<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Trump korai bejelentése ellopná a showt a kongresszusi jelöltektől.  De az egomániás volt elnök bizonyosan nem fogja figyelembe venni pártja stratégiai szempontjait.  Káncz Csaba jegyzete  

Az amerikai törvényhozás (Capitolium) épülete ellen 2021. január 6-án végrehajtott támadás kongresszusi vizsgálata közel egy éve tart. A nyár kezdete óta a bizottság egyre inkább nyomozó testületként működik, és bizonyítékokat gyűjt Donald Trump büntetőjogi felelősségének alátámasztásához. A volt elnök környezetének, stábjának és hivatalának egyre több tagja tett olyan súlyú vallomásokat, amik Trump büntetőjogi felelősségét is felvetik, sőt tárgyi bizonyítékok is előkerültek.

A rejtélyes interjú

"Már meghoztam magamnak a döntést" - mondta Donald Trump volt elnök a New York Magazine-nak adott interjújában, amikor egy új jelöltségről kérdezték. A július 14-én megjelent cikkben nyitva hagyja, hogy valóban újra versenyezni akar-e. A fennmaradó állítások alapján viszont okkal feltételezhető, hogy újra akarja kezdeni.

Egy is sok belőle, nemhogy kettő - mondják a demokraták. Fotó: MTI/EPA/Michael ReynoldsEgy is sok belőle, nemhogy kettő - mondják a demokraták. Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds

"Nagyon bízom benne, hogy nyerek, ha újra versenyzek" – mondja Trump. A november elején sorra kerülő félidős választásokra utalva kijelenti: „Előtte vagy utána tárjam ezt a nyilvánosság elé?  Ez lesz az én nagy döntésem."

Trump jelölése ajándék lenne a demokratáknak

A volt elnök nem is tekinti riválisnak olyan republikánus kihívóját, mint Ron DeSantis, Florida kormányzója. Ehelyett hangsúlyozza, hogy DeSantis valójában csak neki köszönhetően lett kormányzó. Az alaszkai Anchorage-ban nemrégiben tartott fellépéséről is áradozik. A rajongók imádták:  "Több szeretet irányult felém, mint valaha".

Az egész interjú egy önimádás – amelyet egyébként Trumptól már megszokhattuk. Érthető, hogy a volt elnök szempontjából előnyös lenne mielőbbi bejelentése, hiszen elterelné a figyelmet a Képviselőházban a Capitolium megtámadásáról tartott meghallgatások körüli negatív címoldalakról, és megelőzné az ehhez kapcsolódó fenntartásokat saját pártjában.

A republikánusok többsége viszont valószínűleg szívesebben kivárna, és mérlegelné a kongresszusi vizsgálóbizottság, valamint az Igazságügyi Minisztérium vizsgálatának eredményét. Általánosságban elmondható, hogy az Egyesült Államokban egyébként is szokatlan, hogy az elnökjelölt a félidős választások előtt nyilvánosságra hozza törekvéseit.

Trump esetében azonban egy ilyen korai bejelentésnek egészen különleges következményei lennének a pártra nézve. Ellopná ugyanis a show-t a kongresszusi jelöltektől. A választási kampány csak Trump körül forogna, és azon kérdés körül, hogy melyik jelöltet támogatja.

Hogy ez segítene-e vagy ártana a pártnak, azt nehéz megmondani. Sok republikánus azonban olyan gazdasági kérdésekre szeretne összpontosítani, mint az infláció, és attól tart, hogy Trump elidegenítheti a mérsékelt republikánusokat vagy megingathatja a szavazókat.

Viszont pozitív lenne a demokraták számára, mert elvonná a figyelmet Biden kudarcairól. Beskatulyázhatnák Trumpot ellenségként, a republikánusokat szélsőségesnek bélyegezhetik a Capitolium-vihar vagy az abortuszjog és a szigorúbb fegyvertartási szabályok ellenzőinek hátterében, és önmagukat a józan értelem képviselőjeként prezentálhatnák.

Még a demokraták is kritizálják Bident

Valójában Biden támogatottága jelenleg történelmi mélyponton van. Még a demokraták körében is 64 százalék szeretné, ha pártjuk másik jelöltje lenne a 2024-es választásokon. A felmérések azonban azt is mutatják, hogy a legtöbb demokrata beállítottságú szavazó - de a bizonytalan, ingadozó („swing”) szavazók és néhány republikánus is - Bidenre szavazna, ha az alternatíva Trump lenne. Az összes amerikai 44 százaléka Bidenre szavazna ebben az esetben, és csak 41 százaléka Trumpra.

A demokraták sorai egyre inkább zárulnak: a felmérés szerint támogatóik 92 százaléka jelentette be, hogy Bidenre szavazna, ha ez a párharc megismétlődik. Jelenleg még úgy tűnik, hogy ez a csillagkép lenne Biden egyetlen esélye a győzelemre.

Biden népszerűtlenségének fő tényezője -  különösen a fiatalok körében - az életkora: 2024-ben 81 éves lenne. De még ettől a hátránytól is eltekintenének a lehetséges rivális, a mindössze három évvel fiatalabb Trumpra való tekintettel.

„Vonja el a figyelmet Trump bírálatáról”

Meglepő lenne azonban, ha az egomániás Trump figyelembe venné pártja stratégiai szempontjait. A volt elnököt belső források szerint már tavaly augusztusban, az amerikai csapatok Afganisztánból való kaotikus kivonásakor foglalkoztatta a korai bejelentés gondolata. Tekintettel a kudarcra, megérezte a lehetőséget, hogy katonailag kompetensebbként pozicionálja önmagát. De akkor úgy tűnik, a tanácsadói meg tudták állítani.

A július 4-i, amerikai nemzeti ünnepnap előtt újonnan olyan pletykák keringtek, hogy Trump bejelentheti indulását azon a szimbolikus napon.  Most a környezetéből azt hallani, hogy szeptemberben gondolkodik. A Washington Post cikke szerint már folyamatosan találkozik a kulcsfontosságú adományozókkal, és beszél tanácsadóival arról, hogy kik vezethetnék kampányát.

Az utóbbi hetek fellépései egyébként már kampányeseményeknek tűnnek. Nemrég Las Vegasban beszédet tartott a bűnözésről, ahol továbbra is halálbüntetés kiszabását szorgalmazta a drogkereskedők számára. Múlt kedden először látogatott Washingtonba - mióta elhagyta az elnöki posztot -, és számos korábbi miniszterével találkozott. A nyilvános vitaesemény olyan nemzeti kérdéseket érintett, mint a bevándorlás, a szavazati jog, a nemzetbiztonság és az egészségügy.

Az egyik befolyásos republikánus, aki támogatja Trump korai bejelentését, Lindsey Graham szenátor. "Minél előbb, annál jobb" - mondja. Ő Trump figyelmét a jövőre irányítaná, ahelyett, hogy a múltra panaszkodna.

Trump még mindig a legnépszerűbb republikánus

Bár kétségtelenül továbbra is Trump a legnépszerűbb republikánus, ami a jelöltsége mellett szól - de nem feltétlenül a korai bejelentése mellett. Ami a Republikánus Párt egészét illeti, nagy a kockázata annak, hogy Trump megzavarja a félidős választásokat. A Bidennel szembeni nagy elégedetlenségre való tekintettel a republikánusok csak akkor nyerhetik meg a félidős választásokat – ha nem követnek el durva hibákat.

Trump kétségtelenül magának akarja követelni ezt novemberre várt sikert. Ha azonban a republikánusok a vártnál gyengébben teljesítenek, az érzékelhetően rontaná esélyeit a párton belüli ütközetben.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Észtország eltávolította egyik orosz emlékművét - a háborús események dióhéjban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 19:59
Az oroszok szerint szabotácsakciók a Krím-félszigeten történt robbantások, ma egy egy kis időre egész Ukrajnában légiriadó szólt, és sok dolga akadt az orosz bíróságoknak. Háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Madridig is elér a portugál erdőtűz füstfelhője
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 19:04
A Portugália szívében tomboló erdőtűz füstje borította be kedden a 400 kilométerrel keletebbre fekvő Madrid "négy torony" néven ismert felhőkarcolóit.
Makro / Külgazdaság A nap képe: sisakot húzott a fejére az Orbán-kormány minisztere
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 17:16
Az összkép meglehetősen viccesre sikeredett.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij ebből nem enged
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:41
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasítóan válaszolt arra a lakossági petícióra, amelyben azt kezdeményezték, hogy a hadköteles korú férfiak is utazhassanak Ukrajnából külföldre a hadiállapot ideje alatt.
Makro / Külgazdaság Rátette a kezét a cseh állam 13 magáncég ki nem használt gáztároló kapacitására
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:17
A cseh állam elvette 13 magáncég ki nem használt gáztároló kapacitásait.
Makro / Külgazdaság Oroszország: a NATO ledobta álarcát
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:17
Az ukrajnai "különleges hadművelet az egypólusú világ végét jelenti" - szögezte le Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedden a X. Moszkvai Nemzetközi Biztonsági Konferencia megnyitóján.
Makro / Külgazdaság Tíz százalék feletti inflációt várnak Ausztriában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 15:47
Kétszámjegyű inflációt vár Ausztriában a Wifo gazdaságkutató intézet a következő hónapokban az energiaárak emelkedése miatt.
Makro / Külgazdaság „Csak Isten mozdíthat el a hatalomból” – brutális felfordulás jöhet az óriási országban
Káncz Csaba | 2022. augusztus 16. 15:32
A brazil elnök azzal fenyeget, hogy vereség esetén megkérdőjelezi a választási eredményt. Bolsonaro szoros összefonódása a katonasággal joggal ad okot az aggodalomra. Káncz Csaba jegyzete 
Makro / Külgazdaság Vészhelyzetet hirdettek ki a Krím északi részén
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 14:28
Az Interfax hírügynökség szerint a krími oroszok által telepített hatóságok "vészhelyzetet" hirdettek a megszállt félsziget északi részén, miután robbanások történtek Dzsankoj körzet katonai bázisán.
Makro / Külgazdaság 38 fős migránscsoportra bukkantak egy névtelen szigeten
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 14:01
Egy 38 fős migránscsoportot, köztük egy erősen várandós nőt találtak egy apró, névtelen szigeten a török-görög határ mentén.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG