<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Szombaton Törökország is csatlakozik a Föld órájához este 20:30 és 21:30 között: a lámpák lekapcsolásával az 50 ezer áldozatra is emlékeznek. A romok alól sorra kerülnek elő az értékes műtárgyak.

Menteni próbálják a menthetőt Törökországban, ahol a februári földrengésben legkevesebb 50 ezren haltak meg és számos műemlék is károkat szenvedett vagy teljesen megsemmisült. A Daily Sabah beszámolója szerint a török Kulturális Örökségvédelmi Főigazgatóság az eddigi mentési akciói során 288 műtárgyat gyűjtött össze a földrengés alatt megsemmisült történelmi és kulturális építményekből. A Hatayból és más tartományokból megmentett tárgyakat, köztük feliratokat, érméket, ikonokat, gyertyatartókat, oszmán címert és kereszteket múzeumok védelme alá helyezték.

A munka még messze nem ért véget: 10 tartományban összesen öt csapatot és 173 szakértőt bíztak meg a feladattal. A törmelékben található műtárgyak azonosítás, osztályozás, tisztítás és dokumentálás után múzeumokba és ideiglenes ásatási raktárakba kerülnek, miközben a visszaszerzett tárgyakról leltári nyilvántartást vezetnek.

Az angol nyelvű török online lap szerint március 21-ig mintegy 63 ingatlant, köztük 23 mecsetet, nyolc imaszobát, három templomot, három középületet, öt síremléket és nyolc szökőkutat vizsgáltak át, és összesen 265 műtárgy, köztük 21 felirat, 18 liturgikus anyag, 13 ikon, hét díszített építészeti rész, hat kerámia, két gyertyatartó, egy oszmán címer, egy fémkereszt, hét kézzel írott szentkönyv és 185 vallási könyv került elő a törmelékből.

Légi felvétel a pusztítás nyomairól a földrengés sújtotta délkelet-törökországi Kahramanmarasban. Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan
Légi felvétel a pusztítás nyomairól a földrengés sújtotta délkelet-törökországi Kahramanmarasban. Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan

Arról még az Építész Fórum számolt be február elején, hogy az egyik elpusztult épület a Gaziantep vár volt, amely egy 2000 éves történelmi műemlék és az UNESCO világörökség része. A várat a római korban, az i. sz. második és harmadik században építették, majd a Római Birodalom kettészakadása után a bizánciakhoz került. I. Iusztinianosz császár alatt az erődítményt kibővítették és felújították, és földalatti járatokat építettek be a betolakodók elleni védelem érdekében. A közelmúltban a vár adott otthont a gaziantepi Panoráma Múzeumnak, amely nagyszámú látogatót vonzott. 

A CNN beszámolója szerint az építmény keleti, déli és délkeleti részén több bástya is megsemmisült. A Daily Sabah viszont most arról tudott beszámolni, hogy a Gaziantep várból mintegy 15 darab várfelirat került elő, az udvar körüli vaskorlát darabjai szétszóródtak a környező járdákon, míg a vár melletti támfal leomlott.

Aligha segíti a munkát, hogy csütörtökön 5,3-as erősségű utórengés rázta meg a dél-törökországi Kahramanmaras tartományt, amely február 6-án két nagyon erős, hatalmas pusztítást eredményező földrengés központja volt. A mostani földrengés fészke a tartomány Göksun körzetében volt 7 kilométer mélyen. Az utórengés, amelyet a környező tartományokban is érezni lehetett, ezúttal csak rövid aggodalmat keltett a helyiekben. A földmozgást követően nem keletkeztek újabb károk.

A Daily Sabah egy másik cikkében úgy fogalmaz: a túlélők sebeinek begyógyítása érdekében az állam versenyt fut az idővel, hogy kielégítse a szükségleteket. Ezzel összefüggésben lezárult az első ütemben megépítendő 7100 ház pályázati szakasza azoknak, akiknek háza megsemmisült vagy súlyosan megrongálódott. A régióban az első ütemben sátrakat és konténervárosokat építettek, miközben továbbra is dolgoznak a földrengések során elpusztult vagy megsérült épületek lebontásán.

"Eddig 500 épületet bontottunk le rendkívüli bontások keretében. Ebből mintegy 100 ezer köbméter ásatási területet alakítottak ki külön egységként. Minden óvintézkedést megtesznek annak érdekében, hogy a feltárási terület ne károsítsa a környezetet" - mondta Mücahit Demirtaş környezetvédelmi, urbanizációs és éghajlat-változási miniszterhelyettes. A tervek szerint 105 négyzetméteres, 2+1 szobás lakást kaphatnak a károsultak, amelyek elvileg földrengésálló alagútvázas rendszerrel épülnek.

Közben csütörtökön megkezdődött a Ramadán. Törökország délkeleti részén közel 2 millió muszlim kezdte meg az idei böjti hónapot konténerekben és sátorvárosokban. Szombaton pedig az ország szintén csatlakozik a Föld órájához este 20:30 és 21:30 között: a lámpák lekapcsolásával az 50 ezer áldozatra is emlékeznek.

Makro / Külgazdaság Kínai hadgyakorlaton vesznek rész az orosz csapatok
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 20:06
Oroszország részt vesz a Kína által megtartandó Észak. Együttműködés 2023 kódnevű hadgyakorlaton - közölte pénteken a kínai védelmi minisztérium a TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Több száz drónt kapott Irántól Oroszország
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 19:40
A pénteki nap történései röviden.
Makro / Külgazdaság Ebben nem sok szerepe van az Orbán-kormány vakcináinak - A hét videója
Gáspár András - Izsó Márton - Székely Sarolta | 2023. június 9. 19:14
A várakozásokat meghaladó mértékben lassult idehaza az infláció. Bár a gazdaságfejlesztési miniszter szerint működnek a kormányzat lépései az infláció ellen, valójában a mostani fejleményekhez vajmi kevés köze van ezeknek. A friss adat ugyanakkor növelte annak esélyét, hogy Orbán Viktor egy újabb célját pipálhassa ki. Az árakról, inflációról és a kötelező akciókról beszélget Gáspár András lapigazgató és Székely Sarolta felelős szerkesztő A hét videójában.
Makro / Külgazdaság Kiakadtak hazájában a cseh kormányra
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 17:18
Élesen bírálta a cseh ellenzék pénteken a prágai képviselőházban Vít Rakusan belügyminisztert, aki előző nap az uniós belügyminiszterek luxemburgi tanácskozásán a kormány nevében egyetértett az Európai Unió migrációs rendszerének reformjával. Az új migrációs és menekültügyi csomag többek közt kötelező szolidaritási mechanizmust vezetne be az uniós tagállamok között.
Makro / Külgazdaság Egy hónap és kezdik telepíteni az orosz atomfegyvereket Fehéroroszországba
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:52
Július 7-8-án kezdődik meg az orosz atomfegyverek Fehéroroszországba telepítése - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a fehérorosz hivatali partnerével, Aljakszandr Lukasenkával pénteken Szocsiban folytatott megbeszélésén.
Makro / Külgazdaság Az orosz jegybank is meghozta a maga döntését
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:36
Az orosz jegybank a várakozásoknak megfelelően 7,5 százalékon tartotta az alapkamatot pénteken, egyúttal jelezte, hogy a magasabb inflációs kockázatok miatt nagyobb eséllyel emelhet kamatot a következő üléseken.
Makro / Külgazdaság Ha egyre olcsóbb a piacon a gáz, miért nem csökkennek a lakossági tarifák?
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:18
A vártnál kedvezőbb májusi inflációs adat hátteréről kérdezték az ATV Start műsorában munkatársunkat. Gáspár András lapigazgató arról is beszélt: egy kedvező adat alapján nem várható, hogy az MNB változtatna kamatcsökkentési stratégiáján. Ez persze nagy terhet ró a kamatkiadások növekedésén keresztül a költségvetésre, amelynek finanszírozása uniós pénzek híján egyébként is meglehetősen drága.
Makro / Külgazdaság Hatalmas hitelt kap az ukrán vasúttársaság
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:58
Kétszázmillió euró hitelt folyósít az ukrán vasúttársaságnak (UZ) az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) Ukrajna és az Európai Unió vasúti szállítási összeköttetéseinek fejlesztésére.
Makro / Külgazdaság 11 ukrán hadifoglyot küldött Moszkva Magyarországra
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:32
Ezt a miniszterelnök-helyettes, Semjén Zsolt erősítette meg.
Makro / Külgazdaság Rossz hír jött az olasz iparról
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:16
Áprilisban a várt növekedés helyett csökkent az ipari termelés Olaszországban az előző hónaphoz képest - derült ki az olasz statisztikai hivatal, az Istat pénteken közzétett adataiból.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG