<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A Kaszpi-tenger alatt 48 milliárd hordó kőolaj és 8,2 ezermilliárd köbméter földgáz található, tehát a határok meghúzása nem tét nélküli Európa számára sem. A türkmének tervezett „Transzkaszpi Vezetéke” (TCP) komoly ellenérzéseket vált ki Moszkvában és Teheránban, hiszen az növelné a versenyt az európai piacokon.
Ilham Alijev azerbajdzsáni, Hasszan Róháni iráni, Nurszultan Nazarbajev kazahsztáni, Vlagyimir Putyin orosz és Gurbanuly Bermuhamedow türmenisztáni elnökök az 5. kaszpi csúcstalálkozón 2018 augusztusában. Fotó: EOA / Alexey Nikolsky

Egyezményt írt alá vasárnap a Kaszpi-tenger jogi státusáról a kazah, az orosz, az iráni, az azeri és a türkmén elnök vasárnap a kazahsztáni kikötővárosban, Aktauban. A Kaszpi-tenger menti országok által 22 évi egyeztetést követően elfogadott dokumentum értelmében a vízfelület jelentős része a felek közös használatában marad. A megállapodás értelmében a felek a területi vizeiket 15 tengeri mérföldre, a halászati övezetüket pedig további 10 tengeri mérföldre terjeszthetik ki. Haszan Róháni iráni államfő szerint azonban a központi kérdés továbbra is nyitott, hiszen az egyezmény nem állapít meg végleges elválasztó vonalakat a tengerfenéken, ezért ezek ügyében folytatni kell a tárgyalásokat.

Üzenet a NATO-nak is

Az elnökök „történelminek” minősítették a megállapodást, Nurszultan Nazarbajev kazah elnök pedig egyenesen az aláíró országok új alkotmányáról beszélt. Az egyezmény értelmében hajózni, halászni, tudományos kutatást folytatni és csővezetéket lefektetni a felek által egyeztetett szabályok alapján lehet. A jelentős projektek megvalósításakor figyelembe kell venni a környezetvédelmi tényezőt, a Kaszpi-tenger ökológiai rendszerében okozott kárért az összes fél felelős.

Róháni hangsúlyozta, hogy a dokumentum a nem-kaszpi országoknak megtiltja a bázisok létrehozását, a repülőgép-hordozók, tengeralattjárók és harci repülőgépek odairányítását, valamint az idegen országok tulajdonában álló terhek szállítását is. Róháni ezzel arra célzott, hogy Aktauban a NATO átrakodási pontot üzemeltet, miután Kazahsztán engedélyezte az Egyesült Államoknak, hogy a kikötőt felhasználja az Afganisztánba irányuló katonai szállításokhoz. Az iráni elnök közölte, hogy a Kaszpi-tenger-menti országok támogatják az iráni nukleáris programról megkötött sokoldalú megállapodás fenntartását azt követően is, hogy az Egyesült Államok abból kilépett.

A Kaszpi-tenger alatt 48 milliárd hordó kőolaj és 8,2 ezermilliárd köbméter földgáz húzódik, tehát a határok meghúzása nem tét nélküli. Bár Azerbajdzsán, Kazahsztán, Oroszország és Türkmenisztán eddig sem zavartatta magát túlságosan a megegyezés hiányától és a múltban a tenger bizonyos részein termeltek ki erőforrásokat – ez azonban folyamatosan konfliktusokhoz vezetett. Egyes esetekben a szomszédos államok projektjeit hadihajókkal akadályozták meg.

A függőben maradó TCP-vezeték

Káncz Csaba

Irán csupán kisebb kitermelést folytat a Kaszpi-tengeren, de Azerbajdzsán teljes mértékben erre a tengerre van utalva. Türkmenisztán számára is különleges jelentőséggel bír, mert már két évtizede tervezi a szállítóvezeték megépítését a tengeren át Azerbajdzsánba, ahonnan aztán már a meglévő vezetékeken keresztül Európába lehetne szállítani a nyersanyagot. De a türkmének „Transzkaszpi Vezetéke” (TCP) komoly ellenérzéseket vált ki Moszkvában és Teheránban, hiszen az növelné a versenyt az európai piacokon.

Oroszország és Irán eddig azzal az indokkal akadályozták meg a türkmén projektet, hogy a tengeri vezeték veszélyeztetné a tenger bioszféráját. De ez inkább hajánál fogva előrángatott érvelésnek tűnik. Érdekes módon az Északi Áramlat vezetékeknél Moszkvának nincsenek hasonló fenntartásai a Balti-tenger ökoszisztémájával kapcsolatban.

De a türkmén vezeték nemcsak politikai ellenszéllel találkozik. Egyes kutatások szerint gazdaságossági oldalról sem áll igazi stabil lábakon a projekt. Az Oxford Egyetem tanulmánya nemrégen ugyanis komoly kérdőjeleket vetett föl, mivel szerintük a szállítás költségei egy új vezeték megépítésével túl magasra szöknének.

Káncz Csaba jegyzete

Makro / Külgazdaság Zelenszkij szerint ezért Ukrajna soha nem fog megbocsátani - Joe Biden üzent az oroszoknak
Privátbankár.hu | 2023. március 31. 20:20
Az orosz-ukrán háború 401. napja volt a pénteki. Hírösszefoglaló.
Makro / Külgazdaság Olaf Scholz elárulta, mi Németország feladata a háborúban
Privátbankár.hu | 2023. március 31. 19:42
Több évig tarthat még Oroszország Ukrajna elleni háborúja Olaf Scholz német kancellár szerint.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor is levelet írt: ezt kérte Ursula von der Leyentől
Privátbankár.hu | 2023. március 31. 17:57
Az ukrán gabona kapcsán ragadott tollat több miniszterelnök.
Makro / Külgazdaság Nincs ok a pánikra? Brüsszelnél a labda az uniós pénzek ügyében
Privátbankár.hu | 2023. március 31. 17:36
A magyar kormány két minisztere is optimistának tűnik. 
Makro / Külgazdaság Amerika kiakadt: megdöbbentő módszerrel szerezne új fegyvereket Oroszország?
Privátbankár.hu | 2023. március 31. 16:59
Komoly vádakkal illette Oroszországot az amerikai nemzetbiztonság.
Makro / Külgazdaság Nem akárkit utasítottak vissza az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. március 31. 16:16
Még saját legközelebbi szövetségesének kérésére sem gondolkozik tűzszüneten Oroszország.
Makro / Külgazdaság A nap képe: úgy tűnik, Novák Katalinnak kellemes péntekje van
Privátbankár.hu | 2023. március 31. 15:27
A köztársasági elnök éppen Törökországban van, a mai nap képe is innen érkezett. 
Makro / Külgazdaság Most tényleg bajban vannak a csehek?
Privátbankár.hu | 2023. március 31. 14:22
Rossz hírt kapott a V4-es ország.
Makro / Külgazdaság Magyarország szomszédja újabb amerikai katonákat hívna a háború szomszédságába?
Privátbankár.hu | 2023. március 31. 13:58
A románok szeretnék, hogy a Fekete-tenger térségében
Makro / Külgazdaság Májustól jön a szuperbérlet Németországban
Privátbankár.hu | 2023. március 31. 12:36
Hozzájárult a német törvényhozás tartományi kormányokat összefogó kamarája (Bundesrat) pénteken az általános drágulás hatásainak ellensúlyozását szolgáló kedvezményes közlekedési bérlet intézményének felújításához, a helyi és a térségi közösségi közlekedésben országszerte érvényes bérletet így májustól bevezetik.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG