<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Azt senki sem tudja biztosan, hogy hány orosz katona vesztette életét eddig az ukrajnai háborúban. Egy orosz adatbázisban több mint ötezer áldozatot regisztráltak, a valós szám azonban valószínűleg ennek a sokszorosa. A regisztrált elhunytak több mint harmada 25 év alatti, a legfiatalabb áldozat alig múlt 18 éves. Általános mozgósítás továbbra sincs, de országszerte folyik a toborzás – a raboknak amnesztiát ígérnek, ha fegyvert fognak.

Bár pontos számok nincsenek, a kiszivárgott információk és a harcok elhúzódása alapján aligha vitatható, hogy súlyos veszteségeket szenvedett el az orosz hadsereg Ukrajnában a háború kezdete, február 24-e óta.

Putyin katonái

Az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon a közelmúltban 80 ezerre tette az elhunyt vagy megsebesült orosz katonák számát, az ukrán hadsereg szerint pedig több mint 42 ezer orosz katona esett el eddig – amerikai titkosszolgálati becslések szerint naponta 500-an sebesülnek meg vagy veszítik életüket.

Az orosz, független Mediazona portál mintegy 5500 orosz katona halálát dokumentálta augusztus 11-ig, de a valós szám ennél nyilván jóval nagyobb.

Dicsőség Oroszország Hőseinek – hirdeti egy plakát egy moszkvai buszmegállóban 2022. augusztus 8-án. Fotó:  EPA/YURI KOCHETKOV
Dicsőség Oroszország Hőseinek – hirdeti egy plakát egy moszkvai buszmegállóban 2022. augusztus 8-án. Fotó: EPA/YURI KOCHETKOV

Moszkva utoljára március végén közölt adatot: akkor 1351 elesett orosz katonáról tett említést. (Mindkét oldal számait érdemes óvatosan kezelni, hiszen az ilyen jellegű információ is a hadviselés része. Az ukrán civil áldozatokról pedig legutóbb itt írtunk.)

A Mediazona listája szerint, amelyet a német Die Welt idézett, nagyon sok fiatal orosz katona hal meg Ukrajnában.

Mintegy 4 ezer áldozatnak van meg a pontos életkora. Az elesettek több mint egyharmada 25 éves vagy fiatalabb, mintegy 150-en pedig még a 20. életévüket sem töltötték be.

A legfiatalabb regisztrált katonaáldozat a szibériai Norilszkból származó Eduard Bjely, aki mindössze 18 éves és három hónapos volt, amikor bevetés közben életét vesztette Herszon közelében február 26-án. Helyi lapok azt írták róla, hogy hazafi volt, mindig is katona akart lenni, és egyetlen nyári katonai tábort sem hagyott ki.         

Ugyanakkor számos orosz fiatal azért is választja a hivatásos hadsereget, mert gyakran ez az egyetlen kitörési lehetősége a szegénységből – főleg azokban a távoli régiókban, ahol alacsonyak a bérek és magas a munkanélküliség.  

A súlyos veszteségekre utal az is, hogy a Kreml nagy erőkkel toboroz katonákat szerte az országban. Ha folytatni akarja a háborút, más választása nincs, hiszen általános mozgósítást – belpolitikai okokból – továbbra sem rendelt el.

Számos régióban plakátokon hívják fel a fiatalokat arra, hogy csatlakozzanak a hadsereghez.

Több városban mobil toborzópontokat állítottak fel a helyi hatóságok, és úgynevezett önkéntes zászlóaljakat hoztak létre.

Az orosz Kommerszant szerint minimum 40 ilyen egység alakult több mint 20 régióban. Azok, akik beállnak katonának, átszámítva havi mintegy 800 ezer - 2 millió forintnak megfelelő zsoldot kapnak, a bónuszokat nem számítva. Az álláshirdető portálok pedig több ezer úgynevezett „katonai szakértői” munkát kínálnak.

Börtönből a csatatérre

És ez még nem minden, ugyanis sajtóhírek szerint a börtönökben is folyik a toborzás.

Egy szentpétervári fegyintézetben például "egyenruhás férfiak" amnesztiát ajánlottak azoknak, akik hajlandók Ukrajnában harcolni.

Egy hozzátartozó szerint néhány nappal később mintegy tucatnyi, az ajánlatot elfogadó rab hagyta el a börtönt.

A fegyencek toborzása már néhány hete tart hét régióban, mondta Vlagyimir Oszecskin, az őket képviselő Gulagu.net alapítója a német lap szerint. Igaz, a toborzást ebben az esetben nem az orosz védelmi minisztérium végzi, hanem egy magán paramilitáris szervezet, a Wagner-csoport. (Ez az a Putyin zsoldosaiként is ismert csoport, amelynek kelet-ukrajnai főhadiszállását néhány napja megsemmisítették az ukrán erők.)     

Oszecskin szerint először csak olyan rabokat kerestek meg, akik már szereztek tapasztalatokat rendőrségnél vagy katonaságnál, később azonban másoknak is felajánlották a lehetőséget.

Becslése alapján július végéig mintegy 1500 férfit sikerült így beszervezni – igaz, közülük sokan meggondolták magukat, és fel akarják bontani a szerződésüket.

Az egyik rab hozzátartozója szerint az ajánlat „a szabadság reménysugara” számukra, ugyanakkor az életükbe is kerülhet: elmondása alapján tizenegy önkéntes közül nyolc időközben már életét vesztette Ukrajnában.

A börtönviseltek toborzása egyébként történelmi hagyományokra tekint vissza arrafelé, hiszen a Szovjetunió a második világháborúban fegyencekből álló zászlóaljakat is bevetett. És persze nem csak Oroszországra jellemző: a háború kezdetén Volodimir Zelenszkij ukrán elnök amnesztiát kínált azoknak a börtönbüntetésüket töltő veteránoknak, akik önként csatlakoznak csapataikhoz. (Ukrajnában egyébként már a háború kitörésekor általános mozgósítást rendeltek el.)

Elegük van

Az orosz hadsereg helyzetét tovább nehezíti, hogy beszámolók szerint katonáik százával tagadják meg az ukrajnai szolgálatot.

Annak ellenére teszik ezt, hogy a hadsereggel kötött szerződést nem lehet következmények nélkül felmondani, az akár őrizetbevétellel is járhat.

Mindenesetre a tapasztalt katonák és az újoncok között is nagy számban vannak olyanok, akik el akarják hagyni a háborús övezetet, állítja Alekszej Tabalov ügyvéd, egy jogi tanácsadással foglalkozó intézet vezetője.

Mint mondja: "Az a benyomásom, hogy aki tudna, kereket oldana".

Makro / Külgazdaság A világ két legikonikusabb épülete: jövő év végén nyit a Notre-Dame, megújult a Colosseum
Elek Lenke | 2023. március 25. 19:00
Hosszú várakozás után első alkalommal hangzott el olyan konkrét ígéret, amely belátható közelségbe hozza a keresztény Európa örökségének egyik ikonikus építménye, a 2019-es tűzvészben súlyos károkat szenvedett Notre-Dame rekonstrukció utáni megnyitását.
Makro / Külgazdaság Putyin döntött: Moszkva megállapodott Fehéroroszországgal az atomfegyverek elhelyezéséről
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 18:54
Taktikai nukleáris fegyvereket helyeznek át Fehéroroszország területére.
Makro / Külgazdaság Lecsapott az iszlamista terrorszervezet, legalább kéttucatnyian meghaltak
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 17:50
Több mint kéttucatnyi halálos áldozata van az al-Shabaab iszlamista terrorszervezet által egy katonai támaszpont ellen elkövetett támadásnak Szomália középső részén szombaton.
Makro / Külgazdaság Mindent vitt a tornádó, legalább 23-an meghaltak
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 16:48
Legkevesebb 23 ember meghalt tornádókban és viharokban az Egyesült Államok déli részén, Mississippi államban szombatra virradóra.
Makro / Külgazdaság Rácz András a háborúról: a magyar kormánynak irányt kellene váltania
Wéber Balázs | 2023. március 25. 15:47
Tűzszünetre a közeljövőben nincs esély az orosz-ukrán háborúban, a harcok évekig is elhúzódhatnak, hosszú távon pedig Ukrajna bírhatja tovább erővel – ebben nagyjából egyetértettek Klasszis Klub Live rendezvényünk külpolitikai kerekasztalának résztvevői. De kik harcolnak valójában egymással? Milyen egy háborús ország belülről? Mennyiben szigeteli el Magyarországot a kormány politikája, és le kellene-e cserélni a magyar külügyminisztert? Ez is szóba került a fórumon.  
Makro / Külgazdaság Meghalt egy lengyel önkéntes az ukrajnai harcokban
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 14:47
Életét vesztette egy lengyel önkéntes az ukrajnai harcokban, két további, néhány nappal ezelőtt megsebesült lengyel pedig súlyos állapotban van - közölte Michal Dworczyk tárca nélküli miniszter szombaton Varsóban a Twitteren.
Makro / Külgazdaság Botrány lett Macron luxusórájából
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 14:05
Emmanuel Macron interjú közben rejtette el a különleges karóráját, kitört a botrány
Makro / Külgazdaság Vízválság: cselekvési program már van, csak végre is kellene hajtani
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 12:52
Vízügyi cselekvési program elfogadásával zárult az ENSZ Víz Konferencia pénteken, amely mintegy 700 vállalást tartalmaz országok és egyéb szereplők részéről, ilyen eseményre 46 éve nem volt példa.
Makro / Külgazdaság Törökország a földrengés után: mentik a menthetőt
Vég Márton | 2023. március 25. 12:01
Szombaton Törökország is csatlakozik a Föld órájához este 20:30 és 21:30 között: a lámpák lekapcsolásával az 50 ezer áldozatra is emlékeznek. A romok alól sorra kerülnek elő az értékes műtárgyak.
Makro / Külgazdaság Magyarországnak ezzel az országgal is meg kell küzdenie, ha olimpiát akar rendezni
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 10:42
Mexikó hivatalossá tette, hogy szeretne otthont adni a 2036-os nyári olimpiának.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG