<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Háború, gyilkolás, elszabadult árak, elapadó energiaforrások, megbolondult időjárás – mintha rémálmok sora válna valóra Európában. Az e heti Nagyítóban szemügyre vettük a valóságot, amiben élünk.    

Lemegyek a patakpartra. A meder, ahol víznek kellene lennie, kiszáradt. Negyven éve ismerem ezt a helyet, de ilyesmit itt még nem láttam. A patak mindig is ott volt, a víz mindig is ott csörgedezett. Most csak sáros katyvasz van a helyén. Kutya dagonyáz benne vidáman, ő nem gondol a világvégére.  

Kisétálok a határba. A földutat vastag por lepi be, mintha száz éve nem esett volna. Jobb oldalt a kopár szántóföld teljesen száraz, mintha kimúlt volna belőle az élet.

Gyilkos kombó: hőség, drágaság, energiahiány. (Benzinkút a németországi Bochumban.) Fotó: EPA/FRIEDEMANN VOGEL
Gyilkos kombó: hőség, drágaság, energiahiány. (Benzinkút a németországi Bochumban.) Fotó: EPA/FRIEDEMANN VOGEL

Kicsit arrébb a kukoricás még tartja magát, de foltokban már az is kezd kiszáradni.

Pár száz méterre vékony erdőcsík húzódik.

Ez még olyan hűvös, mint régen, de valami furcsa, fülledt csend tölti be a levegőt – persze lehet, hogy csak képzelem.

Bemegyek egy boltba. A csomag keksz, ami két hónapja még 300-350 forint volt fajtától függően, most 490. Beletúrok a halomba, hátha van olcsóbb, de hiába. Mind 490. Plusz 40-60 százalék. Végül találok egy utolsó darabot 370-ért. Megveszem. Elmegyek a fodrászhoz, levágatom a hajam. Hatezer lesz, mondja. Egy éve még négyezer volt. Plusz 50 százalék. És mennyi lesz majd, ha érkezik a téli gázszámla? Csak két random példa, illusztrációnak. Ez ugyanis a valóság, amiben élünk – bármit is mondanak a hírekben.

Bekapcsolom a tévét. Megint lőtték az atomerőmű környékét. Az ukránok szerint az oroszok. Az oroszok szerint az ukránok. Mindenki hazudik, gondolom, vagy úgy torzítja a valóságot, ahogy neki jó. Innen úgysem látni el odáig. De ha a levegőbe repül az egész, azt mi is érezni fogjuk.

Megkeresem a Google-ban: Budapest – Zaporizzsja, 1637 kilométer.

Elolvasom a híreket. Azt írja egy nemzetközi jelentés, hogy eddig 5401 civil halt meg a háborúban, köztük 2081 férfi, 1420 nő, 147 lánygyermek, 169 fiúgyermek. 39 gyermek áldozat és 1545 felnőtt áldozat nemét nem tudták megállapítani. Ezek csak a regisztrált halálesetek, az áldozatok valós száma ennél "számottevően magasabb”, áll a jelentésben. A nem civil áldozatok számáról csak durva becslések vannak. Minimum sok tízezer.         

Elolvasok egy helyszíni beszámolót egy ukrán kikötővárosból, Herszonból. Azt állítja, hogy elégetett holttestek szaga tölti be a várost. A szag az éjjel-nappal működő mobil krematóriumokból jön, amelyben az oroszok által megkínzott és megölt ukránok, meg az ukránok által megölt orosz katonák holttesteit égetik el a megszálló erők. Az oroszokra mesterlövészek lőnek és fiatalokból álló bandák vadásznak késekkel – elvágják a torkukat, ha tudják.

Ez itt a pokol, olvasom. Történik mindez a szomszédban. Ha csak a fele igaz, az is iszonyú.

Eszembe jut, hogy eközben a Szigeten a fiatalok önfeledten buliznak, csápolnak, ölelgetik egymást. Ugyanolyan fiatalok, mint akik a herszoni pokolban gyilkolnak. Akár ők is itt lehetnének, és ölelgethetnék egymást. Ha választhatnának, inkább ezt tennék, ebben biztos vagyok. Ehelyett átvágják egymás torkát és elégetik a holttesteket. Geopolitikai érdekből, úgymond. Valami nagyon kizökkent a világban.

Olvasom tovább a híreket. Itthon a hőség és az aszály is fokozódik a héten, tragikus a helyzet. A Tiszában Záhonynál már csak térdig ér a víz, a Velencei-tó egy része holdbéli tájra hasonlít – a sort hosszan folytathatnánk.

Franciaország leghosszabb folyója, a Loire egyes szakaszain már át lehet gyalogolni, Németország legfontosabb víziútja, a Rajna egyre kevésbé hajózható, a holland határnál négy centiméterre apadt, az olasz Pó kiszáradt medréből II. világháborús bomba került elő.

Ez az elmúlt 500 év legsúlyosabb szárazsága, mondja egy szakértő.

Folytatom az olvasást. Oroszország egyre jobban elzárja a gázcsapot, az EU teljes leállással is számol. A gázárak triplázódhatnak, roham indult a tűzifáért. Energiaár-robbanás. Vannak, akik mindent elveszítenek. "Ha nem kapunk gázt, felkelések lesznek", mondja a német külügyminiszter.

Eszembe jut egy könyv, "A hőség". Arthur Herzog írta a hetvenes években, vörösen izzó kör van a borítóján. Ponyvaszerű, ha jól emlékszem, de érdekes. Arról szól, hogy egyre bolondabb az időjárás, egyre vadabbak a viharok, egyre nagyobb a hőség.

Néhányan mondogatják, hogy bele fogunk pusztulni, de senki sem figyel rájuk. Végül mindenki belepusztul.

Eszembe jut egy film, a Mad Max. Disztópikus akciófilm a nyolcvanas évekből. Annak idején valami miatt nagyot szólt. A háborúk és az olajhiány nyomán lassan összeomlik a civilizáció, felbomlik a rend. Szinte csak Mad Max harcol az utakon fosztogató kegyetlen, gyilkos bandák ellen. Apokalipszis ausztrál módra.

Ez persze csak fikció.

De mégis van valami hasonló a levegőben. Egy nagyon veszélyes robbanóelegy. Háború, gyilkolás, elszabadult árak, zuhanó életszínvonal, elapadó energiaforrások, kiszáradó folyók, brutális hőség.

Ne keltsünk persze pánikot. De ne tegyünk úgy, mintha mindez csak apró üzemzavar lenne. Valami kezd szétcsúszni a világban – kérdés, van-e még erő, amely mégis egyben tartja majd a rendet.

Nagyító rovatunk korábbi cikkeit itt olvashatják.

Szubjektív Vad romantika szaunával és vodkával – Helsinkiben jártunk
Elek Lenke | 2023. április 1. 05:47
Első találkozásom Helsinkivel nem volt zökkenőmentes: amikor leszálltunk, egy órán keresztül el sem lehetett hagyni a gépet. Akkora volt a hó, hogy meg kellett várni, amíg a hókotró utat csinál a poggyászszállító autóhoz. Nyáron viszont, ha kifogjuk a jó időt, várnak a strandok. A Világjáró ezúttal a finn fővárosból jelentkezik.
Szubjektív A nap képei: varázslatos dolog történt ma Budapesten
Wéber Balázs | 2023. március 26. 20:31
Virágoznak a japán cseresznyefák.
Szubjektív Hinduk, mohamedánok, keresztények és buddhisták összezárva egy szigeten? Nem lesz ebből baj?
Vég Márton | 2023. március 25. 05:46
Politikai és gazdasági válságok sora sújtja ezt a csodaszép szigetországot, ahol ráadásul négy világvallás követői próbálnak meg egymás mellett boldogulni. Világjáró rovatunk Srí Lankán járt, ahol az elefántok bölcsességére van szükség.
Szubjektív A nap képe: rövid asztalhoz ültette Putyin Hszi Csin-pinget
Wéber Balázs | 2023. március 21. 11:18
Úgy tűnik, hogy kis asztal csak a barátoknak jár.
Szubjektív Egy különleges szigetország – A máltaiak szeretnek és tudnak élni
Elek Lenke | 2023. március 18. 05:59
Merhba! – ez volt az első szó, amit hallottam, amikor Vallettán leszálltunk, és aztán még sokszor köszöntöttek így a következő napokban. Ez a különleges szigetország, amely akkora sincs, mint Budapest, a levegőből nézve kopár homokkő birodalom. Ám ha kicsit közelebbről megismerjük, kiderül, hogy teli van élettel, és minden szeglete több ezer éves történelemmel büszkélkedhet. A Világjáró e heti állomása: Málta.
Szubjektív Tényleg nácisodik a brit kormány? Hatalmas öngólt lőtt Gary Lineker
Wéber Balázs | 2023. március 14. 19:11
A középcsatárból lett megmondóember a náci Németországot emlegette a brit bevándorlási szigorítással kapcsolatban, miközben az valójában egy életveszélyes és illegális gyakorlatnak akar véget vetni. Lineker annyit elért, hogy most mindenki róla beszél a valódi problémák helyett. Nagyító alatt egy buta komment és az azt követő médiavihar.         
Szubjektív Akikkel nem lehet packázni: ettől a néptől az ukránok is tanulhatnának
Litván Dániel | 2023. március 11. 05:49
Ha egy lesajnált kis ország fél évszázad alatt három világhatalommal bánik el, az azért meglátszik az emberek viselkedésén is. Világjáró rovatunk Vietnámból jelentkezik.
Szubjektív Az egymillió rubeles kérdés: miért nem megy Orbán Viktor Kijevbe?
Wéber Balázs | 2023. március 7. 19:27
 Miközben szűkebb és tágabb térségünk vezetői egymásnak adják a kilincset Ukrajna fővárosában, Orbán Viktor mindeddig nem tett eleget a többszöri meghívásnak. De miért? Nagyító alatt egy meg nem történt látogatás, és mindaz, ami mögötte van.
Szubjektív Járt már a Szakítások Múzeumában? A világ legkülönlegesebb tárlatai
Elek Lenke | 2023. március 4. 05:46
Bécsben testközelből szemlélhetjük a talajban zajló életet, Bordeaux-ban szó szerint beléphetünk a festményekbe, Zágrábban köldökszöszöket nézegetve merenghetünk el az emberi kapcsolatok tartósságán vagy mulandóságán. A Világjáró ezúttal nem mindennapi múzeumokba látogatott el. 
Szubjektív "Most akkor felemeljük végre fejünket Putyin kebléről?" - Így emlékszünk vissza a háború kitörésére
Privátbankár.hu | 2023. február 26. 05:52
Egy évvel ezelőtt tört ki az orosz-ukrán háború a szomszédunkban. Kollégáink így emlékeznek vissza arra, amikor megtudták, hogy Oroszország lerohanta Ukrajnát. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG