5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Tovább zsugorodtak az adóbevételek, kevésbé rózsás az önkormányzatok helyzete és technikai tételek is rontják a költségvetés helyzetét, de még így is nagyjából 60 milliárd forinttal plusz van az idei büdzsében. És nem kevés kockázat! Privátbankár-elemzés.


A központi alrendszer első hét havi hiánya 851,2 milliárd forint volt, ami az egész évre tervezett deficit 96,2 százaléka – derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium legfrissebb tájékoztatójából. Amint arra már korábban többen is felhívták a figyelmet, a hiány „orrnehéz” lefutása miatt ez a szám önmagában nem sokat jelent, az évről évre eltérő időpontban felbukkanó egyedi tételek miatt pedig félrevezető lehet a korábbi évekkel történő összevetés is. Az elmúlt hónapban napvilágot látott, többségében kedvezőtlen információk alapján azonban úgy tűnik, hogy ténylegesen csökkent a költségvetés mozgástere. A részletes adatok mellett ezt támasztja alá az MNB nemrég készült elemzése is.


Bár a tavaly megváltozott kiutalási rend miatt az általános forgalmi adóra (áfa) vonatkozó előrejelzéseket még a szokásosnál is nagyobb bizonytalanság övezi, a júliusi adatok alapján tovább nyílt az olló a várható és a tervezett adóbevételek között. Miközben az elmaradás ténye nem, csupán annak nagysága kérdéses, az már jól látható, hogy az idei költségvetési hiány szempontjából a legnagyobb kockázatot az áfa jelenti. Kevesebb bizonytalanság övezi, de az évközi intézkedések nélkül (azokat lásd később) nagyságrendileg több százmilliárd forinttal felültervezték a pénzügyi tranzakciós illetékből származó bevételeket is.

460 milliárdos elmaradás

A kormányzati tervekhez képest nagyon kevesen választották az idén bevezetett új adókat (kisadózók tételes adója, kisvállalati különadó), ám mivel ez a lehetőség a kisebb adóteher miatt a költségvetés számára adókiesést jelent, így a vártnál kisebb érdeklődés a személyi jövedelemadón és különösen társadalombiztosítási járulékon keresztül pluszbevételt jelent a költségvetés számára. Kisebb mértékben, de befolyásolja a várható hiány alakulását, hogy az előirányzatban szereplő összegnél várhatóan kevesebbet realizál a költségvetés jövedelemadóból, bányajáradékból és játékadóból is. A fenti folyamatok eredményeképpen az évközi intézkedések nélkül várhatóan 460 milliárd forinttal maradnak el az adóbevételek a költségvetési törvényben szereplő összegtől.


Az adóbevételekkel szemben összességében inkább kedvező hírek érkeztek az elmúlt hónapban a kiadási oldalról. Miközben egyre valószínűbb, hogy a költségvetési szervek kiadásai meghaladják a tervezett szintet, ezt a hatás várhatóan csökkenti, hogy kevesebbet költ az állam a különböző támogatásokra (lakásépítési és szociális támogatások, korhatár alatti ellátások) és várhatóan a kamatkiadások is elmaradnak a tervezett összegtől. Mindezek miatt a kiadások a jelenlegi folyamatok alapján mindössze 20 milliárd forinttal haladják meg az előirányzatban szereplő összeget.

A megszorítások hatása

Az év közben bejelentett intézkedések összességében 190 milliárd forinttal javítják a tervezett egyenleget. Ebből nettó értelemben 70-70 milliárd forint köszönhető az év eleji zárolásoknak, illetve a nyár elején bejelentett intézkedéseknek, a tranzakciós illeték, a bányajáradék és a telefonadó megemelésének, a reklámadó bevezetésének, és az egészségügyi hozzájárulás kiterjesztésének. További 80 milliárd forint extra bevételt jelent a pénzügyi tranzakciós illeték pótlólagos kivetése, miközben a pedagóguséletpálya-modell bevezetése 30 milliárd forinttal növeli a kiadásokat.

A várható, egyenleget befolyásoló tételek
Tétel milliárd forint a GDP %-ban
Bevételi oldal - 460 - 1,6
Kiadási oldal - 20 0,1
Évközi intézkedések + 190 0,6
Önkormányzati szektor + 80 0,3
Tartalék + 400 1,4
ESA-híd - 130 - 0,4
Összesen + 60 0,2


Az egyenleg szempontjából három tényezőt kell még számba venni. Egyrészt a költségvetésben szereplő 400 milliárd forintos tartalékot, amely komoly mankót jelent a kormány számára (a rendkívüli tartalék 100 milliárdja nem ide tartozik). Emellett jelentősen befolyásolja a hiány alakulását az önkormányzatok gazdálkodása. Bár a szektor a tervekhez képest továbbra is kedvezőbben zárhat, a többlet az MNB júliusi kiadványa szerint kisebb lehet annál, mint amennyi a korábbi prognózisokban szerepelt.

A titkos tétel

A harmadik tétel az úgynevezett ESA-híd, amely „összeköti” a költségvetés pénzforgalmi gazdálkodását - az Európai Uniós kötelezettségeink szempontjából is fontosabb - eredményszemléletű elszámolással. Míg eddig év közben nem volt információ ennek a tételnek a várható alakulásáról, a jegybank szakértői arra hívták fel a figyelmet, hogy az ESA-híd GDP-arányosan 0,4 százalékkal (130 milliárd forinttal) kedvezőtlen irányban változhat az előirányzathoz képest. Mindez arra vezethető vissza, hogy bírósági döntés miatt korrigálni kell a 2012-re elszámolt koncessziós díjbevételt (frekvenciadíj), másrészt pedig a kamatkiadások eredményszemléletű korrekciója szinte teljesen semlegesíti a kamatkiadások csökkenését.

Összességében az elmúlt hónapban napvilágot látott információk azt jelzik, hogy csökkent ugyan a költségvetés mozgástere, ám így is nagyjából 60 milliárd forint extra bevétellel rendelkezik a kormány. Bár az összeg alig nagyobb az előrejelzésekhez kapcsolódó hibahatárnál, azért a kormány számára némi mozgásteret jelenet az esetleges év végi intézkedésekhez, ha pedig nem költi el, akkor pedig biztosítékként is hasznos lehet a nem várt, kedvezőtlen fordulatok ellen.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG