4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Szerdán még csak gyanús lett, hogy a szombaton Angliában rosszul lett két embert valamilyen különleges mérgezés érhette, tegnapra viszont azonosították, hogy ugyanaz az idegméreg hatott rájuk, ami hónapokkal korábban a volt orosz titkosügynökre és lányára. Egyre kevésbé vélelmezhető, hogy az orosz állam állna az ügy mögött.

Vádaskodás

Az első mérgezés március elején történt: akkor Szergej Szkripal volt orosz titkosügynököt és az őt épp meglátogató lányát érte a mérgezés, amiről kezelőorvosaik biztosan azt gondolták, hogy halálos, ennek ellenére többé-kevésbé meggyógyult a két beteg. Ez már eleve furcsa volt, legalábbis abból a szempontból, hogy Nagy-Britannia bizonyítékok nélkül rögtön Oroszországot kezdte vádolni a cselekménnyel, noha valószínűsíthető, hogy ha ők döntenek egy ilyen művelet mellett, akkor nem végeznek félmunkát, és nem marad életben az áldozat.

A Reuters szerint ezt meg is erősítették orosz illetékesek: elmondták, ha valóban egy, az orosz állam által szervezett osztag hajtana végre ilyen támadást, nemhogy az áldozatok, de még számtalan más, ártatlan ember is életét vesztené. Emellett nem sok logika lenne egy idős, régi kém kivégezésében, akit egy kémcsere ügylet folytán adtak át korábban Angliának. Mindazonáltal Nagy-Britannia az orosz államra hárította a felelősséget és orosz diplomatákat utasított ki.

Már a fele sem tréfa

Most azonban meglepő fordulat történt: újabb két embert mérgezett meg ugyanaz az anyag, a Novicsok nevű idegméreg, mégpedig nem messze, 13 kilométerre az első mérgezés helyszínétől. A két ember, egy férfi és egy nő még szombaton lett rosszul, akkor azt gondolták az orvosok, hogy kábítószer-túladagolás áldozatai lettek. Miután állapotuk nem javult, gyanús lett a dolog, és méregre kezdtek gyanakodni. A vizsgálat szerdára ki is mutatta ugyanazt az anyagot.

Ezek után komoly kérdések vetődnek fel, hogy mi történhetett. Van olyan elmélet, miszerint az első mérgezéskor visszamaradt anyaggal kerülhettek véletlenül kapcsolatba az áldozatok. Ez megint csak az orosz állami elkövetés ellen szól: ők azért feltehetően nem hagytak volna hátra mérgező anyagot. Az pedig még kevésbé valószínű, hogy újabb merényletet követnének el, orosz kapcsolattal nem is rendelkező emberek ellen, közel az eredeti helyszínhez, pláne a náluk rendezett foci-vb alatt.

Pancserek lehettek

Az ügy így jól összekuszálódott, ráadásul a környék lakosságát nyugtalanítja, hogy lehet-e még valahol a méregből, veszélynek vannak-e kitéve. A brit kormány a mostani merénylet elkövetésével már nem vádolja Oroszországot, de kitart amellett, hogy az első merényletet ők hajtották végre, ezért felszólították az orosz hatóságot: mondják el, hogy történt a mérgezés, hogy meg tudják állapítani, maradt-e még méreg valahol, és az új áldozatok hogyan kerülhettek kapcsolatba azzal.

Oroszország az első mérgezés óta többször kérte, hogy szakértői részt vehessenek a vizsgálatokban, de ezt mindeddig megtagadták a brit hatóságok. A nagy kérdés az, hogy a 40 éve általuk kifejlesztett idegméregből hogy kerülhetett illetéktelen kezekbe, és azok hogyan használhatják. A két mérgezés amatőrök, mondhatni pancserek műveleteire utal, akiknek még a céljuk is nehezen meghatározható. Lehet Oroszország lejáratása, de Szkripalék esetében lehetett személyes bosszú is.

A merénylő feltehetőleg maga is fél az anyagtól, ezért keveset használt fel az első merényletnél, a maradéktól pedig ki tudja, hogyan szabadult meg. A Novicsok lassan lebomló, ezért hatását sokáig megőrző méreg, bár az angliai Northumbria Egyetem toxikológusa szerint meglepő, hogy négy hónap után érjen valakit a hatás, ha az anyag még ugyanabból az esetből származna.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG