<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az év során, ahogy hétről-hétre egyre magasabbak lettek az árak, sokan fogadkoztak, hogy leteszik a kocsit. A benzinárak az egekben - de mit mutatnak a statisztikák, sikerült-e tömegesen mellőzni az autónkat?

A cikk szerzője az elmúlt hetekben többször „szondázta” ismerőseit, ki mennyire viseli rosszul a folyamatosan emelkedő üzemanyagárakat. Talán nem meglepő, hogy az emberek döntő többsége rosszul, és fogadkozott, hogy csökkenti a gépkocsihasználatát. Felmerült a kérdés, hogy - figyelembe véve a munkahelyi kötelezettségeket és a családjuk működését - a gyakorlatban meg tudják-e valósítani, hogy leteszik a kocsijukat, vagy legalább szignifikánsan kevesebbet használják azt? A többség úgy vélekedett, hogy ez extra erőfeszítést igényel, amit a gyakorlatban nem könnyű megvalósítani.

Az 500 forintos határ átlépése sokaknak lélektani lehetett. Fotó: depositphotosAz 500 forintos határ átlépése sokaknak lélektani lehetett. Fotó: depositphotos

Természetesen vannak a baráti kör felkérdezésénél, statisztikailag jóval megbízhatóbb információk is. A napokban vált ismertté az „MKB Dialóg” válaszadó közösségének véleménye. „Milyen üzemanyagáraknál van a lélektani határ, ahol letesszük az autót?” - tették fel nekik a kérdést. Azt tapasztalták, hogy a válaszadók negyede 500 forint/liter üzemanyagárnál letenné az autóját, azaz a jelen helyzetben már változtatna (a kérdőív lekérdezése pillanatában még 500 forint alatt volt az üzemanyag ára - a szerk.). A kutatás időpontjában a válaszadók ötöde mondta, hogy már az akkori árak is változtatásra kényszerítik.

Már csak a fentiek miatt is érdekes megnézni, hogy mennyire fáj az autósoknak a magas üzemanyagár, és valóban hajlandóak-e felforgatni az életüket annak érdekében, hogy spóroljanak a benzinen. A statisztikák azt mutatják, hogy szeptemberben, amikor már megindultak felfelé az árak, de még csak 450 forint környékére jutott a 95-ös literenkénti jegyzése, az emberek még nem érezték annyira húsbavágónak a helyzetet, hogy változtassanak.

Érdemes persze hozzátenni, hogy valószínűleg a járvány miatt a korábbiaknál többen járnak autóval. Ráadásul nemcsak a felnőttek esetében nőtt az ily módon közlekedők száma, hanem sokan „szoktatták le” a családjukat, gyerekeiket is a tömegközlekedésről, szállítva őket nap, mint nap. A fokozott járműhasználat egyébként a budapesti dugókon túl már a tavaszi üzemanyagfogyasztás alakulásából is tükröződött. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jövedéki statisztikái azt mutatják, hogy áprilisban és májusban már megközelítette a tankolt mennyiség a járvány előtti szintet, majd a növekvő árak ellenére a nyár folyamán már meg is haladta azt.

Igaz a nyári számadatokat részben magyarázhatta az, hogy idén a magyarok többsége belföldön nyaralt, és emiatt többet tankoltak, mint jellemzően szoktak. A szeptemberi számok esetében viszont már ez aligha racionális magyarázat. A számok ugyanakkor azt mutatták, hogy a kilencedik hónapban a tavalyi és tavalyelőtti fogyasztást is jócskán túlszárnyalta a megvásárolt benzin mennyisége.

Ha nem a NAV, hanem a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) adatait nézzük, az első kilenc hónap statisztikái éves bázison az esetükben is növekedést mutatnak. A MÁSZ szerint a január-szeptemberi időszakban 830 millió liter 95-ös benzint vásároltak a magyar autósok, míg egy évvel korábban ez a mennyiség 812 millió litert tett ki. Ugyanakkor a szövetség adatai azt mutatják, hogy 2019-ben egymillió liter felett volt a január-szeptemberi időszakban tankolt 95-ös motorbenzin mennyisége.

