BUX
35 103.39
+2.02%
+696.00
OTP
10 200.00
+0.00%
+0.00
MOL
1 794.00
+5.10%
+87.00
RICHTER
6 970.00
+2.95%
+200.00
MTELEKOM
371.00
+0.27%
+1.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. november 20. 13:30

Az Európai Tanács leköszönő elnökét, Donald Tuskot választhatja meg új elnökének az Európai Néppárt zágrábi kongresszusán. Ez nem feltétlenül jó hír a Fidesznek, hiszen Tusk korábban már figyelmeztette a magyar kormánypártot a liberális demokrácia játékszabályainak betartására. A pártcsalád továbbra is megosztott a Fidesszel kapcsolatban, amelynek tagsága fel van függesztve, ezért nem is lesz ott a kongresszuson.

Joseph Daul a mai kongresszuson. EPA/ANTONIO BAT

Ma kezdődött Zágrábban az Európai Néppárt (EPP) kétnapos kongresszusa, amelyen a hivatalos program szerint megválasztják a pártcsalád új vezetését, valamint számos kritikus témát vitatnak meg, a hatékony klímavédelemtől a demokrácia védelméig.

Kongresszus Fidesz nélkül

Az gyakorlatilag biztos, hogy az EPP vezetését Donald Tusk veszi majd át Joseph Daultól, hiszen az Európai Tanács leköszönő elnöke az egyetlen jelölt az elnökségi posztra. Emellett megválasztják a pártcsalád alelnökeit is.

A Fidesz nem lesz ott Zágrábban, mivel idén márciusban felfüggesztették a tagságát a demokratikus értékekkel és a jogállamisággal kapcsolatos aggályok miatt. A magyar kormánypárt emiatt nem jelölhet politikust a pártcsalád tisztségeire, és nem szólhat bele a politikai irányvonalának alakításába.

Ezzel párhuzamosan az EPP felállított egy vizsgálóbizottságot, az úgynevezett bölcsek tanácsát, amely tanulmányozza a magyarországi fejleményeket és értékeli a Fidesz politikáját. Jelentésük, amelyet korábban őszre ígértek, egyelőre nem készült el, vagy legalábbis még nem mutatták be azt.  

Figyelmeztette Orbán Viktort

Tusk személyében mindenesetre egy olyan politikus veszi át az EPP vezetését, aki mérsékeltebb irányvonalat képvisel, és – burkoltan vagy kevésbé burkoltan – már többször bírálta a Fidesz politikáját.

Senkinek nincs joga, legalábbis a mi pártcsaládunkban, arra, hogy támadást indítson a liberális demokrácia és annak alapjai ellen

mondta például az EPP tavaly novemberi kongresszusán. A többi közt hozzátette: aki nem tartja tiszteletben a jogállamot és az igazságszolgáltatás függetlenségét, nem szereti a szabad sajtót és a civil szervezeteket, valamint tolerálja például a xenofóbiát és a nacionalizmust, az nem kereszténydemokrata.

Ezt a beszédet akkor még a helyszínen hallgatta Orbán Viktor miniszterelnök is.

Mélyen megosztottak

A Financial Times szerint az EPP mélyen megosztott a Fidesszel kapcsolatban, és nem akarja elveszíteni azokat a képviselői helyeket az Európai Parlamentben (EP), amelyeket a magyar kormánypárt szerzett. Ugyanakkor előbb-utóbb döntenie kell az ügyről és a jövőbeni irányvonalról, hiszen a húzás-halasztás tovább ronthatja az amúgy is egyre gyengülő pártcsalád helyzetét.

Habár mostanában is elhangzanak olyan nyilatkozatok, amelyek a Fidesz kizárását követelik, mások arra figyelmeztetnek, hogy az tovább destabilizálná az EPP-t, valamint Magyarországot is.

(Egy ilyen lépésnek) nem lennének nyertesei

– mondta például Siegfried Muresan román EP-képviselő, a pártcsalád egyik elnökhelyettese.

A mostani kongresszuson a Fidesz-ügy egyébként hivatalosan nincs napirenden.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Az üldözött keresztények megsegítésére létrehozott kasszából támogatjuk Bejrútot
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 6. 07:55
Egymillió eurót ad a kormány a bajba jutott libanoniaknak.
Makro / Külgazdaság Nem lesz könnyű hazajönni a besárgult Spanyolországból
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 6. 06:33
Rosszabb esetben karantén és tesztek várnak a nyaralásból érkezőkre.
Makro / Külgazdaság Kiszámolták: annyit ér most a nyugdíj, mint 2010-ben
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 5. 20:01
Az átlagfizetésből élők életszínvonala sokat javult az elmúlt 10 évben, ellenben a minimálbér vásárlóereje vajmi keveset változott, az inflációhoz kötött nyugdíjemelés pedig láthatóan csődöt mondott.
Makro / Külgazdaság Eldőlt: a lengyel gyerekek már visszatérhetnek az iskolákba
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 5. 16:43
És maszkot sem kell hordaniuk.  
Makro / Külgazdaság Nem akárki lesz az új angol kémfőnök – Sztálin ügynökének árulása
Káncz Csaba | 2020. augusztus 5. 15:03
Tapasztalt ügynök veszi át az angol hírszerzés vezetését. De ki buktatta le a legkalandosabb sorsú angol ügynököt Magyarországon? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Rossz hír a szomszédból: 1300 fertőzött, 41 halott egyetlen nap alatt
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 5. 14:40
Romániában kiugróan sok koronavírusos beteg halt meg az elmúlt 24 órában, az aktív esetek száma pedig már meghaladja a 25 ezret.   
Makro / Külgazdaság Nem dobta meg a boltok forgalmát a korlátozások eltörlése
MTI | 2020. augusztus 5. 10:08
Ugyanazt hozta az idei június, mint a tavalyi.
Makro / Külgazdaság Totális maszkszigor jöhet Párizsban – baseball ütőkkel verték meg a maszk viselését kérő férfit
Wéber Balázs | 2020. augusztus 5. 09:47
A francia főváros polgármestere a szabadban is kötelezővé tenné a védőmaszkot a járvány kiújulásának megakadályozása érdekében. Franciaországban több alkalommal is súlyos erőszakba torkolltak a maszkviselés hiánya miatt kitört viták.
Makro / Külgazdaság Lépett az Alkotmánybíróság: fenyegető volt a népszavazási törvény
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 5. 07:53
Alkományellenes a bírság a vissza nem adott népszavazási aláírásgyűjtő ívekért, mert az fenyegeti a szervezőket, ami pedig elriasztja a választópolgárokat attól, hogy gyakorolják a népszavazáshoz való jogukat - mondta ki az Alkotmánybíróság.
Makro / Külgazdaság Orbán ezt kéri Berlintől a további német fegyvervásárlásokért cserébe
Káncz Csaba | 2020. augusztus 4. 18:17
2011 óta nyilvánvaló, hogy Berlin az EU legerősebb hatalmaként eltűri a hazai jogállam szétverését, amíg a magyar miniszterelnök feltétel nélkül kiszolgálja a német ipar érdekeit. Értesülésünk szerint Budapest és Berlin között titkos megállapodás körvonalazódik, ahol összekapcsolódik a német fegyverek beszerzése a magyar jogállami kérdésekkel. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél