TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Moszkva nem meglepő módon azt állítja, hogy nincs közük az orosz ellenzéki vezér megmérgezéséhez. Lukasenka szerint pedig nem is volt semmilyen mérgezés.

Moszkva elutasította azt a vádat, hogy az orosz állam áll Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus német szakemberek által megállapított megmérgezése mögött.

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezér egy meneten Moszkvában 2020. február 29-én.  A felvonuláson egy meggyilkolt ellenzéki politikusra, Borisz Nyemcovra emlékeztek. EPA/YURI KOCHETKOV Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezér egy meneten Moszkvában 2020. február 29-én. A felvonuláson egy meggyilkolt ellenzéki politikusra, Borisz Nyemcovra emlékeztek. EPA/YURI KOCHETKOV

A Kreml hárít

Én óvatosan beszélnék az orosz állammal szembeni vádakról, mert végül is nincsenek vádak, és nincs oka az orosz állam elleni vádnak

- mondta újságíróknak Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az MTI szerint. A Navalnij-üggyel kapcsolatban

semmilyen vádat sem vagyunk hajlandók elfogadni

- fogalmazott.

Nem értjük, hogy milyen alapja lehetne bármiféle szankcióknak

- hangoztatta a szóvivő, hozzátéve: Moszkva nem fogadja el a szankciók nyelvét.

Egyúttal indulattól vezéreltnek és alaptalannak nevezte az Északi Áramlat-2 gázvezeték építésének leállítását sürgető felszólításokat.

Putyin nem szólalt meg

Peszkov szerint Navalnijt megmérgezni senkinek sem állt érdekében Oroszországban, és a német fél által birtokolt információk híján az orosz hatóságoknak nincs alapjuk arra, hogy bűnügyi nyomozást indítsanak a mérgezés lehetőségével kapcsolatban.

Emlékeztetett: az orosz szakértők nem találtak méreganyagot a Navalnijtól vett mintákban.

Reméli, hogy Berlin megosztja a rendelkezésére álló információkat, de a német fél mindeddig nem tett eleget ennek az orosz főügyészség jogsegélykérelme alapján.

Mi feltétlenül érdekeltek vagyunk abban, hogy megállapítsuk az okát annak, ami a berlini pácienssel történt

- mondta Peszkov, aki nem látja okát annak, hogy Vlagyimir Putyin elnök megszólaljon az ügyben

nem szerepel napirenden, hogy az orosz vezető Angela Merkel kancellárral tárgyaljon az ügyben.


- fűzte hozzá.

Lukasenka: miyen mérgezés?

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök csütörtökön Minszkben azt mondta Mihail Misusztyin orosz miniszterelnöknek, hogy egy lehallgatott, Varsó és Berlin közötti telefonbeszélgetéssel tudja bizonyítani, hogy Merkelnek a Navalnijjal kapcsolatos bejelentése "hamisított".

Erről a BelTA fehérorosz hírügynökség alapján számolt be csütörtökön az orosz média.

El kell önnek mondanom, hogy tegnap vagy tegnapelőtt, pontosan nem emlékszem, Merkel felszólalása előtt (amikor bejelentette, hogy be akarták fogni Navalnij száját) elfogtunk egy beszélgetést. Értelmezésünk szerint Varsó beszél Berlinnel. Két előfizető van a vonalban. A rádióelektronikai katonai hírszerzésünk fogta el. Mivel ott (Fehéroroszország nyugati határain) csapatokat vonultattak fel, mi természetesen küzdünk a rádiószférában a NATO-sokkal

- idézte Lukasenkát a BelTA alapján az orosz sajtó. (A szövegben zárójelben a fehérorosz hírügynökség megjegyzései szerepelnek.)

Lukasenka szerint az "érdekes beszélgetés" - melynek dekódolt leiratát és egyéb dokumentációját felajánlotta Misusztyinnak - "világosan arról beszél, hogy ez egy hamisítvány".

Nem volt semmilyen Navalnij-megmérgezés

- jelentette ki Lukasenka. Szerinte az incidens célja az volt, hogy "elvegye Putyin kedvét" a fehérorosz belügyekbe való beavatkozástól, és zavart okozzon a szeptember 13-i orosz helyhatósági választások előtt.

A fehérorosz vezető, aki csütörtökön leváltotta a helyi Nemzetbiztonsági Bizottság (KGB) vezetőjét, egyúttal

Lengyelországot, Csehországot, Litvániát és Ukrajnát vádolta a fehéroroszországi zavargások szításával.

Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója Lukasenkának a Varsó és Berlin között elfogott kommunikációval kapcsolatban tett kijelentéséről újságíróknak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a fehérorosz vezetőnek alapja lehetett rá, ha ilyet mondott. Nem zárta ki annak lehetőségét, hogy nyugati szakszolgálatok provokációt követtek el.

Szerinte az üggyel kapcsolatos német bejelentéssel kapcsolatban több a kérdés, mint a válasz.

Már megint a Novicsok

A német kormány tegnap közölte: a Novicsok elnevezésű harci idegmérgek csoportjába tartozó anyagot mutattak ki Alekszej Navalnij szervezetében.

Szerintük a német hadsereg egy különleges laboratóriumában végzett vizsgálat eredménye alapján

nem fér kétség ahhoz, hogy az orosz ellenzék vezérét megmérgezték.

Mint ismert, 2018-ban Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynököt és lányát, Julija Szkripalt szintén Novicsokkal mérgezték meg. London az orosz hatóságokat vádolta a mérgezéssel, Moszkva visszautasította vádakat.

A volt hírszerző és lánya túlélte a támadást.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Orbán Viktor már tudja, hogyan fékezhetjük meg a Covidot
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 23. 17:08
Ha maszkot hordunk, jelentette ki mai videójában.  
Makro / Külgazdaság Halálos járvány, piszkos anyagiak – célegyenesbe fordult Trump és Biden
Privátbankár.hu | 2020. október 23. 12:49
Egybehangzó sajtóértékelések szerint nyugodt, de pengeváltásokkal színesített volt a választások előtti utolsó elnökjelölti vita az Egyesült Államokban. Közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy Biden előnye továbbra is jelentős Trumppal szemben.
Makro / Külgazdaság Covid: újabb 47 ember hunyt el itthon
Privátbankár.hu | 2020. október 23. 09:26
Ezzel 1350 fölé nőtt a hazai áldozatok száma. 
Makro / Külgazdaság Szigorít az Orbán-kormány: már meccsekre is csak maszkban mehetünk
Privátbankár.hu | 2020. október 23. 08:40
A szigorítás a sport- és szabadtéri rendezvényeket érinti.  
Makro / Külgazdaság Nem egyeztetett a PM a szakmával az áfabevallás-tervezetről
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 17:02
A Parlamentben elhangzottakkal ellentétben az áfabevallás-tervezettel kapcsolatban nem történt érdemi egyeztetés az Adótanácsadók Egyesületével. Nem voltunk részesei az áfabevallás-tervezetek kialakításának, annak a kommunikációkban megjelent adminisztrációcsökkentést jelentő hatását mindvégig kritikával illettük - ezt tartalmazza az egyesület lapunknak eljuttatott közleménye.
Makro / Külgazdaság Marhanyelvet és cápaharcsát is vettek TAO-ból a felcsúti focistáknak
Székely Sarolta | 2020. október 22. 16:46
Marhanyelvet, cápaharcsát és argentin marha húspogácsát is vásároltak Felcsúton TAO-pénzből, de egy Rimini utazást is sikerült közpénzből fedezni. Valaki pedig csúnya bakit vétett egy gyógyszerrendelésnél. A Demokratikus Koalíció által kiperelt számlákat laptársunk, az mfor.hu nézte át, összegezte és elemezte.
Makro / Külgazdaság Ezúttal nem okozott meglepetést Matolcsy György csapata
MTI | 2020. október 22. 15:59
Miután ötödik alkalommal is a 0,6 százalékos alapkamatnál 15 bázisponttal magasabb kamattal hirdette meg egyhetes betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Olcsóbban lehetett új lakást venni szeptemberben
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 15:44
Szeptemberben az új és használt tégla építésű lakások ára is csökkent az előző három hónaphoz képest, országos átlagban a legnagyobb mértékű, 8,5 százalékos áresést az új építésű lakásoknál tapasztalták az Otthon Centrumnál.
Makro / Külgazdaság Ismét nőtt a kórházak adóssága
Kormos Olga | 2020. október 22. 15:29
Az egészségügyi intézmények tartozásai a Magyar Államkincstár honlapján megjelent friss tájékoztatás szerint szeptember végén 41,6 milliárd forintot tettek ki, ez az áprilisi adatokhoz képest már 13,1 milliárdos növekmény.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: középmezőny vagy átlag alatti? Müller Cecília és Gulyás Gergely így látja a magyar korona-helyzetet
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 15:14
Úgy tűnik, ahogy egyre több a napi áldozata a koronavírus-járványnak, úgy rövidülnek az operatív törzs beszámolói. Müller Cecília szerint a halálozások alapján a középmezőnyben vagyunk, de Gulyás Gergely ennél optimistább volt.
hírlevél