Minden idők legmagasabb szeptemberi fogyasztása egyértelműen azt jelzi, hogy nagyon sok család állította át az életét gépkocsifókuszú működésre. A magas üzemanyagárak ugyan bosszantják őket, ám a többség jövedelmi helyzete vagy eleve kedvező volt, vagy az utóbbi időben javult annyit, hogy a fogadkozások ellenére mégse változtassanak az életvitelükön. Érdekes lesz, hogy az októberi, illetve a novemberi statisztikák mit tükröznek majd. Az 500 forintos lélektani határ valóban olyan jelentős és fájó, hogy azon a szinten már visszafogták az emberek a járműhasználatukat.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Háromszorosára nőtt a légitársaságok forgalma az egy évvel korábbihoz képest
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 16:46
Továbbra is erőteljes a globális légi közlekedés fellendülése, az európai légitársaságok júniusi utasforgalma több mint háromszorosára nőtt, 234,4 százalékkal emelkedett 2021 júniusához képest.
Makro / Külgazdaság Új centrista szövetséget hozott létre a volt olasz miniszterelnök
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 16:30
A Matteo Renzi volt miniszterelnök vezette Élő Olaszország és a Carlo Calenda vezette Akció nevű párt csütörtökön bejelentette politikai szövetségük megszületését, amely harmadik pólust kíván képviselni az olasz baloldali és a jobboldali pártok választási koalíciójával szemben.
Makro / Külgazdaság Óriási mennyiségű metánt bocsátanak ki a hulladéklerakók világszerte
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 16:16
Óriási mennyiségű metánt bocsátanak ki a hulladéklerakók világszerte, a bomló élelmiszerhulladékból a Buenos Aires-i, delhi, mumbai és lahori lerakókban a bolygó felmelegedéséért felelős gáz szabadul fel - derül ki egy új kutatásból.
Makro / Külgazdaság Putyin nem viccel – megjelent az új haditengerészeti stratégia
Káncz Csaba | 2022. augusztus 11. 15:19
Az új haditengerészeti doktrína feltűnően eltér a legutóbbi, 2015-ös kiadástól. A benne leírt világ sokkal nyugtalanítóbbnak és veszélyesebbnek tűnik, miközben a konfliktusok lehetősége jelentősen megnőtt. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Olaf Scholz: helyes döntés volt kihagyni az orosz gázimportot a szankciókból
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 14:31
Helyesen döntött az Európai Unió és a legfejlettebb iparú demokráciákat összefogó G7 csoport azzal, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborújával összefüggésben nem sújtotta szankciókkal az orosz gázimportot - jelentette ki Olaf Scholz német kancellár csütörtökön Berlinben.
Makro / Külgazdaság ENSZ: Milliókat sújt a szárazság Afrikában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 13:14
Egy év alatt egymillió ember vált földönfutóvá Szomáliában az országot sújtó aszály miatt.
Makro / Külgazdaság Lábhoz tett fegyverrel figyelik Matolcsy Györgyék az infláció száguldását
Csabai Károly | 2022. augusztus 11. 09:32
Bár a júliusi éves fogyasztóiár-index már 13,7 százalék lett, s a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke már a 20 százalékos inflációs rátát sem zárja ki, a jegybank ma sem látott okot a kamatemelésre.
Makro / Külgazdaság Trump visszavág - ezúttal az FBI-nak
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 08:51
A volt amerikai elnök azt állítja, a Szövetségi Nyomozó Iroda bizonyítékokat helyezett el nála, amikor házkutatást tartott a floridai birtokán.
Makro / Külgazdaság Kína szerint az USA miatt tört ki az orosz-ukrán háború
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 07:36
Az orosz-ukrán háború immár 169. napjába lépve összegyűjtöttük, mi történt, amíg ön aludt.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György helyettese újabb sokkoló prognózissal állt elő
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 06:16
Virág Barnabás monetáris politikáért felelős MNB-alelnök szerint a következő hónapokban 20 százalék környékére gyorsulhat az infláció.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG