4p
Első pillantásra a külföldiek bűnözése magas Németországban, de csak első pillantásra. A számok tartalmazzák ugyanis az átutazókat vagy a jól szervezett balkáni bűnbandákat, így a németek és nem németek bűnözési szokásait nem lehet összehasonlítani – írja egy német lap. Az adatok növekedést mutattak ugyan tavaly, de az ott élő külföldiek száma is nőtt.
Rendőrök várják a pesti vonatot Münchenben szeptember 12-én(Wikimedia Commons)

A Die Zeit című német lap egyes német szövetségi államok bűnügyi statisztikáiba nyert betekintést, és „Több menekült egyenlő több bűnözéssel?” című cikkében kereste a válaszokat. A hivatalos, egész országra szóló statisztikákat csak májusban fogják közzétenni, de részeredmények az egyes szövetségi államok szintjén már akadnak.

Első pillantásra úgy tűnik, hogy a tavaly érkezett egymillió menekült a bűnözés emelkedését hozta. Berlinben például a bűncselekmények összes gyanúsítottjai között 37 százalék nem volt német állampolgár tavaly, ez 3,5 százalékponttal magasabb, mint egy évvel korábban. A lakásbetöréseknél ez az arány ráadásul 48,5 százalék volt, a zsebtolvajlásnál 86,7 százalék.

Nincs igazuk a riogatóknak

Hamburgban a gyanúsítottak 41,4 százaléka volt külföldi. Az erőszakos és a szexuális bűncselekményeknél átlag feletti, 46,5, illetve 41,5 százalék volt a külföldiek aránya. Északrajna-Vesztfáliában 33,9 százalék volt a külföldi gyanúsítottak aránya, amivel a cikk arra utalt, hogy nem csak a nagyvárosokban, hanem vidéken is hasonló a szituáció.

Ennek ellenére nincsen igazuk azoknak, akik a külföldiek bűnözésével riogatnak, valójában a külföldiek berlini bűnözési rátája nem magasabb a német népességénél – állítják. A külföldiek által elkövetett bűncselekmények száma inkább azért nőtt, mert nőtt a külföldiek aránya is a lakosságon belül – írják. (A menekülteken kívül is több mint egymillióan érkeztek tavaly, főleg Kelet-Európából – a szerk.) Ezt egyébként korábban egy kiszivárgott német szövetségi bűnüldözési jelentés is írta, amiről beszámoltunk.

Nem lehet összehasonlítani

A statisztikákat az is rontja, hogy benne vannak a turisták és átutazók, például kamionsofőrök, amerikai katonák vagy cserediákok is, csak a 3,5 milliós Berlinben évente nyolcmillióan fordulnak meg. Így értelmetlen a külföldiek bűnözési rátáját azoknak a lakosságon belüli súlyával összehasonlítani, ami egyébként Berlinben 15 százalék – írják. Megjegyzik, hogy a járműfeltöréseket például szinte kizárólag szervezett külföldi bandák követik el, amelyek tagjai nem is élnek Berlinben. Emiatt a bűnüldöző szervek szerint sem lehet összehasonlítani a németek és nem németek bűnözési szokásait.

Kétharmaduk ártatlan

Azt is figyelembe kell venni, hogy ezek a statisztikák a gyanúsítottakat tartalmazzák, akik közül később csak mintegy harmadát ítélik el, nagy részük ártatlan. Márpedig egy külföldinek sokkal nagyobb az esélye arra, hogy gyanúsítottá váljon, sokkal gyakrabban jelentik fel őket. Valamint például a németek között kitört verekedéseket sokkal ritkábban jelentik be, gyakran nem lesz belőle feljelentés, ha külföldi a tettes, akkor viszont igen. Ez a tendencia a lakosságban terjedő idegenellenesség miatt erősödik is.

A külföldiek között sok a fiatal, szegény férfi, akik körében gyakoribb a bűnelkövetés, mint az egész lakosságban, ahol a nemek aránya kiegyenlítettebb. Így egy szociológus szerint, ha az elkövetők társadalmi helyzetét is figyelembe vesszük, akkor összességében a külföldiek bűnözése még alatta is marad a helyi lakosságénak.

Kevesebb mint egy százalék lett elkövető

Az egyik helyi rendőrfőnök szerint a náluk regisztrált 40 ezer menekültből tavaly 300 vált bűnelkövetővé, tehát kevesebb, mint egy százalék. A cikk, bár hangsúlyozza, hogy az egész országra szóló adatok még nem hozzáférhetőek, arra a következtetésre jut, hogy a külföldiek bűnözése nem haladja meg kiugróan az átlagot.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG