1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az Európai Bizottság szerint még nem teljesültek annak a feltételei, hogy bármilyen pénzügyi támogatásról nemzetközi tárgyalások kezdődhessenek Magyarországgal. A bizottság a jegybanktörvényről további információkat kér, a bírák nyugdíjazásában és az ombudsman kérdésében pedig folytatják a kötelezettségszegési eljárást.

További magyarázatokat várnak

Pia Ahrenkilde Hansen az EB szóvivője elmondta, a feltételek közé tartozik azon további tisztázó információk megadása, amelyeket a bizottság a jegybankra vonatkozó szabályozással kapcsolatban szerdai bejelentése szerint kért a magyar hatóságoktól, továbbá a bizottság korábbi kérdéseire adott válaszokban szereplő vállalások "tettekre fordítása". A szóvivő azt mondta: "Jogi szövegekre van szükség, menetrendre van szükség az érintett szabályozások hatályba lépéséhez, és további magyarázatra van szükség a jegybankelnök javadalmazását illetően is.” Jelezte, azt is fontosnak tartják, hogy ezekről a kérdésekről az Európai Központi Bankkal is konzultáljanak. Ahrenkilde Hansen azt is mondta, hogy nincs viszont összefüggés a kötelezettségszegési eljárások és a Magyarország ellen túlzott államháztartási deficit miatt folyó eljárás között. A szóvivő emlékeztetett, hogy a nemzeti bank függetlensége a bizottság legfontosabb aggodalmai közé tartozott.

90 százalék?

A kormány örömmel értesült arról, hogy az Európai Bizottság az általa kezdeményezett ügyek 90 százalékában elfogadta a magyar válaszokat, így ezeket az ügyeket le lehet zárni. Az ehhez szükséges törvénymódosító javaslatokat a kormány szerdán jóváhagyta, és még a nap folyamán megküldi egyeztetésre az Európai Központi Banknak - tudatta közös közleményben Szijjártó Péter és Giró-Szász András. Nem világos azonban, mit ért 90 százalék alatt a kormányzati kommunikáció. A ma napirendre tűzött, eddig is gyorsított eljárásban tárgyalt három eljárásból kettőt új szakaszba léptetnek, az MNB-törvénnyel kapcsolatos eljárást pedig egyelőre jegelik. Ezenkívül az EB több ügyben információkat kért még Budapesttől, melyekkel kapcsolatban aggályai vannak, de kötelezettségszegési eljárást nem indított. Részletek>>

Az Európai Bizottság januárban indított három kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen, ezek egyike éppen a jegybanki szabályozásra vonatkozott. E témában az első fázisban feltett kérdésekre adott válaszokat a bizottság feltételesen elfogadta, és egyelőre nem döntött az eljárás folytatásáról, de leállításáról sem. A testület egyebek között megállapította: az az ígéret, hogy meg fogják változtatni a jegybank függetlenségét befolyásoló magyar jogszabályt, választ ad "néhány kulcsfontosságú aggályra". Most arra van szükség, hogy testet öltsenek, tényleges új jogalkotásban igazolódjanak ezek a magyar kötelezettségvállalások. Emellett Magyarországnak további kötelezettségvállalásokat kell tennie, és további pontokat kell tisztáznia.

Olli Rehn, a gazdasági és pénzügyi kérdésekben illetékes bizottsági alelnök a közlemény szerint maga is üdvözölte, hogy Magyarország kész kijavítani a nemzeti bankra vonatkozó jogi szabályozást. Rehn azt mondta: "Mindazonáltal világos kötelezettségvállalásokra és bizonyítékra van szükségünk, például olyanra, ami törvénytervezetben tükröződik. A levelünkre érkező válasz alapján fogunk dönteni arról, hogy folytatjuk-e vagy sem a kötelezettségszegési eljárást.”

A közlemény szerint a bizottság azt is kéri a kormánytól: hagyjon fel azzal a gyakorlattal, hogy rendszeresen sajtóközleményeket bocsát ki, amelyekben a nemzeti bank monetáris politikai döntéseit bírálja. A bizottság emellett továbbra sincs teljesen meggyőződve arról, hogy a jegybankelnök javadalmazására vonatkozó szabályozás nem szolgálhat nyomásgyakorlás eszközéül, ami szintén sértené a függetlenség követelményét. Ezért a testület ezzel kapcsolatban is további felvilágosítást tart szükségesnek.

Megint egy hónapunk van

Az Európai Bizottság szerdai ülésén döntött arról, hogy két témában - az adatvédelmi hatóság függetlensége és a bírói tevékenység felső korhatára tekintetében - folytatja Magyarország ellen a gyorsított kötelezettségszegési eljárást, a központi bank függetlenségét illetően pedig további tájékoztatást kér a magyar kormánytól. Az EB szóvivője azt mondta: a testület tovább dolgozik Magyarországgal közösen azon, hogy a magyar szabályozás teljes összhangban legyen az uniós joggal. Azt is mondta, hogy nincs okuk azt feltételezni, hogy a most induló második szakaszban a magyar válaszok - az elsőhöz hasonlóan - ne érkeznének majd meg időben. A testület ezúttal ismét egy hónapos határidőt határozott meg a válaszokra.

Nem mi vagyunk az egyetlenek

Ahrenkilde Hansen megerősítette azt is: reményeik szerint minden probléma rendeződik még az előtt, hogy az eljárások harmadik szakaszába kellene lépniük, azaz a brüsszeli bizottság az Európai Bírósághoz fordulna. Az uniós tapasztalat szerint a kötelezettségszegési eljárások 95 százalékában még ez előtt megoldás születik - emlékeztetett. Megismételte azt is, hogy a jogsértési procedúra nem számít ritkaságnak az EU-ban, hiszen a 27 tagország ellen összesen ezer körüli ilyen eljárás zajlik folyamatosan. Egy kérdésre válaszolva a bizottsági szóvivő megerősítette, hogy a testület foglalkozott a magyar médiaszabályozás ügyével is, amellyel kapcsolatban - a kötelezettségszegési eljárásokkal párhuzamosan - szintén folytatódott a levélváltás a két fél között. Mint mondta azonban, e területen a szerdai áttekintés után nem tud újabb érdemi fejleményről beszámolni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG