5p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az 51. Kormányinfón csak úgy repkedtek a milliárdok, amelyek a közszféra dolgozóihoz kerültek és kerülnek a következő években, és még a cafeteria egy részét is készpénzben adnák majd. 52 ezer bevándorlót akarnak visszaküldeni hozzánk Európából, de mi inkább a görögökhöz küldenénk őket. Lázár János nem érti, miért nem romlik meg az UHT tej hónapokig.

Nem izgatta fel a kormányt a felminősítés

A legutóbbi kormányülésen megdicsérték Varga Mihályt a felminősítésért, de azért nem jött nagy lázba a kormány: annak idején leminősítést is nyugodtan vették tudomásul. A magyar gazdaság átalakítása ugyanis időbe telik – mondta Lázár. A legfontosabb adat egyébként szerinte az, hogy töretlenül nő a munkavállalók száma – erről épp ma adott ki friss közleményt a KSH. A magyar vállalkozások már munkaerőhiánnyal szembesülnek. Az alapkamat soha nem volt ilyen alacsony, az államadósság folyamatosan csökken – sorolta a jó híreket Lázár (bár az első negyedévben éppenséggel nőtt). A költségvetési hiány is alacsony, 6. éve vagyunk az uniós 3%-os elvárás alatt, a külkermérleg többlete is jelentős.

A következő hónapokban lépéseket tesznek az uniós források kifizetésének felgyorsítása érdekében.

A magánszektorban biztosított 450 ezer forintos cafeteriából, a közszférában elérhető 250 ezer forintból 100 ezer lenne készpénz formájában adható – ennek részletein dolgozik a kormány.

Megvizsgálták, hogy a költségvetés egyenlege tényleg nullás lesz-e? Nem, de a kormány azért megnyugtatta magát: működtetési szempontból igen; csak fejlesztési hiány van. Ha fejlesztésre nem költenénk, többlete lenne a költségvetésnek – mondta Lázár János.

Hogy állunk béremelésekkel?

2010 után megörökölt a kormány egy gazdasági csődöt – elmúltnyolcévezett egy kicsit Lázár János. Emlékszik olyan beszélgetésekre, amikor az volt a kérdés, tudnak-e nyugdíjakat fizetni. Először 2012-ben tudtak béremelésre költeni, 44 milliárd forintot. A magánszektorban nem kívánnak beavatkozni abba a vitába, ami a minimálbérrel kapcsolatban zajlani szokott. 2016-ban 561 milliárd forint volt az összes béremelés az állami szférában, nagyrészt a pedagógusok és a rendvédelmi szervek. 2017-ben 787 milliárd forintot fordítanak béremelésre a közszférában, pedagógusok, egészségügyi dolgozók, rendvédelmi dolgozók, köztisztviselők, adóhatósági dolgozók, bíróságok és szociális munkások részesülnek ebből.

2020-ban 1014 milliárd forintba kerül majd az adófizetőknek ez a béremelés. Ez meghaladja a gazdasági növekedés mértékét, de Lázár szerint a bérek rendezésével régi adósságot törleszt a kormány.

Bevándorlás

Foglalkoztak a bevándorlás kérdésével is. Szijjártó Péter jelentős sikert ért el Lázár értékelése szerint: a Külügyminiszterek Tanácsának dokumentumába a magyar kormány bejuttatta a Schengen 2.0 nevezetű koncepcióját.

A kormány betelepítési kvóta ügyében kezdeményezett népszavazási kezdeményezését az Alkotmánybíróság előtt egy magánszemély megtámadta, a döntést követően várhatóan szeptemberben kerülhet sor a népszavazásra.

52 ezer bevándorlót szeretnének visszaküldeni más uniós tagországok Magyarországra. Mi mindenkinek azt válaszoljuk: Görögország biztonságos hely, hozzánk is onnan jöttek a bevándorlók, küldjék inkább oda őket, még ha ott el is mulasztották a regisztrációt. Az Európai Bizottság Magyarországgal szemben emiatt fel kíván lépni, és az uniós országok is tiltakoznak. Lázár az ügyet az EU-török megállapodással állította párhuzamba, ahol Törökországot biztonságos országnak tekinti Brüsszel.

Hogy lehet, hogy nem romlik meg az UHT-tej?

Lázár szívesen találkozott volna a tehenekkel és a gazdáikkal a legutóbbi demonstráció során, de nem volt rá ideje. Az UHT vs. friss tej vitában a kormány a friss tej mellett áll, ezért csak ennek az áfatartalmát mérsékelte. Nemrég egészségügyi okokból szlovák és cseh UHT-tejeket kellett kivonni a forgalomból, és Lázár János egyébként is rejtélyesnek találja, hogy hónapokig nem romlik meg az UHT, de azért a kormány mégis tárgyalni fog az érintettekkel.

Soros, Soros, Soros György

A Soros Györgyre vonatkozó titkosszolgálati adatok ügyében nem tervezik összehívni az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságát. Lázár szerint a befolyásolási kísérletek nyilvánvalóak, ezt már többször jelezte a bizottságban, bár nem mindig névvel. Jó szövetségesei szeretnénk lenni az Egyesült Államoknak, de Bill Clinton megpróbált minket orrba vágni, amit nem hagyhatunk szó nélkül. Lázár szerint egyébként Soros György 2015-ben azt mondta: Orbán Viktor kormányának direkt ellenzékeként működik Magyarországon. Soros azt is mondta, évente egymillió menekültet be kell engedni Európába. Soros azt is mondta, ezeknek az embereknek adjunk fejenként 15 ezer eurót. Ezen kívül még egy csomó idézet sorolt arra, hogy Soros miket mondott a bevándorlásról és a bevándorlást akadályozó Magyarországról.

A kormány nem tudja, ki cigány és ki nem - földügyben háború lesz

A magyar állam nem tartja nyilván a gyerekek származását, a roma gyerekek iskolai szegregációja miatt indult kötelezettségszegési eljárással kapcsolatban ez rögtön alapkérdés Lázár szerint. A kormány kész a tárgyalásra arról, hogyan lehet felzárkóztatni, integrációs esélyt adni a hátrányos helyzetűek, a szegények számára - és nem a cigányok számára.

A másik eljárás földügyben indult, ebben messze vannak az álláspontok - itt nagy vita, mondhatni háború lesz Lázár János szerint.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az év második felében visszavehetik a tempót Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 17:22
A Monetáris Tanács keddi ülésén a várakozásnak megfelelően 50 bázisponttal, 7,25 százalékra csökkentette az alapkamatot. Elemzők júniusra is ekkora vágással számolnak. 
Makro / Külgazdaság Itt a meglepetés: már csak egyet léphetnek Matolcsy Györgyék?
Dobos Zoltán | 2024. május 21. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása káros folyamat, fékezi a dezinflációt. A jegybanki cél 2025-re érhető el. Júniusban még jön egy alapkamat-csökkentés, aztán beszűkülnek a lehetőségek. Ez volt a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntést követő sajtótájékoztatója.
Makro / Külgazdaság Erre a döntésre várt az ország, íme, Matolcsy Györgyék legfrissebb lépése
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 14:01
Ismét csökkentették a jegybanki alapkamatot.
Makro / Külgazdaság Szlovákiába tart a kapszulás kávézás portugál királya
Buksza blog | 2024. május 21. 12:12
Szlovákia lakói hamarosan másként kávézhatnak, mint korábban
Makro / Külgazdaság Hiába utálják egyre jobban országuk urait az irániak, lemondhatnak a változásról
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 12:02
Hiába remélnek az irániak javulást az életükben, a szakértők egyetértenek abban, hogy az elnök váratlan halála kicsit sem fog enyhíteni a keményvonalas a teheráni rezsim barátságtalan természetén.
Makro / Külgazdaság Nekimentek a Volkswagennek és a BMW-nek
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:44
Egy amerikai szenátor szerint több autógyártó nem tett eleget a szabályoknak. 
Makro / Külgazdaság Mi mentette meg németországi árakat?
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:29
Németországban a termelői árak 3,3 százalékkal csökkentek áprilisban az egy évvel korábbiakhoz képest az előző havi 2,9 százalékos esést követően, ezzel már a tizedik egymást követő hónapban jegyeztek fel éves csökkenést.
Makro / Külgazdaság Idegesen nézik a benzinkutak árait az autósok a közel-keleti drámák miatt
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:01
Az olaj ára a keddi ázsiai kereskedésben csökkent, mert a befektetők inkább az USA-ból érkező jelzésekre figyeltek, mint az Iránban és Szaúd-Arábiában történt eseményekre.
Makro / Külgazdaság Egyre sötétebbnek látszik a Robert Fico elleni merénylet háttere
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 10:29
A Robert Fico, Szlovákia miniszterelnöke ellen elkövetett merénylet mögött több ember állhat, ami megdöntheti azt a feltételezést, hogy nincs összeesküvés a gyilkossági kísérlet hátterében.
Makro / Külgazdaság Bérek vs. élelmiszerárak: így áll a magyar verseny
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 08:53
Sok magyarnak kevesebbet ér a fizetése. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG