5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Négy éve már, hogy a maláj utasszállító gép rejtélyes körülmények között eltűnt a Föld felszínéről. A modern világ egyik legnagyobb talánya számos kutatót mozgatott meg világszerte, igazi eredményekre azonban azóta sem találtak. Jó pár elmélet született az eset kapcsán, az elemzések szerint azonban nem kizárható az emberi beavatkozás, mivel ilyen jellegű hibák nem alakulnak ki maguktól.

Továbbra sem tudják megállapítani a modern légi közlekedés egyik legnagyobb rejtélyét, az immár több mint négy éve eltűnt maláj utasszállító esetét. Kok Soo Chon, a vizsgálat vezetője újságíróknak kijelentette, képtelenek meghatározni az MH-370-es eltűnésének okát, bizonyító erejű feleletet pedig csak akkor lehetne mondani, ha rátalálnának a gép roncsaira.

A gép Kuala Lumpurból Pekingbe tartó útja során tűnt el 2014. március 8-án, mintegy 239 emberrel a fedélzetén. Azóta keresték intenzív kutatásokkal a gép nyomát Ausztráliától nyugatra az Indiai-óceánban, 26 ország közreműködésével, de nem sok eredménnyel. Később megbízták az Ocean Infinity amerikai vállalatot, amely a maláj kormánnyal kötött megállapodás alapján csak akkor kapta volna meg a 70 millió amerikai dollárban (csaknem 19,5 milliárd forintban) megállapított jutalmat, ha eredményt tud felmutatni.

Az eredeti tervek szerint 25 ezer négyzetkilométeres területet vizsgáltak át, de a csapat a határidő többszöri meghosszabbítása ellenére se talált semmit. A cég által vizsgált terület majdnem teljesen megegyezik a korábbi hang lokátoros vizsgálatok eredményeivel. Ausztrália, Malajzia és Kína még januárban vonta meg az 159,16 millió dolláros támogatást a kutatásra, ebből még 2 évig fésülhették volna a tengert a roncsok után – egy amerikai tengerfenék-kutató vállalat azonban jelentkezett a családok kérésére, hogy folytassák a kutatást a gép roncsai után. Ez a kutatás egyébként szintén eredménytelenül zárult.

Valószínű az emberi beavatkozás

Számos elmélet látott napvilágot arra, hogy megmagyarázzák a gép eltűnését. Voltak olyanok, amely szerint a gép kapitánya követett el így öngyilkosságot, gyilkosságot, illetve, hogy a fedélzeten oxigénhiány lépett fel, aminek következtében az utasok és a személyzet elvesztették eszméletüket, továbbá az is felmerült, hogy távirányítású géprablásra tettek kísérletet.

Kőkemény ellenőrzések a légitársaságoknál – így teszik biztonságossá a repülést?

Mentális felméréseken és drogteszteken is át kell esnie mostantól a reptéri személyzetnek, hogy elkerüljék a két évvel ezelőtti katasztrófát. Részletek >>>

A maláj kormány jelentése szerint a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a gépet szándékosan térítették le útvonaláról és az Indiai-óceánba repítették. A jelentés alapján nehezen elképzelhető, hogy bármilyen szoftveres hiba miatt tért volna le a gép a kijelölt pályáról, mivel ilyen manővereket inkább konkrét beavatkozásnak lehet értelmezni.

A 449 oldalas dokumentum nem adott sok magyarázatot az esetre és nem nevezett meg felelősöket – semmi sem utal ugyanis a radarjel elvesztésére, sem a személyzet megváltozott magatartására. A legfontosabb navigációs rendszerek és a automata pilóta minden valószínűség szerint működőképes volt az út során – írja a Bloomberg.

Új biztonsági intézkedések

A feketedoboz nélkül nehéz megállapítani, mi történt az utolsó percekben. Az ausztrál kormány álláspontja szerint a gép már kifogyott az üzemanyagból és úgy csapódott a vízbe, már kutatások szerint viszont elképzelhető, hogy valaki irányítása alatt tartotta mindvégig a gépet és lassan ereszkedett a vízbe, a kereséséi terülten kívüli zónába. A tanulmány nem hitelesítette egyik teóriát sem, a gép eltűnése előtti percekben tapasztalt kommunikáció elvesztése azonban emberi beavatkozásra enged inkább következtetni, mintsem műszaki hibára. Pár roncsdarabot ugyan megtaláltak Dél-Afrika partjainál, de holttestet egyelőre nem találtak.

A repülőgép rejtélyes eltűnése új biztonsági intézkedések bevetéséhez vezetett, elkerülendő egy újabb, hasonló tragédiát. Az új irányelveknek megfelelően a gépeknek bármi nemű probléma során percenként kell jelezniük pozíciójukat, ez azonban csak 2021-től lép érvénybe. Ezt megelőző korlátozások már novembertől életbe lépnek, ennek megfelelően a légitársaságoknak maximum 15 percenként helyzetjelentést kell adniuk.

A maláj gép rakománya között a jelentések szerint több mint 220 kilogramm lithium akkumulátor és mintegy 4,6 tonna mangosztán gyümölcs is volt – mélyreható vizsgálatok azonban kimutatták, hogy ezen anyagok keveredése nem okozhatott füstöt vagy tüzet a fedélzeten. A jelentés elmarasztalta a kuala lumpuri légiirányítást, amiért túl lassan kezdték meg a vészhelyzeti protokollt, továbbá arra sem tudtak bizonyítékot szolgáltatni, hogy a szakemberek folyamatosan szemmel tartották volna a radarképet.

Luxusellátás a levegőben: ők a világ legjobb légitársaságai

Luxuskabinok, hatalmas franciaágyak, fotel méretű ülések és elsőosztályú éttermi fogások - ezek várják az utazni vágyókat a világ legjobb légitársaságainak járatain. A repülőgépek Oscar-díjának megfelelő rangos elismerést zömében ismét ázsiai és közel-keleti társaságok zsebelhették be, Európában csak a Lufthansa tudott helyezést elérni a legjobbak között. További részletek >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
Makro / Külgazdaság Ennek láttán aligha emeli meg a kalapját Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:16
A magyarok több mint háromnegyede előnyösnek tartja az EU-tagságot.
Makro / Külgazdaság Lecsapja Magyar Péter az Orbán Viktor által feladott magas labdát?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 05:43
Az éves infláció márciusban tovább csökkent, ám az előző havinál mindössze 0,1 százalékponttal alacsonyabb érték nem indokolja Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kommentárját. Hiszen még így is több európai ország fogyasztóiár-indexe lett alacsonyabb, mint ahányé magasabb. Hogy pontosan hol is áll Magyarország e rangsorban, valamint a jegybanki alapkamatok és a reálkamatok összevetésében, az kiderül lapunk legfrissebb Privátbanki Európai Inflációs Körképéből.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Bóka János az uniós pénzekről
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 13:46
Az Európai Bizottság (EB) és az Európai Parlament (EP) nyers politikai nyomásgyakorlásra használják a Magyarország elleni uniós eljárásokat, amihez a magyar baloldal tevőlegesen hozzájárult - közölte az Országgyűlés európai ügyek bizottsága keddi ülésén az európai uniós ügyekért felelős miniszter.
Makro / Külgazdaság Vaskos meglepetést okozott az óriás
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 09:02
A várt 4,8 százalékkal szemben 5,3 százalékos pluszt ért el a kínai gazdaság. 
Makro / Külgazdaság Fontos üzenet jött Németországból
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 08:28
Az Európai Unió ugyan finomabban próbálja lazítani tagországai függését a kínai gazdaságtól, mint az USA kormánya, ám a német vállalati vezetők úgy látják, hogy nem kéne elkapkodni ezt a dolgot.
Makro / Külgazdaság A legérzékenyebb ponton támadhatja Oroszországot az ukrán sereg?
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 07:55
Egy neves brit Kelet-Európa-szakértő szerint Vlagyimir Putyin rezsimje egyre inkább egy náci rendszerre emlékeztet, amit nem lehet szabályos keretek között legyőzni.
Makro / Külgazdaság A város, ahol bárki nyer, mindig elmarad a felvirágzás
Vég Márton | 2024. április 16. 07:07
A közlekedés romokban, rossz a közbiztonság, nagyobb beruházásról nem hallani. A lakosság pedig egyre fogy. Új polgármestert keres a megyeszékhely.
Makro / Külgazdaság Enyhült a német ipar ellátási hiánya
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 17:06
Csaknem a Covid előti szintre jutott vissza.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG