<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A kormány azt szeretné, ha tovább terjedne az öngondoskodás, és több nyugdíjbiztosítás. Ezt további kedvezményekkel serkentené - helyezte kilátásba Varga Mihály pénzügyminiszter a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) mai konferenciáján.
(Fotó: Pixabay)

Előadását Varga Mihály egy Jókai Mór-idézettel kezdte, nem véletlenül. Talán kevésbé köztudott, hogy az 1825-1904 között élt regényíró hét évig volt a most is Magyarországon tevékenykedő egyik biztosító, a Generali igazgatósági tagja. Ha ennél jóval kevesebb ideig és alacsonyabb poszton, de az Orbán-kormány pénzügyminisztere is megfordult a szektorban, pályája elején ugyanis egy évig lakásbiztosítási ügynök volt.

Áttérve a jelenre, Varga Mihály arra emlékeztett, hogy a biztosítások létjogosultságát jelzi, azok az EU GDP-jének az 58 százalékát adják. Magyarország még nem érte el az uniós átlagot, de a kormány arra törekszik, hogy ez a rés szűküljön. Mint ugyanis a pénzügyminiszter fogalmazott, erős és jó termékkel rendelkező ágazatra van szükség, amelyhez elengedhetetlen egyebek mellett a pénzügyi tudatosság fejlesztése.

A biztosítás a gazdaság fontos indikátora, s a GDP elmúlt évekbeli jelentős, az idén az EU-s átlagot már háromszorosan meghaladó bővülése hatására Magyarországon is egyre több szerződést kötöttek. A 24 tagú hazai szektor összes díjbevétele 2018 végén meghaladta az ezermilliárd forintot, annak idei szintje azonban már most közel tíz százalékkal magasabb, s Erdős Mihály, a Mabisz elnökhelyettese előadásában úgy becsülte, 2019 végére meglehet az 1200 milliárd.

Mindezt a biztosítók eredményes működés mellett érték el, első félévi adózott profitjuk megközelítette a 40 milliárd forintot. Miközben 1400 milliárd forintos állampapír-portfolió felett diszponálnak, ami azt jelenti, hogy az intézményi befektetők közül a legnagyobb mértékben finanszírozzák az államháztartást – közölte Varga Mihály.

Rámutatva, a biztosítások gyarapodásához is a reálkeresetek tavaly 8, az idén pedig már több mint 7 százalékos emelkedése ad muníciót. Ennek köszönhetően nőtt a harmadik negyedévben a háztartások nettó pénzügyi vagyona 5 százalékkal, a nettó megtakarítások pedig 6,3 százalékkal, amelyek így már megközelítik a 3 ezer milliárdot – idézte a pénzügyminiszter a Magyar Nemzeti Bank adatait.

Kedvezőként értékelte Varga Mihály, hogy a 2016. január 1-jén lépett hatályba új biztosítási törvény szolvenciára vonatkozó előírásait – amely új tartalékolási és tőkemegfelelési követelményeket írt elő – bőven teljesíti a szektor, tőkemegfelelésük szintje a minimum-elvárás duplája.

A részben a kedvezőtlen demográfiai folyamatokra, részben a geopolitikai feszültségekre reagáló újabb kormányzati gazdaságvédelmi csomag a biztosítási szektort is érinti majd, célul tűzve az öngondoskodás növelését. Ennek érdekében a 2014-ben debütált nyugdíjbiztosítások kötését további kedvezményekkel ösztönöznék, erről azonban konkrétumokat a pénzügyminiszter nem árult el a Mabisz konferenciáján. Azt azonban megjegyezte, 2014-es megjelenésük óta már több mint 300 ezer nyugdíjbiztosítási szerződés jött létre.

Makro / Külgazdaság Szergej Lavrovot megkérdezték, meddig tart még a háború
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 12:39
A választ nem könnyű értelmezni. Az orosz külügyminiszter mindenért az amerikaiakat okolja.
Makro / Külgazdaság Kivágtak Ausztriából négy orosz diplomatát - kémkedés lehet a háttérben
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 12:04
Ausztria négy orosz diplomatát utasított ki csütörtökön.
Makro / Külgazdaság A gyerekeket sem kíméli a brutális infláció - elszállt a kakaós csiga ára is
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 10:54
Tovább tart az árak erőteljes emelkedése a gyerekek által használt mindennapos termékek esetében - derül ki a K&H gyerekinflációs kosarából. A többek között gyerekcipőt, joghurtot, narancslét és kakaós csigát tartalmazó kosár egy év alatt 21 százalékkal, 2019 decemberéhez képest pedig több mint 30 százalékkal drágult. Például a kakaós csiga ára éves szinten 53, hároméves összevetésben pedig 81 százalékkal nőtt.
Makro / Külgazdaság Óriási áresés jön a benzinkutakon pénteken
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 08:17
A benzin is jóval olcsóbb lehet péntektől, a gázolaj árára pedig komolyabb zuhanás vár, ha a benzinkutak a nagykerár csökkenését a kiskerárban is érvényesítik.
Makro / Külgazdaság Váratlan lazaság miatt beszakadt a dollár, kilőttek a tőzsdék
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 07:12
Nem csak a kamatemelés tempója lassult, a Fed elnök is lazább nyilatkozatot tett a vártnál - a dollár esett, a részvényárak kilőttek.
Makro / Külgazdaság Óriási offenzívára készülhetnek az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 06:42
Fokozódik a harcok hevessége, az ukránok szerint az invázió kezdetének egyéves évfordulójára szeretnének valami nagy eredményt elérni az oroszok. Késő este újabb lakóházakat ért rakétacsapás. A háború 344. napja kezdődött el csütörtökön - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Lettország csak orosz sportolók nélküli párizsi olimpián vesz részt 2024-ben
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 19:47
Ukrajnában a korrupció ellen is harcolni kell, Boris Johnson szerint hamar kéne vadászgépeket küldeni Ukrajnának, Netanjahu, Izrael miniszterelnöke fontolgatja a háborús közvetítő szerepét. Ezek is történtek az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Európa ellenállóbb a vártnál, míg Magyarországon jöhet a recesszió – Hogyan reagálhat a forint?
Tiszóczi Roland | 2023. február 1. 17:29
A negyedik negyedévben a várakozásokra rácáfolva bővülő gazdasággal az euróövezet elkerülte a recessziót, míg a hazai gazdaság 2022 utolsó negyedévi várható visszaesése a jelenleg ismert adatok szerint a második legnagyobb lesz az unióban. Az EKB és a Fed szigorítása határt szabhat a forint erősödésének.
Makro / Külgazdaság Kint van az FBI Joe Biden nyaralójában
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 17:01
Az FBI szerdán házkutatást tart Joe Biden elnök nyaralójában a Delaware állambeli Rehoboth Beachen. Ez a kezdete a titkos iratok kezeléséről szóló különleges ügyészi vizsgálatnak.
Makro / Külgazdaság Oroszország szarkasztikus mosolya: Amerika sérti meg a START-szerződést
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 16:34
A Kreml nagyon fontosnak tartja a hadászati fegyverzetek csökkentéséről megkötött Új START-szerződés fenntartását - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerdán újságíróknak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG