TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Magyarország szeptember elseje óta alapesetben nem engedi belépni az országba a külföldieket, az Európai Tanács tegnap elfogadott ajánlásai szerint viszont nem zárhatjuk le a határokat más uniós állampolgárok előtt. A határzár ellenére mind az aktív fertőzöttek, mind a halálos áldozatok száma újabb és újabb rekordokat dönt itthon.   

A tagállamoknak nem szabad korlátozniuk a zöld területekre utazó vagy ilyen területekről érkező személyek szabad mozgását

- a többi közt ez is szerepel azon ajánlások között, amelyeket tegnap fogadott el az Általános  Ügyek Tanácsa (ez az Európai Tanács egyik testülete, amelyet általában a 27 tagállam európai ügyekért felelős miniszterei alkotnak) luxemburgi ülésén.

A Tanács szerint zöld területnek számít az a térség, ahol a 100 ezer lakosra jutó új, regisztrált koronavírus-fertőzések száma kevesebb volt 25-nél az elmúlt két hétben, a pozitív tesztek aránya pedig négy százalék alatt volt.

Az ülésen elfogadott dokumentum kimondja azt is, hogy

a tagállamoknak elvileg még azon személyek belépését sem szabad megakadályozniuk, akik nem zöld térségnek minősülő tagállamból jönnek – őket maximum karanténra vagy teszt elvégzésére kötelezhetik.

Szeptembertől bezárkóztunk

Ezek az ajánlások szöges ellentétben állnak a magyar szabályokkal, amelyek értelmében szeptember elsejétől nagyrészt lezárultak a határaink a külföldiek előtt.

Kocsisor az osztrák-magyar határon Nickelsdorfnál 2020. szeptember elsején. EPA/CHRISTIAN BRUNA Kocsisor az osztrák-magyar határon Nickelsdorfnál 2020. szeptember elsején. EPA/CHRISTIAN BRUNA

Nem magyar állampolgár személyforgalomban Magyarország területére – törvényben vagy kormányrendeletben meghatározott kivétellel – nem léphet be.

Ez alól csak azok a külföldi állampolgárok kaphatnak felmentést megfelelő igazolás ellenében, akik bírósági ügy vagy egészségügyi ellátás miatt érkeznek, magyar oktatási intézmények hallgatói, fuvarozó tevékenységet végeznek, családi eseményen vesznek részt, hozzátartozójukat kívánják itthon ápolni, kiemelt jelentőségű, nemzetközi vonatkozású egyházi rendezvényen vesznek részt, üzleti vagy gazdasági célból, illetve sport- és kulturális rendezvényre jönnek, vagy egyéb méltányolható okból kérik a beutazást.

A többi külföldi állampolgár csak átutazás céljából léphet be az országba, ők is csak akkor, ha beutazáskor hajlandók alávetni magukat koronavírus-tesztnek. (Magyar állampolgárok átléphetik a határt, de 10 napra karanténba kell vonulniuk vagy – saját költségen – két teszttel kell bizonyítaniuk, hogy nem fertőzöttek.)

Nem kötelező, de...

A külföldiek belépési tilalma, amelyet egyszer már meghosszabbítottak november elsejéig, ugyanakkor önmagában aligha fogja meghátrálásra késztetni a magyar kormányt.

Egyrészt ajánlásokról van szó, amelyek – ahogy a dokumentum is fogalmaz –

jogilag nem kötelező érvényűek, azok átültetése a gyakorlatba a tagállami hatóságok felelőssége.

Másrészt a tagállamok felelőssége az is, hogy korlátozzák-e a szabad mozgást a közegészségügy védelme érdekében.

A Tanács ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy ezeket a korlátozásokat koordinálni kell, azokat egyértelműen és időben – legalább 24 órával az életbe lépés előtt – közölni kell a lakossággal, azoknak arányosnak és diszkrimináció-mentesnek kell lenniük, és el kell őket törölni, amint azt a járványügyi helyzet engedi.

A jegyzőkönyv szerint egyébként a keddi ülésen Magyarországot Varga Judit igazságügyi miniszter képviselte.      

Hiába a határzár, egyre több az áldozat

Az Orbán-kormány arra hivatkozva zárta le a határokat szeptember elsejétől, hogy a külföldiek behurcolhatják a vírust az országba.

Az intézkedést illető uniós kritikákra Orbán Viktor miniszterelnök akkor úgy válaszolt: mondhatnak most, amit akarnak, de

"majd néhány nap múlva azt fogják csinálni, amit mi", mert nem fogják tudni féken tartani a járványt ők sem, ha a határoknál nem vezetnek be új gyakorlatot.

A határzár ellenére az elmúlt másfél hónapban sorra dőlnek meg a negatív rekordok itthon: szeptember eleje óta az aktív koronavírus-fertőzöttek száma 1820-ról 27 ezer fölé, a halálesetek száma pedig 616-ról 1023-ra nőtt.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Romániában a fővárosban és az erdélyi megyékben terjed leginkább a fertőzés
MTI | 2020. október 24. 15:55
Romániában főleg az ország fejlettebb térségeiben, a fővárosban, az erdélyi megyékben gyorsult az utóbbi két hétben a koronavírus-járvány terjedése - állapítható meg a stratégiai kommunikációs törzs szombaton közzétett jelentéséből.
Makro / Külgazdaság Az egészségügyi dolgozók tömegesen mondanak fel Ukrajnában
MTI | 2020. október 24. 13:55
Továbbra sem lassul a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában, szombatra is hétezer feletti új beteget és több mint száz elhunytat regisztráltak, az egészségügyi miniszter pedig arról számolt be, hogy megint nagyon sokan kerültek kórházba.
Makro / Külgazdaság Szlovákia már kijárási tilalommal védekezik
MTI | 2020. október 24. 13:00
Kijárási tilalom lépett érvénybe szombaton Szlovákiában. Az egész lakosság letesztelését érintő kormányzati terv továbbra is élénk viták tárgya.
Makro / Külgazdaság Még 800 milliót ad az Orbán-kormány a hajdúnánási Moto GP-pályára
Vég Márton | 2020. október 24. 11:21
Még 800 millió forinttal lehet drágább a hajdúnánási Moto GP-pálya építése. Ebből a pénzből a beruházáshoz szükséges ingatlanokat kellene megvásárolni.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Csehországban rohamosan terjed a fertőzés
MTI | 2020. október 24. 10:11
Csehországban pénteken 15 252 új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki, ami az eddigi legnagyobb napi esetszám - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján szombaton reggel közölt adatokból.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: 38-an haltak bele a betegségbe
Privátbankár.hu | 2020. október 24. 09:37
1820 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel  56 098  főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Magyarország még az idén gigahitelt kap Brüsszeltől
MTI | 2020. október 24. 08:21
Az Európai Unió Tanácsa is jóváhagyta Magyarországnak a munkahelyvédelmi program (SURE) keretében benyújtott 504 millió eurós hitelkérelmét. Ezzel Magyarország is csatlakozott ahhoz a 16 uniós tagállamhoz, amelyeknek kérelmét elfogadta a Tanács - közölte a Pénzügyminisztérium (PM) az MTI-vel szombaton.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor már tudja, hogyan fékezhetjük meg a Covidot
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 23. 17:08
Ha maszkot hordunk, jelentette ki mai videójában.  
Makro / Külgazdaság Halálos járvány, piszkos anyagiak – célegyenesbe fordult Trump és Biden
Privátbankár.hu | 2020. október 23. 12:49
Egybehangzó sajtóértékelések szerint nyugodt, de pengeváltásokkal színesített volt a választások előtti utolsó elnökjelölti vita az Egyesült Államokban. Közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy Biden előnye továbbra is jelentős Trumppal szemben.
Makro / Külgazdaság Covid: újabb 47 ember hunyt el itthon
Privátbankár.hu | 2020. október 23. 09:26
Ezzel 1350 fölé nőtt a hazai áldozatok száma. 
Friss
hírlevél