<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A két nem között sok a komoly különbség, és ez meglátszik az élet alakulásán is. Az Eurostat, az Európai Unió statisztikai hivatala legújabb összeállításában azt vizsgálta, hogy mik a legnagyobb eltérések a férfiak és a nők életvitelében.

Ha jobban belegondolunk, az egész életünk tele van mérföldkövekkel, gondolunk itt akár az iskolakezdésre, az első saját otthonra, a munkakezdésre, a házasságra, vagy akár a nyugdíjra. A nagy fordulópontok a férfiaknál és a nőknél is hasonlóak, az viszont más kérdés, hogy melyik nem képviselői mikor érik el ezeket.

Az Eurostat felmérése szerint az átlagos EU-tagállamban élő nő 25 évesen költözik el otthonról, és 1-3 évvel fiatalabban házasodik, mint a férfiak. Az első gyerek születésében már nagyobbak az eltérések, míg Bulgáriában 26 évesen már jöhet az első gyerek, az olasz anyák első babája átlagosan 31 éves korukban születik.

Másik jelentős különbség a két nem között a várható élettartam. Jelenleg minden uniós tagállamban tovább élnek a nők, mint a férfiak, a különbség átlagosan 5,4 év, de a szegényebb országokban ugyanez akár 10 év is lehet. Magyarországon a férfiak várható élettartama 72,3 év, míg a nőké 79 év.

A férfiak sokkal hajlamosabbak arra, hogy jónak találják a saját egészségügyi állapotukat, viszont érthető módon ahogy öregszenek, úgy egyre kevesebben érzik magukat egészségesnek.

Míg a 16-44 év közötti magyar férfiak és nők több mint 80 százaléka érzi úgy, hogy kiváló egészségnek örvend, 65 év felett ez a férfiaknál 18,7 százalék, míg a nőknél alig több mint 13 százalék.

Szívbetegségek és agyvérzés

Ugyan a férfiak hajlamosabbak egészségesebbnek tartani magukat, az Eurostat számai már nem ezt mutatják. A magyarok vezetik a halálstatisztikát, a három vezető halálok (rák, szívbetegségek és cerebrovaszkuláris betegségek) nálunk fordul elő a leggyakrabban, százezer lakosra a férfiaknál 478,7, míg a nőknél 266,5 haláleset jut. Csak viszonyításképpen az EU-s átlag 349,1 illetve 200,6.

Szintén szomorú különbség a két nem között, hogy az Európai Unióban átlagosan 16,3 százalékkal keresnek kevesebbet a nők, mint a férfiak. A legnagyobb különbséget Észtországban (26,9%) mérték, míg a legkisebbet Luxembourgban és Olaszországban.

Magyarországon a fizetésbeli különbség 14 százalék, ezzel egyébként az európai átlag alatt vagyunk. Viszont ugyanabban a pozícióban óriásiak az eltérések a fizetésekben, míg egy férfi vezető óránként 11,5 eurót (kb. 3560 forint) kap, addig egy női vezető csak 7,7 eurót (kb. 2390 forint).

A cikkhez az Eurostat adatait használtuk, itt lehet tovább nézegetni az infografikákat. >>>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Covid: csak egy magyar városban javul a helyzet
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 19:01
Legalábbis a vizsgált városok közül, a koronavírus örökítőanyagának koncentrációját tekintve a szennyvízben. Országos átlagban enyhe emelkedés tapasztalható.
Makro / Külgazdaság Putyin kijátssza az iráni kártyát – a héten jár le az ultimátum
Káncz Csaba | 2022. január 17. 18:37
Egy feszültebb NATO - Moszkva szembenállás időszakában a Kreml szívesebben támogatja Irán „aktív elrettentés” stratégiáját a Közel-Keleten. Ennek már rövid távon Izrael láthatja a kárát. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Durván beszólt a bevándorlóknak az elnökjelölt, súlyos pénzbírságra ítélték
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 17:40
Éric Zemmour szerint a kísérő nélküli kiskorú illegális bevándorlók tolvajok, gyilkosok és nőket erőszakolnak meg. 10 ezer euróra büntették.
Makro / Külgazdaság Az árstop aligha állítja meg az inflációt, ellenben az élelmiszerek minősége romolhat
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 16:23
Az élelmiszerárak megugrása is jelentősen hozzájárult a decemberi kiugróan magas inflációhoz. Ráadásul a jelek szerint számottevő javulásra aligha számíthatunk, hiszen több tényező abba az irányba mutat, hogy az infláció továbbra is magas lesz. A kormány által bevezetett árstoptól sem érdemes csodát várni, mondta el a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában kollégánk, Király Béla.
Makro / Külgazdaság Az infláció a legnagyobb ellenség Matolcsy György szerint
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 16:05
Az infláció a jegybankok legnagyobb ellensége, annak legyőzése a legfontosabb lépés a fenntarthatóság felé a pénz területén.
Makro / Külgazdaság Rossz hír az Orbán-kormánynak: februárban indulhat az uniós pénzmegvonási akció
Wéber Balázs | 2022. január 17. 15:37
Sajtóértesülések szerint Brüsszel néhány héten belül megkezdi a problémás tagállamok, Magyarország és Lengyelország megbüntetését: megindulhat a jogállamisági mechanizmus a két ország ellen.     
Makro / Külgazdaság Önellátók leszünk villamos energiában Szijjártó Péter szerint
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 14:01
Magyarország a paksi atomerőmű bővítésével és a napenergia-beruházások megvalósulásával teljes mértékben önellátóvá fog válni a villamos energia terén, véli a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Tíz éve nem voltak ilyen optimisták a vezérigazgatók
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 13:35
A világ cégvezetőinek 77 százaléka szerint erősödni fog a globális gazdaság idén. Azért vannak aggodalomra okot adó tényezők is.
Makro / Külgazdaság Enyhül a Covid-járvány, lazulnak a karanténszabályok Angliában
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 13:06
Öt napra rövidült hétfőtől a pozitív koronavírus-teszt utáni kötelező elkülönítés időtartama Angliában. Az eddigi szabályozás alapesetben tíz nap elkülönítést írt elő, de ezt hét nap után, két negatív koronavírus-teszttel meg lehetett szakítani.
Makro / Külgazdaság Hazatért a volt ukrán elnök, és egyenesen a bíróságra hajtott
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 11:12
Petro Porosenko visszatért Ukrajnába, rögtön dulakodás is tört ki hívei és a határőrök között. A volt elnököt decemberben gyanúsították meg hazaárulással, akár 15 év börtönt is kaphat.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló