Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Sikerriportnak is tűnhet a Takarékbank új makrogazdasági prognózisa, ugyanakkor a végén az elemzők hozzáteszik: az államháztartás mozgástere szűk marad és a hitelminősítők is találnak majd kockázatot, ami miatt óvatosak lesznek a felminősítéssel.

Miközben az utolsó negyedévben a világgazdaság növekedési kilátásai valamelyest romlottak – ezen belül leginkább a számunkra mérvadó európai gazdaság kilábalása húzódik a vártnál sokkal inkább el, s az orosz-ukrán konfliktus gazdasági következményei tovább mélyítik a külső környezet gyengébb húzóerejéből származó problémákat – áll a Takarékbank aktuális makrogazdasági elemzésében. Ezeket a hatásokat kissé enyhíti, hogy az ECB a korábban vártnál is enyhébb monetáris kondíciókat kész fenntartani 2016-ig, ám ez csak a külső kereslet csökkenésének finomítására alkalmas.

Beruházási boom-ra fel!

A belső kereslet ugyanakkor - a növekvő reáljövedelmek és a javuló munkaerőpiaci folyamatok okán – erősítik a fogyasztás-bővülést, de a húzóterületnek a bank stratégái szerint egyértelműen a beruházások növekedése számít. Ebben az EU-s források koncentrált felhasználásának és a növekedési hitel program kedvező lehetőségeit látják a kutatók. Kulcskérdés, hogy az üzleti/intézményi környezet javítására irányuló gazdaságpolitikai lépések tartósak legyenek.

A második negyedévi 3,9 százalékos éves növekedési ütem csúcsértéknek látszik, mivel a bázishatások enyhülésével még az NHP felpörgése és a fogyasztásnak a devizahitelesek helyzetének rendezésével előálló, főként a jövő év első felében várható megugrása ellenére is valamelyest csökkenni fog a GDP növekedése az elkövetkező negyedévekben. A Takarékbank prognózisa szerint 2014-ben az egy negyedévvel ezelőtt várt 3,1 százalékkal szemben 3,5 százalékos ütemben bővülhet a magyar gazdaság. Jövőre a beruházási dinamika fékeződése, de a lakossági fogyasztás megugrása miatt 2,9 százalékos növekedésre számít a bank a korábban várt 2,4 százalék helyett, míg 2016-ban 2,5 százalék lehet az adat.

Lesz infláció, de a jegybankot nem zavarja majd

Az infláció 12-havi üteme aligha tér vissza a negatív tartományba, a maginfláció 2,5 százalékos értéke világosan mutatja, hogy számos, a monetáris politika szempontjából külső tényező (leginkább a rezsicsökkentés valamint a világpiaci élelmiszer- és energiaárak csökkenése) tartja továbbra is alacsonyan a fogyasztói árak alakulásának fő mutatóját – még akkor is, ha a maginfláció is enyhül, azaz inflációs nyomás továbbra sincs a gazdaságban. 2014 átlagában mindössze 0,1 százalékos inflációt vár a Takarékbank, akik szerint 2015-ben 2, 2016-ban 2,8 százalék lehet az éves infláció – ez tehát önmagában nem indokolja a jegybank jövő év második felére prognosztizált kamatemelését. Jövő év végéig legfeljebb 2,75 százalékos kamatszintet vár a Takarékbank.

A munkaerőpiacon a trendek annak ellenére is javulóak a kutatók szerint, hogy továbbra jelentős a szerepe az aktív állami foglalkoztatáspolitikának és a szabályozási környezet változásainak. A versenyszektor növekvő munkakeresletet mutat, s eközben nincs ok arra, hogy a közmunkaprogram intenzitásának csökkenésével számoljanak. Mindez nyár közepére 7,5 százalék közelébe is leviheti a munkanélküliségi rátát, 2014 egészének átlagában pedig 8 százalékra, és innen lassúbb ütemben tovább csökkenhet 2015 és 2016 folyamán is.

Államháztartás: szűk mozgástér

A fentiek okán kimondottan alacsonynak látják annak kockázatát, hogy akár idén, akár 2015-ben meghaladná a 3 százalékos küszöbértéket az államháztartás hiánya, bár a mozgástér továbbra sem széles. A GDP-arányos államadósságot valószínűleg idén is éppen csak sikerül csökkenteni, de a gyorsuló gazdasági növekedés ennek számottevőbb mérséklődését is elősegíti az elkövetkező két év folyamán. A Takarékbank szerint 2016 végére már 75 százalék közelébe eshet az államadósság a GDP arányában, bár ez erősen függvénye további állami tulajdonszerzéseknek is.

A fizetési mérlegben a GDP-arányos többlet kezdetben enyhe, később nagyobb mértékű csökkenése várható, amint a növekvő belső kereslet az import növekedési ütemét az exporté fölé emeli, de így is jelentős marad (még 2016-ban is a GDP több mint 4 százalékára rúg az ország nettó külföldi finanszírozási képessége.

Szép, szép, de a hitelminősítők nem változtatnak

A bank szerint a fenti kedvező adatok ellenére a meglévő részben belföldi (devizahitelesek helyzetének rendezése nagyrészt a bankszektorra kényszerített veszteségek mellett), részben külső eredetű (orosz-ukrán konfliktus, Fed várható lépései) kockázatok miatt a forint árfolyamában még hosszabb ideig nem fog tükröződni a javuló makrogazdasági fundamentumok hatása, s a fentieket mérlegelve továbbra sem látják reálisnak, hogy a nagy hitelminősítő cégek 2015 előtt érdemben javítanák Magyarország besorolását. Az idei és a jövő év átlagában egyaránt 310 körüli euró árfolyammal számol a bank.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Három muszlim ország, ahol a politika mozdulni sem tud a katonaság nélkül
Káncz Csaba | 2021. május 13. 18:45
A pakisztáni és egyiptomi hadsereg, valamint az iráni forradalmi gárda gyakorlatilag állam az államban.  A gazdaság egyik legbefolyásosabb szereplőjévé váltak, miközben jóváhagyásuk nélkül a nagypolitika már mozdulni sem tud.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Több mint 5 millió uniós polgár maradna Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 13. 18:07
Ennyien kértek tartós letelepedési engedélyt.
Makro / Külgazdaság Új kutatás: gyakoribbak a mellékhatások, ha keverjük az AstraZenecát Pfizerrel
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 13. 17:44
A tanulmány készítői nem erre számítottak.
Makro / Külgazdaság Fiatal vállalkozókat segítő programot támogat az Indotek Group
Privátbankár.hu | 2021. május 13. 16:03
Idén az Impact Hub Hungary és az Indotek Group közösen szervezi meg a Social Impact Award elnevezésű, közösségépítő és üzletfejlesztési programot, amelynek célja, hogy cselekvésre ösztönözze azokat a fiatalokat, akik érdeklődnek a különböző társadalmi és környezeti témák iránt.
Makro / Külgazdaság Inkább nem lesz, semmint hogy lesz - derült ki a mai Kormányinfón a minimálbér emeléséről
Baka F. Zoltán | 2021. május 13. 14:55
Zűrzavaros a kormányzati kommunikáció a teljes munkaidőben adható legkisebb bérről.
Makro / Külgazdaság 4 százalék feletti inflációt vár a CIB
Csabai Károly | 2021. május 13. 13:04
A bank vezető elemzője, Trippon Mariann ugyanis úgy véli, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) várakozásával ellentétben a fogyasztóiár-index megugrása (áprilisi 5 százalék fölé kerülése) nem átmeneti, hanem tartósabb jelenség. A magyar gazdaság gyors kilábalását pedig még mindig a koronavírus-járvány esetleges újabb hullámai veszélyeztetik leginkább, ám a CIB-nél a GDP idei növekedését így is 4-5 százalék közé várják.
Makro / Külgazdaság Elárulta Gulyás Gergely, mikor kaphatják vissza jogaikat az oltatlanok
Wéber Balázs | 2021. május 13. 11:59
Erről lapcsoportunk kérdésére beszélt a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
Makro / Külgazdaság A misztikus R-Kovey néven is gyárt Oroszország vakcinát
Privátbankár.hu | 2021. május 13. 11:37
Az első adag R-Kovey vakcina júniusban készül el Oroszországban, melyben az AstraZeneca oltóanyaga rejtőzik.
Makro / Külgazdaság Gulyás Gergely: május végén megszűnik a korlátozások nagy része
Wéber Balázs | 2021. május 13. 09:51
Erről a mai Kormányinfón beszélt a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
Makro / Külgazdaság Építőipar: az alacsony bázis miatt jobb lett az idei március, mint a tavalyi
Privátbankár.hu | 2021. május 13. 09:40
Egy év alatt 4,3, az előző hónaphoz képest 11,5 százalékkal emelkedett az építőipari termelés volumene - jelentette a KSH.
Friss
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.