<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Első pillantásra a külföldiek bűnözése magas Németországban, de csak első pillantásra. A számok tartalmazzák ugyanis az átutazókat vagy a jól szervezett balkáni bűnbandákat, így a németek és nem németek bűnözési szokásait nem lehet összehasonlítani – írja egy német lap. Az adatok növekedést mutattak ugyan tavaly, de az ott élő külföldiek száma is nőtt.
Rendőrök várják a pesti vonatot Münchenben szeptember 12-én(Wikimedia Commons)

A Die Zeit című német lap egyes német szövetségi államok bűnügyi statisztikáiba nyert betekintést, és „Több menekült egyenlő több bűnözéssel?” című cikkében kereste a válaszokat. A hivatalos, egész országra szóló statisztikákat csak májusban fogják közzétenni, de részeredmények az egyes szövetségi államok szintjén már akadnak.

Első pillantásra úgy tűnik, hogy a tavaly érkezett egymillió menekült a bűnözés emelkedését hozta. Berlinben például a bűncselekmények összes gyanúsítottjai között 37 százalék nem volt német állampolgár tavaly, ez 3,5 százalékponttal magasabb, mint egy évvel korábban. A lakásbetöréseknél ez az arány ráadásul 48,5 százalék volt, a zsebtolvajlásnál 86,7 százalék.

Nincs igazuk a riogatóknak

Hamburgban a gyanúsítottak 41,4 százaléka volt külföldi. Az erőszakos és a szexuális bűncselekményeknél átlag feletti, 46,5, illetve 41,5 százalék volt a külföldiek aránya. Északrajna-Vesztfáliában 33,9 százalék volt a külföldi gyanúsítottak aránya, amivel a cikk arra utalt, hogy nem csak a nagyvárosokban, hanem vidéken is hasonló a szituáció.

Ennek ellenére nincsen igazuk azoknak, akik a külföldiek bűnözésével riogatnak, valójában a külföldiek berlini bűnözési rátája nem magasabb a német népességénél – állítják. A külföldiek által elkövetett bűncselekmények száma inkább azért nőtt, mert nőtt a külföldiek aránya is a lakosságon belül – írják. (A menekülteken kívül is több mint egymillióan érkeztek tavaly, főleg Kelet-Európából – a szerk.) Ezt egyébként korábban egy kiszivárgott német szövetségi bűnüldözési jelentés is írta, amiről beszámoltunk.

Nem lehet összehasonlítani

A statisztikákat az is rontja, hogy benne vannak a turisták és átutazók, például kamionsofőrök, amerikai katonák vagy cserediákok is, csak a 3,5 milliós Berlinben évente nyolcmillióan fordulnak meg. Így értelmetlen a külföldiek bűnözési rátáját azoknak a lakosságon belüli súlyával összehasonlítani, ami egyébként Berlinben 15 százalék – írják. Megjegyzik, hogy a járműfeltöréseket például szinte kizárólag szervezett külföldi bandák követik el, amelyek tagjai nem is élnek Berlinben. Emiatt a bűnüldöző szervek szerint sem lehet összehasonlítani a németek és nem németek bűnözési szokásait.

Kétharmaduk ártatlan

Azt is figyelembe kell venni, hogy ezek a statisztikák a gyanúsítottakat tartalmazzák, akik közül később csak mintegy harmadát ítélik el, nagy részük ártatlan. Márpedig egy külföldinek sokkal nagyobb az esélye arra, hogy gyanúsítottá váljon, sokkal gyakrabban jelentik fel őket. Valamint például a németek között kitört verekedéseket sokkal ritkábban jelentik be, gyakran nem lesz belőle feljelentés, ha külföldi a tettes, akkor viszont igen. Ez a tendencia a lakosságban terjedő idegenellenesség miatt erősödik is.

A külföldiek között sok a fiatal, szegény férfi, akik körében gyakoribb a bűnelkövetés, mint az egész lakosságban, ahol a nemek aránya kiegyenlítettebb. Így egy szociológus szerint, ha az elkövetők társadalmi helyzetét is figyelembe vesszük, akkor összességében a külföldiek bűnözése még alatta is marad a helyi lakosságénak.

Kevesebb mint egy százalék lett elkövető

Az egyik helyi rendőrfőnök szerint a náluk regisztrált 40 ezer menekültből tavaly 300 vált bűnelkövetővé, tehát kevesebb, mint egy százalék. A cikk, bár hangsúlyozza, hogy az egész országra szóló adatok még nem hozzáférhetőek, arra a következtetésre jut, hogy a külföldiek bűnözése nem haladja meg kiugróan az átlagot.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Moszkva nem hisz a könnyeknek – hisztéria lenne csupán a mozgósításra adott reakció?
Elek Lenke | 2022. szeptember 25. 05:44
Dmitrij Peszkovnak, az orosz elnök sajtótitkárának szavait idézi a Kommerszant című népszerű orosz online napilap, miszerint "józannak és megfontoltnak kell lenni" a mozgósítás kérdéseivel kapcsolatban.
Makro / Külgazdaság Charles Michel: Európának nyitnia kell a menekülő oroszok előtt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 17:16
Az Oroszország és Grúzia közötti határon mintegy 10 kilométeres sor áll, ahol az embereknek több mint 20 órán át kell várakozniuk az átkelésre.
Makro / Külgazdaság ENSZ-főtitkár: Teherán tartózkodjon a szükségtelen erő alkalmazásától! Legalább 50 ember vesztette életét
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 15:26
António Guterres ENSZ-főtitkár felszólította az iráni biztonsági erőket, hogy tartózkodjanak "a szükségtelen és aránytalan erő" alkalmazásától a kormányellenes tüntetéseken. A tüntetések kezdete óta legalább 50 ember vesztette életét.
Makro / Külgazdaság Katar jelentősen növeli LNG-termelését
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 13:50
Katar 126 millió tonnára kívánja növelni cseppfolyósítottföldgáz-termelését az északi mező déli szakaszának (NFS) fejlesztésével, amit részben a TotalEnergiest francia céggel valósít meg.
Makro / Külgazdaság Vírus: terjed az ebola
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 13:15
Ugandában 11-re emelkedett az ebolajarványban elhunytak száma, és további 11 ebolagyanús esetet kezelnek kórházban.
Makro / Külgazdaság Tovább nőhet a lengyelországi infláció szeptemberben
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 12:37
Tovább emelkedhet az infláció Lengyelországban szeptemberben, miután augusztusban 25 éve a legmagasabb volt - mondta szombaton a lengyel pénzügyminiszter, aki szerint azonban az infláció még az idén eléri a csúcsot.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter a CNN-nek: nem igaz, hogy Magyarország inkább Oroszország oldalán állna, nem vétóztunk egyetlen szankciós csomagot sem
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 11:51
A problémákra, amelyekkel Európának szembe kell néznie a háború és a szankciók miatt, az egyetlen megoldás a béke - mondta a külgazdasági és külügyminiszter szombaton az amerikai hírcsatornának, a CNN-nek adott interjújában.
Makro / Külgazdaság Szöul: Észak-Korea ballisztikus rakétával fenyegeti
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 11:12
A dél-koreai hadsereg olyan jeleket észlelt, amelyek arra utalnak, hogy Észak-Korea tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakéta (SLBM) kilövésére készülhet.
Makro / Külgazdaság Nem vizsgálta Magyarország adósosztályzatát a Moody's
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 09:44
Nem vizsgálta Magyarország államadós-besorolását a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő a péntekre kitűzött időpontban, így nem jelentett be módosítást a "Baa2" szintű, befektetési ajánlású osztályzatra, sem a besorolás stabil kilátására.
Makro / Külgazdaság Újabb törvényjavaslatok az EU-s pénzekért: új hatóságot javasol a kormány a korrupció ellen
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 09:17
Péntek este benyújtotta a kormány az Országgyűlésnek a törvénymódosítások második csomagját is, a hétfőn beterjesztett első csomagját követően, amivel az Európai Bizottság követelményeinek próbál eleget tenni, hogy megkaphassa az uniós költségvetésből járó eurómilliárdokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG