TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Washington és Brüsszel kapcsolatai a diplomáciai, a katonai és a kereskedelmi dimenzióban is csúnya képet mutatnak. Nem segít a területért felelős politikus, Wess Mitchell távozása, amely Orbán számára is kellemetlen hír, hiszen komoly szerepe volt abban, hogy tavaly az USA barátságosabb hangot ütött meg.Lánczi András, a Corvinus rektora közben elárulta, miért kell a CEU-nak távoznia. Káncz Csaba jegyzete.

Csupán tizenhat hónap szolgálat után, február közepén távozik hivatalából „családi okok miatt” az amerikai külügyminisztérium európai ügyekért felelős helyettes államtitkára, a 41 éves Wess Mitchell. A NATO iránt elkötelezett magasrangú diplomata leugrása a Trump-kormányzat hánykolódó hajójáról egy újabb csapás a transzatlanti kapcsolatokra, éppen akkor, amikor egy sor magas rangú amerikai politikus kétségbe vonja a nemzetközi szervezetek értelmét, beleértve az EU-t és a NATO-t is.

Szétmálló kapcsolatok

Az amerikai külügy Trump hatalomra lépése óta permanens káoszban van: a minisztériumban jelenleg nincsen kinevezett helyettes államtitkári felelőse a Közel-Keletnek, Kelet-Ázsiának, Dél-Ázsiának és a Politikai-Katonai Ügyeknek. Kulcsfontosságú országokban a mai napig nincsenek kinevezve amerikai nagykövetek. A múlt hónapban Washington leminősítette az EU követséget, mindezt úgy, hogy erről nem is értesítette előzetesen Brüsszelt. Mondjuk az európai polgárok a maguk részéről már régen leminősítették Trumpot: a legfrissebb felmérés szerint a németek 10 százaléka, míg a franciáknak csak a 9 százaléka gondolja azt hogy az amerikai elnök jól kezeli a nemzetközi ügyeket.

Mitchell lemondása éppen úgy tegnapelőtt került nyilvánosságra, mint az, hogy Merkel és Macron megteremti a Francia-Német Védelmi és Biztonsági Tanácsot és lépéseket tesznek az önálló európai hadsereg létrehozásának irányába. Valóban, a védelmi együttműködés is akadozik: James Mattis amerikai védelmi miniszter a múlt hónapban dobta be a törülközőt, aki Mitchell-hez hasonlóan az európai szövetségesek tisztelete mellett szállt síkra. A múlt év végén két másik, NATO ügyekért felelős magasrangú Pentagon hivatalnok is lemondott: Thomas Goffus, aki az európai- és NATO-kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárként szolgált és Robert Karem, aki nemzetközi biztonsági ügyekért felelős helyettes államtitkár volt.

Washington és Brüsszel kapcsolatai a kereskedelmi dimenzióban is csúnya képet mutatnak. Richard Grassley, az amerikai Szenátus pénzügyi bizottságának elnöke szerint Trump hajlik arra, hogy büntetővámokat vezessen be az autóimportra, miután elégedetlen az EU-val folytatott kereskedelmi tárgyalások sebességével és ez a tárgyalóasztalhoz kényszerítheti a másik felet. Az USA ragaszkodik ahhoz, hogy az agrártermékek legyenek részei a tárgyalásoknak, amelyet az EU elutasít.

Vége lehet az egyoldalú gesztusoknak

Káncz Csaba

Az Orbán kormányzat számára is kellemetlen hír Mitchell távozása, hiszen neki komoly szerepe volt abban, hogy a múlt évben az USA barátságosabbra hangolta politikáját hazánkkal kapcsolatban. Személyesen járt közbe azért, hogy Pompeo külügyminiszter és Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó is személyesen fogadta a magyar külügyminisztert. Ő járt közbe azért is, hogy az amerikai politika végül kinyírta a 200 millió forintos pályázatot, amelyet a magyar vidéki független média támogatására terveztek folyósítani Washingtonból.

Mindezt annak ellenére, hogy a pontosan megfogalmazott amerikai érdekeknek nem igazán enged utat Budapest, legyen szó itt a NATO-Ukrajna tárgyalások vétójáról, az energia diverzifikációról, a védelmi együttműködésről, avagy a CEU-ról. Ez utóbbi ügyben újra jelentkezett Lánczi András, a Corvinus Egyetem rektora, aki a Johns Hopkins Egyetem rektorának jelentette ki, hogy ha Soros „visszafogottabb lett volna a szír menekültekkel, valamint a hazai romákkal kapcsolatban, akkor el lehetett volna kerülni a CEU bezárását”. Lánczi mindig jó időzítéssel és tűpontosan fogalmaz, mint emlékezetes, ő már 2015-ben a Századvég akkori elnökeként kijelentette, hogy „amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája”.

Káncz Csaba jegyzete

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél