4p
Ankarai politikusok szeme előtt egy kurd állam rémképe rajzolódik fel, amely aztán majd területi követelésekkel fog fellépni Törökország felé. Irán szerint Törökország pórul fog járni, ha megsérti az ENSZ egyik tagállamának területi integritását. Az USA elfogadja a „hatalom decentralizálását” a térségben és politikai együttélésre törekszik állam-alatti (törzsi) szereplőkkel.

Az elmúlt egy hónap óriási eredményeket hozott a kurdok számára, akiknek tragikus történelme során eddig csak ritkán adódott okuk az örömre. Ez a 30 milliós népcsoport jelenleg négy állam területén él – Szíria, Törökország, Irak és Irán -, saját állam nélkül.

A júniusi török választásokon a kurd jogokért küzdő párt több mint 10%-os eredménnyel megugrotta a parlamenti küszöböt, soha nem látott befolyást biztosítva a kurdok számára Ankarában. Napokkal később pedig kurd harcosok elfoglaltak Szíriában az Iszlám Államtól egy kulcsfontosságú határátkelőhelyet, területi összeköttetést biztosítva az autonóm kurd észak-iraki területek számára a Földközi tengerig.

Száz katonát küldenénk az Iszlám Állam ellen - mit akar valójában Orbán? >>

Irak északi részén a kurdok már visszaverték az IS támadását és kihasználva az iraki hadsereg összeomlását, teljesen ellenőrzésük alá vonták Kirkuk városát – amelyet Kurd Jeruzsálemnek is neveznek – és a döntő fontosságú olajmezőket a közelben.

Törökország lépéskényszerben

A török kormány számára azonban a kurd területi fejlemény vörös posztónak számít.  A következő lépésként már egy kurd állam rémképe rajzolódik föl az ankarai politikusok szeme előtt, amely aztán majd területi követelésekkel fog fellépni Törökország és Irán felé.

Szíria és Irak területén két komoly probléma van jelenleg: a kurdok sorsa, amely mintegy 100 éve megoldatlan, és az Iszlám Állam, ami csak tavaly nyáron jött létre. Most a kettő mintha összekapcsolódna, miután a kurdok a legaktívabbak a felszabadító harcban. Vajon a kettő egyszerre oldódik meg? Korábbi összeállításunk >>

Ennek fényében nem meglepő a török sajtó hétvégi jelentése, miszerint Davutoğlu miniszterelnök – aki „mindent megtenne” Törökország határai megerősítéséért – és Erdoğan elnök Szíriába való bevonulásra szólította fel a hadsereget, amely az Egyesült Államok után a második legnagyobb szárazföldi haderővel rendelkezik a NATO-ban. A török kormány már eddig is bújtatott támogatást nyújtott az IS-nek azzal, hogy területén keresztül az iszlám radikálisok beléphettek Szíria területére.

A hadsereg viszont egyelőre nem hajtotta végre az utasításokat a nemzetközi jogra hivatkozva. Indoklása szerint nem tudni, hogyan reagál majd a szír kormány, annak támogatói – azaz Oroszország és Irán – , valamint a szír felkelőkkel szimpatizáló Egyesült Államok. Ali Reza Bikdeli, Irán ankarai nagykövete szerint Törökország pórul fog járni, ha megsérti az Egyesült Nemzetek Szövetsége egyik országának területi integritását.

Erbíl, a zömmel kurdok lakta Erbíl kormányzóság székhelye Irakban. Fotó: Wikimedia Commons / Myararat83

Te is fiam, Jordánia?

Ezek után érkeztek arról beszámolók a napokban, miszerint Törökország és Jordánia fegyveres ütközózónát alakítanának ki „humanitárius okoból” Szíria északi és déli részén. A valódi ok azonban Asszad szíriai elnök megbuktatásának kísérlete lenne, mindenfajta ENSZ felhatalmazás nélkül.

Ha ez a beavatkozás megtörténne, az természetesen egy brutális eszkalációja lenne a szír válságnak, amely már eddig 250 000 halottat követelt és 12 millió embernek kellett elhagynia lakhelyét.

Mi fő Washington boszorkánykonyhájában?

Mark Toner amerikai külügyi szóvivő nem akarta megerősíteni a szíriai beavatkozás hírét Ankara és Amman által. De hozzátette, hogyha ez bekövetkezne, az azt jelentené, hogy a regionális hatalmak már nem hisznek Asszad elnök politikai túlélésében.

Az elmúlt hetek washingtoni szenátusi meghallgatásaiból az szűrődik le, hogy a Pentagon és a külügyminisztérium megkerüli a bagdadi központi kormányzatot és különmegállapodásokat köt szunnita fegyveres törzsi csoportokkal egy új térségi politikai rendezés érdekében. Az új felállásban Irak, mint egységes állam nem biztos, hogy létezni fog. Washington elfogadja a „hatalom decentralizálását” a térségben és politikai együttélésre törekszik állam-alatti (törzsi) szereplőkkel.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Bánya, vegyi üzem, cellulózgyár - dobra ver több nagyüzemet az ukrán kormány
Mester Nándor | 2024. március 5. 15:01
Folytatják idén a kisprivatizációt is, emellett továbbgörgetik a kkv-k hitelprogramját.
Makro / Külgazdaság A „hanyatló Nyugat”: Olaszországban nőtt a GDP
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 14:23
Az olasz gazdaság a tavalyi utolsó negyedévben 0,2 százalékkal, míg a tavalyi év egészében 0,6 százalékkal emelkedett.
Makro / Külgazdaság Nőket erőszakolt és csonkított meg a Hamász tavaly október 7-én
Wéber Balázs | 2024. március 5. 11:54
Brutális rémtetteket követtek el a palesztin terrorszervezet tagjai a tavaly október 7-én Dél-Izraelben végrehajtott támadásaik során beszámolók szerint.
Makro / Külgazdaság Előzés a gazdaglistán
Buksza blog | 2024. március 5. 11:22
A Tesla árfolyamcsökkenése miatt az amazonos Jeff Bezos vette át a listavezető szerepet a Bloomberg listáján. 
Makro / Külgazdaság Leállt az internet-összeköttetés az egyik fontos vezetéken
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 10:39
A vörös-tengeri válság már nem csupán a kereskedelmi hajózásban okoz komoly fennakadásokat, hanem a virtuális térben az interneten folyó adatcserében is. A felelősséget lehetetlen megállapítani.
Makro / Külgazdaság Aggasztja a befektetőket Kína titkolózása
Káncz Csaba | 2024. március 5. 09:31
Három évtized óta először fordul elő, hogy a kínai miniszterelnök nem tart sajtótájékoztatót az éves parlamenti ülés végeztével. A gazdasági visszaesés legegyértelműbb megnyilvánulása a deflációs erők egyre erősebb szorítása. Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság Kiborultak a lengyelek Magyarországra, elérte célját Szijjártó Péter külügyminiszter véleményes diplomáciai lépése
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 09:03
Nem maradt visszhang nélkül, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter Alekszej Navalnij temetésének napján találkozott orosz kollégájával, Szergej Lavrovval. 
Makro / Külgazdaság Magyarország rükvercelt egy nagyot
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 08:30
Megjöttek a részletes GDP-adatok: rosszul néz ki a tavalyi bizonyítvány. 
Makro / Külgazdaság Putyin új ötlettel rukkolhat elő
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 07:33
Vlagyimir Putyin, Oroszország államfője feltűnően nagy hangsúllyal fényezte azokat a katonatiszteket, akik érdemeket szereznek az Ukrajna ellen vívott háborúban.
Makro / Külgazdaság A szakadék aljára került a forint
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 06:50
Az euróval szemben 3, a dollárhoz képest 5 százalékkal gyengült idén a forint. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG