<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Továbbra sem lehet a plázák aranykoráról beszélni, de egyre több közülük lassan visszakapaszkodik a járvány előtti szintre. Budapesten több helyütt súlyos gond azonban a külföldi turisták elmaradása, több kis üzlet nem élte túl a járvány miatti bevételkiesést, de a plázák üzemeltetőinek zöme nem aggódik: van pár nagy nyugati márka, amelyik helyet kér magának.

Napokon belül megnyit a legújabb magyarországi bevásárlóközpont, az Etele Plaza. Nagy esemény ez, évek óta akkora gödörben van a szektor, hogy ezt tényleg meg kell ünnepelni. Utoljára a múlt évtized elején-közepén voltak átadások, akkor sem sok. A plázák funkciója közben gyorsuló tempóban alakul át, hatással van erre a járvány, az e-kereskedelem és általában is a vásárlási és szabadidő eltöltési szokások. A járványt kivéve nyilván ezeket tudva futott neki sok évvel ezelőtt a most elkészült pláza fejlesztője, a Futureal is. Beruházásuk jövőjéről csak feltevések vannak és persze marketing üzenetek. De mi nem erre voltunk kíváncsiak.

Hanem arra, hogy a már üzemelő nagyobb piaci szereplők milyen sebekkel estek túl az elmúlt hónapokon. Két, egymástól eltérő pozícióban lévő bevásárlóközpontot kérdeztünk arról, hogy miként zárták a nyarat és hogyan futnak neki a számukra kulcsfontosságú őszi-téli időszaknak.

Látványos javulásról számolt be az Árkád esetében Cseresnyési Ádám bérbeadási igazgató. Konkrét összegeket nem említett, de azt mondta, hogy mind a belépőszám, mind a forgalom tekintetében közel vannak a 2019-es szinthez. A kosárérték idén nőtt 2020-hoz képest, erről nem mondott részleteket. Közölte, hogy tavaly – értelemszerűen a járvány negatív hatásait is látva – módosítani kellett az idei üzleti tervet, de a forgalmak és a belépő számok pozitív tendenciáit figyelembe véve „stabil üzleti év” ígérkezik. (A belépőszám az épületbe belépő látogatókat jelzi, a bérlők számára viszont fontosabb, hogy a konkrét üzletbe mennyien térnek be, így ez értelemszerűen egy másik számot ad ki. Az üzemeltetők általában csak az előbbi belépő-adatot hangsúlyozzák - a szerk.) 

Az elmúlt hónapok bérlői mozgásait firtató kérdésünkre azt felelte, hogy több nagy külföldi márka képviselőivel tárgyalnak az Árkádokban való megjelenésről. „Vannak olyanok, amelyek későbbre tervezték a belépést, de előrehozták ezt.” - mondta.

A nem multinacionális hálózathoz tartozó, többnyire magyar tulajdonú kisebb ruházati és más divatárukat forgalmazó cégekkel folyamatos volt az egyeztetés a bérleti feltételekről. Ezeket a tárgyalásokat - szavai szerint - sikerült mindegyik bérlővel lezárni.

Kifejezetten szerettük volna benntartani a kkv-kat az általunk üzemeltetett bevásárlóközpontokban, ezért törekedtünk a tulajdonosaink számára is elfogadható kompromisszum elérése, ami szerintem sikerült.” - fűzte hozzá.

Arra a kérdésre, hogy a bérlői mixben milyen arányváltozások vannak és hogy mennyivel növekedhet a nem alapvető, döntően vendéglátó és szabadidős tevékenységeket kiszolgáló bérlők aránya, egyértelműen ezek térnyerését említette. (Egyes becslések szerint a jelentősebb budapesti és vidéki bevásárlóközpontokon belül ezen szektorok aránya már eléri a 25-30 százalékot és pár éven belül akár a 35-40 százalékra is fölmehet - a szerk.)

A budapesti Árkádban még a járvány kezdete előtt nem sokkal bővítették a vendéglátó területet. Mégpedig azzal, hogy a felső szintre helyeztek olyan új éttermi szolgáltatókat, amelyek eddig nem voltak jelen a házban és más a célközönségük, mint a földszinti ételudvarnak.

Az igazgató megerősítette azt a felvetésünket, hogy a főleg helyi, környéki vásárlókra építő bevásárlóközpontok (ilyenek az ECE által üzemeltetett központok is), jobb helyzetben vannak, mint a Budapest belvárosában vagy ahhoz közeli lokációban működők. Azokban ugyanis sokkal több szokott lenni a külföldi látogató és vásárló, márpedig ezekből nagyon kevés volt az elmúlt hónapokban és tavaly is, így azok a központok jobban megérezték ezek hiányát.

Kíváncsiak voltunk ezután, hogy az egyik érintett, a belváros kellős közepén működő Westend milyen nyarat, illetve első nyolc hónapot zárt. Gyertyánfy Miklós, az üzemeltető Gránit Pólus vagyonkezelési igazgatója elismerte, hogy az elmúlt másfél évet nem minden bérlő tudta túlélni az üzemeltető által nyújtott bérleti díj kedvezmények, bérleti díj átütemezések ellenére sem. Sokan e bérlők közül már a vírus megjelenése előtt is problémákkal küzdöttek. Ugyanakkor a Westendben jelenleg üres, bérbeadásra váró területek aránya továbbra is 3 százalék alatti.

„A helyzet lehetőséget is teremt számunkra a bérlői mix változtatására – a kieső bérlők helyett az új vásárlói igényekre jobb válaszokat adó, piaci expanzióban lévő, a vevőélményt, a fizikai és digitális kereskedelem integrációját jobban előtérbe helyező bérlőket igyekszünk behozni a házba.” - vázolta a cég álláspontját.

Természetesen az elmúlt egy év bérlői mozgásairól a Westend üzemeltetőjét is megkérdeztük. Kíváncsiak voltunk, hogy voltak-e területi szűkítések vagy ellenkezőleg, esetleg volt-e olyan, aki szerette volna kihasználni a lehetőséget és éppen hogy bővülni akart a kivonulók által hátrahagyott üres területeken.

Kiderült, hogy két új üzlet nyílt a nyári időszakban június elején nyitott meg a Bamba Marha Burger Bar, július első felében pedig a Tefal premium konyhai eszközöket és kiegészítőket árusító üzlete. A vagyonkezelési igazgató szerint az idei év első felére jellemző volt, hogy

a hazai és nemzetközi divat profilú kereskedők nem igazán terjeszkedtek,

jól mutatják ezt a 2021-es első két negyedévben zajlott üzletnyitások is, amelyek a telekommunikáció (Telenor), lakberendezés (Cozy Home), elektronikai (eMag) és vendéglátó profilokban voltak.

Az igazgató úgy érzékelte, hogy az elmúlt pár hónapban ez a trend némileg változni látszik. Kissé felélénkült a piac: divat, sport, cipő profilban is beindult a nemzetközi terjeszkedés, ennek kapcsán jellemzően nagyobb, illetve közepes méretű üzlethelyiségekre kapnak érdeklődést mind a piacon már jelenlévő, mint újonnan megjelenő márkanevek estében.

„A kisebb üzlethelyiségeinkre, amiket jellemzően magyar cégek béreltek korábban, továbbra is várat magára az érdeklődés fellendülése. Jelenlegi bérlőinktől mindkét irányban van mostanában megkeresésünk: van olyan bérlőnk, aki kisebb üzletbe költözne, de akad olyan is, aki nagyobb területet szeretne bérelni a jelenlegi üzlete helyett.” - tette hozzá.

Arra a kérdésünkre, hogy miként változtak a bérleti feltételek és a bizonytalan jövő miatt esetleg rövidebb futamidőre váltottak-e többen, azt felelte: a jellemző ötéves bérleti időszak nem változott, előfordulnak azonban rövidebb futamidejű szerződés hosszabbítások a járvány lecsengése körüli bizonytalanságra tekintettel.

A bérlők sokáig többféle kedvezményt is kaptak, csakhogy ne menjenek ki a bevásárlóközpontokból. Például meghatározott időre átmeneti bérleti díj mentességet, a korábbinál (járvány előtti időszak előtti) nagyobb mértékű kiépítési hozzájárulást, forgalomhoz igazított egyéb költségek csökkentését, stb. A Westend üzemeltetője szerint náluk nem jellemző, hogy a korábbi időszakhoz képest nagyobb kedvezményekben állapodnának meg az új szerződések, hosszabbítások tekintetében.

Az új elemek közül mindkét bevásárlóközpont képviselője kiemelte, hogy az elektronikus kereskedelem hatására egymás után jelentkeznek be különféle online kereskedő cégek, mert fizikai területre is igényt tartanak. A Westendben például tavasszal nyitott meg az ország 4. eMag üzlete, mely bemutatóteremként és átvételi pontként is funkcionál. Szerződést hosszabbítottak a Jófogás Találkozási Pont esetében, szintén idén tavasszal.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Háromszorosára nőtt a légitársaságok forgalma az egy évvel korábbihoz képest
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 16:46
Továbbra is erőteljes a globális légi közlekedés fellendülése, az európai légitársaságok júniusi utasforgalma több mint háromszorosára nőtt, 234,4 százalékkal emelkedett 2021 júniusához képest.
Makro / Külgazdaság Új centrista szövetséget hozott létre a volt olasz miniszterelnök
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 16:30
A Matteo Renzi volt miniszterelnök vezette Élő Olaszország és a Carlo Calenda vezette Akció nevű párt csütörtökön bejelentette politikai szövetségük megszületését, amely harmadik pólust kíván képviselni az olasz baloldali és a jobboldali pártok választási koalíciójával szemben.
Makro / Külgazdaság Óriási mennyiségű metánt bocsátanak ki a hulladéklerakók világszerte
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 16:16
Óriási mennyiségű metánt bocsátanak ki a hulladéklerakók világszerte, a bomló élelmiszerhulladékból a Buenos Aires-i, delhi, mumbai és lahori lerakókban a bolygó felmelegedéséért felelős gáz szabadul fel - derül ki egy új kutatásból.
Makro / Külgazdaság Putyin nem viccel – megjelent az új haditengerészeti stratégia
Káncz Csaba | 2022. augusztus 11. 15:19
Az új haditengerészeti doktrína feltűnően eltér a legutóbbi, 2015-ös kiadástól. A benne leírt világ sokkal nyugtalanítóbbnak és veszélyesebbnek tűnik, miközben a konfliktusok lehetősége jelentősen megnőtt. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Olaf Scholz: helyes döntés volt kihagyni az orosz gázimportot a szankciókból
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 14:31
Helyesen döntött az Európai Unió és a legfejlettebb iparú demokráciákat összefogó G7 csoport azzal, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborújával összefüggésben nem sújtotta szankciókkal az orosz gázimportot - jelentette ki Olaf Scholz német kancellár csütörtökön Berlinben.
Makro / Külgazdaság ENSZ: Milliókat sújt a szárazság Afrikában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 13:14
Egy év alatt egymillió ember vált földönfutóvá Szomáliában az országot sújtó aszály miatt.
Makro / Külgazdaság Lábhoz tett fegyverrel figyelik Matolcsy Györgyék az infláció száguldását
Csabai Károly | 2022. augusztus 11. 09:32
Bár a júliusi éves fogyasztóiár-index már 13,7 százalék lett, s a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke már a 20 százalékos inflációs rátát sem zárja ki, a jegybank ma sem látott okot a kamatemelésre.
Makro / Külgazdaság Trump visszavág - ezúttal az FBI-nak
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 08:51
A volt amerikai elnök azt állítja, a Szövetségi Nyomozó Iroda bizonyítékokat helyezett el nála, amikor házkutatást tartott a floridai birtokán.
Makro / Külgazdaság Kína szerint az USA miatt tört ki az orosz-ukrán háború
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 07:36
Az orosz-ukrán háború immár 169. napjába lépve összegyűjtöttük, mi történt, amíg ön aludt.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György helyettese újabb sokkoló prognózissal állt elő
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 06:16
Virág Barnabás monetáris politikáért felelős MNB-alelnök szerint a következő hónapokban 20 százalék környékére gyorsulhat az infláció.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG