2p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A rangos elismerést kiosztó Akadémia igazgatóságában már hat tag is lemondott tisztjéről.

Elmarad az idei irodalmi Nobel-díj kiosztása, a Svéd Királyi Tudományos Akadémia berkein belül kitört szexbotrány ugyanis komoly problémákat okozott a bizottságon belül, pár tag ráadásul ki le is mondott posztjáról – írja a Reuters. A világ egyik legrangosabb elismerését október környékén osztják ki, a díjátadás elmaradására vagy késleltetésére pedig már évtizedek óta nem volt példa.

A kamara időt akar hagyni a bizalom visszaállítására, miután az egyik bizottsági tag férje botrányba keveredett, illetve miután néhány jövőbeli nyertes neve is napvilágot látott. Az akadémia közleménye szerint jövőre két irodalmi Nobel-díjat is átadnak, az ideit pótlandó. Hozzátették: úgy gondoljuk, időre van szükség a nyilvánosság előtti bizalom újbóli felépítéséhez, mielőtt egy újabb díjat adnánk át.

Már legalább hatan lemondtak

A Svéd Tudományos Akadémiát még III. Gusztáv svéd uralkodó alapította 1786-ban, a mostani botrány példa nélküli az intézmény történelmében. A jelenleg hatalmon lévő XVI. Károly Gusztáv svéd király és Stefan Lofven miniszterelnök üdvözölte az Akadémia döntését, szerintük is fontos, hogy az intézmény most a hitelesség visszaállításán fáradozzon. Bár az intézmény már korábban is támadások célpontja lett – 2016-ban például Bob Dylan amerikai énekes és dalszövegíró kapta a rangos elismerést – a kritikák inkább az irodalmi értékek mentén keletkeztek, nem az intézmény ellen irányultak közvetlen.

Aktuálisabb nem is lehetne: ők kapták a Nobel-békedíjat

További részletek >>>

A botrány Jean-Claude Arnault, az Akadémia egyik tagjának, Katarina Frostenson férje körül pattant ki, mikor 18 nő vádolta meg őt szexuális zaklatással. Az Akadémia igazgatótanácsának három tagja is lemondott, mivel nem értettek egyet a vádak kezelésével. Később az Akadémia elnöke és Frostenson is lemondott, őket pedig még egy tag követte a sorban.

Az Akadémia vizsgálata során azt is bizonyította, hogy néhány nyertes neve valóban napvilágot látott. A botrányba került férfi a szexuális zaklatást és a kiszivárogtatást is tagadja. Az állami ügyészség vizsgálatot indított a szexuális visszaélést tanúsító állításokról, a 2013 és 2015 között felmerült vádakat azonban bizonyítékok hiányában és az elévülési idő miatt elvetették.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az év második felében visszavehetik a tempót Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 17:22
A Monetáris Tanács keddi ülésén a várakozásnak megfelelően 50 bázisponttal, 7,25 százalékra csökkentette az alapkamatot. Elemzők júniusra is ekkora vágással számolnak. 
Makro / Külgazdaság Itt a meglepetés: már csak egyet léphetnek Matolcsy Györgyék?
Dobos Zoltán | 2024. május 21. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása káros folyamat, fékezi a dezinflációt. A jegybanki cél 2025-re érhető el. Júniusban még jön egy alapkamat-csökkentés, aztán beszűkülnek a lehetőségek. Ez volt a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntést követő sajtótájékoztatója.
Makro / Külgazdaság Erre a döntésre várt az ország, íme, Matolcsy Györgyék legfrissebb lépése
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 14:01
Ismét csökkentették a jegybanki alapkamatot.
Makro / Külgazdaság Szlovákiába tart a kapszulás kávézás portugál királya
Buksza blog | 2024. május 21. 12:12
Szlovákia lakói hamarosan másként kávézhatnak, mint korábban
Makro / Külgazdaság Hiába utálják egyre jobban országuk urait az irániak, lemondhatnak a változásról
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 12:02
Hiába remélnek az irániak javulást az életükben, a szakértők egyetértenek abban, hogy az elnök váratlan halála kicsit sem fog enyhíteni a keményvonalas a teheráni rezsim barátságtalan természetén.
Makro / Külgazdaság Nekimentek a Volkswagennek és a BMW-nek
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:44
Egy amerikai szenátor szerint több autógyártó nem tett eleget a szabályoknak. 
Makro / Külgazdaság Mi mentette meg németországi árakat?
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:29
Németországban a termelői árak 3,3 százalékkal csökkentek áprilisban az egy évvel korábbiakhoz képest az előző havi 2,9 százalékos esést követően, ezzel már a tizedik egymást követő hónapban jegyeztek fel éves csökkenést.
Makro / Külgazdaság Idegesen nézik a benzinkutak árait az autósok a közel-keleti drámák miatt
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:01
Az olaj ára a keddi ázsiai kereskedésben csökkent, mert a befektetők inkább az USA-ból érkező jelzésekre figyeltek, mint az Iránban és Szaúd-Arábiában történt eseményekre.
Makro / Külgazdaság Egyre sötétebbnek látszik a Robert Fico elleni merénylet háttere
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 10:29
A Robert Fico, Szlovákia miniszterelnöke ellen elkövetett merénylet mögött több ember állhat, ami megdöntheti azt a feltételezést, hogy nincs összeesküvés a gyilkossági kísérlet hátterében.
Makro / Külgazdaság Bérek vs. élelmiszerárak: így áll a magyar verseny
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 08:53
Sok magyarnak kevesebbet ér a fizetése. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG