<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mintegy 3000 tunéziai állampolgár harcol az Iszlám Állam oldalán Szíriában és Irakban, ez pedig több bármely más országnál a világon. Közülük több százan visszatértek már Tunéziába, amely egyfajta időzített bombát jelent a kis észak-afrikai országra nézve. Tunézia nem tudta stabilizálni gazdaságát a demokratikus átmenet óta, az ország komoly fiatalkori munkanélküliséggel küzd. Ez pedig termékeny talaj az ISIS és az al-Kaida rekrutálói számára.

Huszonháromra nőtt a tuniszi Bardo Múzeum elleni merénylet áldozatainak a száma, a halottak között 20 külföldi turista van – közölték a tunéziai hatóságok csütörtökön, a támadást követő napon. A szerdai merénylet súlyos csapást jelent Tunézia erőfeszítéseire, hogy fellendítse idegenforgalmát, amely a forradalom előtt kimagasló bevételeket hozott. A tunéziai terroristák eddig főként rendőröket és katonákat vettek célba, turistalátványosságokat évek óta nem, viszont 2012-ben megtámadták az amerikai nagykövetséget.

Az arab tavasz Észak-Afrika leginkább világi országában 2011-ben söpörte el Zine el-Abidine Ben Ali 1987 óta tartó hatalmát. Ideiglenes elnök után hivatalosan csak 2014 decemberében választották meg az ország új elnökét, a 88 éves Bedzsi Kaid esz-Szebszit. Az arab tavasz az egész régióba bizonytalanságot hozott, ami a turizmus jelentős visszaesésével is járt. Jelenleg a szomszédos Líbiában kialakult kaotikus helyzet is veszélyt jelent az éppen a turisztikai ipar feltámasztásán dolgozó Tunéziára nézve.

 

 

Az észak-afrikai ország régóta küzd a dzsihadistákkal és keményvonalas muzulmán hívekkel, akik ellenzik a Ben Ali korábbi elnök megbuktatása óta zajló demokratikus átmenetet. A Tunéziában működő iszlamista szervezetek egyike az Anszár as-Saría, amelyet az Egyesült Államok korábban terrorszervezetnek minősített. A tuniszi kormány az utóbbi pár évben harcol a dzsihadistákkal a Csambi Hegységben. Az utóbbi hónapokban a tunéziai biztonsági erők több műveletet hajtottak végre az iszlamista fegyveresek állásai ellen.

Februárban a belügyminisztérium közlése szerint száz dzsihadistát vettek őrizetbe a hatóságok. A tunéziai kormány úgy véli, körülbelül 2500-3000 állampolgáruk harcolhat az Iszlám Állam oldalán Szíriában és Irakban. Ez pedig több bármely más országnál a világon, a londoni Radikalizációs Tanulmányok Nemzetközi Központja szerint. Közülük már több százan visszatértek Tunéziába, amely egyfajta időzített bombát jelent a kis észak-afrikai országra nézve.

Attól joggal lehet tartani, hogy a szerdai terrortámadást még több követheti. A Szíriában és Irakban harcoló szélsőséges szunnita szervezet, az Iszlám Állam tavaly decemberben megfenyegette az észak-afrikai országot, most pedig a Twitteren ’Tunisz ostroma’ felkiáltással üdvözölte a terrortámadást. A CNN terrorista-szakértője, Paul Cruickshank szerint a szerdai terrortámadás az ISIS első fellépése lehet Tunéziában.

Tunézia nem tudta stabilizálni gazdaságát a demokratikus átmenet óta. Az országot átszövi a korrupció, a privilégiumok feudális rendszere és a felesleges szabályozások fullasztó szövedéke, amely akadályozza a befektetéseket. A kormány 2011-2012-ben 44 százalékkal növelte a közalkalmazottak számát, hogy csökkentse a szociális feszültségeket, de ez a vízfej a magánszektort nyomja a víz alá. Az ország komoly fiatalkori munkanélküliséggel küzd, ez pedig termékeny talaj az ISIS és az al-Káida rekrutálói számára.

Káncz Csaba jegyzete

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Szputnyikkal ne menjen Amerikába!
Szakonyi Péter | 2021. október 23. 19:41
Alig több mint két héttel az amerikai határnyitás előtt csak egy biztos: Szputnyik-védőoltással nem lehet majd beutazni az USA-ba. A WHO által elismert oltásokkal - köztük a két kínaival - viszont igen. Az érdeklődés máris nagy és a légitársaságok árat is emeltek.
Makro / Külgazdaság Márki-Zay Péter: ugyanabból lett elegünk, mint az '56-os magyaroknak
Privátbankár.hu | 2021. október 23. 18:46
Az ellenzék közös megemlékezésén mindenki színpadra lépett, aki elindult az előválasztáson, és mindenki az összefogás mellett tette le a voksát - Márki-Zay Péter pedig elmondta, mire készül, ha sikerül leváltania Orbán Viktort.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: nagy kegyelem, hogy a nemzeti egység végig fennmaradt
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 23. 17:29
A Békemenet közönsége előtt tartotta meg október 23-i ünnepi beszédét Orbán Viktor - a témák között a baloldal, Gyurcsány Ferenc, Soros György, Brüsszel és 1956 is ott volt.
Makro / Külgazdaság Már a világ legnagyobb kőolajexportőre is klímasemlegessé akar válni
MTI | 2021. október 23. 13:19
Negyven éven belül klímasemlegessé akar válni Szaúd-Arábia - persze csak a saját gazdaságára vonatkozóan, az olajexport hatásairól szó sincs.
Makro / Külgazdaság Alkotmányellenes volt a kijárási tilalom, visszafizetik az emiatt kiszabott bírságokat a spanyolok
MTI | 2021. október 23. 10:50
Spanyolországban visszautalják az embereknek az első járványhullám idején, a korlátozások megszegéséért kiszabott bírságokat.
Makro / Külgazdaság Békemenet, összellenzéki megemlékezés - ma robban be igazán a negyedik hullám?
Privátbankár.hu | 2021. október 23. 10:12
Több tömegrendezvényt is tartanak ma a fővárosban az október 23-i ünnepen: lesz két Békemenet és egy összellenzéki tüntetés, Orbán Viktor is új helyszínen várja az ünneplő tömegeket. Egy rendelettel mára minden korlátozást feloldottak, így a védettséggel nem rendelkezők is szabadon vehetnek részt a rendezvényeken - miközben közel fél éve nem látott csúcson jár az új fertőzöttek csúcsa. Minden szervező arra kéri a résztvevőket: húzzanak maszkot.
Makro / Külgazdaság Lecsapott a Kaszás az al-Kaida egyik vezetőjére
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 23. 08:40
Amerikai dróncsapás végzett az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat egyik vezető tagjával Szíria északnyugati részében - közölte pénteken az Egyesült Államok hadseregének közel-keleti és közép-ázsiai műveleteit irányító parancsnoksága (Centcom).
Makro / Külgazdaság A pénzükön ülnek a magyar gazdagok, a szegények inkább kifizették tartozásaikat
Mester Nándor | 2021. október 23. 05:48
Eltérő megközelítéssel állnak hozzá a többletjövedelmükhöz az egyes társadalmi rétegek Magyarországon. A biztonság és a megtakarítás a két mozgatórugó, utóbbi még a közép rétegeknél is növekedett. Közben sokan költenek többet az egészségükre és a lakásfenntartásra és viharos tempóban növekszik az online költések aránya is.
Makro / Külgazdaság A magyarokat is megérinti az európai gáz-para - A hét videója
Izsó Márton - Király Béla | 2021. október 22. 19:45
A gáz ára idén óriási mértékben nőtt, igaz az utóbbi napokban visszaesést láthattunk. Európában továbbra is kiemelt téma a helyzet kezelése, annak ellenére, hogy összeomlásra aligha kell számítani.
Makro / Külgazdaság India új külpolitikai kurzusa – Franciaország és Izrael kiemelt szerepet kap
Káncz Csaba | 2021. október 22. 18:06
Új-Delhi több ok miatt is kinyújtja kezét a Kelet-Mediterráneum és Európa felé. Az AUKUS szerződés okozta sokkot követően Macron francia elnök azonnal hívta Modi indiai miniszterelnököt, megvitatva „India és Franciaország szorosabb együttműködését az Indo-csendes-óceáni térségben”. Káncz Csaba jegyzete.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos