország importérzékeny, így a kereskedelem bármilyen korlátozása további kellemetlenségeket okozhatna.

Általános visszaesés

Mindez még a májusi helyzetet tükrözi, amikor még nem jelentkezett a miniszterelnök által váratlanul kiírt majd elbukott választások utáni bizonytalanság hatása. A visszaesés ráadásul széleskörű volt, szinte minden termékcsoportot érintett, kivéve az üzemanyagokat, melyeknek ára az olajáresés miatt kedvezően alakult. Az inflációt messze nem követte a bérek emelkedése: a tavalyi népszavazás után kialakult bizonytalanságban a cégek kevésbé mernek béreket emelni.

Már a polgárok is okosabbak

A múlt heti választási eredményben már sokak szerint szerepet játszott az életszínvonal csökkenése. Most már érzik a polgárok, hogy az Európai Unió nem csak a szuverenitás egy részéről való lemondásról és az uniós polgárok angliai munkavállalásáról szól, hanem egy olyan komoly gazdasági, kereskedelmi lehetőség, ami sokkal jobb életet biztosít. Ha ezzel tisztában lettek volna a tavalyi népszavazáson, vélhetően más eredmény születik. Ahogy Philip Hammond brit pénzügyminiszter mondta: nem arra szavaztak, hogy az ország szegényebb vagy kevésbé biztonságos legyen.

Konzervatív puhulás

Ezzel a helyzettel most már a Konzervatív Párt és maga a kormányfő is szembe néz, és tisztában vannak vele, hogy egy, az Unióval való kemény szakítást jelentő kiválás további gazdasági károkat okozna, és ezt nagyon nem akarják a polgárok, ezért nincs értelme tovább erőltetni ezt. A párt vezető politikusai egyre inkább egy puhának nevezett megoldást támogatnak, kérdés, hogy ez mit jelentene. Ahhoz, hogy ne érjék további károk a gazdaságot, szükséges lenne a vámunióban és az egységes piacon maradni, viszont ebben az esetben el kell fogadni az emberek, a munkaerő szabad mozgását is.

Az adott helyzetben, ha választani kell, feltehetőleg a jobb életet választják azzal, hogy továbbra is hadd jöjjenek az európai munkavállalók. Ráadásul ez utóbbi probléma magától is mérséklődni fog, hisz a kelet-európai gyors reálbér-növekedés addig fog tartani, amíg le nem csökken az elvándorlás, hisz pont a munkaerő-hiány fűti a béremelést. Ez a kérdés tulajdonképpen a miniszterelnök vesszőparipája volt, aki korábban belügyminiszterként foglalkozott a bevándorlás kérdésével.

Rövid az idő

Az Európai Unióval való tárgyalások a jövő héten kezdődnek, addig kellene a szigetországnak kialakítani az egységes álláspontot. A skót első miniszter azt javasolta, hogy folytassanak pártok és nemzetek közötti konzultációt, hogy a legfontosabb kérdésekben egyetértsenek, ugyanakkor a kormány kisebbségben van a parlamentben, szélesebb konszenzus nélkül csak a DUP északír párt képviselőinek hozzájárulásával tud törvényeket elfogadtatni a parlamentben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG