BUX
35 050.92
-1.25%
-444.00
OTP
9 720.00
+0.21%
+20.00
MOL
2 000.00
-1.96%
-40.00
RICHTER
6 760.00
-2.59%
-180.00
MTELEKOM
384.00
-0.13%
+0.00
 
2019. május 8. 10:15

Az elhúzódó belpolitikai válság miatt a török líra sorra üti a történelmi mélypontokat. A török elnök Putyin-barát és neo-ottomán külpolitikai vonalvezetésére válaszul az USA egy olyan védelmi tengelyt támogat, amely magában foglalja Görögországot, Ciprust, Izraelt és a régiós kurd kisebbséget. Káncz Csaba jegyzete.

Forrás: Fidelity

A török kormánypárt beadványa alapján a választási bizottság hétfőn megsemmisítette az isztambuli választási eredményt, amely a török ellenzék szerint árulás, Erdogan szerint viszont „komoly korrupció” történt és a „tolvajokat” az igazságszolgáltatás kezére kell adni. Isztambult az ellenzék a március 31-i helyhatósági választáson mindössze 25 ezer szavazattal, az összel leadott szavazat 0.3 százalékával nyerte meg. Erdogan uralma alatt az ellenzék eddig soha nem érte el a szavazatok újraszámlálását, holott a 2017-es, új alkotmányról szóló népszavazásánál több, mint egy millió (!) nem szabályszerűen lepecsételt választási szelvény tűnt fel.

A líra vesszőfutása

A pénzpiacok úgy értelmezték a választási bizottság lépését, hogy azzal Erdogan egy újabb demokratikus intézmény önállóságát ásta alá, miközben a recesszióba süllyedt gazdaság elhúzódó politikai bizonytalansággal szembesül és a lírát ezért az elmúlt két napban sorra küldték újabb és újabb mélypontokra. Összességében a török deviza az elmúlt 12 hónap során már értékének harmadát vesztette el a kemény devizákkal szemben, ezzel az argentin peso után a világ második legrosszabbul teljesítő deviza címét nyerte el. Erdogan autokrata – többek között a török jegybank önállóságát megkérdejelező – vonalvezetésének eredményeképpen mára az infláció közel 20 százalékos (az élelmiszer infláció közel 30 százalékos!), a munkanélküliség pedig 15 százalékos. Ez alaposan aláásta az elnök tekintélyét és felmerül a kérdés, mit lép akkor, ha az ellenzék a megismételt választáson is megveri a kormánypártot Isztambulban.

Az EU diplomáciai főnöke (Federica Mogherini), a német külügyminiszter és a francia kormány egyöntetűen a demokratikus elvek betartására szólította föl az öntörvényű török elnököt. Erdogan nem véletlenül próbálja aláásni az ellenzék sikerét a 15 millió lakosú Isztambulban, hiszen a város termeli a török GDP csaknem harmadát. Ráadásul a metropolisz költségvetésének pénzügyi csecsein élősködik számos iszlamista szervezet (Ensar Foundation, Turkey Youth and Education Foundation), amelyek ellenzéki győzelem esetén búcsút mondhatnának a szélsőséget terjesztő tevékenységüknek.

Hátat fordítanak a Nyugatnak

A belpolitikai bizonytalansággal párhuzamosan külpolitikai vonatkozásban is számos kihívással szembesül az ország. Kína februárban zárta be konzulátusát a harmadik legnagyobb török városban és egyben fő kereskedelmi kikötőben, Izmirben. A bezárásra hetekkel azután került sor, hogy Ankara kritizálta Peking bánásmódját a muszlim ujgurokkal szemben Hszincsiang tartományban, az egykori Kelet-Turkesztánban.

Washington eközben nem nézi ölbetett kézzel, hogy Erdogan orosz légvédelmi fegyverrendszert vásárol Putyintól és kapcsolata az EU-val, valamint a NATO-val a hidegháború óta nem látott mélypontra esett. A török elnök Putyin-barát és neo-ottomán külpolitikai vonalvezetésére válaszul az USA most egy olyan védelmi tengelyt támogat, amely magában foglalja Görögországot, Ciprust, Izraelt és a régiós kurd kisebbséget. A török sajtó kétségbeesetten konstatálta két hete, hogy Washington modern fegyvereket szállított a „szíriai kurd terroristáknak” a török határ szomszédságában. A Kreml jól érzi Ankara és Washington kapcsolatainak mély válságát és ezért a múlt héten Szu-57 típusú tervezett szuperszonikus, ötödik generációs vadászbombázó repülőgép közös gyártására és technológia-átadásra tett javaslatot.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Irán és Izrael a kibertérben vetélkedik – lebénult a kikötő
Káncz Csaba | 2020. május 24. 16:59
Napjainkban a geopolitikai csatározások egyik központi eleme a kritikus infrastruktúrák megbénítása. Az izraeli kibertámadást követően az iráni kikötő legalább három napra teljesen lebénult, számítógépei elsötétültek, a kapuk előtt feltorlódtak a teherautók, ahogyan a kikötőben veszteglő hajók is elzárták az utat a tenger felé.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ötből négy fertőzött könnyen átvészeli a koronavírust
Privátbankár.hu | 2020. május 24. 13:18
Június másodikától ismét lehet használni az iskolaépületeket, például kiscsoportos oktatásra, ennek nincs felső létszáma. Az Operatív Törzs mai tájékoztatóján elhangzott az is, hogy a koronavírus-fertőzöttek 80-85 százaléka meg sem betegszik, vagy magától meggyógyul.
Makro / Külgazdaság Indulnak a misék a franciáknál, jön az alapjövedelem a spanyoloknál
Privátbankár.hu | 2020. május 24. 10:01
Két hónapos szünet után újraindulhattak a misék Franciaországban, miután egyre inkább visszaszorul a járvány. Spanyolországban júniustól bevezetik az alapjövedelmet. Nemzetközi összefoglalónk következik.   
Makro / Külgazdaság 486-ra nőtt a koronavírusos elhunytak száma itthon, de egyre kevesebb az aktív fertőzött
Privátbankár.hu | 2020. május 24. 07:22
Életét vesztette újabb 4 krónikus beteg.
Makro / Külgazdaság A túlélés a tét – súlyos hatással lehet a vírusválság a lelki egészségre
Wéber Balázs | 2020. május 24. 06:07
Olaszországban ötből négy embernek külső segítség kell ahhoz, hogy lelkileg megbirkózzon a koronavírus-járvány következményeivel. Nem csak a bezártság okozott és okoz megterhelést, hanem a létbizonytalanság, a megélhetés elvesztése is. Többen öngyilkosok lettek, ez azonban csak a jéghegy csúcsa.
Makro / Külgazdaság Itt a vége: becsődölt az egyik legnagyobb autókölcsönző
Privátbankár.hu | 2020. május 23. 19:20
A világ egyik legrégibb autókölcsönző cége is áldozatul esett a koronavírus-járványnak: a Hertz amerikai és kanadai cége nem bírt az adósságával.
Makro / Külgazdaság Alapjövedelmet kapnak a spanyolok és beindulhat a turizmus
MTI | 2020. május 23. 17:08
A spanyol kormány szerint már túl van a nehezén az ország, júniustól alapjövedelmet kapnak a háztartások és júliustól fogadják a külföldi turistákat is.
Makro / Külgazdaság Nem mindenki kér a német-francia mentőcsomagból
MTI | 2020. május 23. 15:37
Olcsó hitelekkel lendítenék fel az európai gazdaságot az osztrák-svéd-dán-holland négyes, amelyek elutasítják a német-francia terveket.
Makro / Külgazdaság Palkovics László: Már egymillió emberen segített a kormány
MTI | 2020. május 23. 13:30
Palkovics László innovációs miniszter szerint már legalább egymillió emberen segítettek valamilyen formában, de a közmunkás is több lehet.
Makro / Külgazdaság Soros kitart az örökké fizetendő hitel terve mellett
Privátbankár.hu | 2020. május 23. 12:39
Soros György, a magyar származású milliárdos egy holland lapnak adott nyilatkozatot, ahol megismételte az örökjáradék kötvényes tervét, amely szerinte kiránthatná az Európai Uniót a mostani gazdasági válságból. Más kérdés, hogy számos európai politikus, így Orbán Viktor is határozottan ellene van az ötletnek.
hírlevél