<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A sertéspestis miatt jósolt és várt drágulás már szeptemberben élesen megmutatkozott egyes termékek áraiban. Soha ilyen nagy összeget nem kellett kiadni sem a párizsiért, sem a sertéshúsért, mint most a kilencedik hónapban.
Kép forrása: Fazekas Sándor Facebook oldala.

Szeptemberben némiképp mérséklődött az alapvető élelmiszerek drágulása, annyira kiugró értékeket ugyanis nem találtunk gyűjtésünk eredményeként, mint amilyenekről a kedd reggeli cikkünkben beszámoltunk. Példaként a vöröshagyma kilójáért augusztusban duplaannyit kellett kifizetni, mint két évvel korábban, a friss adatok alapján a 2017-eshez képest 82, a tavalyihoz mérten pedig 32 százalékkal hagyunk többet a boltokban ezért a termékért. Enyhült a nyomás a többi zöldségféle esetében is, ami főként azzal magyarázható, hogy több esetben megjelenhettek a hazai termékek is a boltok polcain, növekedett a kínálat, ami minden esetben ármérséklő hatással bír.

Míg hosszabb távon, 2017-es bázison nézve árcsökkenés figyelhető meg a kristálycukor esetében, tavalyhoz mérten átlagosan már 7 százalékkal kell többet adni ezért a termékért. Vagyis úgy tűnik, mintha a piacot ért kínálati sokk után lassan kezdene visszakorrigálni a fogyasztói ár. 2017-től kezdődően az európai cukorpiaci kvótarendszert ugyanis eltörölték, ezáltal a termelőket és a tagállamokat sem korlátozta semmi sem a nagyobb termelésben. A piacra nagyobb mennyiség került, ami drasztikusan letörte a világpiaci árakat. Mivel Magyarországon gyakorlatilag megszűnt létezni a cukorgyártás - a korábbi 12 gyárból ma már csak egy van talpon - a hazai fogyasztók számára szükséges mennyiség biztosításában nagy szerepe van az exportnak.

Szembeötlő azonban, hogy az egyre nagyobb veszélyt jelentős sertéspestis hatása már meglátszik a fogyasztói árakon. Noha idehaza még csak vaddisznókban mutatták ki a betegséget, más országokban a sertésállományt is megtizedeli, ami miatt a helyiek igényét nagyobb mennyiségű export révén lehet kielégíteni. Ez pedig - nagy szavakkal élve, egy világméretű hiány - a világpiaci árakat is felnyomja, ami a hazai árazásra is hatással van. Ráadásul elméletileg a termelőknek, exportcégeknek az esetlegesen magasabb külföldi ár, a gyengébb forint miatt jobban meg is érheti külföldi piacra szállítani.

Az egyébként, hogy Magyarországon még csak a vaddisznókban mutatták ki a sertéspestist, nem jelenti a hazai sertésállomány érintetlenségét. A veszélyeztetett területen lévő, kerítéssel nem megfelelően védett állományoknál a védekezés egy formájaként jelenik meg a kényszervágás. Ez pedig a hazai kínálatot csökkenti majd.

Ezen tényezők és körülmények miatt szólnak egy ideje a sertéshús közelgő drágulásáról a hírek, melynek első apró hulláma már meg is mutatkozik a Központi Statisztikai Hivatal adataiban.

Augusztushoz képest a sertéscomb kilójáért 2,9 százalékkal többet kellett fizetni szeptemberben, 1410 forintot. A 2015 év elejéig visszatekintő havi és a 2008-ig visszamutató éves átlagos árak alapján ennyibe még soha nem került ez a húsféleség.

2018 szeptemberéhez képest is szignifikáns változásról árulkodnak a számok: 18 százalékkal hagyunk ott többet a boltban a sertéscombért.

Ennél szerényebb emelkedés történt a rövidkarajnál, az 1620 forintos egységár 1,3 százalékkal magasabb az augusztusinál és 9 százalékkal haladja meg az egy évvel ezelőttit. Noha ez is történelmi csúcsárnak tekinthető, egyszer, 2015 decemberében már 1610 forintot kellett adni a karajért.

Megugrott a sertéshúsból is készülő egyéb termékek ára. Pontosabban a sertéshús piacát fenyegető veszélyek még úgy is megmutatkoznak a statisztikai átlagárban, hogy szárazkolbász, gépsonka és párizsi is készülhet más húsféleségből.

A szárazkolbász kilója 3660 forint volt szeptemberben, ami 3,4 százalékos havi és 6 százalékos éves áremelkedés eredménye. Hasonló a helyzet a párizsi esetében is. Az 1600 forintos rekordár 3,2 százalékkal magasabb az augusztusinál és 11 százalékkal több az egy évvel ezelőttinél.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Varga Mihály ma Halásztelken járt
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 11:46
A 881 milliós fejlesztésből 698 milliót állt a kormány. 
Makro / Külgazdaság Már megint gond lesz a benzinárakkal
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 11:07
Átmenetinek bizonyult ugyanis a 95-ös oktánszámú üzemanyag beszerzési árának csökkenése, péntektől ismét 5 forintos drágulás jön. A gázolaj viszont 15 forinttal kerül majd kevesebbe.
Makro / Külgazdaság Putyin nem fog örülni: Joe Biden komoly bejelentést tett a NATO-csúcson
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 10:57
A NATO-csúcs megnyitóján Joe Biden újabb amerikai katonai bevetéseket jelent be Európában.
Makro / Külgazdaság A német kancellár addig adna fegyvereket Ukrajnának, amíg csak szükséges
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 10:33
Kezdődik a NATO-csúcs, a tagállami vezetők is megérkeztek Madridba, köztük Olaf Scholz is.
Makro / Külgazdaság Hoppá: Magyarországon is enyhén emelkedni kezdett az új fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 09:48
Kijöttek a heti koronavírus-adatok, s némi növekedés tapasztalható az új fertőzöttek számában és a kórházban kezelteket illetően is.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: nem támogatunk egyetlen olyan javaslatot sem, amely belesodorhatja a NATO-t és Magyarországot ebbe a konfliktusba
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 09:33
Hivatalosan is indul a NATO-tagországok csúcstalálkozója.  
Makro / Külgazdaság Akár 700 benzinkúton is üzemanyaghiány léphet fel
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 08:51
A szakértő szerint igazak a hírek, miszerint akár 700 benzinkúton is üzemanyaghiány léphet fel, hiszen már csak a Mol az egyetlen mentsvára Magyarországnak.
Makro / Külgazdaság Fontos döntés született Brüsszelben
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 08:04
Az Európai Unió tagországai elfogadták szerda hajnalban a beterjesztett klímavédelmi törvényeket: egyebek között 2035-re betiltják a fosszilis üzemanyaggal hajtott új gépjárművek forgalmazását és létrehoznak egy többmilliárd eurós alapot arra, hogy abból támogatni tudják a szegényebb állampolgárokat a károsanyag-kibocsátás miatt kivetendő adók megfizetésében.
Makro / Külgazdaság Nem tudtak igazán segíteni a forinton Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 07:48
Bár a tegnapi brutális, 185 bázispontos kamatemelés hatására a hazai fizetőeszköz árfolyama több egységgel erősödött, az euróval szemben például 396,7-ig, aztán ismét gyengült, s szerda reggel is még mindig 397,2 forinton cserélt gazdát az uniós pénz.
Makro / Külgazdaság Meg nem erősített jelentés szerint elrabolták Herszon polgármesterét - az elmúlt órák dióhéjban
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 06:44
Zelenszkij szerint Oroszország terrorista állam,az ukrán elnök Kremencsukba invitálja az ENSZ-t, orosz vélemény szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén PR-kampányt adott elő Zelenszkij. Ezek is történtek az elmúlt órákban. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG