<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
A rangos elismerést kiosztó Akadémia igazgatóságában már hat tag is lemondott tisztjéről.

Elmarad az idei irodalmi Nobel-díj kiosztása, a Svéd Királyi Tudományos Akadémia berkein belül kitört szexbotrány ugyanis komoly problémákat okozott a bizottságon belül, pár tag ráadásul ki le is mondott posztjáról – írja a Reuters. A világ egyik legrangosabb elismerését október környékén osztják ki, a díjátadás elmaradására vagy késleltetésére pedig már évtizedek óta nem volt példa.

A kamara időt akar hagyni a bizalom visszaállítására, miután az egyik bizottsági tag férje botrányba keveredett, illetve miután néhány jövőbeli nyertes neve is napvilágot látott. Az akadémia közleménye szerint jövőre két irodalmi Nobel-díjat is átadnak, az ideit pótlandó. Hozzátették: úgy gondoljuk, időre van szükség a nyilvánosság előtti bizalom újbóli felépítéséhez, mielőtt egy újabb díjat adnánk át.

Már legalább hatan lemondtak

A Svéd Tudományos Akadémiát még III. Gusztáv svéd uralkodó alapította 1786-ban, a mostani botrány példa nélküli az intézmény történelmében. A jelenleg hatalmon lévő XVI. Károly Gusztáv svéd király és Stefan Lofven miniszterelnök üdvözölte az Akadémia döntését, szerintük is fontos, hogy az intézmény most a hitelesség visszaállításán fáradozzon. Bár az intézmény már korábban is támadások célpontja lett – 2016-ban például Bob Dylan amerikai énekes és dalszövegíró kapta a rangos elismerést – a kritikák inkább az irodalmi értékek mentén keletkeztek, nem az intézmény ellen irányultak közvetlen.

Aktuálisabb nem is lehetne: ők kapták a Nobel-békedíjat

További részletek >>>

A botrány Jean-Claude Arnault, az Akadémia egyik tagjának, Katarina Frostenson férje körül pattant ki, mikor 18 nő vádolta meg őt szexuális zaklatással. Az Akadémia igazgatótanácsának három tagja is lemondott, mivel nem értettek egyet a vádak kezelésével. Később az Akadémia elnöke és Frostenson is lemondott, őket pedig még egy tag követte a sorban.

Az Akadémia vizsgálata során azt is bizonyította, hogy néhány nyertes neve valóban napvilágot látott. A botrányba került férfi a szexuális zaklatást és a kiszivárogtatást is tagadja. Az állami ügyészség vizsgálatot indított a szexuális visszaélést tanúsító állításokról, a 2013 és 2015 között felmerült vádakat azonban bizonyítékok hiányában és az elévülési idő miatt elvetették.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Még csak most jön a feketeleves?
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 11:16
A következő hónapokban az egyre magasabb bázis, a növekvő infláció, egyes háztartások esetén a meredeken megugró rezsiköltségek, az előbbiek miatt az év utolsó hónapjaiban csökkenő reálbérek, az emelkedő kamatok, valamint egyes átmeneti tényezők megszűnése miatt folytatódhat a kiskereskedelmi forgalomlassulása - derül ki a Magyar Bankholding friss elemzéséből.
Makro / Külgazdaság Nincs jó hírünk annak, aki autót venne
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 10:22
Miközben az új személygépkocsikra hosszú hónapokig, akár évekig is kell várni, a használt autókból is kevesebb érkezik az országba.
Makro / Külgazdaság Ebből megint baj lesz: kilőtt a gázár!
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 09:18
Több mint 5 százalékos drágulást követően csaknem két hónapja nem látott magas szinten áll.
Makro / Külgazdaság Most már az adatok is mutatják, mennyire megcsappant a költőpénzünk
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 09:00
Szinte hajszálra ugyanakkora volt a kiskereskedelmi forgalom, mint egy éve - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss közléséből.
Makro / Külgazdaság Globális minimumadó: az Orbán-kormány kritikája, hogy az egyetlen versenyelőnyünk az alacsony adókulcs
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 08:11
A globális minimumadó nem vonja el az adópolitika megszabását a nemzeti kormányoktól – írja laptársunk, az Mfor. Rámutatnak, az adófajtának mind a két pillérje, az extraprofitadó és a minimális nyereségadó is elsősorban a multinacionális vállalkozások anyavállalatainak országai számára jelent többletbevételt, a világcégek központjában kell majd megfizetni ezt az adóterhet. Laptársunk értékeli Orbán Viktor miniszterelnök ezzel kapcsolatos álláspontját is.
Makro / Külgazdaság Kezd derengeni Putyinnak, mi várhat az oroszokra
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 07:23
Avril Haines, az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója jelezte, hogy az orosz elnök már nincs annyira elszigetelve az ukrajnai invázióból származó rossz hírektől. Dióhéjban az elmúlt órák háborús történéseiről.
Makro / Külgazdaság Blinken: az Egyesült Államok elszánt barátként marad meg Izrael mellett
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 06:32
Az Egyesült Államok és Izrael partnersége erősebb mint valaha, és ezen nem változtatnak az amerikai adminisztráció és a leendő új izraeli kormány közötti erős véleménykülönbségek Palesztina és Irán tekintetében - hangsúlyozta Anthony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnap egy konferencián Washingtonban.
Makro / Külgazdaság Életbe lépett az olajembargó: komoly dízelhiány jöhet - interjú
Tiszóczi Roland | 2022. december 5. 05:26
Az oroszok háború-finanszírozási forrásainak elzárása céljából az orosz olajexport ma életbe lépett európai uniós embargója óriási kihívást jelent nemcsak az öreg kontinens, de az egész világ ellátása szempontjából. Ha ezt a magyar kormány nem ismeri fel, hamarosan hazánkban lehet a legmagasabb üzemanyagár egész Európában – mondta Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője a lapunknak adott interjúban.
Makro / Külgazdaság Amerika ezzel meg is nyerné a következő világháborút
Káncz Csaba | 2022. december 4. 18:52
A világ első 6. generációs stratégiai bombázója a Pentagon válasza a Kínával való jövőbeni konfliktussal kapcsolatos növekvő aggodalmakra. A B-21 Raider „digitális bombázó”, amely felhőtechnológiát tartalmaz, lehetővé téve a gyorsabb frissítéseket. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kongóban keresztények tízezrei tiltakoztak
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 18:36
Keresztények tízezrei tüntettek a Kongói Demokratikus Köztársaságban az ország keleti felét szorongató erőszak ellen vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG