<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Közelebb került egy esetleges törlesztési csődhöz a China Evergrande, a második legnagyobb kínai ingatlanfejlesztő csoport, miután elmulasztotta egyik dollárkötvényének kamatait kifizetni a csütörtöki határidőre.

A világ legeladósodottabb ingatlanfejlesztője 305 milliárd dollárral tartozik hitelezőinek, és kifogyott a készpénzből. Egyes befektetők attól tartanak, hogy ha fizetésképtelenné válik és összeomlik a vállalat, az megrengetheti a kínai pénzügyi rendszert, és hatása tovaterjedhetne az egész világra.

A vállalatnak 83,5 millió dollárt kellett volna kifizetnie egy kétmilliárd dollár értékben külföldön kibocsátott, 2022 márciusában lejáró kötvény tulajdonosainak csütörtökön, egy másik dollárkötvény után pedig a jövő héten esedékes 47,5 millió dollár kamat folyósítása.

Összeomolhat a kínai ingatlanpiac. Fotó: Reuters/MTIÖsszeomolhat a kínai ingatlanpiac. Fotó: Reuters/MTI


A Reuters hírügynökség bennfentes forrásokból származó értesülése szerint azonban a kötvénytulajdonosok nem kapták meg csütörtökön az őket megillető pénzt, ráadásul a China Evergrande még csak meg sem kereste őket. Ezzel kezdetét vette egy 30 napos türelmi idő, de ha ez idő alatt sem fizet a vállalat, az törlesztési csődöt jelent.

"Ezek a kísérteties csend időszakai, mivel ebben a szakaszban senki sem akar nagy kockázatot vállalni" - mondta Howe Chung Wan, a Principal Global Investors amerikai vagyonkezelő ázsiai kötvénybefektetési részlegének vezetője.

Hozzátette, hogy az Evergrande nagyságához mérhető kínai vállalat még nem került ilyen súlyos helyzetben, így várni kell a következő napokban a helyzet alakulásának megítéléséhez.  A kínai központi bank pénteken ismét készpénzt juttatott a bankszektorba, amivel január óta nem látott mértékű, összesen 42 milliárd jüan extra likviditást biztosított a héten repo ügyeletek keretében. Ez a piacok támogatásának jeleként értékelhető, de a kormányzat nem szólalt meg, és a kínai állami média sem adott támpontokat egy esetleges mentőcsomagról.

A China Evergrande a múlt héten pénzügyi tanácsadókat fogadott fel, és arra figyelmeztetett, hogy fizetésképtelenné válhat. A vállalat csúfos összeomlása összezúzhatja az ingatlanpiacot, amely a kínai háztartások vagyonának 40 százalékát teszi ki. A kínai vezetésnek azt kell tehát eldöntenie, hogy mennyire tudja szigorítani a pénzügyi fegyelmet anélkül, hogy társadalmi zavargások robbannának ki.
A belföldi kockázatok jelentősek a hatalmas vagyontartalékot jelentő ingatlanszektort fenyegető veszélyek miatt.

"Az ingatlanértékesítés és a beruházások elkerülhetetlenül tovább  lassulhatnak, ami közel 1 százalékpontot venne el a GDP növekedéséből" - mutattak rá a Société Générale francia nagybank elemzői, arra figyelmeztetve, hogy minél tovább várnak a döntéshozók a cselekvéssel, "annál nagyobb lesz a kemény landolás kockázata".

A múlt héten országszerte tiltakoztak elégedetlen beszállítók, lakásvásárlók és befektetők. Az elégedetlenség tovább erősödhet egy esetleges fizetésképtelenség esetén, és más fejlesztőknél is válságot okozhat. Az Evergrande azt ígérte, hogy a hazai befektetőket részesíti előnyben, és a héten meg is oldotta az egyik hazai kötvény után járó kamatok kifizetését. Ugyanakkor egy szót sem ejtettek a külföldi kötvénytulajdonosokat megillető kamatokról.

Az Evergrande tetemes adósságából a külföldiek részesedése nagyjából 20 milliárd dollárt tesz ki. A külföldi kötvénytulajdonosok kezdik úgy hinni, hogy egy hónapig is eltarthat, amíg a dolgok tisztázódnak, és a piacok már arra számítanak, hogy jelentős adósságleírást kell végrehajtaniuk.

Jennifer James, a Janus Henderson Investors brit vagyonkezelő elemzője szerint az a legvalószínűbb végkimenetel, hogy a vállalat és a hitelezők egy átütemezési megállapodást kötnek. Ha azonban rosszul kezelik a megállapodást, "a bizalomvesztésnek tovagyűrűző hatásai lehetnek".

A China Evergrande a hitelből való építkezés üzleti modelljének megtestesítője, és hónapokkal ezelőtt került nehéz helyzetbe annak nyomán, hogy a kormány már jó ideje szigorítja az ingatlanszektor szabályozását az adósságállomány és a spekuláció növekedésének megfékezésére. A vállalatnak dollármilliárdokban mérhető eszközöket kellett értékesítenie, hogy megfeleljen az új hitelezési előírásoknak. Azóta, hogy Peking 2017-ben elkezdte szorosabbra fonni az ingatlanszektor pénzügyi ellenőrzését, kisebb ingatlanfejlesztő vállalatok százai mentek csődbe.

Az utóbbi napokban erős mozgásokat váltott ki a globális pénz- és tőkepiacokon az a félelem, hogy a világ második legnagyobb gazdaságában megismétlődik a Lehman Brothers esete. Az akkor negyedik legnagyobb amerikai befektetési bankcsoport és egyben a világ vezető brókercége 2008 szeptemberében csődbe ment, és ennek következményeként a nagy gazdasági világválság (1929-1933) óta nem látott pénzügyi és gazdasági krízisbe süllyedt az egész világ. Az elemzők többsége szerint az Evergrande csődje esetén bankok és más hitelezők elveszítenék pénzüket, ám kevéssé valószínű, hogy ez megrengetné a kínai pénzügyi rendszer stabilitását és globális láncreakciót váltana ki.

A világ nagy jegybankjainak vezetői is jelezték, hogy szoros figyelemmel követik az eseményeket. A Bank of England csütörtökön közölte, hogy óvatosan optimista, várakozásai szerint a helyzet nem vesz túl rossz fordulatot, Peking elejét veszi egy nagyobb zavar kialakulásának. A svájci jegybank viszont arra figyelmeztetett, hogy nem szabad félvállról venni, egy kis, helyi jelentőségű problémának tekinteni az ügyet. Christine Lagarde, az Európai Központi Bank vezetője pedig a CNBC amerikai televíziónak adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy az euróövezet közvetlen kitettsége korlátozott mértékű.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Komor hangulatban az amerikaiak – az elemzők sem erre számítottak
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 15. 17:32
Némileg romlott a fogyasztói hangulat októberben az Egyesült Államokban a Michigan egyetem felmérése szerint, miközben a szakértők javulást vártak.
Makro / Külgazdaság Közelebb araszolt a kancellársághoz Olaf Scholz
MTI | 2021. október 15. 16:58
Eredményesek voltak az előzetes egyeztetések, elkezdődhetnek a konkrét koalíciós tárgyalások a német szociáldemokraták, a Zöldek és a liberálisok között.
Makro / Külgazdaság Putyin elképesztő durvasággal osztotta ki az ukrán vezetést
Káncz Csaba | 2021. október 15. 15:50
A Kreml nyílt levele elképesztő stílusban száll bele Zelenszkij elnökbe és politikustársaiba, akiket válogatott szidalmak között nemzeti identitás nélküli opportunistáknak nevez.  Ukrajna integrálódik az európai légtérbe – és a WizzAir már be is jelentette, hogy 26 új járatot indít Ukrajnából az EU különböző országaiba.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Megemeli a kőolajexport vámját novembertől Oroszország
MTI | 2021. október 15. 13:50
Tonnánként 8,4 dollárral.
Makro / Külgazdaság Uniós pert vesztett a NAV egy német gyógyszergyártó ellen, több százmillió forintot kell visszafizetnie
Privátbankár.hu | 2021. október 15. 11:32
A magyar államnak és a NAV-nak igen kellemetlen ítéletet hozott nemrég az Európai Unió bírósága. Egy októberben zárult ügy végkifejlete ugyanis az lett, hogy az adóhatóság pert vesztett a Boehringer Ingelheim Pharma gyógyszergyárral szemben, aminek eredményeképpen több mint 350 millió forintot vissza kell fizetnie cégnek.
Makro / Külgazdaság A cenzúra miatt leállítja a LinkedInt Kínában a Microsoft
MTI | 2021. október 15. 09:49
Leállítja tevékenységét Kínában a Microsoft LinkedIn nevű, álláskereső és fejvadász közösségi hálózata - jelentette be a cég a weboldalán közzétett bejegyzésben. Az indoklás szerint a működési környezet egyre komolyabb kihívásokkal járt.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor elárulta trükkjét az oltásellenesek meggyőzésére
Privátbankár.hu | 2021. október 15. 08:35
Szokásos péntek reggeli rádióinterjújában a miniszterelnök három témáról beszélt: járványhelyzet, migrációs helyzet és rezsiárak. 
Makro / Külgazdaság Kormánybiztosa lett az indonéz útdíjfizetési rendszerének
Privátbankár.hu | 2021. október 15. 07:00
A csütörtök este megjelent Magyar Közlönyben jelent meg az erről szóló kormányhatározat. 
Makro / Külgazdaság Választási bukás – vérengzés jön a német jobboldalon
Káncz Csaba | 2021. október 14. 18:31
A történelmi vereség után a CDU összes vezetőjét újraválasztják, az elnöki pozícióra jó eséllyel pályázik Friedrich Merz. Az AfD-t a választási pofon tovább erősítheti eddigi kurzusában: a jobboldal külső perifériájára szorulva és a kemény választói magra koncentrálva. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Immár tény a cseh államfő betegsége
MTI | 2021. október 14. 17:21
Ivana Zemanová, a cseh államfő Milos Zeman felesége csütörtökön megerősítette, hogy férje beteg, de semmiféle konkrétumot Zeman egészségi állapotával kapcsolatban nem közölt.
hírlevél
depositphotos