<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

De jól járt a közmédia és az egyházi iskolák is nyertek a költségvetési módosítókkal.

Rohamtempóban fogadják el a parlamenti képviselők az indítványokat az Országházban, nem csoda, pár nap és kezdődik a futball Európa-bajnokság, s az minden közéleti vitát a háttérbe fog szorítani.

Balaton. Ahova nem lehet elég pénzt önteni (Fotó: MTI/Varga György)Balaton. Ahova nem lehet elég pénzt önteni (Fotó: MTI/Varga György)

Ma egyebek mellett a jövő évi adózásról és az állam költségvetéséről döntő előterjesztésekről határozott a parlament, azokról a javaslatokról, melyeket az illetékes bizottságok - a kormány akaratát tükröző tartalommal - terjesztettek a képviselők elé. Ez alapesetben a fő csomag finomhangolására szolgálnak, illetve az alapjavaslat beterjesztése óta bekövetkezett, nem várt, pénzügyi hatású események beépítésére a következő évi büdzsébe. Egy ideje azonban leginkább arról szólnak ezek az indítványok, hogy az utolsó pillanatig legsikeresebben lobbizó intézmények, csoportok még egy kis kiegészítő forráshoz jussanak.

De nézzük is meg, hogyan írta át az ország legfontosabb pénzügyi törvényjavaslatait a költségvetési és a gazdasági bizottság, mint fő bizottságok ezen a területen.

Először is, a hiányszám (3152,6 milliárd forint) megtartása mellett a beérkezett módosítások 41,2 milliárd forinttal megemelték az államháztartás kiadási oldalt, így a bevételeknél is meg kellett találni ennek hasonló mértékű ellentételezését. Mint a számokból kiderül, szó sincs arról, hogy alapjaiban írták volna át a büdzsétervet, nem csoportosítanak át az egyes ágazatok között nagyobb összegeket, csupán arról van szó, hogy néhány területen egyes intézményeket több forráshoz kell juttatni.

Ilyen intézmény a közszolgálati média, amelynek 100,6 milliárd forintos tervezett költségvetési keretét 10 milliárd forinttal emelték meg. További 44 millió forinttal nőtt az új szuperhatóság, a koncessziókért, dohánykereskedelemért, bírósági végrehajtásért felelős Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának 3,38 milliárd forintos kerete.

Ha már bíróságok, az Orbán-kormány kritikusai szerint a demokratikus jogállam utolsó bástyájának tekintett igazságszolgáltatás amúgy rosszul jött ki az átcsoportosításokból, a bíróságok finanszírozására szolgáló fejezetből 904,1 millió forintot vonnak el, a Kúria keretéből pedig 81,8 milliót. Mondhatjuk persze, hogy a bíróságok összesen 135 milliárdos költségvetési részesedéséhez képest ez csepp a tengerben, de attól még tény, hogy a jogszolgáltatás a vesztese a bizottsági csomagnak.

Ezzel szemben a fővárosi, megyei és járási kormányhivatalok megerősödve jöttek ki a csereberéből, ide 10 milliárd forintos plusz érkezett a módosító csomaggal, 16,6 milliárdra duzzasztva a forrásukat. Több pénz jut jövőre a tervekhez képest még a családokra, a nemzetiségi szervezetekre, alapítványokra, a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságra (amelynek keretét 19,4 milliárd forintról 25 milliárd forintra emelik, ami azért nem csekélység a jellemzően pár száz milliós átcsoportosítások között). Mint az indoklásból kiderül, erre az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő Kútvölgyi Tömb teljes homlokzati korszerűsítésének megvalósításához szükséges többletforrást biztosítása miatt volt szükség.

Jelentős tétel még az a 12,2 milliárd forint, amennyivel megemelték a céltartalékokra szolgáló jövő évi összeget, amely így 105,7 milliárdra nőtt. E módosítás célja pedig "a modellváltó felsőoktatási intézmények bérfejlesztéséhez szükséges kiegészítő forrás biztosítása (8056,4 millió forint), illetve a deviza-illetményalap, a lakhatási és vegyes költségtérítés alap növeléséhez kapcsolódóan megemelésre kerül a Céltartalék összege 4200,0 millió forinttal, mely biztosítja a Külképviseleteken és Magyarország Európai Unió melletti Állandó Képviseleten dolgozók bérrendezését, mely évközben a tényleges létszám alapján kerül felmérésre és átcsoportosításra az intézmények részére".

Néhány milliárd forint átpakolásával csökken az állami fenntartású egyetemek büdzséje, hogy a "modellváltó" felsőoktatási intézmények több pénzhez jussanak. Egy kevés többletforrás jut az Országos Mentőszolgálatnak (plusz 81,4 millió forint, amivel a tiszalúci mentőállomás esetkocsija működtetésének személyi feltételeit lehet rendezni).

Komolyabb tétel a hittanórák, a hittanoktatás fedezetének 6 milliárd forintos megemelése 12,5 milliárd forintra. Az indoklás szerint a módosítás "egyrészt az állami iskolákban megtartott hit- és erkölcstan óraszám mellett az egyházi iskolákban jelentkező hittanórák fedezetét is biztosítja, másrészt az egyházi fenntartású iskolákban a más felekezethez tartozók hittanoktatását ellátó egyházak finanszírozását is rendezi".

Jut továbbá milliárdos nagyságrendű többletforrás a Magyar Tudományos Akadémia működtetésére is.

De a legnagyobb boldogság a turizmusban működő cégeket öntheti el: a Gazdaság-újraindítási Alapon belül a turisztikai fejlesztési célelőirányzatot 40,2 milliárd forintról 81,2 milliárdra emelték - az indoklás szerint azért, mert " gazdasági újraindítás fontos ágazata a turizmus, melynek megerősítéséhez további források indokoltak".

Mindezen kiadások fedezetét részben a betervezett más - úgynevezett egyéb vegyes - kiadások rovására tartja finanszírozhatónak a költségvetési bizottság.

Ami a másik nagy pakkot illeti, az adózásban nem lesz koncepcionális változás 2022-ben, továbbra is a fogyasztásból származó adók dominálnak, nem a munkát terhelő elvonások. Ez volna az alapelv, amivel sok szakértő vitatkozik, megjegyezve, hogy a munkavállalókon még mindig nagy a teher, a 15 százalékos szja kiegészülve a társadalombiztosítási közterhekkel 30 százalék feletti elvonást jelent még mindig esetükben. A kormány azonban fontosabbnak tartja a munkaadók kedvezményezését, körükben jövő nyár közepén további 2 százalékpontos csökkentésre kerül sor, amiből 0,5 százalékot tesz ki a szociális hozzájárulási adó, 1,5 százalékot a szakképzési hozzájárulás.

Más nagy adónemben érdemi változás nem lesz, a jövedéki adót sem piszkálják, holott az elmúlt években hozzászoktunk ahhoz, hogy a cigaretta esetében egy évben akár több alkalommal is méretes adóemelésekre került sor. Mindezt az uniós előírások teljesítése érdekében tette a kormány, de mára elértünk arra a szintre, amit az EU is elfogad.

A társasági adó kulcsa is marad 9 százalék, ám ez - a kormányzati szándékkal ellentétesen - változhat a jövőben, amennyiben a gyakorlatban is megvalósul a globális adólimitek bevezetése, melyről a legnagyobb gazdasági erejű államok állapodtak meg: ennek értelmében minimum 15 százalékos lehetne az adó, amit a magyar kormány prüszkölve fogadott, mert ellene hat az adópolitikáján keresztül folytatott gazdaságösztönző programjának.

Egy tételt azért érdemes kiemelni az adócsomagból: ahogy arra laptársunk is felhívta a figyelmet, a kiépülőben lévő fideszes alapítványi világnak az adópolitikán keresztül is kedvezni akar a kormány, komoly - 20-tól akár 300 százalékig terjedő - kedvezményeket beépítve az alapítványokhoz csatlakozók vagyoni hozzájárulásához. Ezt tényként is kezelhetjük, miután az egész csomagot elfogadta a parlament a mai ülésén.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Afrika megrendült biztonsági helyzete – válaszúthoz érkezett a kontinens
Káncz Csaba | 2021. szeptember 16. 18:19
Nigéria és Etiópia óriási, multi-etnikus területének összetartásával küszködik, miközben Nyugat-Afrikát puccsok rázzák meg. A kontinens biztonsági helyzetét évtizedekre el fogja dönteni, hogy az afrikai szervezetek most miként kezelik ezeket az kihívásokat. 
Makro / Külgazdaság Külföldön sorra jönnek a Covid-szigorítások, de csak az oltatlanoknak
Wéber Balázs | 2021. szeptember 16. 15:26
A magyar kormány már korábban eltörölte a koronavírus-járvány miatti korlátozások nagy részét, és egyelőre nem tervezi visszaállításukat. Más európai országokban viszont ismét szigorítanak vagy már szigorítottak is – igaz, ezek a korlátozások alapvetően a védettséggel nem rendelkezőket, közülük is főleg az oltást megtagadókat sújtják.
Makro / Külgazdaság Új stratégiát dolgozna ki az EU Oroszországgal és Kínával fenntartott kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 16. 11:47
Az egyik cél a függőség felszámolása az orosz nyersanyagoktól. Kínával is új stratégiát dolgoznának ki.
Makro / Külgazdaság Koronavírus idehaza: rengeteg új beteget találtak
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 16. 09:22
Ezúttal egy nap alatt 458 új fertőzöttet igazoltak. Utoljára május végén azonosítottak ennyit. 
Makro / Külgazdaság Újabb rakétát lőtt ki Észak-Korea - ezúttal egy vonatról
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 16. 07:57
Vasútról indítható rakétarendszert tesztelt Észak-Korea - közölte az ország hírügynöksége, a KCNA csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor az oltatlanoknak is üzent a kihelyezett frakcióülésen
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 16. 07:11
A Magyar Nemzet beszámolója alapján a Fidesz-KDNP frakció tagjainak is ugyanazt mondta el Orbán Viktor zárt körben, mint amit egy átlagos pénteki rádiós interjúban szokott mondani - legalábbis ennyi került nyilvánosságra a beszédből.
Makro / Külgazdaság Németország Merkel után: várható gazdasági következmények
Bod Péter Ákos | 2021. szeptember 16. 05:53
A közelgő német választások előzetes adatai azt jelzik, hogy a négy cikluson át a kancellárt adó kereszténydemokraták elveszíthetik vezető szerepüket. Az esetleges váltásnak komoly kihatása lehet a magyar politikára és hazánk gazdaságára is Bod Péter Ákos elemzése szerint.
Makro / Külgazdaság Alaposan átszervezte kormányát Boris Johnson – itt vannak a részletek
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 15. 19:08
Átalakította kormányát szerdán Boris Johnson brit miniszterelnök.
Makro / Külgazdaság Határozatban zárta ki a lengyel kormánypárt az EU elhagyását
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 15. 17:18
A párt elnöke szerint az EU-ban akarnak maradni szuverén államként.
Makro / Külgazdaság Putyin már a választás előtt kinyírta az ellenzéket
Káncz Csaba | 2021. szeptember 15. 16:49
A támadások és a piszkos trükkök egyértelműen mutatják, hogy a Kreml rendkívül ideges a népszerűségi mutatók miatt. A Novgorodi Járásban az is elegendő indok volt a jelölt kizárására, hogy részt vett egy tüntetésen, ahol Navalnij szabadon bocsátását követelték. Káncz Csaba jegyzete 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos