3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kétszáz éves tabut dönthet le Svájc azzal, hogy engedi hadiiparának termékeit Ukrajnába exportálni harmadik országoknak. A döntés elvi és gyakorlati szinten is nagy jelentőségű.

A svájci parlament biztonságpolitikai bizottsága olyan határozati javaslatot fogadott el, amely feloldaná a Svájcban gyártott hadianyagok háborús vagy konfliktuszónákba történő újraexportálásának tilalmát. A határozatról még a parlamentnek is szavaznia kell, de ha ott is megszerzi a többség támogatását, akkor a módosítás azonnal hatályba is lépne, és 2025. december 31-ig érvényben is maradna. 

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az olyan országok, amelyek például Svájcban gyártott lőszert vásároltak, e határozat hatályba lépése után szabadon küldhetnék vagy adhatnák el saját készleteiket akár Ukrajnába is.

A határozat továbbra sem szól Ukrajna közvetlen, fegyverekkel vagy hadianyaggal történő támogatásáról, azonban még így is mind elvi, mind gyakorlati szinten komoly jelentőséggel bír. Közismert, hogy Svájc 1815 óta, amikor a Napóleon waterlooi csatában elszenvedett veresége után megkötött párizsi szerződésben kimondták semlegességét, nem vett részt háborúban. Az ország ki tudott maradni a világháborúkból is, és a semlegesség őrzése az egyik alapköve maradt a svájci külpolitikának, amely olyan szabályozásokban is megnyilvánult, mint a most ideiglenesen hatályon kívül helyezni kívánt tilalom. Ennek fényében különösen érdekes a bizottság a javaslathoz fűzött indoklása:

„A bizottság többsége úgy véli, hogy Svájcnak hozzá kell járulnia az európai biztonsághoz, és ennek érdekében több támogatást kell nyújtania Ukrajnának”

írták a döntésről kiadott közleményben. A bizottság egyébként 14 igen, 10 nem szavazattal, egy tartózkodás mellett szavazta meg a javaslatot. Ez mutatja, hogy a semlegességet a legszigorúbban értelmező politikának még mindig jelentős támogatása van a svájci politikusok körében, de azt is, hogy az Ukrajna elleni orosz agresszió még a bő két évszázada féltve őrzött hagyományokkal is szembe tudta fordítani a svájci döntéshozók többségét.

Egy Gepard bevetésen. Hamarosan érkezhet svájci lőszer az Ukrajnának átadott példányok mellé? Fotó: Bundeswehr/Rott/Flickr/Wikipédia
Egy Gepard bevetésen. Hamarosan érkezhet svájci lőszer az Ukrajnának átadott példányok mellé? Fotó: Bundeswehr/Rott/Flickr/Wikipédia

A döntés azonnali, kézzelfogható következménye lehet, hogy Svájc végre engedélyezné a svájci gyártmányú, a Gepard német önjáró légvédelmi ágyúkba való lőszer Ukrajnába történő exportját. A Gepardok ugyan nem mai darabok, mégis nagyon jól teljesítenek az ukrán energiainfrastruktúra elleni támadásokban bevetett fegyverek, elsősorban az iráni drónok ellen, de cirkálórakéták ellen is értek már el velük sikereket az ukrán kezelők. Svájc eddig megtiltotta, hogy a Gepardokhoz való svájci lőszereket Ukrajnába küldjék a németek, utoljára tavaly november elején utasították vissza Berlin erre irányuló kérését.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A „hanyatló Nyugat”: óriásit zuhant a német infláció
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 17:07
A vártnál jobban lassult szeptemberben a németországi infláció a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis csütörtökön publikált előzetes adatai alapján.
Makro / Külgazdaság Újabb országrész kaphat autonómiát Európában
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 16:53
Emmanuel Macron francia államfő Korzikának biztosítaná a különleges jogi státuszt.
Makro / Külgazdaság 190 milliárdot dob a nyugdíjasoknak a kormány, közel a reptér megvásárlása
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 16:01
Megtudtuk, mennyi pluszpénzt kapnak a nyugdíjasok, szó volt az uniós pénzekről, de a reptér megvételéről is új dolgokat tudhattunk meg. Kormányinfó-összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Valami szokatlan történik Amerikában, Joe Bidenéknek meg kell találniuk a magyarázatot
Kollár Dóra | 2023. szeptember 28. 15:40
Az Egyesült Államok egyre több lakójának van finoman szólva is tele a hócipője Joe Bidennel – de a választási eredmények nem ezt mutatják.
Makro / Külgazdaság Váratlanul egy fontos ember bukkant fel Kijevben
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 15:16
Váratlanul Kijevbe látogatott Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára. Voldimir Zelenszkijjel folytatott megbeszélésének fő témája az ukrán légvédelem volt.
Makro / Külgazdaság Na, ezt a jelentést sem teszik ki az ablakba a szerbek
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 14:21
Szerbiának fokoznia kell erőfeszítéseit arra, hogy szembenézzen a múlttal, megvédje a szólás- és a gyülekezési szabadságot, a civileket és az újságírókat, valamint arra, hogy oltalmazza a nőket az erőszaktól – állapította meg Dunja Mijatović, a strasbourgi székhelyű, 46 tagot számláló Európa Tanács emberi jogi biztosa csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék is pocsék évet jósolnak idénre
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 13:21
Közzétette Inflációs jelentését a Magyar Nemzeti Bank. A jegybanki szakemberek az idei év egészére csaknem 18, jövőre 4-6 százalékos pénzromlást prognosztizálnak.
Makro / Külgazdaság Megfordult a széljárás: most már recessziót jósolnak Németországnak
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 11:25
Rontott a német gazdasági növekedési előrejelzésén az előző, tavaszi prognózisához képest közös elemzésében öt gazdaságkutató intézet - ez a magyar gazdaságnak sem jó hír.
Makro / Külgazdaság Zavar az Erőben – erősödő kritikák az ukrán elnökkel szemben
Káncz Csaba | 2023. szeptember 28. 09:37
A Zelenszkij elleni kritikák erősödését a háború menetével, költségeivel és a tisztázatlan befejezéssel kapcsolatos növekvő nyugati nyugtalanság váltotta ki. Varsó és Kijev összeütközése már egyéb akadályokat is előrevetít Ukrajna EU-tagságához vezető útján. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kevesebb magyar gyerek született, mint tavaly - nagyot esett a házasságkötések száma
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 08:55
A friss számokból sem látszik a demográfiai fordulat Magyarországon.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG