<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A két nem között sok a komoly különbség, és ez meglátszik az élet alakulásán is. Az Eurostat, az Európai Unió statisztikai hivatala legújabb összeállításában azt vizsgálta, hogy mik a legnagyobb eltérések a férfiak és a nők életvitelében.

Ha jobban belegondolunk, az egész életünk tele van mérföldkövekkel, gondolunk itt akár az iskolakezdésre, az első saját otthonra, a munkakezdésre, a házasságra, vagy akár a nyugdíjra. A nagy fordulópontok a férfiaknál és a nőknél is hasonlóak, az viszont más kérdés, hogy melyik nem képviselői mikor érik el ezeket.

Az Eurostat felmérése szerint az átlagos EU-tagállamban élő nő 25 évesen költözik el otthonról, és 1-3 évvel fiatalabban házasodik, mint a férfiak. Az első gyerek születésében már nagyobbak az eltérések, míg Bulgáriában 26 évesen már jöhet az első gyerek, az olasz anyák első babája átlagosan 31 éves korukban születik.

Másik jelentős különbség a két nem között a várható élettartam. Jelenleg minden uniós tagállamban tovább élnek a nők, mint a férfiak, a különbség átlagosan 5,4 év, de a szegényebb országokban ugyanez akár 10 év is lehet. Magyarországon a férfiak várható élettartama 72,3 év, míg a nőké 79 év.

A férfiak sokkal hajlamosabbak arra, hogy jónak találják a saját egészségügyi állapotukat, viszont érthető módon ahogy öregszenek, úgy egyre kevesebben érzik magukat egészségesnek.

Míg a 16-44 év közötti magyar férfiak és nők több mint 80 százaléka érzi úgy, hogy kiváló egészségnek örvend, 65 év felett ez a férfiaknál 18,7 százalék, míg a nőknél alig több mint 13 százalék.

Szívbetegségek és agyvérzés

Ugyan a férfiak hajlamosabbak egészségesebbnek tartani magukat, az Eurostat számai már nem ezt mutatják. A magyarok vezetik a halálstatisztikát, a három vezető halálok (rák, szívbetegségek és cerebrovaszkuláris betegségek) nálunk fordul elő a leggyakrabban, százezer lakosra a férfiaknál 478,7, míg a nőknél 266,5 haláleset jut. Csak viszonyításképpen az EU-s átlag 349,1 illetve 200,6.

Szintén szomorú különbség a két nem között, hogy az Európai Unióban átlagosan 16,3 százalékkal keresnek kevesebbet a nők, mint a férfiak. A legnagyobb különbséget Észtországban (26,9%) mérték, míg a legkisebbet Luxembourgban és Olaszországban.

Magyarországon a fizetésbeli különbség 14 százalék, ezzel egyébként az európai átlag alatt vagyunk. Viszont ugyanabban a pozícióban óriásiak az eltérések a fizetésekben, míg egy férfi vezető óránként 11,5 eurót (kb. 3560 forint) kap, addig egy női vezető csak 7,7 eurót (kb. 2390 forint).

A cikkhez az Eurostat adatait használtuk, itt lehet tovább nézegetni az infografikákat. >>>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Egymilliárd eurós segély jöhet az EU-tól - Tovább nőtt az odesszai légitámadás áldozatainak száma - esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 19:03
Az orosz-ukrán háború 127. napjának hírei röviden. 
Makro / Külgazdaság Mi kell az akár csak 370 forintos euróárfolyamhoz? A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2022. július 1. 18:18
Sokakat foglalkoztat ez a kérdés, különösen azokat, akik a kétszámjegyű infláció ellenére is képesek külföldön nyaralni, és most azt próbálják kisakkozni, mikor váltsanak eurót. A Magyar Nemzeti Bank e heti brutális kamatemelése azzal kecsegtetett, hogy talán megfordul a forint hetek óta tartó gyengülő trendje. Nem így történt. Miért? És minek kell történnie ahhoz, hogy hazai fizetőeszközünk erősödjön? Van ennek egyáltalán reális esélye? Heti videónkban ezekre a kérdésekre kerestünk válaszokat.
Makro / Külgazdaság Izrael kémjei porig alázzák az iráni Forradalmi Gárdát
Káncz Csaba | 2022. július 1. 15:36
Izrael kémhálózata mélyen beszivárgott az iráni biztonsági körök soraiba. Egy szándékos taktika keretében a Forradalmi Gárdát sorozatos kudarcokba hajszolják, ami komoly konfliktust generált az iráni politikai és védelmi intézmények között. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Durvul a járvány, ezért újra kötelező lesz a maszk az olasz munkahelyeken
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 14:09
Új egészségügyi szabály lépett életbe a munkahelyeken péntektől, s ez ismét előírja a maszk használatát.
Makro / Külgazdaság Egyre több a koronavírusos idehaza
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 13:21
Az elmúlt hetekben megfordult a koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált új esetek csökkenésének tendenciája.
Makro / Külgazdaság Kiakadt az EU az oroszok újabb húzásán
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 12:53
Oroszország kilátásba helyezte a diplomáciai kapcsolatok megszakítását Bulgáriával.
Makro / Külgazdaság Szépen futott a külkereskedelem szekere áprilisban
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 10:05
Összesen 523 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány, márciushoz képest az export kiigazított volumene 4,9, az importé 4,3 százalékkal nőtt.
Makro / Külgazdaság Kicsit javított a kormányzati szektor az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 09:37
Az egyenleg az előző év azonos időszakához képest 74 milliárd forinttal, GDP-arányosan 1,4 százalékponttal lett kedvezőbb.
Makro / Külgazdaság Még mindig optimisták a beszerzési menedzserek itthon
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 09:00
A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított júniusi értéke: 57,0. A válaszadók az előző hónaphoz képest tizennegyedik hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor szerint négyezer határvadász kell, nincs pénz béremelésekre
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 08:31
Utasította a hadsereget a fejlesztések gyorsítására.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG