<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A volt amerikai elnök szerint a magyar kormányfő a barátja, és kevés ember tud olyan sokat a világ mostani dolgairól, mint ő. Az amerikai sajtó viszont felemlegeti, hogy Orbán Viktor bő egy hete még fajkeveredésről beszélt Tusványoson. A kormányfő kedden találkozott Trumppal, holnap pedig felszólal az amerikai konzervatívok éves dzsemboriján Texasban.

A magyar miniszterelnök azért utazott a hét elején az Egyesült Államokba, hogy részt vegyen az Amerikai Konzervatív Unió nyári konferenciáján, a CPAC-en (Conservative Political Action Conference), amelyet augusztus 4. és 7. között tartanak a texasi Dallasban. A csaknem ötven éves múltra visszatekintő konzervatív politikai dzsemborin a magyar kormányfő egy felkérésnek tesz eleget: ő mondja az egyik nyitóbeszédet.

Baráti meeting

Orbán Viktor az út keretében kétoldalú találkozókat is lebonyolít: tegnap például a korábbi amerikai elnök, Donald Trump fogadta őt a New Jersey állambeli bedminsteri birtokán.

A kormányfőt elkísérte politikai igazgatója, Orbán Balázs, Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, Takács Szabolcs amerikai magyar nagykövet, valamint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is:

Orbán Viktor és kísérete Donald Trump társaságában a volt elnök bedminsteri birtokán 2022. augusztus 2-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher    Orbán Viktor és kísérete Donald Trump társaságában a volt elnök bedminsteri birtokán 2022. augusztus 2-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A Business Insider szerint Trump a TruthSocial nevű közösségi oldalon tett közzé posztot a találkozóról (az oldal csak amerikai felhasználók számára érhető el).

Azt írta: ”nagyszerű volt találkozni barátommal, Orbán Viktorral, Magyarország miniszterelnökével. Sok érdekes témát megvitattunk – kevés ember tud ilyen sokat arról, mi történik a világban manapság.”

Egyúttal megünnepelték a kormányfő áprilisi „nagy választási győzelmét”.

Tusványos után 

Az amerikai üzleti portál emlékeztet arra, hogy a megbeszélésre nem sokkal a magyar kormányfő nagy botrányt kiváltó tusványosi fajkeverős beszéde után került sor. Megjegyezték azt is: Orbán Viktor Vlagyimir Putyin orosz elnök szövetségese, és áprilisban negyedszer választották újra.

A Business Insider szerint nem ez az első alkalom, hogy Trump „szélsőjobboldali külföldi vezetőt” támogat, tavaly októberben például Jair Bolsonaro brazil elnököt nevezte barátjának.          

„Trump találkozik Orbán Viktorral a migrációs tirádája után” – ezzel a címmel számolt be az eseményről a Bloomberg,

Az amerikai hírügynökség szintén emlékeztet: Donald Trump alig több mint egy héttel azután fogadta Orbán Viktort egyik luxus golfpályás üdülőhelyén, hogy „a közép-európai vezető olyan kijelentéseket tett, amelyeket a náci retorikához hasonlítottak”.

Sok mindenben hasonlítanak. Az Orbán-Trump találkozó a bedminsteri birtokon. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher     Sok mindenben hasonlítanak. Az Orbán-Trump találkozó a bedminsteri birtokon. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Felidézték azt is, hogy a beszéd miatt lemondott Hegedüs Zsuzsa, a kormányfő régi szövetségese és tanácsadója.

„Hallgassuk meg (…) majd meglátjuk, mit mond. És ha valaki nem ért egyet valamivel, akkor jelezze’”, mondta Matt Schlapp, a CPAC elnöke egy interjúban a tusványosi beszédre reagálva. 

Orbán, a kedvenc

A Bloomberg szerint az amerikai konzervatívok egy része hosszú ideje szimpatizál Orbán Viktorral és azzal, amit ő „a mi kereszténydemokrata, konzervatív, patrióta politikai brandünknek" nevez.

Végül felidézik azt is, hogy Orbán Viktor idén májusban részt vett és nyitóbeszédet mondott a CPAC első magyarországi rendezvényén is, amelyet a budapesti Bálnában tartottak.

Utóbbi eseményen egyébként Donald Trump  videóüzenetben szólalt fel (a mostani CPAC -on pedig személyesen mond majd beszédet), és szintén agyondicsérte Orbán Viktort:

„Bizonyára tudják, hogy mi mindannyian nagyon közel állunk Orbán Viktor magyar miniszterelnökhöz. Ő nagyszerű vezető, nagyszerű úriember, és nemrég hatalmas választási győzelmet aratott. Nagy megtiszteltetés volt nekem, hogy támogathattam választási küzdelmében. Ezt azért tettem, mert ő igazán jó ember, és fantasztikus munkát végez a hazájáért.”

A Euronews azt emeli ki, hogy a magyar kormányfő egy amerikai konzervatív konferencián „keres megnyugvást”, miután otthon kirekesztették  „rasszista kommentjei” miatt.

Hozzáteszik: miközben Orbán Viktor egyre inkább izolálódik az EU-ban „rasszista, bevándorlásellenes politikája", a jogállamiság biztosítékainak lerombolása és az Oroszország elleni további szankciók elutasítása miatt, addig az amerikai konzervatív konferencián  valószínűleg nagyon szívélyes fogadtatásban fog részesülni.

Emlékeztetnek arra, hogy Orbán Viktor a találkozó utáni Facebook-videójában fontos szövetségesének nevezte Trumpot, és hozzátette: „mindketten elkötelezettek vagyunk az illegális migráció elleni küzdelemben, elkötelezettek vagyunk az alacsony adók, és ami a legfontosabb, elkötelezettek vagyunk a béke mellett is.”

Idézik Szijjártó Pétert is, aki a közösségi oldalon azt írta: „A magyar-amerikai politikai kapcsolatok akkor voltak a csúcspontjukon, amikor Donald Trump volt az Egyesült Államok elnöke. Reméljük, hogy fognak még ugyanezen magasságban járni a kapcsolataink!”

A Trump-Orbán találkozóról beszámol a The Hill is felidézve, hogy a két vezető régóta szoros kapcsolatban van, Trump pedig amerikai elnökként még 2019-ben, a Fehér Házban fogadta a magyar miniszterelnököt.

A washingtoni lap szintén felidézi a tusványosi beszédet. Ugyanakkor szintén megjegyzi, hogy egyes amerikai konzervatív köröknek Orbán  Viktor a kedvence a kemény bevándorlásellenes álláspontja és a makacs, konzervatív értékei miatt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Amerika lefoglalná egy orosz acélmágnás luxusgépét
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 14:29
Megszületett a bírósági engedély Andrej Skoch magánrepülőjének lefoglalásához.
Makro / Külgazdaság Óriási pofonokat oszt ki az orosz-ukrán háború Európa legnagyobb gazdaságának
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 14:02
Komoly károkat okoz Németországban a háború, és ez a munkaerőpiacra is begyűrűzhet.
Makro / Külgazdaság Valóban katonai célokra használja Oroszország a most fellövött iráni kémműholdját?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 12:49
Oroszország iráni kémműholdat lőtt fel a világűrbe, amit kezdetben vélhetőleg saját céljaira fog felhasználni az ukrajnai háborúban.
Makro / Külgazdaság Visszatérnek a Boeing "Álomgépei"
Szakonyi Péter | 2022. augusztus 9. 10:44
Holnap, azaz szerdán átveszi az első Boeing 787-es repülőgépet az American Airlines. A Dreamlinereket gyártó óriásvállalat kétéves  kényszerű szünet után szállíthatja termékeit a megrendelőknek. Az új gépek átadása azonban nem lesz problémamentes , hiánycikk lett ugyanis a hajtómű.
Makro / Külgazdaság 250 orosz dezinformációt terjesztő weboldalt azonosítottak New York-ban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 10:07
A NewsGuard, egy New York-i székhelyű, az online félretájékoztatást tanulmányozó és nyomon követő cég 250 olyan weboldalt azonosított, amelyek aktívan terjesztik a háborúról szóló orosz dezinformációkat. Az elmúlt hónapokban több tucat új oldallal bővült a lista.
Makro / Külgazdaság Itt az első gyorsreakció: a kétszámjegyű infláció 2023-ban is velünk maradhat
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 09:38
Ezt vetítik előre a Magyar Bankholding elemzői a KSH által ma közzétett 13,7 százalékos éves inflációs adat kapcsán.
Makro / Külgazdaság Sokkoló adatot közölt a KSH: 13,7 százalék lett az infláció júliusban!
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 09:00
Az élelmiszerek ára 27 százalékkal emelkedett egy év alatt. Az infláció gyorsulását jelzi, hogy a fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 2,3 százalékkal nőttek. 
Makro / Külgazdaság Kína Tajvan invázióját készíti elő a hadgyakorlatokkal?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 08:47
Folytatódtak a Tajvan körüli kínai hadgyakorlatok kedden, a tajpeji külügyminiszter szerint Peking a sziget invázióját készíti elő a hadgyakorlatokkal.
Makro / Külgazdaság Káncz Csaba: Az orbáni átok utolérte Donald Trumpot is
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 08:26
Geopolitikai jegyzetírónk arról ír posztjában, hogy a volt amerikai elnököt is elérte az orbáni átok.
Makro / Külgazdaság Ezért tartott házkutatást az FBI Donald Trump házában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 07:01
Tegnap délután megjelentek a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nyomozói Donald Trump floridai rezidenciáján. A volt elnök a közösségi médiában közölt üzenetben megerősítette a sajtóhíreket. Az legfrissebb hírek szerint potenciális bűncselekmény volt az üdülőhelyen tárolni a 15 doboznyi iratot.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG