4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Környezeti katasztrófák figyelmeztetnek a feltartóztathatatlannak tűnő globális klímaváltozásra. Ennek ellenére Washingtonban és Budapesten hasonló érdekek mentén és koncepció alapján számolják föl a klíma- és környezetvédelem intézményrendszerét. De mit gondol az amerikai védelmi miniszter?

Politikai vihart okozott Peruban, hogy az özönvízszerű esőzések a múlt héten 67 embert megöltek, 115 ezer házat megrongáltak és 100 hidat elmostak. Az ellenzék vezére szerint a kormánynak jobban fel kellett volna készülnie az egyre melegebb óceán felől érkező egyre hevesebb El Niño jelenségre. A szakértők azzal vádolják a perui hatóságokat, hogy a klímaváltozás egyre extrémebb jelenségeit nem vették elég komolyan.

A Trump-Mattis ellentét

Perutól északra, az Egyesült Államokban is téma volt a klímaváltozás a napokban. Bár Trump a washingtoni politikai osztály szapulásával került be a Fehér Házba, elnökké választása óta szinte kizárólag milliárdosok, lobbisták és tábornokok foglalhatják el kormányzatának kulcspozícióit. Múlt héten benyújtott első költségvetése a 2018-as évre 38 százalékkal vágná meg a környezetvédelmi hivatal (EPA) büdzséjét, miközben 54 milliárd dollárral növelné a hadikiadásokat – ez az emelés több, mint Oroszország éves hadikiadása. Megszorítások várhatóak a megújuló energiák kutatásával foglalkozó hivatalban is. A Trump-kormányzat nyomására az éghajlatváltozás megfékezésének, illetve a klímavédelmi erőfeszítések finanszírozásának ügye kimaradt a hétvégi G20 csúcstalálkozó zárónyilatkozatából.

Figyelemreméltó, hogy Trumppal ellentétben védelmi minisztere, James Mattis elismeri annak a klímaváltozás tényét, amely szerinte veszélyezteti az amerikai érdekeket külföldön és a Pentagon vagyontárgyait világszerte. Mattis már régóta azon dolgozik, hogy lecsökkentsék a fosszilis üzemanyagok használatát a fegyveres erőknél és a megújuló energiákat használják, ahol lehetséges. 2010-ben parancsnokként ő is aláírta azt a stratégiát, amely szerint az elkövetkező 25 évben a hadseregnek számolnia kell a klímaváltozással, mint biztonsági kihívással.

Egy az utunk!

Káncz Csaba

Trump elnök és Orbán miniszterelnök azonos úton jár, csak a hazai vezetőnek már 7 éves előnye van.  A Fehér Ház ura még csak a napokban lép arra az ösvényre, amelyen mi már végigmentünk ebben az évtizedben: a kormányzat napjainkra teljesen szétzilálta a klíma- és környezetvédelem intézményeit és ellehetetlenítette az alternatív energia-ipart.  Míg Trump az amerikai olajipari lobbi (ExxonMobil), addig Orbán az orosz nukleáris lobbi (Roszatom) ölébe ült bele.

Hazánkban a Kádár-rendszer alatt dekadens, imperialista csökevénynek tekintették a környezetvédelmet, a jelenlegi kormányzat pedig egyszerűen csak balos elhajlásnak. Európai léptékben is példátlan az elmúlt hét év intézményi dúlása: hazánkban már nincs környezetvédelmi minisztérium - a környezetügy a hungarikumokért felelős államtitkárság (!) egyik alosztálya lett -, a területi zöldhatóságokat fölszámolták, megszűnt az önálló zöldombudsmani hivatal, tavaly december óta pedig a környezet- és természetvédelmi hatósági munka szakmai irányításáért felelős országos főhatóság is a kormányzati adminisztráció részévé vált, szoros politikai felügyelettel.

Jogállam és zöldfelület

Mióta az Orbán-kormány több lépésben megváltoztatta a kiemelt beruházásokról szóló törvényt, a kormányzati érdekből megvalósuló beruházások esetében semmilyen jogi vagy intézményes garancia nem érvényesül a fővárosi zöldterületek védelme érdekében. Az elmúlt években a Kossuth térről több mint kétszáz fát vágtak ki. A József nádor tér összes fáját elpusztították egy magánberuházásban épülő parkológarázs kedvéért. A Dagály strand területéről eddig száz egészséges fát tüntettek el. Az Orczy parkban 140 fa esett áldozatul az eddigi ténykedésnek.

Nem léptek föl a hatóságok Mészáros Lőrinc épülő Gellért hegyi villájának kertjében - védett területen! - kivágott fák miatt sem. A magát polgárinak nevező kormányzat tervei a közeljövőre még ijesztőbbek: a Római part területén 1500, a Városligetben 700, az Orczy parkban további 130 fát terveznek kivágni.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG