<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Tovább zsugorodtak az adóbevételek, kevésbé rózsás az önkormányzatok helyzete és technikai tételek is rontják a költségvetés helyzetét, de még így is nagyjából 60 milliárd forinttal plusz van az idei büdzsében. És nem kevés kockázat! Privátbankár-elemzés.


A központi alrendszer első hét havi hiánya 851,2 milliárd forint volt, ami az egész évre tervezett deficit 96,2 százaléka – derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium legfrissebb tájékoztatójából. Amint arra már korábban többen is felhívták a figyelmet, a hiány „orrnehéz” lefutása miatt ez a szám önmagában nem sokat jelent, az évről évre eltérő időpontban felbukkanó egyedi tételek miatt pedig félrevezető lehet a korábbi évekkel történő összevetés is. Az elmúlt hónapban napvilágot látott, többségében kedvezőtlen információk alapján azonban úgy tűnik, hogy ténylegesen csökkent a költségvetés mozgástere. A részletes adatok mellett ezt támasztja alá az MNB nemrég készült elemzése is.


Bár a tavaly megváltozott kiutalási rend miatt az általános forgalmi adóra (áfa) vonatkozó előrejelzéseket még a szokásosnál is nagyobb bizonytalanság övezi, a júliusi adatok alapján tovább nyílt az olló a várható és a tervezett adóbevételek között. Miközben az elmaradás ténye nem, csupán annak nagysága kérdéses, az már jól látható, hogy az idei költségvetési hiány szempontjából a legnagyobb kockázatot az áfa jelenti. Kevesebb bizonytalanság övezi, de az évközi intézkedések nélkül (azokat lásd később) nagyságrendileg több százmilliárd forinttal felültervezték a pénzügyi tranzakciós illetékből származó bevételeket is.

460 milliárdos elmaradás

A kormányzati tervekhez képest nagyon kevesen választották az idén bevezetett új adókat (kisadózók tételes adója, kisvállalati különadó), ám mivel ez a lehetőség a kisebb adóteher miatt a költségvetés számára adókiesést jelent, így a vártnál kisebb érdeklődés a személyi jövedelemadón és különösen társadalombiztosítási járulékon keresztül pluszbevételt jelent a költségvetés számára. Kisebb mértékben, de befolyásolja a várható hiány alakulását, hogy az előirányzatban szereplő összegnél várhatóan kevesebbet realizál a költségvetés jövedelemadóból, bányajáradékból és játékadóból is. A fenti folyamatok eredményeképpen az évközi intézkedések nélkül várhatóan 460 milliárd forinttal maradnak el az adóbevételek a költségvetési törvényben szereplő összegtől.


Az adóbevételekkel szemben összességében inkább kedvező hírek érkeztek az elmúlt hónapban a kiadási oldalról. Miközben egyre valószínűbb, hogy a költségvetési szervek kiadásai meghaladják a tervezett szintet, ezt a hatás várhatóan csökkenti, hogy kevesebbet költ az állam a különböző támogatásokra (lakásépítési és szociális támogatások, korhatár alatti ellátások) és várhatóan a kamatkiadások is elmaradnak a tervezett összegtől. Mindezek miatt a kiadások a jelenlegi folyamatok alapján mindössze 20 milliárd forinttal haladják meg az előirányzatban szereplő összeget.

A megszorítások hatása

Az év közben bejelentett intézkedések összességében 190 milliárd forinttal javítják a tervezett egyenleget. Ebből nettó értelemben 70-70 milliárd forint köszönhető az év eleji zárolásoknak, illetve a nyár elején bejelentett intézkedéseknek, a tranzakciós illeték, a bányajáradék és a telefonadó megemelésének, a reklámadó bevezetésének, és az egészségügyi hozzájárulás kiterjesztésének. További 80 milliárd forint extra bevételt jelent a pénzügyi tranzakciós illeték pótlólagos kivetése, miközben a pedagóguséletpálya-modell bevezetése 30 milliárd forinttal növeli a kiadásokat.

A várható, egyenleget befolyásoló tételek
Tétel milliárd forint a GDP %-ban
Bevételi oldal - 460 - 1,6
Kiadási oldal - 20 0,1
Évközi intézkedések + 190 0,6
Önkormányzati szektor + 80 0,3
Tartalék + 400 1,4
ESA-híd - 130 - 0,4
Összesen + 60 0,2


Az egyenleg szempontjából három tényezőt kell még számba venni. Egyrészt a költségvetésben szereplő 400 milliárd forintos tartalékot, amely komoly mankót jelent a kormány számára (a rendkívüli tartalék 100 milliárdja nem ide tartozik). Emellett jelentősen befolyásolja a hiány alakulását az önkormányzatok gazdálkodása. Bár a szektor a tervekhez képest továbbra is kedvezőbben zárhat, a többlet az MNB júliusi kiadványa szerint kisebb lehet annál, mint amennyi a korábbi prognózisokban szerepelt.

A titkos tétel

A harmadik tétel az úgynevezett ESA-híd, amely „összeköti” a költségvetés pénzforgalmi gazdálkodását - az Európai Uniós kötelezettségeink szempontjából is fontosabb - eredményszemléletű elszámolással. Míg eddig év közben nem volt információ ennek a tételnek a várható alakulásáról, a jegybank szakértői arra hívták fel a figyelmet, hogy az ESA-híd GDP-arányosan 0,4 százalékkal (130 milliárd forinttal) kedvezőtlen irányban változhat az előirányzathoz képest. Mindez arra vezethető vissza, hogy bírósági döntés miatt korrigálni kell a 2012-re elszámolt koncessziós díjbevételt (frekvenciadíj), másrészt pedig a kamatkiadások eredményszemléletű korrekciója szinte teljesen semlegesíti a kamatkiadások csökkenését.

Összességében az elmúlt hónapban napvilágot látott információk azt jelzik, hogy csökkent ugyan a költségvetés mozgástere, ám így is nagyjából 60 milliárd forint extra bevétellel rendelkezik a kormány. Bár az összeg alig nagyobb az előrejelzésekhez kapcsolódó hibahatárnál, azért a kormány számára némi mozgásteret jelenet az esetleges év végi intézkedésekhez, ha pedig nem költi el, akkor pedig biztosítékként is hasznos lehet a nem várt, kedvezőtlen fordulatok ellen.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Jogi eljárást indítana az Európai Parlament az Európai Bizottság ellen
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 20. 19:07
David Sassoli, az Európai Parlament elnöke felkérte a testület jogi szolgálatát, hogy készítsenek elő jogi eljárást az Európai Bizottság ellen a jogállamisági feltételekről szóló rendelet alkalmazásának elmulasztása miatt - olvasható az elnök sajtóirodájának közleményében.
Makro / Külgazdaság Szervezett bűnözés és foglyul ejtett államok a Nyugat-Balkánon
Káncz Csaba | 2021. október 20. 18:36
Hogyan lehet elvárni a szervezett bűnözés elleni harcot azon kormányoktól, amelyek már régen összefonódtak velük? A térség hatóságai jó képet akarnak mutatni Nyugat felé, és letartóztatásokat hajtanak végre, de aztán politikai utasításra a bíróságok futni engedik a maffia embereit. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Közel 7 százalékos lesz az infláció novemberben?
Valkai Nikoletta | 2021. október 20. 16:31
2021-re 7 százalékos, 2022-re 5,5 százalékos magyar GDP-növekedéssel számolnak a Raiffeisen Bank elemzői. Miközben novemberben közel 7 százalékos éves pénzromlást várnak, a legoptimistább előrejelzés szerint is csak 2022 utolsó negyedévére hagyhatják abba a kamatemelést Matolcsy Györgyék.
Makro / Külgazdaság A történelmi jövő: első világháborús dalt énekelt a szerb elnök, avagy így mulat egy szerb és egy magyar úr
Varga Szilveszter | 2021. október 20. 15:29
A szerb elnök szereti megünnepelni a jelentős találkozókat, főleg amikor több tíz/száz milliós, vagy ne talán milliárdos projektek születnek. Aleksandar Vučić ivott már együtt Richard Grenellel a grizlymedve bőrére, amiről zenés-zajos videó is felkerült az elnöki Instagram-oldalra, és onnan a BALK-ra. Borozgatott együtt Orbán Viktorral is, igaz, hogy nem a Trianon nevet viselő "szöllőlevet" fogyasztották. A Szeged-Szabadka/Szabadka-Szeged vasútvonal “alapkőletétele” újabb alkalmat kínált az ünneplésre. Az itt következő felvételek jórészt a szerb elnök Instagram oldaláról származnak.
Makro / Külgazdaság A Squid Game meglódította a Netflix számait
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 11:56
A műsorkínálat bővülésének és több sorozat kiemelkedő nézettségének köszönhetően a vártnál több új előfizetőt szerzett és több nyereséget termelt a Netflix, a világ legnagyobb streamingszolgáltatója a harmadik negyedévben.
Makro / Külgazdaság Friss koronavírus-adatok: súlyosbodik a hazai járványhelyzet
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 09:48
A napi fertőzöttek száma utoljára május 6-án volt ilyen magas, és az elhunyt betegeké is megugrott.
Makro / Külgazdaság Ötezerrel kevesebb rákbeteget tudtak kiszűrni a járvány miatt
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 07:54
Akit nem diagnosztizáltak, az már csak súlyosabb állapotban tudott az orvosokkal találkozni.
Makro / Külgazdaság Egész évben ostromolták a határt az illegális keresztény migránsok, de ez senkit sem zavart
Tiszai Balázs | 2021. október 20. 05:47
Nyár közepe óta valóban egyre több illegális bevándorló próbál átjutni a magyar határon, de az elérhető statisztikák szerint, augusztus végéig legalábbis, nem azok akartak tömegesen bejönni, akikkel a Fidesz a régi hagyományt folytatva ismét üzembiztosan riogat. Úgy tűnik, a kormánykommunikációban csak az a hír, ha a migráns délről jön és iszlám hitű.
Makro / Külgazdaság Törökország nagy afrikai offenzívája – végre egy sikersztori
Káncz Csaba | 2021. október 19. 18:31
Beszorulva pénzügyileg és a főbb külpolitikai frontjain, Törökország aktív politikája Afrikában a kormányzat számára végre egy eladható sikersztori.  A kontinens az uralkodó AKP párt számára nem csak kiaknázatlan gazdasági lehetőségek ígéretét hordozza, hanem olyan területekre térhetnek vissza, ahol egykor az oszmán birodalom uralkodott.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az OTP a ludas a BUX csökkenéséért
MTI | 2021. október 19. 18:16
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 281,03 pontos, 0,51 százalékos csökkenéssel, 54 356,89 ponton zárt kedden.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos