BUX
35 952.53
+1.48%
+525.00
OTP
10 430.00
+0.87%
+90.00
MOL
1 840.00
+2.62%
+47.00
RICHTER
7 150.00
+1.35%
+95.00
MTELEKOM
380.00
+0.66%
+2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2015. március 20. 15:43

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. prognózisa szerint a magyar gazdaság növekedési üteme 2015-ben elérheti a 3,1 százalékot, míg jövőre a 2,4 százalékot. A kutatóintézet elemzői arra számítanak, hogy a jegybank akár 1,5 százalékig csökkenti az alapkamatot az idén.

A Századvég szerint a Magyar Nemzeti Bank az elkövetkező hónapokban több lépésben, akár 1,5 százalékra is csökkentheti az irányadó rátát.

Már a jegybankban is úgy látják: négy nap múlva kamatvágás jön >>>

A globális és hazai nyomott inflációs környezet, az alacsony inflációs várakozások és Magyarország kedvező pénzpiaci megítélése a monetáris lazítás irányába mutatnak. Szintén ezt erősítik az elmúlt hónapok nemzetközi monetáris intézkedései: az Európai Központi Bank mennyiségi lazítása és a Lengyel Központi Bank kamatvágása - olvasható a kutatóintézet pénteken közzétett, "Makrogazdasági monitor és konjunktúraelemzés" című kiadványában.

Várakozásuk szerint az éves infláció az idén 0,3 százalékos lehet, jövőre viszont felpörög és 2,6 százalékra emelkedhet a fogyasztói árindex.

A TakarékBank néhány nappal ezelőtt közzétett elemzése erre az évre 3,2 százalékos gazdasági növekedést vár. Részletek >>>

Idén a fogyasztás húz - és jövőre?

A kutatóintézet elemzői azzal számolnak, hogy a gazdasági teljesítményt az idén elsősorban a fogyasztás, jövőre pedig újból az export vezérelheti. Várakozásaik szerint a kivitel növekedése továbbra is tartósan felülmúlja az importét, köszönhetően az erőre kapó nemzetközi gazdasági környezetnek. A behozatalt pedig az idén várhatóan nem érik a tavalyihoz hasonló olyan egyedi sokkok, mint a gáztározók feltöltését szolgáló jelentős földgáz import.

A főbb makrogazdasági változók várható alakulása. Forrás: Századvég


A gazdaságpolitikai intézkedések mellett az alacsony kamat- és inflációs környezet is emeli a fogyasztási hajlandóságot, amit a munkaerő-piaci folyamatok tartós javulása is segít. Emellett az idén a forintosítás és a bankok elszámoltatása is növeli az elkölthető jövedelmet. 

A munkanélküliségi ráta 2015-ben 7,4 százalékos lehet, az emelkedő aktivitás és foglalkoztatottság mellett pedig 2016-ban már 7 százalék alá süllyedhet.

Visszaeshetnek a beruházások

A beruházások idei, mérsékeltebb ütemű növekedését a versenyszféra mellett az uniós forrásokból megvalósuló állami beruházások továbbra is segítik. Jövőre ugyanakkor a korábbi uniós tervezési időszak lezárása miatt a beruházások visszaesésére számítanak a Századvég elemzői.

Mi lesz a hiánnyal?

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. becslése szerint a 2015. évi költségvetést övező pozitív és negatív kockázatok kiegyenlítik egymást, így tartható a kormányzati hiánycél: az államháztartási hiány az idén a GDP 2,4, jövőre 2,1 százalékát teheti ki.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Nyugdíjak: rossz úton jár a kormány? - A hét videója
Izsó Márton - Székely Sarolta | 2020. augusztus 7. 20:00
Különleges elemzést publikáltunk a héten, melyben egy új szemszögből vizsgáltuk meg a nyugdíjak vásárlóerejét. Az időskori ellátás mellett a nettó minimálbért és az átlagos bért is bevontuk az elemzésbe. Az eredmény inkább sokkoló, mint meglepő lett, és a jövő sem túl fényes. Minderről a cikk szerzője, kolléganőnk, Székely Sarolta számol be. 
Makro / Külgazdaság Bejrúti robbanás: Trump is segít Libanonnak
MTI | 2020. augusztus 7. 18:41
Az amerikai kormány 15 millió dollár értékű segélyt küld Libanonnak. Segélyszállítmányokat küld Bejrútba az amerikai hadsereg is.
Makro / Külgazdaság Bárki nyerhet és nagy a verseny a magyar közbeszerzéseken
MTI | 2020. augusztus 7. 17:48
Egészséges verseny jellemzi a közbeszerzési piacot, hiszen minden egyes eljárásban átlagosan hat cég versenyez a közbeszerzési megbízásokért - véli a Közbeszerzési Hatóság.
Makro / Külgazdaság Lesújtó számok: megszűnt a budapesti turizmus
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 16:28
Ahhoz képest, hogy a statisztikák szerint mekkora a baj, meglehetősen rezignáltan veszik tudomásul a szektroban érintett vállalkozások a most zajló folyamatokat. Budapesten mindenféle túlzás nélkül állítható, hogy megszűnt a turizmus, de a Balatonon sincs minden rendben.
Makro / Külgazdaság Macron zseniális húzása Libanonban – a Hezbollah titkos játszmája
Káncz Csaba | 2020. augusztus 7. 15:36
A libanoni nép dühe most meglepő módon nem a külvilág, hanem saját oligarcháik és a végtelenül korrupt politikai osztály ellen irányul. A Hezbollah több száz kilogramm ammónium-nitrátot tárolt Dél-Németországban, amelyet a Moszad tippje alapján az év elején foglaltak le a hatóságok. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Magyarország két szomszédjánál is nagyon durva a helyzet
MTI | 2020. augusztus 7. 14:51
Romániában és Ukrajnában továbbra is tetőzik a koronavírus-járvány: utóbbiban eddig már csaknem 5500 kiskorú fertőződött meg.
Makro / Külgazdaság Karácsony Gergely: 4,7 milliárd forint a BKK tavalyi vesztesége
MTI | 2020. augusztus 7. 13:58
4,7 milliárd forintos veszteséggel zárta a BKK a 2019-es évet. Még soha nem fordult elő olyan, hogy a közlekedési vállalat veszteséges lett volna.
Makro / Külgazdaság Brutális hiánnyal zárta az első hét hónapot az államháztartás központi alrendszere
MTI | 2020. augusztus 7. 11:47
Sok költéssel járt a vírus elleni védekezés meg a gazdaságmentés.
Makro / Külgazdaság Majdnem az összes külföldi turista eltűnt az országból a korona-lezárások miatt
MTI | 2020. augusztus 7. 10:41
Júniusban több mint 93 százalékkal zuhant a beutazók által nálunk eltöltött vendégéjszakák száma a tavalyihoz képest.
Makro / Külgazdaság Tovább bővíthetik a távmunkát ősszel, a főnökök beszállhatnának az alkalmazottaik rezsijébe
MTI | 2020. augusztus 7. 10:27
A kormány a munkaerőpiacon is készül a járvány második hullámára, ősszel kerülhet a kormány elé a szaktárca által készített javaslatcsomag, amely a foglalkoztatás további bővítését szolgálja - mondta el a Világgazdaságnak Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. 
hírlevél