5p

Mi a legnagyobb probléma a hazai felsőoktatásban?
És a gazdaságban? Mennyit ér egy magyar egyetemi diploma?
Online Klasszis Klub élőben Ádám Zoltánnal, a Corvinusról elbocsátott egyetemi oktatóval

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a közgazdásztól!

2024. október 9. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Sikerriportnak is tűnhet a Takarékbank új makrogazdasági prognózisa, ugyanakkor a végén az elemzők hozzáteszik: az államháztartás mozgástere szűk marad és a hitelminősítők is találnak majd kockázatot, ami miatt óvatosak lesznek a felminősítéssel.

Miközben az utolsó negyedévben a világgazdaság növekedési kilátásai valamelyest romlottak – ezen belül leginkább a számunkra mérvadó európai gazdaság kilábalása húzódik a vártnál sokkal inkább el, s az orosz-ukrán konfliktus gazdasági következményei tovább mélyítik a külső környezet gyengébb húzóerejéből származó problémákat – áll a Takarékbank aktuális makrogazdasági elemzésében. Ezeket a hatásokat kissé enyhíti, hogy az ECB a korábban vártnál is enyhébb monetáris kondíciókat kész fenntartani 2016-ig, ám ez csak a külső kereslet csökkenésének finomítására alkalmas.

Beruházási boom-ra fel!

A belső kereslet ugyanakkor - a növekvő reáljövedelmek és a javuló munkaerőpiaci folyamatok okán – erősítik a fogyasztás-bővülést, de a húzóterületnek a bank stratégái szerint egyértelműen a beruházások növekedése számít. Ebben az EU-s források koncentrált felhasználásának és a növekedési hitel program kedvező lehetőségeit látják a kutatók. Kulcskérdés, hogy az üzleti/intézményi környezet javítására irányuló gazdaságpolitikai lépések tartósak legyenek.

A második negyedévi 3,9 százalékos éves növekedési ütem csúcsértéknek látszik, mivel a bázishatások enyhülésével még az NHP felpörgése és a fogyasztásnak a devizahitelesek helyzetének rendezésével előálló, főként a jövő év első felében várható megugrása ellenére is valamelyest csökkenni fog a GDP növekedése az elkövetkező negyedévekben. A Takarékbank prognózisa szerint 2014-ben az egy negyedévvel ezelőtt várt 3,1 százalékkal szemben 3,5 százalékos ütemben bővülhet a magyar gazdaság. Jövőre a beruházási dinamika fékeződése, de a lakossági fogyasztás megugrása miatt 2,9 százalékos növekedésre számít a bank a korábban várt 2,4 százalék helyett, míg 2016-ban 2,5 százalék lehet az adat.

Lesz infláció, de a jegybankot nem zavarja majd

Az infláció 12-havi üteme aligha tér vissza a negatív tartományba, a maginfláció 2,5 százalékos értéke világosan mutatja, hogy számos, a monetáris politika szempontjából külső tényező (leginkább a rezsicsökkentés valamint a világpiaci élelmiszer- és energiaárak csökkenése) tartja továbbra is alacsonyan a fogyasztói árak alakulásának fő mutatóját – még akkor is, ha a maginfláció is enyhül, azaz inflációs nyomás továbbra sincs a gazdaságban. 2014 átlagában mindössze 0,1 százalékos inflációt vár a Takarékbank, akik szerint 2015-ben 2, 2016-ban 2,8 százalék lehet az éves infláció – ez tehát önmagában nem indokolja a jegybank jövő év második felére prognosztizált kamatemelését. Jövő év végéig legfeljebb 2,75 százalékos kamatszintet vár a Takarékbank.

A munkaerőpiacon a trendek annak ellenére is javulóak a kutatók szerint, hogy továbbra jelentős a szerepe az aktív állami foglalkoztatáspolitikának és a szabályozási környezet változásainak. A versenyszektor növekvő munkakeresletet mutat, s eközben nincs ok arra, hogy a közmunkaprogram intenzitásának csökkenésével számoljanak. Mindez nyár közepére 7,5 százalék közelébe is leviheti a munkanélküliségi rátát, 2014 egészének átlagában pedig 8 százalékra, és innen lassúbb ütemben tovább csökkenhet 2015 és 2016 folyamán is.

Államháztartás: szűk mozgástér

A fentiek okán kimondottan alacsonynak látják annak kockázatát, hogy akár idén, akár 2015-ben meghaladná a 3 százalékos küszöbértéket az államháztartás hiánya, bár a mozgástér továbbra sem széles. A GDP-arányos államadósságot valószínűleg idén is éppen csak sikerül csökkenteni, de a gyorsuló gazdasági növekedés ennek számottevőbb mérséklődését is elősegíti az elkövetkező két év folyamán. A Takarékbank szerint 2016 végére már 75 százalék közelébe eshet az államadósság a GDP arányában, bár ez erősen függvénye további állami tulajdonszerzéseknek is.

A fizetési mérlegben a GDP-arányos többlet kezdetben enyhe, később nagyobb mértékű csökkenése várható, amint a növekvő belső kereslet az import növekedési ütemét az exporté fölé emeli, de így is jelentős marad (még 2016-ban is a GDP több mint 4 százalékára rúg az ország nettó külföldi finanszírozási képessége.

Szép, szép, de a hitelminősítők nem változtatnak

A bank szerint a fenti kedvező adatok ellenére a meglévő részben belföldi (devizahitelesek helyzetének rendezése nagyrészt a bankszektorra kényszerített veszteségek mellett), részben külső eredetű (orosz-ukrán konfliktus, Fed várható lépései) kockázatok miatt a forint árfolyamában még hosszabb ideig nem fog tükröződni a javuló makrogazdasági fundamentumok hatása, s a fentieket mérlegelve továbbra sem látják reálisnak, hogy a nagy hitelminősítő cégek 2015 előtt érdemben javítanák Magyarország besorolását. Az idei és a jövő év átlagában egyaránt 310 körüli euró árfolyammal számol a bank.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ez az, ami nagyon fáj a magyar gazdaságnak: zuhanásról jött hír
Privátbankár.hu | 2024. október 5. 08:35
Az év első kilenc hónapjában csökkent a Németországban gyártott és forgalomba helyezett személygépkocsik száma a német autóipar szakmai képviseleti szerve a VDA (Verband der Automobilindustrie e.V.) jelentése alapján. Főleg az elektromos autóknál nagy a visszaesés.
Makro / Külgazdaság Megszavazták: kemény vám jöhet a kínai autókra
Privátbankár.hu | 2024. október 4. 15:44
Megszavazták a Kínában gyártott elektromos autókra kivetendő uniós vámokat – közölte az Európai Bizottság.
Makro / Külgazdaság Kapott egy reménysugarat az Orbán-kormány Brüsszelben
Privátbankár.hu | 2024. október 4. 10:55
Németország az utolsó pillanatban meggondolta magát a pénteki szavazás előtt.
Makro / Külgazdaság Most azonnal menjen tankolni, ha kedves a pénztárcája!
Privátbankár.hu | 2024. október 4. 10:31
Emelkedik a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is.
Makro / Külgazdaság Varsó még kivár
Privátbankár.hu | 2024. október 4. 09:54
Jövőre kezdhet lazítani a monetáris feltételeken a lengyel jegybank.
Makro / Külgazdaság Mi lesz így az üzemanyagárakkal?
Privátbankár.hu | 2024. október 4. 09:10
Joe Biden amerikai elnök szerint tárgyalnak arról, hogy az izraeli hadsereg a közel-keleti konfliktusban iráni olajipari létesítményekre mérjen csapást.
Makro / Külgazdaság Péntek reggel még egy sallert kapott Nagy Márton
Privátbankár.hu | 2024. október 4. 08:30
Augusztusban az ipari termelés volumene munkanaphatástól megtisztítva 4,1 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy éve.
Makro / Külgazdaság Az OECD-ben már látják az alagút végét
Privátbankár.hu | 2024. október 3. 17:28
 Jelentősen lassult az infláció augusztusban.
Makro / Külgazdaság A kormánynak semmi dolga az euróárfolyammal, közölte Gulyás Gergely
Privátbankár.hu | 2024. október 3. 16:23
Ez a jegybank ügye, a kormánynak nincs árfolyamcélja, hangzott el a kihelyezett kormányülés helyszínén tartott rendhagyó Kormányinfón. Ezer eurós minimálbért viszont reálisnak lát a kormány.
Makro / Külgazdaság Az Orbán-kormány Kína oldalára állt az uniós büntetővámok ügyében
Privátbankár.hu | 2024. október 3. 13:21
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megerősítette, hogy a magyar kormány nemmel fog szavazni a kínai autókra kivetendő uniós büntetővámokra.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG