TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A rangos elismerést kiosztó Akadémia igazgatóságában már hat tag is lemondott tisztjéről.

Elmarad az idei irodalmi Nobel-díj kiosztása, a Svéd Királyi Tudományos Akadémia berkein belül kitört szexbotrány ugyanis komoly problémákat okozott a bizottságon belül, pár tag ráadásul ki le is mondott posztjáról – írja a Reuters. A világ egyik legrangosabb elismerését október környékén osztják ki, a díjátadás elmaradására vagy késleltetésére pedig már évtizedek óta nem volt példa.

A kamara időt akar hagyni a bizalom visszaállítására, miután az egyik bizottsági tag férje botrányba keveredett, illetve miután néhány jövőbeli nyertes neve is napvilágot látott. Az akadémia közleménye szerint jövőre két irodalmi Nobel-díjat is átadnak, az ideit pótlandó. Hozzátették: úgy gondoljuk, időre van szükség a nyilvánosság előtti bizalom újbóli felépítéséhez, mielőtt egy újabb díjat adnánk át.

Már legalább hatan lemondtak

A Svéd Tudományos Akadémiát még III. Gusztáv svéd uralkodó alapította 1786-ban, a mostani botrány példa nélküli az intézmény történelmében. A jelenleg hatalmon lévő XVI. Károly Gusztáv svéd király és Stefan Lofven miniszterelnök üdvözölte az Akadémia döntését, szerintük is fontos, hogy az intézmény most a hitelesség visszaállításán fáradozzon. Bár az intézmény már korábban is támadások célpontja lett – 2016-ban például Bob Dylan amerikai énekes és dalszövegíró kapta a rangos elismerést – a kritikák inkább az irodalmi értékek mentén keletkeztek, nem az intézmény ellen irányultak közvetlen.

Aktuálisabb nem is lehetne: ők kapták a Nobel-békedíjat

További részletek >>>

A botrány Jean-Claude Arnault, az Akadémia egyik tagjának, Katarina Frostenson férje körül pattant ki, mikor 18 nő vádolta meg őt szexuális zaklatással. Az Akadémia igazgatótanácsának három tagja is lemondott, mivel nem értettek egyet a vádak kezelésével. Később az Akadémia elnöke és Frostenson is lemondott, őket pedig még egy tag követte a sorban.

Az Akadémia vizsgálata során azt is bizonyította, hogy néhány nyertes neve valóban napvilágot látott. A botrányba került férfi a szexuális zaklatást és a kiszivárogtatást is tagadja. Az állami ügyészség vizsgálatot indított a szexuális visszaélést tanúsító állításokról, a 2013 és 2015 között felmerült vádakat azonban bizonyítékok hiányában és az elévülési idő miatt elvetették.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A parlamenti többség megszavazta a Kúria új elnökét
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 19. 19:16
Hiába tiltakozott az ellenzék, a kormánypárti többség megszavazta a Kúria új elnökének Varga Zsolt Andrást. 
Makro / Külgazdaság Hiába mentek fel az árak, nem csökken a benzin adója
Király Béla | 2020. október 19. 16:04
Az adózás szempontjából túl olcsó volt az olaj, így 2020 negyedik negyedévében is marad a magasabb adótétel az üzemanyagok esetében.
Makro / Külgazdaság Le kell rohanni Mexikót – Trump lesújtott a tábornokra
Káncz Csaba | 2020. október 19. 15:25
A volt védelmi miniszter amerikai őrizetbevétele ráirányítja a figyelmet a mexikói hatóságok és a szervezett bűnözés közötti összejátszásra, valamint az ottani igazságszolgáltatás impotenciájára. A letartóztatás rossz fényt vet a mexikói hadseregre is, amely 2006 után kulcsszerepbe került a szervezett bűnözés elleni harcban. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Vírus: már csak hat fős esküvőket lehet tartani Ausztriában
Wéber Balázs | 2020. október 19. 13:44
Tovább szigorít a koronavírus-ellenes korlátozásokon nyugati szomszédunk is.   
Makro / Külgazdaság Operatív törzs: több mint ötezren kerültek házi karanténba a hétvégén
Privátbankár.hu | 2020. október 19. 13:16
Iskolai maszkviselés, influenzaoltások, és szabálysértő szórakozóhelyek - ez volt az operatív törzs mai tájékoztatója. 
Makro / Külgazdaság Illetékmentessé válik a csokos lakásvétel
MTI | 2020. október 19. 11:57
Januártól és nemcsak az új, hanem a használt is.
Makro / Külgazdaság Kevesebbet kell fizetni a benzinért, többet a gázolajért szerdától
Privátbankár.hu | 2020. október 19. 10:40
Míg október 21-étől a benzin literjének az átlagára bruttó 2 forinttal csökken, addig a gázolajé 2 forinttal nő.
Makro / Külgazdaság Az orvosok Pintér Sándor belügyminiszter válaszára várnak
Kormos Olga | 2020. október 19. 10:25
A Magyar Orvosi Kamara összeállította és Pintér Sándor belügyminiszterhez címzett levelében el is juttatta a kormánynak, hogy milyen feltételekkel tudják elképzelni az orvosok átvezénylését, valamint a másodállások jövőbeni vállalását. 
Makro / Külgazdaság Koronavírus: 31 magyar halt bele a betegségbe
Privátbankár.hu | 2020. október 19. 08:50
1478 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel  47 768 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Kiderült: Erre ment eddig a falusi CSOK
Privátbankár.hu | 2020. október 19. 07:27
Az északkeleti régióban vágnak bele legtöbben falusi csokból a korszerűsítésbe, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Heves megyéből kerül ki a legtöbb igénylő - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
hírlevél