3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Fénykorában, 2015 elején egy magyarországnyi volt az Iszlám Állam által uralt terület, de akkor még ijesztőek voltak és legyőzhetetlennek tűntek. Most 28 százalékkal van kevesebb nekik, de minden utánpótlásuk és bevételi források elapadt. Csak azért léteznek még, mert az elvileg ellenük harcoló erők egymással vannak elfoglalva.

A magyarországi területet úgy kell elképzelni, hogy ez az, ahol tényleges emberi élet, városok, mezőgazdasági területek vannak, ezek között kiterjedt sivatagok húzódnak, amik lényegében egyelőre senkiföldjeként működnek. Így ha egybefüggőnek tekintjük a 2005 eleji teljes kiterjedést, jóval nagyobb területről van szó. A mai viszont sokkal széttagoltabb, így a gyakorlatban 28 százaléknál nagyobb az effektív veszteség.

Félelmetes volt

Legnagyobb kiterjedésekor a dzishádista kalifátus ráadásul egy jelentős szakaszon határos volt Törökországgal, nyugaton Szíria sűrűn lakott, ma már újra Aszad kezén levő területeit is részben bekebelezte, az iraki részen pedig északon a kurdokat, délen egyenesen Bagdad városát fenyegette. Félelmetes szörnyeteg volt, így aztán három erő működésbe lendült, hogy visszaszorítsa. Elsőként a kurdok kapták össze magukat, és némi amerikai támogatással, de jórészt önerőből felszabadították a saját területeiket.

Utána Amerika elkezdte az iraki kormányt és hadsereget működő-, majd harcképessé tenni, és hosszas küzdelmek után elkezdték visszaszerezni az elveszett területeket, és a folyamat idén fel is gyorsult. Irakban már csak Moszul városa az egyetlen komoly hely, ami a dzsihádisták kezén van, ennek ostromára hónapok óta készülnek, és rövidesen neki is látnak, jó esetben még idén visszaszerzik a várost.

Az orosz csapás

Végül megjelentek az oroszok egy évvel ezelőtt azzal, hogy a terroristák ellen fognak harcolni, elsődlegesen az Iszlám Állam ellen, de minden mást szíriai felkelő csoportot, akit terroristának nyilvánítanak, ugyancsak célpontnak tekintenek. Megerősítették Aszad összeomlóban lévő rendszerét, és segítettek neki komoly területekhez jutni, így messze nem csak az Iszlám Állam ellen folyt a harc.

Most pedig már nem is foglalkoznak vele: kizárólag Aleppó keleti részének ostromára koncentrálnak, melyet különféle szír felkelő csoportok tartanak megszállva. Feltehetően ez Aszad elsődleges vágya, kérdés, hogy aztán újra elkezdi-e gyepálni az Iszlám Államot.

A török pofon

Voltak más szereplők is: Aszadot az oroszok mellett iráni, libanoni, sőt iraki síita milíciák támogatták, de ami a legnagyobb csapás volt az Iszlám Államra az utóbbi időben, az a törökök belépése. Ők hamar megtisztították a török határ menti területeket, ezzel a kalifátus minden külső kapcsolata megszakadt: nem tudnak új harcosokat verbuválni, olajat exportálni, élelmiszert és fegyvereket vásárolni. Területek jelentős hányada még megvan, de már mozdulni is alig tudnak.

Nem sietnek

A kérdés igazából csak az, hogy miért nem végeznek velük ellenségeik, ha már ilyen gyengék. Egyrészt azért nem, mert egymással vannak elfoglalva, másrészt azért, mert most már csak szunnita arab területek vannak a kezükön, és tulajdonképpen senki nem tudja, mit kezdjen a szunnita arabokkal később. A síita uralmat a szunniták nem óhajtják, sem Aszadét, sem az iraki kormányét, ugyanakkor megfelelő, egy állam irányítására alkalmas szervezetük nincs, de még haderejük is csak sokféle kis csoportból áll, akiket Szíriában az őket támogató Amerika sem tud igazán összefogni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis lehet tűzszünet a Közel-Keleten?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 14:12
A Hamász megfontolja az izraeli ajánlatot.
Makro / Külgazdaság Tényleg megoldották Orbán Viktorék az üzemanyagkérdést?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 10:01
Laptársunk, az Mfor Üzemanyagár-figyelő legfrissebb cikke a kormány heti döntését is górcső alá vette.
Makro / Külgazdaság Még a 2,5 százalékot sem fogja elérni az idei bővülés?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 06:42
Az S&P megerősítette hazánk forintban és devizában fennálló államadósságát, és érvényben hagyta annak stabil kilátását is, azaz sem további fel-, sem pedig leminősítésre nem kell számítani. A hitelminősítő az idei választásokat követően „konszolidációs programra” számít a kormánytól, és 2024-re – a kabinet várakozásainál alacsonyabb – mindössze 2,2 százalékos növekedésre számít.
Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG