1p
A Saxo Bank elemzői a teljes euróövezettel és Közép-Kelet-Európával kapcsolatban is optimistábbak az elemzői konszenzusnál: mindkét térségre fél százalékos visszaesést várnak 2012-re. Lengyelország továbbra is kiemelkedik a regionális mezőnyből, a legtöbb kockázat továbbra is Magyarországot övezi, a legnagyobbat a szlovákok nyerhetik vagy bukhatják.

Alig három röpke évvel a globális recesszió után az eurózóna szuverén adósságválsága a térség gazdaságát várhatóan erőteljes lassulásra kárhoztatja 2012-ben, a Saxo Bank azonban az euróövezetre és a zónát övező gazdaságokra, így Közép-Kelet Európára vonatkozóan is a konszenzusos előrejelzéshez képest kisebb, 0,5 százalékos GDP csökkenéssel számol. A KKE térség gazdaságait azonban az eurózóna országait sújtó kötvénypiaci fejlemények nem kötelezik arra, hogy keményen a fékpedálra tapossanak, így az euróövezet gazdaságait 2012-ben az erőteljesebb belső kereslet alapján túl is teljesíthetik, akár a fiskális konszolidáció hatásai és a külkereskedelem megingása ellenére is.

A Saxo számításai szerint az éllovas szerepét továbbra is Lengyelország tölti be Szlovákiával és a Cseh Köztársasággal, valamint a lemaradó Magyarországgal a nyomában. A térség nem függetlenítheti magát az utóbbi időben a „szuverén adósságválságként“ emlegetett fejleményektől, az eurózóna recessziójának mértékétől függően a legnagyobb vesztes vagy nyertes Szlovákia lehet.

Lengyelország

A lengyel gazdaság az elmúlt évben Európa többi részéhez képest csodálatosan teljesített, a Saxo szerint 2012-ben megismételhetik a jó teljesítményt, mert az erős belső kereslet legyőzi az eurózóna válságának a külkereskedelem csillapodásán keresztül begyűrűződő hatásait - noha ezen a gyenge zloty valamelyest enyhíthet.  A gazdaság 2011-ben mintegy 4%-os növekedést érhetett el, 2012-ben pedig a Saxo szerint egészséges, 2,5%-os mértékben bővül a GDP, ami jócskán meghaladja az eurózónára jelzett -0,5 százalékot.

Az infláció emelkedett az elmúlt évben a gazdasági tevékenység és egyéb ideiglenesen ható, és azóta már lecsengett tényezők (pl. energiaárak) miatt. A fogyasztói árak 2011-ben több mint 4 százalékkal emelkedtek, de az ideiglenes tényezők hatásának gyengülése és a gazdasági növekedés mérséklődése miatt 2012-ben kisebb, 3 százalékos áremelkedésre számítanak az elemzők.

A lengyel kormány elsősorban nyilván Európa gazdasági visszaesésével és azzal foglalkozik, hogy amennyire lehet, elkerülje a bajt. A Saxo szerint a kormány körültekintő lesz a költségvetési folyamatokat illetően, a kiadásokat visszafogja, és megzabolázza a hiányt. A magánszektor feladata, hogy a jövő évben a gazdaság szekerét húzza, és a növekedés ütemét az eurózóna válsága ellenére is megfelelő szinten tartsa. Bár a Saxo szerint egyértelmű, hogy Lengyelország teljesít a legjobban a régióban, az ország munkaerőpiaca gyenge, a munkanélküliség magas, és 2012-ben várhatóan eléri a 12,5%-ot.

Magyarország

Lengyelországgal ellentétben Magyarország a globális válságot követően alacsony növekedési ütemmel küszködött, és bár a növekedés 2011-ben valamelyest tempósabban alakult, a 2008-as csúcstól közel 5 százalékkal marad el. 2012-ben továbbra is bátortalan, 1 százaléknyi növekedésre számítanak a Saxo elemzői, bár a kormány igyekszik a kötvénypiacokat meggyőzni arról, hogy a háza táján képes rendet teremteni, ám a lassuló export visszahúzza a gazdaságot.

A hiteleiket korábban elsősorban svájci frankban felvevő magyar háztartások gondjai között továbbra is első helyen áll a CHF ereje, ami korlátozza a belső keresletet. Az infláció a gyenge gazdasági teljesítmény ellenére magas, a fogyasztói árak 2011-ben és 2012-ben egyaránt mintegy 4%-os, azaz a jegybanki 3%-os célnál magasabb emelkedést mutathatnak. Bár a nyersanyagokkal kapcsolatos ármegrázkódtatások hatása 2012-re várhatóan elül, az adóemelések, így az áfa növekedésének hatása érvényesül, és 2012-ben az infláció meghatározó tényező lesz. A Fidesz kormány az IMF-fel 2010 közepén keletkezett viszály óta viaskodik a nemzetközi piacokkal, ami az IMF-től és az EU-tól felvett hitelek korai lezárásával járt. Bár Magyarország képes még egy ideig kitartani, az új hitelek felvételének elmaradása hosszabb távon jelentős kockázatot hordozhat, miközben a kormány a nemzetközi véleményekre kevés tekintettel folytatja belpolitikáját.

Cseh Köztársaság

2012 hajnalán a Cseh Köztársaság jobb helyzetben találja ugyan magát, mint Magyarország, de a lengyel növekedési ütemhez hasonlóval nem dicsekedhet. A 2009-es 4,1%-os visszaesés után a gazdaság 2010-ben 2,4%-os, 2011-ben pedig várhatóan 2%-os növekedést ért el, de a GDP 2008. évi csúcsértékétől 1 százalékkal elmarad. Nem meglepő, hogy az eurózóna szuverén adósságválsága és a recesszió 2012-ben a Cseh Köztársaságban is útját állja a növekedésnek, mert a monetáris unió a cseh áruk legjelentősebb importőre, emellett azonban a növekedés ellen hat a belpolitikában a fiskális óvatosság, mert a kormány igyekszik a hiányt a GDP 3%-a alá szorítani.

Az infláció 2011-ben némileg erősödve valamivel 2% alatt maradt, és erre az évre az elemzők  szerint a fiskális konszolidációtól langyos belföldi kereslet dacára akár a 2,5%-ot is elérheti, mert az áfa-emelés hatása végiggyűrűzik az árakon, és az energiaárak is tovább emelkednek. A felpuhuló hazai gazdaság nehéz helyzetbe hozta a munkaerőpiacot, ahol a munkanélküliségi ráta az egy évvel korábbi 7,3%-ról a várakozásoknak megfelelően 8,5%-ra emelkedett.

A Saxo arra számít, hogy a munkanélküliség a makrogazdasági fundamentumok gyengülése mellett 2012-ben is magas marad, és csupán 8 százalékra módosul. A KKE több valutájához hasonlóan a korona is küszködött az euróval szemben, mert a fizetőeszközök iránti keresletet lehűtötte az a vélekedés, hogy az eurózóna a szomszédos országokat megfertőzheti. Ugyanakkor a korona nem értékelődött le annyira, mint a több KKE valuta, például a zloty vagy a forint, így a külkereskedelem romlását ellensúlyozó hatással nem lehet számolni.

Szlovákia

A szlovák gazdaság az európai országokat sem kímélő világgazdasági válság hatásaként 2009-ben 4,9%-kal esett vissza, majd 2010/11-ben hamar talpra állt és 7,5 százalékos GDP növekedést produkált, és mostanra, Magyarországgal és a Cseh Köztársasággal ellentétben túllépte a 2008-as csúcsot. A szlovákok előnyt kovácsoltak gazdaságuk nyitottságából és a globális kereskedelem recessziót követő erőteljes emelkedéséből, de ami néhány évig előnyt jelentett, 2012-ben a szlovák gazdaság ellen fordulhat, ahogy az eurózóna szuverén válsága az övezet gazdaságát a recesszió felé sodorja. Idén tehát a növekedés elég meredek lassulására számít a Saxo: a ráta a 2011-es 3 százalékról 1,5% eshet vissza. Ez az előrejelzés persze magában hordozza annak a kockázatát, hogy mi fog történni az eurózóna egészében.

A fogyasztói árak 2011-ben az előző évi csupán 1 százalékos emelkedés után jelentősen, 4 százalékkal gyarapodtak főként a gazdasági tevékenység, az adók és az energia ára miatt. A tevékenység idei lassulása és az energiaárak lökéshullámának elcsitulása folytán arra számítunk, hogy az infláció a korábbi szint felére, 2 százalékra esik vissza. Magyarországgal, Lengyelországgal és a Cseh Köztársasággal ellentétben Szlovákia az eurózóna tagja, ezért a szlovák fizetőeszköz a többi kelet-európai valutához képest erősödött, ami a külkereskedelemből származó növekedésnek gátat vet, a folyó fizetési mérleg hiányát tovább növeli, és a munkanélküliséget is feljebb, 13,5%-ig kényszeríti, ami nagyon messze esik a recesszió előtt 2008 közepén mért 7,5%-os alacsony szinttől.

Mi lesz a devizákkal?

A "tökéletes vihar" alapján kidolgozott forgatókönyv miatt a KKE devizákat a Saxo általában gyengébbnek látja, a forgatókönyv ugyanis abból indul ki, hogy Európa súlyos kihívás előtt áll, és a KKE régió sem kerülheti el a járulékos veszteségeket. Az összes ország, de különösen Magyarország érzékeny az ezzel kapcsolatosan kialakuló kockázatkerülésre, amely Lengyelországot és a Cseh Köztársaságot érinti legkevésbé. Egy másik érzékeny pont Európa és különösen Németország lassulása, mert a cseh és a német gazdaság üzleti ciklusa erősen korrelál, s bár a cseh gazdaság sok tekintetben masszívnak tűnik, a gazdasági ciklus külső változásainak hatása alól nem függetlenítheti magát.

Az EURPLN 4,75-ös vagy azt csekély mértében meghaladó szinten tetőzhet az elkövetkező néhány negyedévben, majd ismét hanyatlásnak indul. Az EURHUF bármilyen irányt vehet, de a fenti forgatókönyvhöz hasonlóan akár 340-350-ig is elmehet az árfolyam mielőtt a kormány úrrá lehet a helyzeten, és megfékezi a kockázatokat Az EURCZK ugyanebben az időszakban 2,65-2,70 körül járhat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG